Επιχειρησιακή εκπαίδευση της 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στα πλωτά μέσα

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μονάδες της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΑΨΟΣ», μιας από τις νευραλγικότερες του ΕΣ, πραγματοποίησαν από 30 Μαΐου έως 03 Ιουνίου 2011 επιχειρησιακή εκπαίδευση στα πλωτά μέσα. Επιστέγασμα της εκπαίδευσης ήταν η άσκηση Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού στη βίαιη διάβαση ποταμού.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την διεξαχθείσα εκπαίδευση:









7 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2011 στις 7:35:00 π.μ. EEST  

Έχω κάνει την εκπαίδευση αυτή στην ίδια μονάδα πριν από 23 χρόνια με μια διαφορά , στο πρώτο ΤΟΜΠ ήταν ανεβασμένος ο σαλπιγκτής της μονάδας και σάλπιζε "επίθεση".

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2011 στις 5:11:00 μ.μ. EEST  

Οι επαναλαμβανόμενες ασκήσεις του ελληνικού μηχανοκινήτου πεζικού στην βίαιη διάβαση ποταμού, δείχνουν ότι το μηχανοκίνητο πεζικό του ΕΣ έχει ανάγκη από αυτήν την δυνατότητα. Στην συγκεκριμένη άσκηση είδαμε τα μέσα που χρησιμοποιεί το μηχανικό, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν στην απέναντι μεριά οχήματα τα οποία δεν είναι πλήρως αμφίβια. Τα μέσα που χρησιμοποιεί λοιπόν, είναι της εποχής του Βιετνάμ. Αν το ελληνικό πεζικό κατείχε ΤΟΜΠ μη πλήρως αμφίβια, δεν θα ήταν δυνατή η εκτέλεση αυτού του ελιγμού. Στα πλαίσια της απόκτησης από τον ΕΣ νέων μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ από τις ΗΠΑ ή την Γερμανία τα οποία δεν είναι πλήρως αμφίβια, ο ΕΣ πρέπει να αναβαθμίσει παράλληλα και τις δυνατότητες του μηχανικού του, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του πεδίου της μάχης.

ΑΧΕΡΩΝ 12 Ιουνίου 2011 στις 8:48:00 π.μ. EEST  

@ 11/6 5.11
Τα συγχρονα ΤΟΜΑ δεν ειναι αμφιβια,διοτι το επιπεδο προστασιας που ενσωματωνουν,δεν επιτρεπει πλευστοτητα.Οταν επιχειρειται να δοθει μερικη αμφιβια ικανοτητα,οπως στο Μπραντλεü,η στο Νοτιοκορεατικο ΧΚ 21,δεν ειναι ουτε ευχρηστη,ουτε ασφαλης,οπως η πειρα εχει δειξει.Υπενθυμιζω το προσφατο ατυχημα του ΧΚ 21,ενω για το Μπραντλεü,η μερικη αμφιβια ικανοτητα,η, για την ακριβεια,η ισχυριζομενη αμφιβια ικανοτητα,ειναι παρελθον τουλαχιστον απο την εποχη της Desert Storm.Αλλα ουτε και ολα τα Μ 113 ειναι αμφιβια,τουλαχιστον αν ληφθουν υποψιν οι τεχνικες οδηγιες των χρηστων,ετσι,για παραδειγμα,καποιες παρτιδες Μ 113 που αποκτησαμε απο την Γερμανια,εχουν ενσωματωσει καποιες διαφοροποιησεις σε σχεση με την αρχικη διαμορφωση,που τα καθιστουν ανασφαλη για διελευση βαθεως υδατινου κωλυματος.Μια τετοια διαφοροποιηση,απο οσο γνωριζω,ειναι το διαφορετικο συστημα πεδησεως,το οποιο μεταφερει το κεντρο βαρους πολυ πιο μπροστα απο την αρχικη προβλεψη,ωστε το οχημα τεινει να καταδυθει.Νομιζω,οτι αυτο αντιμετωπιζεται με εναν στεγανοφορο κυματοθραυστη που εφεραν παλαιοτερα καποια οχηματα εξαγωγων,αλλα η οποιδηποτε μικρορωγμη στον κυματοθραυστη,που δεν ειναι ιδιαιτερα ανθεκτικος σε πληγμα,θα μπορουσε να εχει μοιραια συνεπεια στην ασφαλεια του οχηματος,σε περιπτωση που επιχειρηθει αμφιβια διελευση.
Τωρα σε οτι αφορα το Μηχανικο,εχεις δικηο,αλλα μαλλον δεν προκειται να δουμε τετοιο θαυμα.
Το Μηχανικο ηταν παραμελημενο στις καλες εποχες,τωρα θα το προσεξουν;

Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2011 στις 3:34:00 μ.μ. EEST  

ωραια ασκηση και πετυχημενη οπως παντα αλλα ποιος στρατηγος θα δωσει την εντολη επιθεσης δεν καταλαβα διοτι μετα τις ασκησεις σειρα εχει μονο το μπραβο στους συμμετεχοντες και το τραπεζι με το φαγητο , τα μπουρεκακια ,τα καναπεδακια δια την ηγεσιαν βεβαιως βεβαιως ....εαν με καταλαβατε οσοι εχετε παρει μερος σε τετοιες ασκησεις ....αλλα τουρκια γιοκ.

ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ 16 Ιουνίου 2011 στις 12:58:00 μ.μ. EEST  

Τα συστήματα που χρησιμοποιεί το μηχανικό είναι ξεπερασμένα και απαιτούν μεγάλο αριθμό αντρών.
Δυστυχώς τα συστήματα του μηχανικού δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο τα άρματα μάχης και κανένας στρατηγός δεν πρόκειται να εξοπλίσει με τα απαιτούμενα υλικά το μηχανικό.
Η κατάσταση είναι απλά απελπιστική,οι ελλείψεις αμέτρητες.

Ανώνυμος 16 Ιουνίου 2011 στις 11:25:00 μ.μ. EEST  

επειδή δεν το "κατέχω" το Μ113, η μπροστινή θύρα γιατί είναι ανοιχτή μέσα στο νερό? υποθέτω έτσι προβλέπεται αλλά δεν είναι επισφαλές για εισροή νερού?

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2011 στις 12:00:00 π.μ. EEST  

Δεν είναι θυρα, είναι κυματοθραύστης και η ανάπτυξή του προβλέπεται ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP