Πρόταση - σωσίβιο με στόχο τη λειτουργία Σκαραμαγκά

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκταμιευθούν 5 - 7 εκατομμύρια ευρώ προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα συντήρησης των υποβρυχίων που βρίσκονται εκεί μέχρι να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της συνέχειας του κατασκευαστικού προγράμματος, γνωστοποίησε προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σε επιστολή που κοινοποιήθηκε στην εταιρεία, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, αναφέρεται ότι το ποσόν αυτό μπορεί να εκταμιευθεί ταχύτατα. Ωστόσο, ζητείται από την εταιρεία να υπάρξει δεσμευτική απάντηση ότι τα χρήματα που θα εκταμιευθούν και, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι από τα προβλεπόμενα στη σύμβαση και όχι κάποια εκτός σύμβασης δαπάνη, θα διατεθούν αποκλειστικά για τα ναυπηγεία, για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τη συντήρηση των υποβρυχίων και δεν θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας για να διοχετευθούν προς άλλες δραστηριότητες.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμούν ότι με το συγκεκριμένο ποσόν θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η λειτουργία των ναυπηγείων για 2 - 2,5 μήνες, διάστημα στο οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί μια οριστική λύση μέσα από μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της υπάρχουσας σύμβασης, η οποία έχει αποδειχθεί μη λειτουργική. Πάντως, από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση για εκταμίευση κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται σωστά η συντήρηση των υποβρυχίων, είχε κατατεθεί από αυτούς, με τη δέσμευση ότι όλα τα χρήματα που θα εκταμιευθούν θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για μισθοδοσία των εργαζομένων και ότι μέχρι τώρα ήταν η κυβέρνηση που καθυστέρησε στη λήψη αποφάσεων.

Εφ’ όσον τελικά επέλθει συμφωνία, θα είναι κυριολεκτικά «στο παρά πέντε», καθώς οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι υποαπασχολούνται από τον περασμένο Απρίλιο και έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, είχαν προειδοποιήσει ότι από σήμερα θα απείχαν εντελώς από την εργασία τους.

www.kathimerini.gr

5 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 23 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:58:00 π.μ. EET  

''διαδικασὶα επαναδιαπραγμὰτευσης της υπὰρχουσας σὺμβασης,που αποδεὶχθηκε μὴ λειτουργικὴ''.
Αντὶ σχολὶου,μὶα ερὼτηση:ευθὺνες των κατὰ νὸμον υπευθὺνων,που φὸρτωσαν το δημὸσιο με την εν λὸγω σὺμβαση,θα αναζητηθοὺν;

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:26:00 π.μ. EET  

Οι συμβάσεις προμήθειας υποβρυχίων έχουν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, με το Ν. 3885/2010. Παρά το γεγονός ότι κατά το Σύνταγμα απαιτείται η κύρωση των διεθνών συμβάσεων (ήτοι αυτών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών ή διεθνών οργανισμών), στην προκειμένη περίπτωση κυρώθηκε μια σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (εταιριών) "Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.", "Howaldtswerke Deutsche Werft GmbH", "Abu Dhabi Mar LLC" και "ThyssenKrupp Marine Systems AG". Και μπορεί μεν οι εν λόγω συμβάσεις να μη χάνουν το χαρακτήρα τους ως τέτοιων, καθώς αντίθετη εκδοχή θα είχε ως συνέπεια τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης ή κατάργησής τους με νόμο του Ελληνικού Κράτους, γεγονός αδιανόητο λόγω της αρχής pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Ταυτόχρονα όμως η κύρωση με νόμο μετέβαλε θεμελιωδώς τις προϋποθέσεις ευθύνης του οργάνου που προέβη στη σύναψή τους. Είναι ελαστικότερες οι προϋποθέσεις της ευθύνης υπουργού/ών για απόφαση που εκδόθηκε απ' αυτόν ή από συλλογικό όργανο της Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα το ΚΥΣΕΑ. Αντιθέτως, ευθύνη της Βουλής για νόμο που ψήφισε δεν μπορεί γενικά να υπάρξει, ειδικά στην περίπτωση που αυτός δεν έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός.
Α.Ε.

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:40:00 μ.μ. EET  

Με την λέξη “ευθύνη” τι ακριβώς εννοείται γιατί ψάχνω στα λεξικά και δεν υπάρχει η λέξη. Εδώ ευθύνες δεν αποδόθηκαν σε αυτούς που πρέπει για την είσοδο μας στο ΔΝΤ με το ετσι γουστάρω, θα αποδοθούν για κάτι ναυπηγεία? Ευθύνες αποδίδονται όταν υπάρχει Δημοκρατία, όχι όταν υπάρχει Χούντα! Βλέπετε που τους γράφουν οι δικτατορίσκοι τους δικαστικούς και τις αποφάσεις τους.. Δεν είναι ανάγκη να το κάνω πιο λιανά, όλοι ξέρουμε που ζούμε..

ΑΧΕΡΩΝ 23 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:27:00 μ.μ. EET  

@23/12 2:40 μ.μ.
Συγγνὼμη φὶλε μου,σε πὴρα στον λαιμὸ μου με μὶα αδὸκιμη διατὺπωση.
Διὰβασε προσεκτικὰ το σχὸλιο του Α.Ε,
και ξαναδοκὶμασε την αναζὴτηση με το λὴμμα''μὴ ευθὺνη''.

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:16:00 π.μ. EET  

Μιας και είναι τόσο εύκολο να βρεθούν 5 μύρια θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει γιατί τόσους μήνες δεν μπορούν να εκταμιευθούν περίπου τόσα μπας και πλησιάσει κανα τεθωρακισμένο κατα Ελλάδα μερια;
Άρα αν θέλουμε λεφτά βρίσκουμε..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP