Tο φαραωνικό σχέδιο του Ερντογάν

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Toυ Νίκου Μελέτη

Μείζονα ερωτήματα για την ασφάλεια της χώρας μας δημιουργεί η εξαγγελία του «τρελού σχεδίου» του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τη διάνοιξη διώρυγας παράλληλης προς τα Στενά, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τον Μαρμαρά και το Αιγαίο.

Το φαραωνικής έμπνευσης έργο, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα στοιχίσει περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στο σχέδιο του ισλαμιστή Τ. Ερντογάν να μεταφέρει το κέντρο της νέας Τουρκίας, που οραματίζεται, στην Κωνσταντινούπολη, σε μια συμβολική κίνηση επιστροφής στις οθωμανικές ρίζες.

Σε ένα τέτοιο μεγαλόπνοο και στρατηγικό σχέδιο η τουρκική ηγεσία δεν μπορούσε να αγνοήσει τους κινδύνους ασφάλειας που δημιουργεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση πετρελαιοφόρων, αλλά και άλλων μεγάλων εμπορικών σκαφών στο κανάλι του Βοσπόρου, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Συνθήκη του Μοντρέ επέβαλλε συγκεκριμένες υποχρεώσεις στην Τουρκία σχε­τικά με τη διακίνηση των πλοίων από τα Στενά.

Απαλλαγή


Ο Τούρκος πρωθυπουργός με τη νέα διώρυγα απαλλάσσει τη χώρα του από τις υποχρεώσεις της Συνθήκης του Μοντρέ, καθώς πλέον θα υπάρχει εναλλακτική δίοδος για την έξοδο των πετρελαίων της Μαύρης Θάλασσας, της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας προς τη Μεσόγειο, στην οποία θα υπάρχει αποκλειστικός τουρκικός έλεγχος.

Ταυτοχρόνως, όμως, θέτει υπό αμφισβήτηση την κατασκευή περιφερειακών αγωγών, όπως αυτόν του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, και αναβαθμίζει τον στρατηγικό ρόλο για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων από τις αγορές της Κεντρικής Ασίας, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει το έδαφος άλλων χωρών (όπως συμβαίνει με τους αγωγούς που υποχρεωτικά πρέπει να διέλθουν από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία). Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη βεβαίως μπροστά σε αυτό το σχέδιο, το οποίο πρωτίστως θα δημιουργήσει, πέραν των γεωστρατηγικών ανατροπών, και μόνιμες περιβαλλοντικές απειλές για τη χώρα μας.

Το «Κανάλι της Ιστανμπούλ», όπως θα ονομασθεί, θα έχει μήκος 50 χιλιόμετρα, πλάτος 150 μέτρα και βάθος 25 μέτρα και θα επιτρέπει τη διέλευση καθημερινά περισσότερων από 250 πλοίων, περιλαμβανομένων και των μεγαλύτερων πετρελαιοφόρων του κόσμου.

Το 2009 από τον Βόσπορο τα πλοία μετέφεραν ποσότητες που έφθασαν τα 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητες μικρότερες από τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια που περνούσαν ημερησίως το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (US Energy Information Administra­tion).

Σήμερα από τον Βόσπορο τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια που μπορεί να διέλθουν είναι τα λεγόμενα «suezmaxes» (με μέτρο σύγκρισης τη δυνατότητα διέλευσης από το Σουέζ) με χωρητικότητα 1 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ από τη νέα διώρυγα θα μπορούν να διέρχονται τα σούπερ τάνκερ ή τα VLCCs (Very Lar­ge Crude Carriers) που μεταφέρουν έως και διπλάσια ποσότητα πετρελαίου, ανατρέποντας έτσι και ισορροπίες στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η μετατροπή του Αιγαίου, με τις γνωστές ιδιομορφίες με τα διάσπαρτα νησιά, σε πολυσύχναστη οδό μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου, και αργότερα ίσως και υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στην Ελλάδα για περιορισμό των χωρικών υδάτων και την προσφορά όλο και μεγαλύτερης θαλάσσιας έκτασης του Αιγαίου στην ελεύθερη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Κυρίως όμως αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους ναυτικού ατυχήματος, που λόγω και των διαστάσεων των τάνκερ που θα διακινούνται θα ισοδυναμεί με περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα.

Διευκρινίσεις


Η χώρα μας εγκαίρως οφείλει να ζητήσει διευκρι­νίσεις, αλλά και να θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την απειλή ασφάλειας που συνιστά για ολόκληρη πλέον τη Μεσόγειο η πρόθεση της Τουρκίας να εγκα­τα­στήσει πυρηνικά εργοστάσια σε σεισμογενείς περιοχές, αλλά και να μετατρέψει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε υπερφορ­τω­μένο δίαυλο μεταφοράς εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου...

www.ethnos.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Μαΐου 2011 στις 1:10:00 π.μ. EEST  

το Μπουργκας - Aλεξ/λη δεν πρόκειτε ούτως ή άλλως ποτέ να γίνει.

Johnny Greece 2009 1 Μαΐου 2011 στις 1:32:00 π.μ. EEST  

Δε νομιζω πως υπαρχει περιορισμος στη διελευση των εμπορικων πλοιων απο τα χωρικα υδατα μιας χωρας. Αν ηταν ετσι τοτε πως θα περνανε απο τα νεα στενα της Τουρκιας; Διεθνη υδατα θα ειναι εκει; Δε μας τα λεει καλα το Εθνος.

Ανώνυμος 1 Μαΐου 2011 στις 1:21:00 μ.μ. EEST  

«Εμφορούμενοι υπό της επιθυμίας να ρυθμίσουν τον διάπλουν και την ναυσιπλοϊα στα Στενά των Δαρδανελίων, την Θάλασσα του Μαρμαρά και τον Βόσπορο συμεριλαμβανομένων στην γενική κατονομασία «Στενά» με τρόπο ώστε να διαφυλαχτεί, στα πλαίσια ασφαλείας της Τουρκίας, και της ασφαλείας των παροχθίων κρατών στον Ευξεινο Πόντο, η αρχή της Ειρήνης που υπεγράφη στην Λωζάννη την 24η Ιουλίου 1923. Απεφάσισαν να υποκαταστήσουν την παρούσα Σύμβαση στην Σύμβαση που υπεγράφη στη Λωζάννη την 24η Ιουλίου 1923».

Η Σύμβαση του Μοντρέ περιλαμβάνει και τα Δαρδανέλια, συνεπώς όσα κανάια και να ανοίξουν, πάλι οι όροι της ισχύουν. Δρούτσα ακούς;

Ανώνυμος 1 Μαΐου 2011 στις 7:24:00 μ.μ. EEST  

Και γιατί να μην επιβάλλει και η Ελλάδα ένα είδος διοδίων στα διερχόμενα δεξαμενόπλοια επικαλούμενη την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μόλυνσης υδάτων και ακτών;

Ανώνυμος 1 Μαΐου 2011 στις 10:10:00 μ.μ. EEST  

@1 Μαΐου 2011 7:24:00 μ.μ. GMT+03:00
Αν επιβάλλει κάτι τέτοιο δεν τα βάζει μόνο με την Τουρκία...
Συγκρίνετε πάντως τον Ερντογάν με τους ελληνόφωνους (και αν) πολιτικούς!

parsifal 1 Μαΐου 2011 στις 10:15:00 μ.μ. EEST  

Να επιβάλλει βεβαίως. Αλλά μήπως να αρχίσει απο την επιβολή της εθνικής κυριαρχίας στην χωρική θάλασσα ? Εάν το κάθε EXPLORA κινείται με ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΕΙΑ στο Αιγαίο γιατί να πληρώνει διόδια στις ελληνικές αρχές ?

Μυρμιδόνας 2 Μαΐου 2011 στις 4:03:00 μ.μ. EEST  

Αφού "έλυσε" το πρόβλημα του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, του σκοτωμού στους δρόμους,την επιβολή του νόμου για το κάπνισμα και τη φοροδιαφυγή,τα βασικά δλδ για τα ευνομούμενα κράτη,θα ασχοληθεί και με τα δευτερεύοντα η αυτού εξοχότης Γεώργιος ο Β΄.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP