Επετεύχθη ο στόχος του «Αργοναύτη 2011»

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011



«Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της παράνομης κατοχής μεγάλου μέρους των εδαφών της από τις τουρκικές δυνάμεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνεισφέρει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης», δήλωσε χθες ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, μιλώντας στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, κατά την τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης «Αργοναύτης 2011».

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας και συναντίληψης, αλλά και η εφαρμογή ευέλικτων διαδικασιών, είπε, προκειμένου να υπάρξει αρμονική και αποτελεσματική πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στην άσκηση. «Ο στόχος αυτός έχει και φέτος επιτευχθεί».

Έμπρακτη συμμετοχή στην ΚΠΑΑ
Ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι οι εξεγέρσεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής και του αραβικού κόσμου, καθώς και η εσωτερική αστάθεια και αποδιοργάνωση που παρατηρείται σε διάφορα κράτη, επηρεάζει την παγκόσμια ασφάλεια και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη σύγχρονων μορφών του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στις διάφορες δομές ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ιδιαίτερα της ΕΕ, αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για ενίσχυση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, τόνισε. «Συμμετέχουμε έμπρακτα σε όλες τις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία έχει μετεξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο, κοινά αποδεκτό, σταθεροποιητικό παράγοντα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα».

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το νοτιότερο σύνορο της ΕΕ, συνεισφέρει τις υποδομές της όπως λιμάνια, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η άσκηση «Αργοναύτης 2011» διεξάγεται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία εννέα Υπουργείων και δεκαέξι Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή»
Ο κ. Παπακώστας δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος», για την άσκηση. Είπε ότι «υπήρξε πλήρης συντονισμός όλων των Δυνάμεων που έλαβαν μέρος σε αυτήν», υποδεικνύοντας πως «εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πως παρόλο που οι δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την άσκηση είναι διαφόρων προελεύσεων, εντούτοις κατάφεραν να συντονιστούν απόλυτα μεταξύ τους».

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί η Κύπρος να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε κίνδυνο, ασύμμετρη απειλή ή οποιοδήποτε επείγον περιστατικό, ο κ. Παπακώστας απάντησε καταφατικά, αναφέροντας πως σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στην άσκηση, «μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορες απειλές, ξεκινώντας από τις φυσικές απειλές μέχρι τις ασύμμετρες». Και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ο ίδιος, από δική μου εμπειρία -όπως είναι γνωστό εγώ έχω δημιουργήσει τη ΜΜΑΔ και τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό- η άσκηση που έχετε δει σήμερα με την κατάληψη λεωφορείου από τρομοκράτες ήταν απόλυτα επιτυχής».

Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια για να φτάσει κανείς σε αυτά τα επίπεδα.

Η Σημερινή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP