Τι κρύβεται πίσω από τις προκλήσεις Μπερίσα;

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Ας μην αυταπατώμεθα. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή πανηγυρική υπερβολή. Η αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στα σύνορα της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία φθάνει έως την Πρέβεζα, δεν ήταν τυχαία. Η θεωρία της «Φυσικής Αλβανίας», όπως μετονομάστηκε η Μεγάλη Ιδέα των Αλβανών, διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα της γειτονικής χώρας και επηρεάζει, ας το προσέξουμε αυτό, πολλούς από τους Αλβανούς που εργάζονται στη χώρα μας. Στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας η «Φυσική Αλβανία» είναι παρούσα ακόμη και στα εξώφυλλα. Περιλαμβάνει τη σημερινή Αλβανία, τμήμα του Μαυροβουνίου, το ένα τρίτο των εδαφών της ΠΓΔΜ (Ιλλυρίδα την ονομάζουν οι αυτονομιστές Αλβανοί), μέρος της Νοτίου Σερβίας (Πρέσεβο), το Κόσοβο και ελληνικά εδάφη όπως η Θεσπρωτία (Τσαμουριά τη λένε οι ίδιοι) και η Πρέβεζα. Δεν πρόκειται για άποψη λίγων εθνικιστών. Είναι το επίσημο εθνικό δόγμα, όπως κατεγράφη από την Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων το 1997. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε φυσικά να υπερτιμήσουμε.

Ο δεξιός Σαλί Μπερίσα και ο Εντι Ράμα, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μπορεί να διαφωνούν φανατικά στα εσωτερικά θέματα, αλλά συμφωνούν στη γραμμή των προκλήσεων κατά της Ελλάδας. Αλλοτε με τους Τσάμηδες, άλλοτε με δικαστική και αστυνομική τρομοκρατία κατά των Βορειοηπειρωτών, άλλοτε με ανακίνηση ζητήματος αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα και άλλοτε με χάρτες και εδαφικές διεκδικήσεις, συμπορεύονται με τα μικρότερα εθνικιστικά κόμματα και οργανώσεις, όπως η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγέτης αυτής της Συμμαχίας, που προκάλεσε επεισόδια την 28η Οκτωβρίου κατά των Ελλήνων διπλωματών, ήταν προ ετών ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια ύδατα.

Πίσω από τα λόγια του Μπερίσα, τα οποία ματαίωσαν την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, κρύβονται ορισμένα βαθύτερα αίτια και κίνητρα. Ας ανιχνεύσουμε ορισμένα από αυτά.

Α) Η στάση των Δυτικών απέναντι στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποθράσυνε την αλβανική κυβέρνηση και έθρεψε το δέντρο της «Φυσικής Αλβανίας». ΟΙ ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ε.Ε. αναγνώρισαν ανεξάρτητο Κόσοβο εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία κ.ά. αρνούνται αυτή την αναγνώριση. Η Βρετανία μάλλον θα μετάνιωσε, διότι επάνω σ’ αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί το αίτημα της ανεξάρτητης Σκοτίας. Πάντως το μήνυμα που δόθηκε από τους ισχυρούς εκλαμβάνεται από τα Τίρανα ως επιβράβευση του αλβανικού ένοπλου εθνικισμού.

Β) Τα Τίρανα δεν έκρυψαν ποτέ την πρόθεσή τους να ανακηρύξουν ως μειονότητα τους Αλβανούς εργαζομένους στην Ελλάδα. Εμείς πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην παραχώρηση υπηκοότητας σε Αλβανούς πολίτες, εκτός αν είναι σαφώς αποδεδειγμένη η ελληνική εθνική καταγωγή τους.

Γ) Η διεκδίκηση εδαφών και η ανακίνηση του τσάμικου ζητήματος εις βάρος μας λειτουργεί ως αντίβαρο στην ύπαρξη της πανάρχαιας ελληνικής παρουσίας στη Β. Ηπειρο. Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής κοινότητας.

Δ) Ενα βαθύτερο αίτιο είναι η εθνική ανασφάλεια των Αλβανών και το αίσθημα ότι δεν είναι ξεκάθαρη η εθνική τους ταυτότητα. Πλάθουν μύθους για ανύπαρκτους Ιλλυριούς προγόνους, ενώ στην πραγματικότητα η αλβανική εθνική συνείδηση εκδηλώθηκε μόλις το 1878. Οι μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι χωρισμένοι σε φυλές και σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες. Με το όραμα της «Μεγάλης - Φυσικής Αλβανίας» επιχειρούν να κάνουν πιο συμπαγή την εύθραυστη εθνική ενότητα. Θυμίζω την εξέγερση των Νοτίων κατά των Βορείων πριν από λίγα χρόνια με αφορμή τις επενδυτικές «πυραμίδες».

Ε) Ο Μπερίσα, όπως και οι Τούρκοι, πιστεύει ότι η οικονομική κρίση μάς έκανε αδιάφορους για τα εθνικά θέματα. Ας του αποδείξουμε το αντίθετο!

Δημοκρατία

16 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:39:00 μ.μ. EET  

Οι αλβανοί κατάγονται από τους Αβάρους που εγκαταστάθηκαν σ' εκείνη την περιοχή τον Μεσαίωνα. Καμία σχέση με τους Ιλλυριούς (εξελληνισθέντες ήδη από τον 2ο πΧ αιώνα).

Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:47:00 μ.μ. EET  


Aς οργανωσει η Ελλάς μια Ταξιαρχία 100% επειστρατευόμενη με έδρα το Άργος Ορεστικό ή κάποια άλλη περιοχή με εγγύτητα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα , η οποία θα περιλαμβάνει Τεθωρακισμένα , Πεζικό , Πυροβολικό και Καταδρομείς , και ας κάνει μια πλήρη επιστράτευση και μια άσκηση τύπου Παρμενίωνα στα βουνά της Ηπείρου με θέμα της άσκησης "εισβολή σε όμωρο κράτος όπου διαβιεί εθνική μειονότητα , για την προστασία της" και ας αφήσουμε τους ΑΛβανούς να διαμαρτύρονται . Τότε εμείς θα απαντάμε ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις , είναι εντελώς συμπτωματική . Μόνο έτσι θα καταλάβουν . Πόσο θα μας στοιχίσει όλο αυτό ? 4-5-6 εκατομμυρια ? Είναι πολύ λίγα για να πάρουν οι Αλβανοί ένα μάθημα .

SZAE 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:59:00 μ.μ. EET  

επειδή λόγω κρίσης πολλά συστηματα στα ιπτάμενα μέσα δεν συντηρούνται χαλάνε συχνα πυξίδες. Γυροσκοπικές και μαγνητικές.
Ομοια και οι επικοινωνίες

δεν εφταιγα εγώ.....που πήρα πορεία 340...

enkripto 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:02:00 μ.μ. EET  

http://www.enkripto.com/2012/05/090.html

Αρματιστής 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:18:00 μ.μ. EET  

Στις διεθνείς σχέσεις τίποτε δεν λέγεται τυχαία.

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:37:00 μ.μ. EET  

Γειά σου ρε Αρη 6:59!

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:49:00 μ.μ. EET  

@Ο/Η SZAE είπε...
Έτσι μπράβο! :-)

Mithridates 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:15:00 μ.μ. EET  

@ Szae ποιός είπε ότι "φταις'?

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:32:00 μ.μ. EET  

Πάντως βλέποντας την φωτογραφία του Μπερίσα να γελάει μου ήρθε στο μυαλό το "Χαμόγελο του Αλβανού" μια ΜΚΟ που θα παρηγορεί τους κλαψομο..νιδες αλβανούς που θέλουν να κλέψουν εδάφη όταν κατοικούν ήδη σε κλεμμένα εδάφη. Θα τους προσφέρει δωρεάν ξυδάκι και κόλλυβα...Είμαι ψυχοπονιάρης ο άτιμος :DDDDD

szae 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:32:00 μ.μ. EET  

@ Mithridates

Το φταίω ειναι η δικαιολογία για κατι που μπορεί να αποδοθεί σε ασχετες καταστάσεις και να στερήσει τον αλλο απο οποιαδηποτε επιχείρημα οτι το έκανες σκόπιμα.....

Κάτι σαν το λάθος του μεταφραστή

tancred de hauteville 6 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:26:00 π.μ. EET  

Αν δεν κάνω λάθος, εμείς μαζί με τους Ιταλούς έχουμε αναλάβει την φύλαξη του εναερίου χώρου της συμμαχικής νατοϊκής Αλβανίας.

Πόσο ύποπτο λέτε να φαινόταν ένα ατύχημα που θα πάθαινε αεροσκάφος μας που θα εκτελούσε περιπολία πάνω από το Δυρράχιο ή τα Τίρανα και θα αναγκαζόταν να απέρριπτε το περιττό βάρος του (δεν διευκρινίζω τι είναι το περιττό βάρος);

Φυσικά θα ζητήσουμε συγγνώμη...

Μanolis 6 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:45:00 π.μ. EET  

Λοιπον, ή ο SZAE θα περασει εντελως κατα λαθος τα Τιρανα για πεδιο βολης ή να φτιαξουμε ενα νεο πεδιο βολης, 3-4 χιλιομετρα απο τα Ελληνοαλβανικα συνορα. Για να βαρανε στο μεγιστο βεληνεκες τα L-55 των Leo-2Hell. Αν και θα αρκουσαν μερικες κομμενες οπτικες ινες μεταξυ των 2 χωρων. Ξερετε ποσες συναλλαγες και εμβασματα θα αργουσαν χαρακτηριστικα?

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:16:00 π.μ. EET  

αντί για βόμβες κτλ αρκεί να μπλοκάρουμε τους λογαριασμούς 700,000 αλβανών απο την 25 μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα.
ούτε βία ούτε τπτ. στις 15 το πολύ θα έχει πέσει ο μπερίσα.

οι καταθέσεις αλβανών στην ελλάδα φτάνουν τα 17,000 ανα άτομο κατα μέσο όρο. βάλτε το ποσό κάτω και υπολογίστε το σύνολο.

μηδενιστής

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:59:00 π.μ. EET  

Συμφωνώ με το άρθρο. Μόνο μερικές διαφοροποιήσεις:

Β) «Εμείς πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην παραχώρηση υπηκοότητας σε Αλβανούς πολίτες, εκτός αν είναι σαφώς αποδεδειγμένη η ελληνική εθνική καταγωγή τους».

Όσοι δεν έχουν σαφώς αποδεδειγμένη ελληνική εθνική καταγωγή (Β/Ηπειρώτες, δηλαδή), πρέπει να απελαθούν από την χώρα, διότι είναι ένας εν δυνάμει εχθρικός στρατός στο εσωτερικό της. Οι Αλβανοί, εκτός από τον δικό τους επεκτατισμό που τρέφουν κατά της χώρας μας, είναι και τσιράκια των Τούρκων. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΏΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! (έχω γράψει σχετικά και σε άλλη ανάρτηση).

Ε) «Ο Μπερίσα, όπως και οι Τούρκοι, πιστεύει ότι η οικονομική κρίση μάς έκανε αδιάφορους για τα εθνικά θέματα».

Ποια οικονομική κρίση; Αστεία πράγματα. Είχαμε οικονομική κρίση στα Ίμια το 1996;

Τίτλος: «Τι κρύβεται πίσω από τις προκλήσεις Μπερίσα;»

Νομίζω και η Τουρκία. Τουλάχιστον τις ενθαρρύνει.

@ 5 Δεκεμβρίου 2012 5:39:00 μ.μ. EET

Το μυστήριο της καταγωγής των Αλβανών

Gor.. 6 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:09:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή, εισαι σατανικότατος! :)

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:16:00 μ.μ. EET  

Ένα αξιόλογο άρθρο για το θέμα

"Η Εμπρηστική Ρητορική Περί «Μεγάλης Αλβανίας» και η Ελληνική Αντίδραση"

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64525

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP