Άσκηση "Πυρπολητής" με συμμετοχή του επισκευασθέντος ΠΤΜ "Κέρκυρα" (L-182)

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αμφίβιοι Καταδρομείς αποβιβάζονται από το "Κέρκυρα"
Επανήλθε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) "Κέρκυρα" (L-182) τύπου Zubr, όπως προκύπτει από φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Οι φωτογραφίες προέρχονται από διεξαχθείσα άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» με σενάριο την ταχεία μεταφορά ομάδας ειδικών δυνάμεων για την ανακατάληψη νήσου, στην οποία συμμετείχε το αερόστρωμνο. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου 2012 το συγκεκριμένο σκάφος, που είναι το νεώτερο από τα τέσσερα αερόστρωμνα τύπου Zubr που διαθέτει το ΠΝ (παραδόθηκε τέλη του 2004 και ύψωσε σημαία τον Ιανουάριο του 2005) είχε υποστεί ζημιές λόγω πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στη πρύμνη του. Τότε βέβαια είχε περισσέψει η εντυπωσιοθηρία, η εύκολη κριτική προς τα στελέχη του ΠΝ και οι εκτιμήσεις "ειδικών" ότι το πλοίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Από την πλευρά μας είχαμε εξ αρχής εκτιμήσει ότι οι ζημιές ήταν επισκευάσιμες.

Και πράγματι, χάρη στο ζήλο και τις ικανότητες των στελεχών του, το ΠΝ κατόρθωσε να επισκευάσει τις ζημιές και να επαναφέρει το πλοίο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την άσκηση:











14 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:11:00 π.μ. EET  

Μπά πως και έτσι.Αυτό δεν το κατέστρεψαν οι τούρκοι κομάντος?Ρε γαμώτο αν διαβάζεις πράβδα νετ αυτά παθαίνεις...

Μanolis 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:05:00 μ.μ. EET  

Μπραβο στους τεχνικους του ΠΝ για την επισκευη του πολυτιμου πλοιου. Το περασμενο καλοκαιρι, πριν τη φωτια στο "Κερκυρα" , ειχα συζητηση με στελεχος του ΠΝ, και μου ελεγε οτι και το αλλο σκαφος με ζημιες (το Ιθακη νομιζω) απο προσκρουση της γαστρας, ανετα μπορουσαν να το επισκευασουν με ιδιες δυναμεις. Ομως δεν υπηρχε εγκριση απο τον Αρχηγο.

Nicholas 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:41:00 μ.μ. EET  

Τραγικά, οι Έλληνες φορολογούμενοι ακριβοπλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν για την εντόνως διαφιλονικούμενη απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να αποκτηθούν τα αερόστρωμνα Zubr. Τα Zubr με το υψηλό τους κόστος απόκτησης, πάνω από 50 εκατ. ευρώ το ένα, των εκτεταμένων τους αναγκών συντήρησης λόγω της φθοράς στην ελαστική τους φούστα, της μειωμένης επιχειρησιακής τους διαθεσημότητας και αξίας επειδή μπορούν να επιχειρήσουν σε συνθήκες θαλασσας έως και 4 Μποφόρ, αποτελούν ένα παράδειγμα για αποφυγή. Δεν θα εκπλαγώ αν η επιτροπή της Βουλής που διερευνά όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποφανθεί ότι τα Zubr αποκτήθηκαν γιατί δόθηκαν μείζες σε διάφορους διευθαρμένους πολιτικούς, αξιωματικούς και ιθύνοντες του ΥΠΕΘΑ.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι απαιτήσεις ταχείας επέμβασης μπορούν να εκπληρωθούν καλύτερα και ταχύτερα με: 1) Mεσαίας μεταφορικής ικανότητας ελικόπτερα, 2) Tην εκ των προτέρων αποθήκευση κρίσιμων υλικών σε πολλαπλούς χώρους, βρισκόμενοι είτε σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τις παραμεθόριες περιοχές, ή και στις ίδιες τις παραμεθόριες περιοχές, 3) Την ανάπτυξη πολλαπλών μονάδων ειδικών δυνάμεων σε νευραλγικά σημεία.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:11:00 μ.μ. EET  

@Nicholas

Σε ότι αφορά τις προτάσεις σου για ταχεία επέμβαση, η μόνη που είναι βάσιμη είναι η αεροκίνηση.

Υ.Γ:Γνωρίζεις τις δυνατότητες των Zubr;

Προβοκάτωρ

Nicholas 9 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:05:00 π.μ. EET  

@Προβοκάτωρ

Οι θεωρητικές δυνατότητες των Zubr αντιπαρατίθενται με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με ένα σύστημα που μπορεί να επιχειρήσει σε κατάσταση θάλλασας ως 4 Μποφώρ και όχι στις συχνά απαιτητικές συνθήκες του Αιγαίου των 5 -7 Μποφώρ. Από τα τέσσερα Zubr που αποκτήθηκαν από την Ρωσία και την Ουκρανία μόνο τα δύο είναι επιχειρησιακά. Η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα των Zubr, άνω των 60 κόμβων, μειώνεται όταν μεταφέρει βαρειά φορτία και όταν η θάλασσα δεν είναι ήρεμη. Το να βάλεις όλα τα αυγά σου στο ίδιο καλάθι δεν είναι πάντοτε μια καλή ιδέα. Αν προσθέσεις το όνομα του κ. Τσοχατζόπουλου, τότε οι ενδείξεις για την ύποπτη απόκτηση ενός ακατάλληλου συστήματος ενισχύονται.

Φυσικά δεν είμαι ούτε μπορώ να είμαι γνώστης των διαβαθμισμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΠΝ και των μονάδων ταχείας επέμβασης, αλλά και της διαδικασίας και των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων που είχαν γίνει. Όταν το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα της εποχής τελικά βγεί, ίσως τότε να μας διαφωτήσει. Γενικά, είμαι θερμός υποστηρικτής αερομεταφερόμενων μονάδων, μικρών ταχυπλόων σκαφών, ειδικών μονάδων και βαρέων όπλων αναπτυγμένων σε πολλαπλούς τομείς κοντά στις παραμεθόριες περιοχές.

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:12:00 π.μ. EET  

@Nicholas

Αναφέρομαι αποκλειστικά στο επιχειρησιακό σκέλος. Σε ότι αφορά το κόστος απόκτησης και τον τρόπο, όπως γράφεις πολύ σωστά, μόνο τα ονόματα αρκούν.

Επιχειρησιακά φυσικά και υπάρχουν περιορισμοί σε θαλάσσιο περιβάλλον αναλόγως το σκάφος. Δεν είμαι σίγουρος αλλά το οποιοδήποτε αερόστρωμνο (Hovercraft)δεν μπορεί να επιχειρήσει άμεσα και εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες του σε μεγάλο κυματισμό και με μεγάλες ταχύτητες ανέμων(είτε καταβατικών είτε αναβατικών).

Το πρόβλημα με τον στρατιωτικό εξοπλισμό από χώρες όπως Ρωσία και Ουκρανία, εντοπίζεται κυρίως στην υποστήριξη(κάτι που θα ξεπεραστεί άμεσα) και κυρίως στη διαφήμιση.

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ανάρτηση, αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία, είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες στην λέμβο, ιδιαιτέρως δε όταν υπάρχει μεγάλος κυματισμός ή δυνατά επιφανειακά θαλάσσια ρεύματα. Κατά τη διάρκεια του πλου του σκάφους, είναι απαραίτητες πολύ καλές ωτοασπίδες.

Υπολόγισε αν θέλεις σε πόση ώρα μπορεί να καλύψει την απόσταση από το ναύσταθμο έως την Αντίπαρο, φορτωμένο με ένα Λόχο+ Αμφίβιων ΚΔ ετοιμοπόλεμο, στο 90% περίπου της μέγιστης ταχύτητας του.

Πρόκειται για φοβερό μέσο και είναι τρομερό σφάλμα να μην είναι επιχειρησιακά όλα τα Zubr, τα οποία μπορούν μα μεταφέρουν όλη την 32ΤΞ οπουδήποτε στο Αιγαίο, τάχιστα!

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:25:00 μ.μ. EET  

Καλό θα είναι να μη συγχέουμε την Κατάσταση Θάλασσας (9βάθμια κλίμακα Douglas) με την Ένταση Ανέμου (12βάθμια κλίμακα Beaufort). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το αερόστρωμνο Zubr είναι πλήρως επιχειρησιακό σε Κατάσταση Θάλασσας 4, ήτοι με ύψος κύματος έως 2,5m, που αντιστοιχεί σε Ένταση Ανέμου 5 Beaufort. Ως την απόκτησή του, θα πρέπει πρώτα να αναζητηθούν οι σχετικές εισηγήσεις του ΓΕΝ, για να αποδειχθεί αν η προμήθειά του αντιστοιχούσε σε επιχειρησιακή απαίτηση, ή αν πραγματοποιήθηκε για άλλους σκοπούς. Παρεμπιπτόντως, αναμένεται πράγματι πόρισμα της Βουλής για τα εξοπλιστικά; Για ποιον ακριβώς λόγο;
Α.Ε.

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:18:00 π.μ. EET  

@Προβοκάτορα
Ρε συ φίλε κόψε έστω και ελάχιστα την υπερβολή και τα παραμύθια.
Ποια όλη την 32η Ταξιαρχία μπορούν να μεταφέρουν τάχιστα τα 4 Ζούμπρ ??
Έχεις μεγάλη φαντασία αν πιστεύεις πως 4 σκάφη μήκους σχεδόν 60 μέτρων το καθένα μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρη ταξιαρχία. Δηλαδή ΕΛΕΟΣ !!

Για το άλλο παραμύθι που έγραψες πως το πρόβλημα της υποστήριξης των ρωσικών συστημάτων θα ξεπεραστεί άμεσα. Το ,,άμεσα,, έχει μεγάλη πλάκα, μην τα γράφεις αυτά. Κόψε λίγο.....
Αλλά άντε και πες πως είναι έτσι. Από που το ξέρεις ?? (όχι πως καίγομαι για την απαντησή σου, ότι και να γράψεις δεν με πείθεις με τίποτα...)

Άντε καλημέρα....

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:19:00 μ.μ. EET  

Τα Zubr είναι ένα θαυμάσιο σύστημα και θα έπρεπε να είναι επιχειρησιακά, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα τρία. Δυστυχώς αποκτήθηκαν με περίεργο τρόπο και αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδωθούν. Παρόλα αυτά, καλύπτουν τομείς που σε καμία περίπτωση δεν μπορουν να καλύψουν τα μεσαία μεταφορικά ελικόπτερα. Εκτός πια αν μεταφέρουν άρματα τα ελικόπτερα ή δεν καταρρίπτονται για πλάκα σε απομακρυσμένα νησιά διανύντας τόσο μεγάλες αποστάσεις. Όσον αφορά το υλικό και τις ειδικές δυνάμεις που ειπώθηκε δεν αξίζει σχολιασμό για πολλούς λόγους.

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:52:00 μ.μ. EET  

@10 Δεκεμβρίου 2012 9:18:00 π.μ. EET

ο @Πρόβο δεν είπε με την μια. μην τον φάμε και αν δεν κάνω λάθος έχει ανεβοκατέβει τη ράμπα τους αρκετές φορές.
========================

3 μλκς έχουν γίνει/γίνονται με τα zubr:

1. δεν πήραμε άδεια να φτιάξουμε 10 κομμάτια

2. δεν έχω ακούσει οτι ρίχνουμε με τον βαρύτατο οπλισμό τους.

3. τα δουλεύουν συγκεκριμένες μονάδες.

ΥΓ το ρωσίδι πάει κύπρον; αν ναι επιθυμώ στην επιστροφή σεφταλιάν.

μηδενιστής

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:10:00 μ.μ. EET  

@10 Δεκεμβρίου 2012 9:18:00 π.μ

Ρωτάς και απαντάς μόνος σου.

Συμπέρασμα βγάζω για το υλικό εκ Ρωσίας για τον απλούστατο λόγο ότι χάνουν λεφτά και σε κανέναν δεν αρέσει αυτό.Πλήν Ελληνικού δημοσίου.

Εξέφρασα γνώμη για το συγκεκριμένο μέσο αλλά κια για τη φωτογραφία λόγω ιδίας πείρας.

Εσύ;

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:39:00 μ.μ. EET  

Τι άδεια να πάρουμε να φτιάξουμε μία 10αριά Ζουμπρ ?? Δεν είναι δυνατόν μία μικρή χώρα να έχει περισσότερα σκάφη από την ίδια την Ρωσία. Ποιο βαρύτατο οπλισμό ?? Τα 2 αντιπυραυλικά των 30 χλστ και τους δύο εκτοξευτές ρουκετών που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν την ακτή πριν την απόβαση ?? Ή μήπως με τα α/α πυραυλάκια τους θα καταρρίψουν την τουρκική αεροπορία ?? Μεγάλη φανφάρα περί βαρύτατου οπλισμού. Σιγά τα κανόνια του Ναβαρόνε.....

Για το πρόβλημα της υποστήριξης των ρωσικών όπλων που και καλά θα ξεπεραστεί τάχιστα. Πριν λίγες μέρες οι ινδοί (ναι αυτοί που εδώ και μία ζωή έχουν αγοράσει τον άμπακο σε ρωσικά όπλα...) αγόρασαν 15 ε/π Σινούκ. Μία από τις 2 βασικές αιτίες απόρριψης του ρωσικού ε/π Μι-26 (το οποίο η Ινδία έχει αγοράσει στο παρελθόν) είναι η προβληματική υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων. Μα καλά οι ινδοί δεν έμαθαν πως αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί άμεσα ??? (λέμε τώρα...)

Α και τέλος. Αν με 4 Ζουμπρ μπορεί να μεταφερθεί μία ταξιαρχία τότε ποιος ο λόγος να έχουμε 10 ?? Για να είμαστε ,,λαρτζ,, τύποι ?? Για να κάνουμε μία και καλή απόβαση μπροστά από την ΑγιάΣοφιά ??
Για να μην μπορούμε να τα συντηρήσουμε όλα λόγω οικονομικών και τα μισά να είναι κάπου παροπλισμένα και ξεχασμένα ?? Γιατί μας την έχει βαρέσει η μλκ κατακέφαλα σε αυτή την χώρα ??

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:01:00 π.μ. EET  

@10 Δεκεμβρίου 2012 11:39:00 μ.μ. EET

"Δεν είναι δυνατόν μία μικρή χώρα να έχει περισσότερα σκάφη από την ίδια την Ρωσία."

Την στιγμή που η ρωσία εγκατέλειψε την ιδέα απόβασης στην σουηδία/νορβηγία δεν τα χρειάζεται.
οι αγορές γίνονται με τις ανάγκες και όχι με κριτήρια της πλάκας.

"Μεγάλη φανφάρα περί βαρύτατου οπλισμού."

ενώ το ΑΒΑΚ που θα κάνει απόβαση το 99% του κόσμου έχει πάνω mlrs και patriot...

"Μα καλά οι ινδοί..."

Οι ινδοί ρίχνουν και γαλλικά και βρετανικά α/φ συνέχεια.
δεν έχει να κάνει η ΔΜ εδώ όσο οτι είναι άσχετοι και άχρηστοι.

ο μισός πλανήτης έχει ρωσικά συστήματα χωρίς πρόβλημα πχ κύπρος.

"Αν με 4 Ζουμπρ μπορεί να μεταφερθεί μία ταξιαρχία τότε ποιος ο λόγος να έχουμε 10 ??"

Μα για 3 ταξιαρχίες. Οι τούρκοι έχουν 10+ στο πρώτο κύμα και άλλες 20 στην συνέχεια.
Λες να προλάβουμε με τα Σάμος;

"Γιατί μας την έχει βαρέσει η μλκ κατακέφαλα σε αυτή την χώρα"

ίσως γιατί δεν υπάρχουν τρόποι όπως πχ να ακούς τον άλλον χωρίς να τον προσβάλλεις ακόμα και αν έχει αντίθετη άποψη απο σένα.

μηδενιστής

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:51:00 π.μ. EET  

@10 Δεκεμβρίου 2012 11:39:00 μ.μ

Προφανώς αγνοείς πολλά πράγματα για επί των στρατιωτικών θεμάτων και σίγουρα για τις μετακινήσεις στρατευμάτων και δεν πρόκειται να γίνει μάθημα εδώ μέσα, τουλάχιστον από εμένα.

Τόσο δύσκολο είναι να γίνει αντιληπτό πως δεν γινόταν αναφορά στη μεταφορά ολόκληρης ΤΞ σε ένα κύμα;

Αγνοείς επίσης τις δυνατότητες σε μεταφορική ικανότητα και ταχύτητα των συγκεκριμένων Hovercrafts εν συγκρίσει με τα αρματαγωγά του Π.Ν. αλλά και εκτός.

Ο οπλισμός τους είναι αντιαεροπορικός και αν δεν αφαιρούσαν τα Strela θα ήταν επαρκής. Τα ρουκετοβόλα είναι για επικουρική υποστήριξη αν χρειασθεί προς τις αποβατικές δυνάμεις.

Έχεις δει από κοντά εξάκαννο Gatling 30mm να θερίζει; Μήπως RM-70;

Προτιμότερο 10 Zubr παρά τις παντόφλες τύπου JASON.

Ποιός ενδιαφέρεται για το τί κάνουν οι Ινδοί και οι Ρώσοι; Μια άποψη γράφτηκε και σπεύσατε λες και δουλεύετε σε "αντιπροσωπίες".

Μάλλον πρέπει να αγοράζουμε μόνο από Αμερικάνους και Γερμανούς μόνο και όχι ότι μας χρειάζεται και μας συμφέρει.

Προβοκάτωρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP