"Αετός της Ανατολίας" και Πακιστάν

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η εμφάνιση της Πακιστανικής Αεροπορίας στην άσκηση "Αετός της Ανατολίας 2004", υπήρξε η πρώτη παρουσία Πακιστανών χειριστών σε διεθνή άσκηση μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια. Αναχωρώντας από την βάση Mushaf, δυο F-16B και δυο F-16A της Pak Faza'ya (Πακιστανική Αεροπορία) ταξίδεψαν μέσω Masroor, Dhahran (Σαουδική Αραβία) και Jyanklis (Αίγυπτος), ως τον τελικό τους προορισμό, την αεροπορική βάση Ικονίου.

Το πακιστανικό κλιμάκιο που συμμετείχε στην άσκηση του 2004 αποτελείτο από 14 χειριστές και 63 άτομα προσωπικό εδάφους της 9ης Μοίρας "Griffin", με έδρα το Mushaf. Eπικεφαλής, ο Αξιωματικός Επιχειρήσεων της Μοίρας, Jawad Saeed. O ίδιος αξιωματικός ήταν επικεφαλής των Πακιστανικών κλιμακίων που έλαβαν μέρος στις περισσότερες Αnatolian Eagle καθώς και στην αεροπορική άσκηση Red Flag 10-4 που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Nellis του Τέξας (έξι F-16B , έξι χειριστές και 100 άτομα προσωπικό εδάφους -Αύγουστος του 2010). Σύμφωνα με τον Saeed, "η άσκηση Αετός της Ανατολίας παρείχε στην Πακιστανική Αεροπορία μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δεί πως μπορεί να συνεργαστεί με άλλες αεροπορίες. Τέσσερα F-16 επιχειρούσαν κάθε μέρα και παρά την επιβεβλημένη απουσία μας από τέτοιες δραστηριότητες (λόγω κυρώσεων) είδαμε ότι δεν είμαστε τελείως εκτός κλίματος. Γνωρίζαμε τις ικανότητες αλλά και τις αδυναμίες μας πριν φτάσουμε και αποχωρούμε ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις μας."

Anatolian Eagle 2004 - Η πρώτη παρουσία Πακιστανών στο Ικόνιο. Στο μέσο της φωτογραφίας ο Group Captain Javad Saeed
Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου πενήντα αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν σε μια περιοχή 150Χ120nm, η οποία συμπεριλαμβάνει πεδίο βολής και πεδίο ηλεκτρονικού πολέμου.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, δυο Πακιστανοί χειριστές (Gazanfar Latif/Amir) είχαν την ευκαιρία να ηγηθούν μεγάλων "πακέτων" αεροσκαφών (της τάξης των 40 α/φ) αλλά και να λάβουν μια πρώτη γεύση από τακτικές BVR, στις οποίες οι Πακιστανοί ήταν φρέσκοι, μη έχοντας ακόμα δικές τους ικανότητες BVR.

Mένοντας απόλυτα ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους οι Πακιστανοί συμμετείχαν και στις Anatolian Eagle του 2005 (11η Μοίρα), 2007 (9η Μοίρα), 2008 (11η Μοίρα), 2009 (;), 2012. 

Κλιμάκιο της 191 Filo, αποτελούμενο από 49 άτομα και πέντε F-16, επισκέφτηκε τον Απρίλιο του 2008 την αεροπορική βάση Mushaf για να λάβει μέρος στην άσκηση Indus Viper. Οι Τούρκοι παρέμειναν στην Mushaf για διάστημα δυο εβδομάδων όπου και συνασκήθηκαν με το προσωπικό της βάσης και έκαναν χρήση του πεδίου ΑCMI, το οποίο έστησε η τουρκική εταιρία ΤΑΙ (βλέπε Eν Τάχει 15/11/12)


Pak-Turk Air Force Exercise Indus Viper Concludes - April 29, 2008


Περισσότερα για την τουρκο-πακιστανική αεροπορική συνεργασία: H συνεργασία THK-Πακιστανικής Αεροπορίας μέσα από την συνέντευξη Πακιστανού χειριστή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP