Ελληνοτουρκική ένταση στη βραχονησίδα Ζουράφα

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ελληνοτουρκική ένταση προέκυψε το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, με επεισόδιο μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και περιπολικού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Κοντά στη βραχονησίδα υπήρχε συγκέντρωση ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών σκαφών, καθώς τούρκοι αλιείς επιμένουν να ψαρεύουν στην περιοχή, και σύμφωνα με καταγγελίες των Ελλήνων αλιέων συχνά εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την υποστήριξη σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο περιπολικά του ΛΣ (από τα λιμεναρχεία Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης) ζήτησαν από τα τουρκικά σκάφη να αποχωρήσουν, αλλά η τουρκική ακταιωρός αρνήθηκε, εμπλεκόμενη σε ελιγμούς με τα ελληνικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού τύπου, σημειώθηκε και σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού σκάφους. Η ένταση συνεχίστηκε για ώρες και στη συνέχεια η τουρκική ακταιωρός και τα δυο σκάφη του ΛΣ απομακρύνθηκαν, ενώ παρέμειναν τα ελληνικά αλιευτικά.

Το περιστατικό έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία αναπτύσσει έντονη αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο με ασκήσεις και παραβιάσεις, αλλά και σε συνέχεια ραδιοφωνικής καταγγελίας στελέχους του ΛΣ (και προέδρου της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Θράκης), ότι δόθηκε "άνωθεν" εντολή στα περιπολικά του ΛΣ να αποχωρήσουν από την περιοχή της Ζουράφας αφήνοντας ανενόχλητα τα τουρκικά αλιευτικά. Η καταγγελία διαψεύστηκε πάντως με ανακοίνωση του Αρχηγείου του ΛΣ, ενώ το εν λόγω στέλεχος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η σημασία της βραχονησίδας Ζουράφα

Η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται περίπου 6 μίλια ανατολικά από το ΒΑ άκρο της Σαμοθράκης, σε περιοχή που πιθανολογείται παρουσία μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου. Άλλωστε ονομάζεται και "λαδόξερα", λόγω της ελαιώδους ουσίας που αναβλύζει συχνά πέριξ της βραχονησίδας. Όμως εκτός από την πιθανή παρουσία κοιτασμάτων υδρογοναθράκων η Ζουράφα έχει πολύ μεγάλη σημασία για ακόμα ένα λόγο:



Η κυριαρχία της Ελλάδας επί της βραχονησίδας επεκτείνει σημαντικά τα ελληνικά τα χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στον κρίσιμο χώρου του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη βραχονησίδα στην περίφημη λίστα των 130 "αμφισβητούμενων νήσων και βραχονησίδων" που είχε δώσει την δημοσιότητα το 1997 και με την οποία ουσιαστικά είχε έρθει στο προσκήνιο ο όρος "γκρίζες ζώνες". Οι προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή είναι συχνές, και δεν είναι λίγα τα περιστατικά παρενόχλησης (ριπές πυροβόλων όπλων για εκφοβισμό) μέχρι και σύλληψης ψαράδων από τους Τούρκους, όπως του πληρώματος της μηχανότρατας του Γ. Μόραλλη το 2009. Από ελληνικής πλευράς, το βασικό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ήταν ακινητοποιημένο από το 2010, και αντικαταστάθηκε με σύγχρονο μόλις το Φεβρουάριο του 2013...

Ο φάρος που υπήρχε στη Ζουράφα γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες (ενδεχομένως λόγω της κακοκαιρίας), πυροδοτώντας διάφορα σενάρια, δεδομένου και του τουρκικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. Εν τέλει ο φάρος ανακατασκευάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και στις 19 Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ η επαναλειτουργία του.

Διαβάστε επίσης:
Ο Α/ΓΕΕΘΑ στη βραχονησίδα Ζουράφα

Στη Ζουράφα ο Α/ΓΕΕΘΑ


Επεισόδιο μεταξύ ακταιωρών στην περιοχή της Ζουράφας

Μετά το Καστελόριζο η Ζουράφα
Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στην Σαμοθράκη

16 σχόλια:

Vangelis M. 12 Ιανουαρίου 2014 στις 4:51:00 π.μ. EET  

Φανταζομαι εχετε δει σε φωτογραφια την βραχονησιδα Λαδοξερα-Ζουραφα. http://static.panoramio.com/photos/1920x1280/41250796.jpg

Προκειται για εναν ελαχιστης εκτασης και πολυ χαμηλου υψους βραχο που η Ελληνικη πλευρα εχει τοποθετησει εναν φαρο πανω. Σε περιπτωσεις κακοκαιριας ο βραχος (και ο φαρος προφανως) σκεπαζονται απο τα κυματα. Συμφωνα με τους παλιοτερους χαρτες και τις μαρτυριες η βραχονησιδα βυθιζεται ή διαβρωνεται αρκετα γρηγορα. Με τους παρατηρουμενους ρυθμους βυθισης ή διαβρωσης ειναι αμφιβολο αν ο βραχος θα υπαρχει μετα απο 20-30 χρονια εξω απο το νερο.

Το να λεμε οτι αυτος ο βραχος θεμελιωνει Ελληνικα δικαιωματα χωρικων υδατων 6 μιλιων (ή 12 στο μελλον) δεν ξερω, δεν μου καθεται καλα. Δεν εχω καμια διαθεση παραχωρητισμου αυτων που μας δινει το διεθνες δικαιο αλλα νομιζω πρεπει να ειμαστε σοβαροι.

Δεν πιστευω οτι καποιοι τριτοι που θα κληθουν να κρινουν την περιπτωση (π.χ. διεθνες διακαστηριο) θα δεχτουν οτι ενας βραχος αυτης την εκτασης (οσο ενα μικρο σκαφος) θεμελιωνει δικαιωματα υπερ της Ελληνικης πλευρας. Σε περιπτωσεις μεγαλυτερων βραχων ή νησιδων δεν αναγνωριστηκε η θεμελιωση δικαικαιωματων ή πληρη δικαιωματα.

Στο πλαισιο της λογικης αντιμετωμετης των παραλογων Τουρκικων διεκδικησεων (παντα υπαρχει το ερωτημα τι λογικη ψαχνεις απο εναν παραλογο?), δεν νπμιζω οτι ειναι καλο να τρελαινομαστε και εμεις και να λεμε οτι θελουμε. Δεν βρισκω να προσφερει κατι θετικο μια τετοια σταση (ουτε στα πλαισια της αμοιβαιας εγκαταλειψης παραλογισμων) επειδη ο παραλογισμος ακυρωνει τα δικαια μας...

Ο βραχος πρεπει να ανηκει στην Ελληνικη πλευρα επειδη φαινεται να βρισκεται οριακα εντος των 6 μιλιων απο την Σαμοθρακη. Δεν γνωριζω αν το σημεια που αναφερουν οτι γινονται τα επεισοδια βρισκονται μεσα στο οριο των 6 μιλιων ή στα διεθνη υδατα. Πανως η περιοχη βρισκεται εγγυτερα στην Σαμοθρακη παρα στις ακτες την Αν Θρακης ή της Ιμβρου.

Α.Γ. 12 Ιανουαρίου 2014 στις 9:52:00 π.μ. EET  

Γνωρίζω πως θα ξεσηκώσω κατακραυγή αλλά θα κάνω μια καλόπιστη ερώτηση που καταπνίγω χρόνια.Μπορεί να χαρακτηριστεί η Ζουράφα βραχονησίδα;Εγώ στις φωτογραφίες έβλεπα πάντα αυτό που μάθαμε να λέμε "σκόπελο",κάτι που με μερικές βολές πυροβόλου μπορεί να μετατραπεί σε "ύφαλο"...

Ανώνυμος 12 Ιανουαρίου 2014 στις 2:26:00 μ.μ. EET  

Παιδιά στο google earth, γιατί είναι σκοπίμως αποκεκρυμένη η περιοχή της βροχονησιδας?

Ανώνυμος 12 Ιανουαρίου 2014 στις 6:17:00 μ.μ. EET  

@Α.Γ /@ Vangelis

Eγω απλά θέλω να σας ρωτήσω με ποιον είστε? Με μας ή με τους απέναντι?
Απλά και καθαρά. Με κάτι τέτοια... διανοητικά μπουρδουκλώματα φτάσαμε στο σημείο
1) Η Κυπρος να βρίσκεται μακρυά
2) Η Τουρκοι να πετάνε πάνω από τη Σάμο και εμείς να τσιτώνουμε το παντελόνι στον πωπό των καλίγραμμων ΕΠΟΠΙΝΩΝ..
3) Να διαθέτουμε στρατηγική ψυχραιμία όταν ανακαλύπτουμε τουρκικές μειονότητες σε Ρόδο Κω Θράκη.. κτλ κτλ κτλ

Κύριοι η εξωτερικές αλλά και οι διανθρώπινες σχέσεις στηρίζονται στην δύναμη ΚΑΙ ΜΟΝΟ

ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΆ ( ΙΔΙΩΣ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ!!!) ΚΕΡΔΙΖΕΙ
ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΕΥΡΙΣΚΕΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΝ ΠΙΝΕΙ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ, αλλά μάλλον έχετε διαλέξει.... και εσεις και η ελληνική κοινωνία....

Φιλικά

Γεράκι 12 Ιανουαρίου 2014 στις 7:18:00 μ.μ. EET  

Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, κάποια σχόλια:

1. Στο ηχητικό αρχικά ανέφερε (0:20) ότι η άνωθεν εντολή ήταν να υποχωρήσουν κι όχι να αποχωρήσουν (να φύγουν) όπως αναφέρεται και προβάλλεται από τα σχετικά άρθρα, κάτι που διευκρινίζει εξάλλου και στο 1:09 που απαντάει στο δημοσιογράφο "όχι φύγετε, διακριτικά να παρακολουθείτε". Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που για μένα έχει την αξία της αν συνυπολογιστούν κι άλλες λεπτομέρειες του θέματος. Οι πραβντανίστας και λοιποί ελλαδέμποροι προβάλλουν το θέμα ως εντολή προδοσίας, απόδειξη κρυφών συμφωνιών συνεκμετάλλευσης, φοβικών συνδρόμων και τα συναφή με τα οποία επίσης κατάγγελλαν επι δεκαετίες όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις εκπαιδεύοντας τους σημερινούς, αεροψεκασμένους ή μη, υστερικούς. Αναρωτιούνται μετά γιατί ανεβαίνει η ΧΑ, είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, το ελλαδεμποριλίκι ηλίθιε από το οποίο πολλοί τρώνε ψωμάκι, αν όχι χαβιαράκι, πουλώντας αυτό ακριβώς που θες να διαβάζεις.

2. Οι ίδιοι που αναφέρουν τη Ζουράφα ως Λαδόξερα παραδίδοντας μαθήματα ελληνικών σκίζονται πως δεν είναι ...ξέρα αλλά νησίδα, άντε βραχονησίδα. Αναφέρουν λανθασμένα ότι βρίσκεται οριακά εντός ΕΧΥ κι άλλοι φτάνουν στο σημείο να δίνουν λανθασμένο στίγμα τοποθετώντας της στα 5,8νμ από τη Σαμοθράκη. Βάσει της εικ.1 βρίσκεται 6,37νμ, άρα εκτός ΕΧΥ. της Σαμοθράκης.

3. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η Ζουράφα, αλλιώς Λαδόξερα ή (τα) Ζγόραφα, δικαιούται ΧΥ. Τα προηγούμενα χρόνια πίστευα ότι είναι βραχονησίδα κι ότι δεδομένα υφίστανται ΕΧΥ, βλέποντας όμως τα τελευταία χρόνια φωτογραφίες του σημείου δεν είμαι πλέον βέβαιος. Διαβάζει κανείς σε αναφορές του 1850 αλλά και πολύ παλαιότερες, ότι ήταν ένα συγκρότημα νησίδας και βράχων που τα ονόμαζαν "τα Ζγόραφα", η μεγαλύτερη είχε 9 στρέμματα έκταση και μισό χιλιόμετρο ακτογραμμή. Από τις αρχές του 1900 σημειώνονταν η από αιώνων διάβρωση και βύθιση τους με το χαρακτηριστικό ότι κάτω από τη θάλασσα διακρίνονταν αρχαία ερείπια κι ότι η έκτασή της μειώνεται ραγδαία. Σήμερα οι εικόνες αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει καμιά νησίδα 9 στρεμμάτων παρά μόνο ένας τσιμεντωμένος σκόπελος ως βάση του φάρου. (εικ.2)

4. Στις αρχές του 2012 όταν είχαν λυσσάξει προεκλογικά οι πραβντανίστας κατασκεύασαν άλλη μια είδηση με δύο εκδοχές. Ο φάρος της Ζουράφας για κάποιους αφαιρέθηκε προφανώς στα πλαίσια φοβικών προδοτών ενώ για κάποιους άλλους γκρεμίστηκε από τουρκική δολιοφθορά υπό την ανοχή των προδοτών κοκ. Το να μην άντεξε η καταπονημένη κατασκευή άλλο ένα 11αρι μποφόρ δεν τους πέρασε από το μυαλό αχιβάδας. Δεν θα μπορούσε η εξήγηση να είναι τόσο πεζή για τους βλακέντιους που ζούνε για να καταγγέλλουν προδότες. Δεν τους πτόησε καν η επίσημη απάντηση (όπως καμία άλλη, μέχρι και για τη Roketsan αναφέρθηκαν οι αθεόφοβοι πραβντανιστας) ούτε καν ικανοποιήθηκαν ότι τοποθετήθηκε άμεσα, μόλις δλδ το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, ειδικός φανός. Η λεπτομέρεια αυτή πέρασε στα ψιλά, όχι όμως και η κατοπινή ανακατασκευή από τους μπαλούρδους που άφηναν να εννοηθεί ότι η Ζουράφα αφέθηκε στη τύχη της από τους προηγούμενους (πρόδότες ντε) ικανοποιώντας το αίσθημα περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας που ...αποκαταστάθηκε. Για το γνωστό βλακάκο ανώνυμο που θα βγει και θα με καταγγείλει περί ...ΠΑΣΟΚ να του διευκρινίσω ότι καταγγέλλω το ελλαδεμποριλίκι ηλιθίων που καταγγέλλουν τους πολιτικούς ως προδότες όπως στο περιστατικό του θέματος, σήμερα δε με τη λογική του, κάνω πλάτες στη ΝΔ. Ας αλλάξει τροπάριο λοιπόν κι ας με καταγγείλει ως ΝΔτη αυτή τη φορά.

Γεράκι 12 Ιανουαρίου 2014 στις 7:18:00 μ.μ. EET  

5. Περί αποστάσεων, η Ζουράφα είναι 6,37νμ από τη Σαμοθράκη και >14νμ από τη πλησιέστερη τουρκική ακτή. Αυτό σημαίνει πως σε οποιοδήποτε σενάριο επέκτασης, αμοιβαίας ή μη, πλήρους ή μη εύρους η Ζουράφα δεν μπορεί να βρίσκεται εντός τουρκικών ΧΥ. Στην εικ.3 εμφανίζεται η κίτρινη έκταση που προκύπτει αν υπολογιστούν ΧΥ στη Ζουράφα και επεκταθούν αμοιβαία με των τουρκικών ακτών. Για το αν διεκδικείται επίσημα δεν γνωρίζω, αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλοι οι αρμόδιοι και σχετικοί επί του θέματος, τονίζουν πως επίσημα δεν υπάρχει κανενός είδους κατάλογος νησιών παρά μόνο ότι τα όσα συγκεκριμένα ονόματα αναφέρονται προκύπτουν από τουρκικά δημοσιεύματα (βλ. διαρροές). Στα δημοσιεύματα όμως αυτά ο κατάλογος φτάνει τις 3.000. Λεπτομέρεια σημαντική αποτελεί το είδος αμφισβήτησης. Είναι διαφορετικό πράγμα η αμφισβήτηση δικαιωμάτων των νησιών και διαφορετικό της εθνικής τους κυριαρχίας. Εννοώ πως υποψιάζομαι ότι στην περίπτωση της Ζουράφας αμφισβητούν το δικαίωμα ΧΥ χωρίς να αμφισβητείται η κυριαρχία της και σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι δεν φέρνουν κανενός είδους αντίρρηση στη de facto άσκηση εθνικής κυριαρχίας από την ελληνική πλευρά που δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση και συντήρηση ειδικών φανών και την κατασκευή εκ νέου φάρου. Δεν θέλει πολύ IQ για να το σκεφτείς αλλά σίγουρα περισσότερο από της αχιβάδας των ελλαδέμπορων που καταφέρνουν να συσχετίζουν την κινητοποίηση προγραμματισμένων ασκήσεων με το επί δεκαετίες, στη συγκεκριμένη περιοχή, τζατζάρισμα σκαφών κι αλιευτικών.

Εν κατακλείδι έχω την εντύπωση πως, λόγω συνεχούς διάβρωσης, η θέση μας για τη Ζουράφα είναι νομικά αδύναμη σχετικά με το χαρακτηρισμό της ως βράχο ώστε να κατοχυρώσουμε ΕΧΥ και εν συνεχεία μάλιστα να τα επεκτείνουμε. Στη δε UNCLOS III στο σχετικό τμήμα περί Χωρικής Θάλασσας αναφέρει:

Άρθρο 13 Σκόπελοι

1. «Σκόπελοι» είναι μία φυσικά σχηματισμένη έκταση ξηράς που περιβρέχεται από θάλασσα, η οποία κατά την άμπωτη βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ καλύπτεται κατά την πλημμυρίδα. Στις περιπτώσεις που ο «σκόπελος» βρίσκεται ολικά ή μερικά σε απόσταση που δεν υπερβαίνει το εύρος της χωρικής θάλασσας από του ηπειρωτικού ή νησιωτικού εδάφους, η γραμμή κατώτατης ρηχίας του σκοπέλου αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γραμμή βάσεως για τη μέτρηση του εύρους της χωρικής θάλασσας.

2. Όταν ο «σκόπελος» βρίσκεται καθ' ολοκληρία σε απόσταση που υπερβαίνει το εύρος της χωρικής θάλασσας, από το ηπειρωτικό ή νησιωτικό έδαφος, τότε δεν έχει δική του χωρική θάλασσα.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 12 Ιανουαρίου 2014 στις 9:21:00 μ.μ. EET  

Ωραίος Γεράκι, να λέγονται αυτά για να ξέρουμε όλοι τι ακριβώς συμβαίνει. Α, και το όνομα Λαδοξέρα συσχετίζεται (από τους γνωστούς που...ζουν ανάμεσά μας) με υποθαλάσσια πετρελαιοπηγή. Τι έχεις να πεις επ'αυτού; Πρόσεχε τι θα πεις γιατί δεν πούλησα ακόμη την κελεμπία και το χαρέμι μου κοστίζει πολύ. Να ξέρω άμα είναι να ξαναβάλω αγγελία ή να περιμένω τα πετροδολάρια (πετροευρώ για την ακρίβεια - μπορεί και πετροδραχμές άμα περάσει του Λαφαζάνη)

Οδυσσέας 12 Ιανουαρίου 2014 στις 9:50:00 μ.μ. EET  

@ Γεράκι:
Όμως η Ζουράφα σήμερα δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση πλημμυρίδας, αλλά είναι συνέχεια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (δε μιλάμε για περιπτώσεις θαλασσοταραχής κλπ), άρα δεν είναι σκόπελος και δεν εφαρμόζεται το άρθρο 13 της UNCLOS.
Δηλαδή σήμερα που μιλάμε επεκτείνει τα ελληνικά ΧΥ.
Βέβαια το φαινόμενο της καταβύθισης / μείωσης της έκτασής της κάποτε θα την κάνει σκόπελο. Αλλά σήμερα δεν ισχύει αυτό.

Γεράκι 12 Ιανουαρίου 2014 στις 11:04:00 μ.μ. EET  

@ΦΚΜΚ

Το "Λαδόξερα" είναι προσωνύμιο λόγω της επιφανειακής ένδειξης κοιτάσματος. Από όσο έχω διαβάσει οι επιφανειακές ενδείξεις δεν μαρτυρούν απαραίτητα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, μάλλον το αντίθετο, διότι πέρα από το ποσοτικό, η ποιότητα του υ/α στο ταμιευτήρα εξασφαλίζεται από επαρκή μόνωση καταλλήλων πετρωμάτων. Η διαρροή (επιφανειακές ενδείξεις) μαρτυρούν το αντίθετο.

@Οδυσσέα

Δεν είμαι σίγουρος, όπως δεν είμαι σίγουρος για το αν έχουν ως ένα βαθμό καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβαστική λύση (και) για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πχ αποδοχή αμοιβαίας επέκτασης ΧΥ χωρίς να υπολογίζεται σημείο βάσης, δλδ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τωρινή ή έστω μελλοντική σκόπελος Ζουράφα. Θα σου πει εσένα ή ακόμα χειρότερα στο δικαστήριο ο κουμπάρος, μπρε 9 στρέμματα σε 150 χρόνια έγιναν 9 τετραγωνικά κι αυτά τσιμεντωμένα, σε 50 χρόνια ο φάρος σου θα τρομάζει τα χταπόδια τι σημεία βάσης μου τσαμπουνάς; Ειδικά σε δικαστικές αποφάσεις λαμβάνουν υπόψη το μόνιμο του αποτελέσματος και σε μια τέτοια περίπτωση δεν είμαι αισιόδοξος. Πιο παλιά διάβαζα κάτι άρθρα για περιπτώσεις που σκόπελοι χάθηκαν στην πορεία των δεκαετιών από τη διάβρωση και την άνοδο της θάλασσας, όπως και για την αλλοίωση ολόκληρων αμμωδών ακτογραμμών που είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη επαναχάραξης γραμμών βάσης αφού τα σημεία ήταν πλέον μέσα στη θάλασσα.

TED 12 Ιανουαρίου 2014 στις 11:49:00 μ.μ. EET  

Το Πορταβδανετ αναφέρει εντελώς σοβαρά ότι απειλείται θερμό επεισόδιο και ότι εξήλθαν από τον τουρκικό ναύσταθμο του Γκιολτσούκ φρέγάτες κλάσεως "MEKO-200HN" (sic).

Δεν περιφράφω άλλο, τέλος!

Ανώνυμος 13 Ιανουαρίου 2014 στις 12:02:00 π.μ. EET  

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

Ανώνυμος 13 Ιανουαρίου 2014 στις 12:48:00 π.μ. EET  

Πόσο δύσκολο είναι να πάνε πέντε καράβια μπάζα να την ανυψώσουν?

AXEΡΩΝ 13 Ιανουαρίου 2014 στις 3:17:00 π.μ. EET  

@Γεράκι
«το επί δεκαετίες, στη συγκεκριμένη περιοχή, τζατζάρισμα σκαφών κι αλιευτικών.»
Ἀνεξαρτήτως κυριαρχικοῦ καθεστώτος της Ζουράφας,γιατί στέλνουμε τα πλωτά του Λ.Σ στην περιοχή,ἄν δέν ἔχουμε τις κοχόνες να ἐπιβάλλουμε την «ἄποψη» μας στους ἀπέναντι,και μάλιστα ἐπί δεκαετίες;
Δέν νομίζεις ὅτι ἔτσι,συμμετέχοντας στο θέατρο, τους κάνουμε,κατά το κοινῶς λεγόμενο,μάγκες;

Ανώνυμος 13 Ιανουαρίου 2014 στις 3:18:00 μ.μ. EET  

για να καταλαβω ρε παιδια. ποιος εχει το πανω χερι στην διεκδηκηση της περιοχης ?

Ανώνυμος 13 Ιανουαρίου 2014 στις 6:05:00 μ.μ. EET  

λοιπόν κύριοι …. καλά κάνετε και δημοσιεύετε την ανακοίνωση του Αρχηγείου, ωστόσο μην βιάζεστε να καταδικάσετε τον ένστολο (και συνδικαλιστή), που έκανε την αναφορά ... ένα σας λέω και το αναφέρω με κάθε επίγνωση των λεγομένων μου .... είναι πάμπολλες οι φορές που άτυπα και μόνο δια των λεκτικών εντολών, ο θάλαμος επιχειρήσεων έχει επενέβει αποτρέποντας ενέργειες καθ' όλα σύννομες, όπως αυτές εκφράζονται απο το προσωπικό των επιχειρησιακών μέσων του Λ.Σ. .... έχουμε επιχειρήσει στην εν λόγω περιοχή επανειλημμένα και γνωρίζουμε το πρόβλημα, απο άποψή κυριαρχίας (οικονομικό, επιχειρηματικό κ.α.) αλλά και στρατηγικής .... να γνωρίζετε επίσης ότι στις γραμμές μας δεν υπάρχουν θερμοκέφαλοι παρανοϊκοί, όπως κάποιος αστείος επιχείρησε να περιγράψει παραπάνω .... αντιθέτως και ο ποιο ζωηρός με την πάροδο μόλις λίγων ωρών περιπολίας, καταλαγιάζει στην θέση του νουνεχή ένοπλου ναυτικού, ο οποίος θα κληθεί να εκτελέσει έργο πολυεπίπεδο και περίπλοκο, κάτω απο δυσμενείς καιρικές συνθήκες με πενιχρά επιχειρησιακά μέσα .... κάποιες φωνές που μιλάνε για ανυπαρξία ¨κανόνων εμπλοκής¨ είναι τουλάχιστον αδιάβαστοι, διότι υπάρχει το Εθνικό αλλά και το Διεθνές Δίκαιο που καθορίζουν επακριβώς τις όποιες ενέργειες μας επί όλων των ενδεχομένων .... εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το Λ.Σ. είναι ένα αμιγώς στρατιωτικό σώμα (κάθετα διαρθρωμένο) με αστυνομικά και όχι μόνο καθήκοντα, οπότε οι εντολές δεν παρακάμπτονται και δεν παρερμηνεύονται, όταν αυτές έχουν την ίδια φύση .....

κλείνοντας να αναφέρω και το ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του σώματος του Λ.Σ. έχει προβεί (πέραν των λεκτικών δηλώσεων) σε πρακτική υποβάθμιση των οργανικών μονάδων του, στην περιοχή της Κεντρ. Μακεδονίας και Θράκης .... αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστάτωση των ένστολων που υπηρετούν εκεί, αλλά και την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών ..... το ποιος έχει δίκιο θα φανεί στο άμεσο κοντινό μέλλον, καθότι όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται ....

για να δούμε και λίγο την περίπτωση της ξέρας η οποία βρίσκετε κυριολεκτικά επάνω στα έξη (6) μίλια απο την κοντινότερη Ελληνική ακτή .... λέω ξέρας διότι εάν δεν υπήρχαν οι έντεχνες προσχώσεις αποτελεί παγίδα για το όποιο διερχόμενο πλωτό μέσο ... η Ελληνική πολιτεία καλώς αποφάσισε και οπωσδήποτε σε παραλληλισμό με το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο, να επισημάνει το εν λόγω ναυτικό εμπόδιο .... έτσι η ξέρα γίνεται σταθερή θέση ασφαλούς ναυτιλίας .... αυτό (δηλαδή η πρόσχωση για την δημιουργία βάσης) για όσους βιάζονται να καταδικάσουν δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο αλλά διεθνές .... οι κατακριτές αυτής της ταχτικής ας κάνουν ένα κόπο να ψάξουν το τι κάνουν οι Ιάπωνες στο αρχιπέλαγο τους ...... θα μείνουν άναυδοι, διότι αυτό το ναυτικό Έθνος κάνει τα πάντα ώστε να περάσουν όλες οι περιοχές, ακόμη και αυτές που σχεδόν εξέχουν υπό του ωκεανού στην αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του, με κάθε είδους κατασκευή ..... εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ¨ξέρα¨ είναι στις εκβολές σταθερής ροής ποταμού, οπότε είναι ιδανικό σημείο για γεώτρηση υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων (δική μου θεωρεία) .... εάν παράλληλα λάβει κανείς υπόψιν του και το μικρό βάθος πελμάτωσης που απαιτείτε για την ενδεχόμενη γεώτρηση, καταλαβαίνει και την αντίδραση των Αμερικανών μέσω των Τούρκων .....

όπως και να έχει κανένας δεν θα φύγει απο το χωράφι του .... διότι η ¨ξέρα¨ είναι επάνω ακριβώς στα έξη (6) ναυτικά μίλια απο Ελληνική ακτή ......

καλή χρονιά .......

GEODETIS …..

Γεράκι 13 Ιανουαρίου 2014 στις 6:24:00 μ.μ. EET  

Αχέρωντα, τα μέσα του ΛΣ είναι αυτά που επιβάλλουν την άποψή μας, εξού και τα τζατζαρίσματα. Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν τους συλλαμβάνουμε ή γιατί δεν αντιδρούμε πιο δυναμικά. Κάποιοι το ερμηνεύουν ως έλλειψη κοχονών, ως προδοσία, φοβικά σύνδρομα, υποχωρητικότητα κλπ. Προσωπικά έχω περισσότερο εμπιστοσύνη σε αυτούς που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα και όχι σε εκείνους που κραυγάζουν και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Οι υστερικοί βλέπουν το τυρί πάντα κι όχι τη φάκα, σε αυτό βοηθάει και ο εγκληματικός λαϊκισμός μερίδας ΜΜΕ και πολιτικών, το ίδιο έγινε και στα Ίμια, εκεί φρόντισαν να κατασκευάζουν ακόμα και το τυρί, μετά στήθηκε η φάκα. Και φέτος, πριν ένα μήνα μόλις, έγινε ο πόλεμος της τσιπούρας, άκουσες τίποτα; Τώρα θα μάθαινες τίποτα αν δεν υπήρχε η διαρροή και η διαστρεβλωμένη προβολή του συμβάντος;

Ας αφήσουμε αυτά τα παιχνίδια για αυτούς που γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τους υστερικούς πραβντανίστας, τούτοι με τα μυαλά που κουβαλάνε θα ήταν ικανοί να έχουμε κάθε μέρα θερμά επεισόδια, αυτό τους βολεύει σε όλα τα επίπεδα. Θα βόλευε και τους κουμπάρους κάτι τέτοιο, ειδικά τέτοια εποχή που και πάλι έχουν τόσα εσωτερικά προβλήματα. Οι πραβντανίστας που κατασκευάζουν ειδήσεις, που διαρρέουν και διαμορφώνουν κλίμα μόνο κακό κάνουν και το μόνο που εξυπηρετούν είναι την τουρκική πολιτική. Αυτοί είναι οι προδότες υπό μία έννοια κι όχι αυτούς που καταγγέλλουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP