Μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία για τη στήριξη της λίρας, παρά τη διαφωνία του Ερντογάν (ανανέωση)

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σε σημαντική αύξηση επιτοκίων προχώρησε χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με στόχο την ενίσχυση της τουρκικής λίρας η οποία το τελευταίο διάστημα σημείωσε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά έναντι του δολλαρίου και του Ευρώ.

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το overnight επιτόκιο δανεισμού στο 12% από 7,75%, το επιτόκιο επαναγοράς διάρκειας μιας εβδομάδας στο 10% από 4,5%, το overnight επιτόκιο χορηγήσεων στο 8% από 3,5% και το επιτόκιο στην διευκόλυνση δανεισμού έκτακτης ρευστότητας στο 15% από 10,25% - το υψηλότερο επιτόκιο προς τις τουρκικές τράπεζες εάν χρειαστούν να δανειστούν λίγο πριν κλείσουν οι τοπικές αγορές.

Η αύξηση των επιτοκίων, που έρχεται μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγκράτησης της πτώσης της λίρας με κινήσεις στη συναλλαγματική αγορά (πώληση δολλαρίων), ήταν πολιτικά ανεπιθύμητη για τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς η ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει βασιστεί μεταξύ άλλων στο φθηνό δανεισμό. "Όπως πάντα, είμαι αντίθετος στην αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Αλλά δεν έχω αρμοδιότητα να παρέμβω στην κεντρική τράπεζα. Δεν είναι υπό τον έλεγχο μου και η ευθύνη ανήκει σε αυτούς", δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι αντιρρήσεις όμως αυτές του Ερντογάν ήταν ο βασικός λόγος που είχε οδηγήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Erdem Basci να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την προηγούμενη τακτική συνεδρίασή της στις 21 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι η λίρα είχε υποχωρήσει περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Η πτώση αυτή οφείλεται ως ένα βαθμό σε διεθνείς παράγοντες (και συγκεκριμένα στην απόσυρση κεφαλαίων από τις περιφερειακές αγορές μετά την απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να μείωσει τις αγορές ομολόγων), αλλά επιπλέον και στην πολιτική κρίση που διέρχεται η Τουρκία λόγω των σκανδάλων διαφθοράς και της αμφισβήτησης της κυβέρνησης.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων (η οποία ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών) η τουρκική λίρα σημείωσε άλμα 2,7% έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί στις 2,19 λίρες, ενώ πριν την ανακοίνωση η ισοτιμία ήταν στις 2,25 λίρες και πριν λίγες μέρες στις 2,29 λίρες ανά δολλάριο. Στη συνέχεια όμως η λίρα υποχώρησε 3% και σε διάστημα μικρότερο των 16 ωρών έχασε όλα τα κέρδη της, με την ισοτιμία της να φτάνει στις 2,32 λίρες ανά δολλάριο.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον...

(Με στοιχεία από www.capital.gr)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP