Έφυγαν 53 χρόνια αναμονής

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η Συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας - Ηνωμένου Βασιλείου για μη στρατιωτική ανάπτυξη στις βρετανικές βάσεις, που επιτεύχθηκε χθες Τετάρτη στο Λονδίνο, μεταξύ του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Γουίλιαμ Χέιγκ και του Κύπριου Υπ. Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Λονδίνο, μπορεί να θεωρηθεί ότι αναιρεί το Μνημόνιο που υπέγραψαν το 2008 ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Έπειτα από 53 χρόνια πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων, κάτι που δεν έγινε όταν τα θέματα που απέρρεαν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου -μεταξύ των οποίων και οι βρετανικές βάσεις- είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των Βρετανών και των αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων στο Λονδίνο πριν από την Ανεξαρτησία. Με τη συμφωνία, που καλύπτει το 78% του εδάφους των βρετανικών βάσεων και που επηρεάζει 15 κοινότητες, θα επιτρέπεται πλέον στους κατοίκους της περιοχής των βάσεων να χρησιμοποιούν τις περιουσίες τους για λόγους ανάπτυξης.

Εξαιρέθηκαν της ένταξης

Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις εξαιρέθηκαν της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2004 ολόκληρη (μαζί και με το κατεχόμενο μέρος), με τη σύμφωνη γνώμη του τότε Κύπριου διαπραγματευτή Γιώργου Βασιλείου -ο οποίος είχε διορισθεί επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη- με διαπραγματευτή από βρετανικής πλευράς τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο οποίος είχε κληθεί να επανέλθει στο προσκήνιο επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ (αν και αφυπηρετήσας) ως ο καταλληλότερος να χειριζόταν το θέμα. Εφόσον ήταν ο ίδιος που είχε διαπραγματευτεί την ένταξη και της Βρετανίας στην Κοινή Αγορά το 1973, όταν και στην περίπτωση εκείνη ο Σερ Ντ. Χάνεϊ είχε διευθετήσει (και το είχαν δεχθεί οι επίτροποι της ΕΟΚ) όπως οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο εξαιρεθούν από την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ, ως «βρετανικό κυρίαρχο έδαφος».

Η συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία, έπειτα από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων. Η συμφωνία μεταξύ άλλων:
* Επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, το 78% του εδάφους των βρετανικών βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών, εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.
* Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις βρετανικές βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ, για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των βάσεων.
* Αίρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των βρετανικών βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος των βρετανικών βάσεων τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών.
* Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις βρετανικές βάσεις σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των βρετανικών βάσεων.
* Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των βρετανικών βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της κυπριακής οικονομίας.
* Επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας, ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.
* Διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των βρετανικών βάσεων.

Οι πολεοδομικές ζώνες

Για τον σκοπό αυτό θα χρειαστεί ο αναγκαίος χρόνος για να καθοριστούν οι πολεοδομικές ζώνες, όμως η συμφωνία δεν παύει να είναι η πρώτη τέτοιου χαρακτήρα μετά το 1960. Περαιτέρω πληροφορίες λένε ότι παραπλεύρως της συμφωνίας αυτής δεν υφίσταται πλέον θέμα η Βρετανία να διεκδικεί οποιαδήποτε δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα θέμα που συχνά προβάλλουν τον τελευταίο καιρό οι φιλότουρκοι λόρδοι στη Βουλή των Λόρδων, και η Βρετανία αναγνωρίζει ότι όλος ο θαλάσσιος πλούτος της Κύπρου ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και μόνον.

Ιστορική συμφωνία

Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων.

Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφείσα συμφωνία, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ότι η «Συμφωνία αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων».

Σύσκεψη αρμοδίων στις 22 Ιανουαρίου

Με γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την υπογραφείσα συμφωνία, αφού εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ενημερώνει ότι δόθηκαν οδηγίες και την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, θα συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Επάρχων, εκπροσώπων των κοινοτήτων που έχουν περιουσία μέσα στα όρια των βρετανικών βάσεων, Προέδρων και Μελών των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, βουλευτών των επαρχιών Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας, όπου βρίσκονται οι βρετανικές βάσεις, καθώς και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων και φορέων, για παρουσίαση και ανάλυση της Συμφωνίας.

Πηγή: www.sigmalive.com

2 σχόλια:

ΚΑΡΑΒΑΣ 1974 17 Ιανουαρίου 2014 στις 10:40:00 π.μ. EET  

Μετά από 53 χρόνια, και μόλις μετά από ΄δέκα συναντήσεις΄ μεταξύ των διαπραγματευτών της Κ.Δ. και της αγγλικής κυβέρνησης, οι εγγλέζοι ΄ευαισθητοποιήθηκαν΄ ………………………

Φόβου τους εγγλέζους και δώρα φέροντες και ειδικά αυτή την στιγμή …..

Οι εγγλέζοι τόσο καιρό δεν έδιναν σπιθαμή από τα ΄εδάφη των αγγλικών βάσεων΄ και το άφηναν, το ανέβαλαν μέχρι την λύση του κυπριακού … Τώρα τι άλλαξε και αποφάσισαν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων των περιοχών ΄των βάσεων΄?????

Δεν απελευθερώθηκαν εδάφη από τους εγγλέζους, όπως θριαμβολογούν χαζοχαρούμενα οι κυβερνώντες μας.
Η ανακοίνωση αφορά την χαλάρωση στην πώληση γης που ανήκει σε κύπριους και η οποία περιλαμβάνεται στα εδάφη που οι εγγλέζοι αποκαλούν ΄βρετανικές βάσεις΄ και για τα οποία ΄εδάφη΄ τόσον καιρό οι εγγλέζοι δεν επέτρεπαν αξιοποίηση τους γιατί θα ΄έβαζαν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές τους βάσεις΄??!! και τα οποία συγκεκριμένα ΄εδάφη΄ συνεχίζουν να είναι κάτω από εγγλέζικο έλεγχο…..

Και η ΄συμφωνία΄ (αλήθεια γιατί αποκαλείται συμφωνία??), στην πραγματικότητα αυξάνει το δικαίωμα των εγγλέζων λεφτάδων, στην Κύπρο της οικονομικής εξαθλίωσης, να αγοράσουν γη ……

Για ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, που θα έπρεπε να ισχύει εδώ και χρόνια και το οποίο για 53 χρόνια οι εγγλέζοι παράνομα στερούσαν από τους κατοίκους των περιοχών αυτών, τώρα και κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες και σίγουρα λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον των αγγλικών βάσεων από τούδε και στο εξής, αποφάσισαν να το επιτρέψουν ….

Αλήθεια στην βάση ποιου συλλογισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα στο κυπριακό, προχώρησαν οι εγγλέζοι στην συγκεκριμένη ΄υποχώρηση΄ ????

Το σίγουρο είναι ότι με την κίνηση τους αυτή πρόσθεσαν πόντους στην εικόνα της Αγγλίας διεθνώς, και οι κυβερνώντες μας οι οποίοι ωραιοποιούν τα πάντα και δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα απλώς και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων για εσωτερική και μόνο κατανάλωση, συνεχίζουν πανηγυρίζοντας να στηρίζουν την εικόνα της Αγγλίας ……..

Και όμως, στα τόσα χρόνια ύπαρξης της Κ.Δ., και όπως αποκαλύπτεται και από τα έγγραφα του αγγλικού υπουργείου εξωτερικών που κατά καιρούς αποδεσμεύονται, σε ότι αφορά την Κύπρο τίποτα δεν κάνουν οι εγγλέζοι χωρίς να το έχουν σχεδιάσει / προγραμματίσει ……

Ενώ τους δικούς μας κυβερνώντες τους οποίους χαρακτηρίζει η έλλειψη διορατικότητας, κρίσης και διεκδικητικότητας προχώρησαν σε επιβεβαιώσεις προς τους εγγλέζους για την συνέχιση ύπαρξης των βάσεων τους στην Κύπρο ….
Πρώτος ο πρώην ΠτΚΔ, κ. Χριστόφιας δήλωσε ΄μέχρι τα παιδιά και τα εγγόνια μας να αποφασίσουν για αυτές – τις αγγλικές βάσεις δηλαδή – και τώρα ο νυν ΠτΚΔ κ. Ανανστασιάδης με διαφορετικά λόγια (ας είναι καλά οι επικοινωνιολόγοι του) σε ΄διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των Βρετανικών Βάσεων από το Η.Β. για στρατιωτική χρήση …΄ ) ……….

Ποια κίνητρα, ποιοι οι πραγματικοί λόγοι για να προβούν οι εγγλέζοι στην συγκεκριμένη κίνηση και το σπουδαιότερο ΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ έδωσε η κυβέρνηση Ανανστασιάδη ????????
Ο χρόνος θα δείξει πως συνδέεται η συγκεκριμένη ΄συμφωνία΄ με τα όσα θα ακολουθήσουν στο κυπριακό …………


Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2014 στις 7:31:00 μ.μ. EET  

Πιθανόν να σχετίζεται και με ανταλλάγματα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Πάντως καλό είναι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP