Άσκηση "Πυρπολητής" στη Μεγίστη, ασκήσεις επικοινωνίας στη Ρόδο

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Πυρπολητής 14: Aερομεταφορά στο Καστελόριζο
Αιφνιδιαστική ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου, με την άμεση αερομεταφορά τμήματων ειδικών δυνάμεων στην ακριτική Μεγίστη. Στην άσκηση, που ονομάστηκε Πυρπολητής 14,  έλαβαν μέρος μεταφορικά ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας στρατού. Είναι γνωστή τοις πάσι η ιδιαίτερη σημασία του συμπλέγματος Μεγίστης για τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή, καθώς και επιχειρούμενη «γκριζοποίηση» του από την Άγκυρα. Η παρούσα κατάσταση καθιστά την ενίσχυση των δυνάμεων του Ε.Σ στην περιοχή, καθώς και των δυνατοτήτων επέμβασης των Ε.Δ, αδήριτη ανάγκη.

Σε αυτά τα πλαίσια, απαιτούνται κινήσεις ουσίας, οι οποίες θα εκπέμψουν μήνυμα αποτροπής, αποφασιστικότητας και σοβαρότητας. Και λέμε σοβαρότητας καθότι τα όποια μηνύματα εκπέμπει η αερομεταφορά ενός λόχου(;) καταδρομέων στην Μεγίστη, ακυρώνονται την επόμενη ημέρα με τα επικοινωνιακά φάουλ της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η οποία περιόδευσε στην περιοχή. Και δεν εννούμε μόνο τις τραγελαφικές σκηνές με τον κ.Παναγιωτόπουλο να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό on camera ,και να κάνει πάσα το τηλέφωνο στους παρευρισκόμενους αξιωματικούς.

Μιλάμε κυρίως για το blitzkrieg δηλώσεων του υπουργού, στην Ρόδο, στην Σύμη, στο Καστελόριζο,στην Ρώ. Δεν αρκούν μόνο, κύριε υπουργέ, οι ημερήσεις εκδρομές στα μικρονήσια με μια κάμερα στο κατόπι, και οι λόγοι περί "επαγγελματισμού και φιλοπατρίας". Οι συνεχείς δηλώσεις περί "διατήρησης του αξιόμαχου παρά τις περικοπές" δεν έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Αντιθέτως. Το να μας ανακοινώνεται ότι ο υπουργός "διανυκτέρευσε στο Καστελόριζο" ωσαν να είναι κατόρθωμα, δεν δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας. Αντιθέτως. Οι επικλίσεις στα "παιδιά του Ελληνικού λαού, που φυλάνε τα σύνορα", ηχούν ως εμπαιγμός όταν περικόπτεις μέχρι και τις καταστάσεις επιβίβασης. Τα "συγχαρητήρια" και οι "εγκαρδιες ευχαριστίες σε διοικητές και αξιωματικούς" είναι κενό γράμμα όταν συνάδελφοί τους καρατομούνται καθ'υπόδειξη της Άγκυρας.

Επιτέλους, σταματήστε την διαχείριση των θεμάτων εθνικής άμυνας μόνο με επικοινωνιακούς όρους. Καλή η επικοινωνία, αλλά ας ασχοληθούμε λίγο και με την ουσία. Τα προβλήματα, σας είναι γνωστά....Κλείνουμε αυτή την μικρή αναφορά στις πρόσφατες "ασκήσεις επικοινωνίας" με την απάντηση του υπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην έδρα της 95 ΑΔΤΕ στην Ρόδο:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείωση αμυντικών δαπανών θα έχουμε;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι το εξής και θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των Εθνικών αγώνων και ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός -με την ιστορική έννοια της λέξεως-  για τη σωτηρία της Πατρίδας.

Δεν κουράζομαι να λέω (sic), ότι αυτήν την περίοδο η Ελλάδα δίνει έναν οικονομικό πόλεμο. Έναν ιδιόμορφο οικονομικό πόλεμο, που μας έχει επιβληθεί από τις αγορές. Αυτόν τον πόλεμο, θα τον κερδίσουμε. Δεν διεξάγεται με στρατιωτικά μέσα και στρατιωτικές επιχειρήσεις. Διεξάγεται με άλλον τρόπο.

Σε αυτήν, την τεράστια προσπάθεια όλου του Ελληνικού Λαού και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ανέλαβαν ένα τεράστιο ιστορικό φορτίο για τη σωτηρία της χώρας.

Παρά τις περικοπές όμως, που ήταν απαραίτητες για να σωθεί η χώρα και να γλιτώσει τη χρεοκοπία, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσηλωμένες στο καθήκον, όπως το ορίζει το Σύνταγμα, η Εθνική τους αποστολή και ο Ελληνικός Λαός, διατηρούν σε κορυφαίο επίπεδο την αποτρεπτική τους ικανότητα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχό τους. Εγγυώνται και κατοχυρώνουν κατά τον καλύτερο τρόπο την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την Εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Αυτό το μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση.

Mια ενδιαφέρουσα φωτογραφία : Ο ΥΕΘΑ επιθεωρεί τμήμα καταδρομέων, κάπου στα Δωδεκάνησα. MG-3, G3A4,G3A3 με Steiner, μπαλακλάβες, κράνη Kevlar και αλεξίσφαιρα γιλέκα(;)

"Πυρπολητής 14": Eπιβίβαση των καταδρομέων σε ε/π Chinook

Καταδρομείς με φόντο ε/π Chinook στο αεροδρόμιο Μεγίστης


8 σχόλια:

Nikos 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:55:00 μ.μ. EET  

Ωραία όλα αυτά, αλλά κατά τη ταπεινή μου άποψη, καθότι πολίτης και όχι στρατιωτικός, η άμυνα του Καστελόριζου ορίζεται περισσότερο από την γενικότερη αποτρεπτική ισχύ της χωράς και λιγότερο από το τι δυνάμεις έχεις επί τόπου η το ποσό γρήγορα μπορείς να στείλεις ενισχύσεις. Με απλά λογία, αν οι Τούρκοι θέλουν να καταβάλουν την αντίσταση της φρουράς αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το καταφέρουν. Επιπλέον θα είναι λάθος από εμάς να εστιάσουμε την αντίδραση μας εκεί και όχι στο υπόλοιπο μέτωπο. Η απάντηση στην ασφάλεια του Καστελόριζου είναι η βεβαιότητα από πλευράς Τουρκίας ότι ένα χτύπημα εκεί θα προκαλέσει μαζικά αντίποινα σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης. Αν αυτό δεν ισχύει τότε είτε έχουμε εκεί 100 νεοέλληνες πεζικάριους είτε τους 300 του Λεωνίδα το νησί είναι χαμένο. Τώρα το κατά πόσο η παρουσία Παναγιωτόπουλου στη θέση του ΥΠΑΜ ενισχύει η μειώνει την αποτρεπτική ικανότητα…

Οδυσσέας 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:43:00 π.μ. EET  

Ολόσωστη η παρατήρηση του Νίκου

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:00:00 π.μ. EET  

η καλυτερη αμυνα ειναι η επιθεση ετσι δεν λενε?
οι Τουρκοι δεν εχουν αεραμυνα ειναι τρυπιοι και εμεις δν εχουμε επιθετικα οπλα!

παιρνεις iskander-e η κατι παρομοιο και με το που εισβαλουν ριχνεις οτι εχεις..οπου και να πανε θα εχουν χιλιαδες απωλειες

μονο ετσι οι Τουρκοι θα σταματησουν τις εξυπναδες

Μanolis 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:34:00 π.μ. EET  

Σωστος ο Νικος. Πως τη λεγανε τη λυση...Ισοδυναμο τετελεσμενο αν θυμαμαι καλα. Δηλαδη οχι αμεση αντιδραση στη νησιδα επιτοπου, αλλα ενεργεια σε αλλο σημειο που εχουμε το πλεονεκτημα. Λετε να μην ισχυουν αυτα επειδη θεσπιστηκαν επι υπουργειας κου Ακη?

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:46:00 π.μ. EET  

Η άμυνα του καστελόριζου, η παραμονή δυνάμεων και η και καλά αντεπίθεση με σινουκ και 30 άτομα είναι αστεία.

Το ισοδύναμο τετελεσμένο είναι επίσης η παπάρα του αιώνα. Αν σου πάρει ένα νησί παίρνεις το δικό του;;; αν κάποιος σου ρίξει σφαλιάρα στο δρόμο ανταποδίδεις σφαλιαρίτσα;;; με σπαστό καρπό; με το πόδι στην μύτη; κάνεις και "αχ καλέ";

αν σου πάρουν νησί κηρύσεις ΠΟΛΕΜΟ.
Ολικό χωρίς όρια χωρίς κανόνες χωρίς πολιτικές χωρίς τίποτα.
Χάσεις κερδίσεις ο επόμενος θα το ξανασκεφτεί.

Ξύλο στο δρόμο δεν έχει παίξει κανείς στο ΥΠΕΞ/ΥΠΑΜ;;;; άπαντες πήγαν στο κολέγιο αθηνών;

αν φας σφαλιάρα ΒΛΑΚΑ διαλύεις τον αντίπαλο πατώντας το κρανίο του στο πεζοδρόμιο. δεν παίζεις σφαλιαρίτσες όπως στο προνήπιο.
ας τις φας τουλάχιστον ο επόμενος θα δει τις μελανιές και θα το ξανασκεφτεί.

σοβαρά τώρα τις σφαλιαρίτσες ποιός τις σκέφτηκε; τον πληρώνουμε ακόμα;;;;

μηδενιστής

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:12:00 μ.μ. EET  

Δεν πιστεύω σε Ισοδύναμα Τετελεσμένα. Αυτό που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά είναι η σαφής επιθυμία να προβούμε σε δυσανάλογη αντίδραση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, ακόμα κι αν αφορά βράχο.

Στα Ίμια εξάλλου μπλέξανε τα μπούτια τους πολιτικοί και στρατηγοί προσπαθώντας να βγάλουν άκρη με τα ισοδύναμα τετελεσμένα.

Arispn 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:02:00 μ.μ. EET  

Πολύ αμερικανιά ο ΥΕΘΑ με το καπέλο...

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:10:00 μ.μ. EET  

Δεν διέθεταν Chinook για "άλλες" περιπτώσεις και τώρα κάποιος φωστήρας είχε την ιδέα(;) να χρονομετρήσουν, για να δείξουν,για να εισπράξουν, κ.τ.λ.

Μάλλον εδώ και 16 έτη μας έχουν παρασύρει και παγιδεύσει στη θεωρία της κατάληψης βραχονησίδας ή νησίδας και εμείς τρέχουμε να προλάβουμε.

Μας τρέχουν δηλαδή.

Δεσμεύονται υπερπολύτιμο προσωπικό και μέσα για κάτι που δεν πρόκειται να επιχειρήσουν ξανά σε τέτοια κλίμακα διότι γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει μια οργάνωση.

Απλά θέλουν να έχουν δεσμευμένα τα καλύτερα τμήματα των Ε.Δ. διαρκώς με ότι συνεπάγεται αυτό ώστε να τα διασκορπίσουν αν χρειαστεί, με επεμβάσεις ήπιας κλίμακας σε πάρα πολλές νησίδες και βραχονησίδες των Δωδεκανήσων.

Δεν γνωρίζω για την άμυνα του Καστελόριζου ή της Μεγίστης ή νήσου αντίστοιχου μεγέθους αλλά μην νομίζετε ότι είναι εύκολο να το πάρουν δίχως αεροπορική υποστήριξη ή ναυτικό βομβαρδισμό.

Μόνον έτσι.Τα άλλα είναι για το σινεμά.

Προβοκάτωρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP