Ian Lesser: ο Ερντογάν έχει εκνευρίσει ΗΠΑ και Ε.Ε.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ο Ερντογάν έχει εκνευρίσει ΗΠΑ και Ε.Ε., διαπιστώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος German Marshall Fund στην Ευρώπη, Ιαν Λέσερ και σημειώνει ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με τους σημαντικούς εταίρους της δεν είναι πλέον οι ίδιες.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», εκτιμά πως η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λόγω της αδυναμίας ανάληψης πρωτοβουλιών σε άλλα ζητήματα καθώς όλη η προσοχή της τουρκικής ηγεσίας θα είναι εστιασμένη στο εσωτερικό.

«Τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, αποπνέουν μια ανατρεπτική, επαναστατική πορεία», διαπιστώνει ο Ιαν Λέσερ. Προβλέπει ότι «θα υπάρξουν ανατροπές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η κόντρα του ΑΚΡ με το κίνημα του Γκιουλέν φέρνει στο προσκήνιο μια διαφορετική διαίρεση, πολύ πιο πολύπλοκη από αυτή του παρελθόντος. Μέχρι τώρα είχαμε δύο παράλληλες ελίτ: Το παλαιό σύστημα της κοσμικής εξουσίας και του στρατού, και το νέο που δημιούργησε ο Ερντογάν. Τώρα, έχουμε και τις δύο αυτές παρατάξεις διαιρεμένες, εξέλιξη που περιπλέκει την κατάσταση και σίγουρα δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Αντίθετα, οδηγεί την Τουρκία προς μια χαοτική κατάσταση».

Σημειώνει ότι εάν αυτά συνέβαιναν πριν από είκοσι χρόνια, ο στρατός θα είχε επέμβει. Τώρα, όμως, η στάση που τηρεί ο στρατός, όπως επισημαίνει, είναι ενδεικτική της αλλαγής που έχει επέλθει στη χώρα. Για τον ίδιο, πάντως, οι υποθέσεις διαφθοράς που ήρθαν στην επιφάνεια, δεν αποτελούν έκπληξη. «Το μόνο για το οποίο έχω εκπλαγεί είναι που χρειάστηκε να περάσει τόσος χρόνος για να αποκαλυφθεί όλη αυτή η εκτεταμένη διαφθορά, που στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας της οικονομικής έκρηξης διαπερνούσε πολλούς τομείς της οικονομίας, ενώ ήταν σαφής και η έντονη διαπλοκή με την πολιτική εξουσία», σημειώνει.

Αναφερόμενος στη ρητορική του Τ.Ερντογάν θεωρεί ότι είναι εκτός πραγματικότητας. «Στα γεγονότα του πάρκου Γκεζί δεν ήταν μόνο η βία της αστυνομίας που ενόχλησε, αλλά και οι συνωμοσίες που ανέπτυξε. Το ίδιο συμβαίνει και πάλι. Οι ενστικτώδεις αντιδράσεις του έχουν εκνευρίσει όλους τους σημαντικούς εταίρους της Τουρκίας: Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Παρίσι. Η αναχρονιστική ρητορική του Ερντογάν έχει πλήξει βαθιά την εικόνα της Τουρκίας ως χώρας που εκσυγχρονίζεται και η οποία κινείται προς την Ευρώπη».

Παραδέχεται ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, που «γειτνιάζει με τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία, της προσδίδει μια αδιαμφισβήτητη γεωπολιτική σημασία, την οποία οι ΗΠΑ και η Δύση δεν μπορούν να αγνοήσουν». Συμπληρώνει, όμως, ότι «η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας ανατρέπει τα δεδομένα και η σχέση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα δεν είναι πλέον, και δεν θα είναι στο άμεσο μέλλον, η ίδια».

Η Ε.Ε. βλέπει με δυσφορία όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, και τα συνεχή πλήγματα που δέχονται οι παντός είδους ελευθερίες, σημειώνει ο κ.Λέσερ. Η κατάσταση αυτή, προσθέτει, ενισχύει τον σκεπτικισμό που υπήρχε σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Βραχυπρόθεσμα, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία περιμένει να δει τις προθέσεις των νέων υπουργών που ανέλαβαν σημαντικά χαρτοφυλάκια, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο», ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο έντασης με τη χώρα μας, απαντά:

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένταση με την Ελλάδα, αλλά σίγουρα η αβεβαιότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας καθιστά πιο δύσκολο για τον Ερντογάν, ή οποιονδήποτε άλλο Τούρκο πολιτικό, να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος με κινήσεις σε ευαίσθητα ζητήματα. Οι πάντες θα είναι εστιασμένοι στις εσωτερικές εξελίξεις. Δεν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες». Σε αυτό το κλίμα, θα είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Λέσερ, διαπιστώνει:

«Παρότι η διεθνής κοινότητα έχει ενεργοποιηθεί και υπάρχει, όντως, μια λογική για μια νέα συνολική προσπάθεια διευθέτησης, αλλά και νέα στοιχεία, όπως τα ενεργειακά κοιτάσματα, που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, η εσωτερική κρίση στην Τουρκία θα δυσχεράνει την κατάσταση, ιδιαίτερα καθώς βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη εκλογική χρονιά. Κανείς Τούρκος πολιτικός δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις στο Κυπριακό, όταν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα του είναι τόσο ρευστό».

www.capital.gr

6 σχόλια:

Alexandros 6 Ιανουαρίου 2014 στις 2:12:00 μ.μ. EET  

Οι Αμερικανοι φάνηκαν πως κινδυνεύουν να χάσουν την επιρροή τους στην Τουρκια έχοντας μπροστά τους μια Τουρκια, η οποια μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ο Γκουλέν είδε να χάνει την επιρροή του και οι Κεμαλικοί κινδύνευαν με πολιτικο αφανισμό, οποτε οι τελευταίοι συμμάχησαν με τον διάβολο (Γκουλέν) εναντίον του Ερντογάν. Βεβαια ο Ερντογάν δείχνει δυνατός έχοντας επιφέρει καίρια χτυπήματα στο στράτευμα, για αυτό η επέμβαση του στρατεύματος είναι αδύνατη, αλλα έχοντας καταφέρει να ελέγξει τις μυστικές υπηρεσίες και το κράτος! Έχει προσπαθήσει να κάνει ο,τι και ο Πούτιν ουσιαστικά!

Όλα αυτά τα περί ανελευθερίας στην Τουρκια, που εκφράζονται εκ μέρους της Αμερικής είναι βεβαια πασιφανώς υποκριτικά, αλλα μου κάνει εντύπωση το ότι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν ότι ξεφτιλίζονται με αυτά που λένε και γίνονται πραγματικά μισητοί στον κόσμο!

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, είναι απορίας άξιο πως οι Αμερικανοι αναλυτές θεωρούν κακή συγκυρία τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκια ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες στην Κύπρο και στο Αιγαίο, αλλα θεωρούσαν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος κατάλληλη εποχή για τέτοιου είδους συζητήσεις!

Το Υπουργείο εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός, ο νυν και ο τέως, ο Πρόεδρος της Κύπρου, έχουν να πουν κάτι για αυτά η ζαμάν φου?

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2014 στις 2:43:00 μ.μ. EET  

Βάστα Ερντογκάν γιατί αν πέσεις χαθήκαμε...

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2014 στις 7:04:00 μ.μ. EET  

απο ποτε βαφτιζεται ανεξαρτητη εξωτερικη πολιτικη η εξαγωγη νεο-οθωμανισμου με μεγαλοιδεατες καρικατουρες που αναγαγουν στη περιφανη οθωμανικη αυτοκρατορια αλλα ταυτοχρονα αποσταθεροποιουν την ευρυτερη ΝΑ Μεσογειο επεμβαινοντας απανταχου στη Β.Αφρικη (Αιγυπτο,Λιβυη), Μεση Ανατολη (Συρια,Ιρακ, Παλαιστινη) & Βαλκανια???
Στηριζεται, νομιζει, στις μυστικες υπηρεσιες και μου θυμιζει το Kadhafhi, ο οποιος ειχε 4 διαφορετικου επιπεδου μυστικες αστυνομιες & στρατου και ο οποιος αρκουσε ενας αυτοπυρπολισμος για να καταρρευσει σα χαρτινος πυργος. Ειναι μια χωρα στηριζομενη οικονομικα στις ξενες επενδυσεις οι οποιοι ολως ξαφνικα συνειδητοποιησαν οτι δεν ειχαν τιμολογησει το πολιτικο ρισκο και οσο ολα ρολαριζαν και κλεινονταν οι δουλειες ολα ηταν τελεια. Τωρα ομως ο Σουλτανος αρχιζει και αποκαθηλωνεται αλλα θαναι μια διααρκη & εξοντωτικη διαδικασια για τον ιδιο και για τη Τουρκια, εφόσον συνεχιζει την ιδια στρατηγικη. Φαινεται οτι προσπαθει να μανιπιουλαρει τη κατασταση με τη προσφατη ανακοινωση περι του επανελεγχου των φυλακισεων των ανωτατων στρατιωτικων. Αποδεικνυεται οτι εχει πολιτικο ενστικτο αλλα το θεμα ειναι μηπως ειναι αργα πλεον.
Οσον αφορα τη δημοκρατικοτατη διακυβερνηση Ερντογαν ειναι για γελια αν συνυπολογισει κανεις οτι αυτη τη στιγμη η Τουρκια ανταγωνιζεται τα πλεον αυταρχικα καθεστωτα στις φυλακισεις δημοσιογραφων και αντιφρονουντων πολιτικων.
Βεβαια για ολα αυτα φταινε οι Αμερικανοι....
Το κουτοχορτο πλεον εχει διαβρωσει καιρια εγκεφαλικα κυτταρα και η λοβοτομη ειναι αναποφευκτη

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 6 Ιανουαρίου 2014 στις 7:30:00 μ.μ. EET  

@ Αλέξανδρο
Είναι κακή συγκυρία γιατί οι συνομιλητές είναι δυο πλευρές: Τούρκοι και Αμερικάνοι. Οι υπόλοιποι είναι κάτι ασήμαντοι που άμα τους "αφήσεις" μια τσάντα τίγκα στα δολάρια στο γραφείο τους θα πουλήσουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους. Κάποιοι μπορεί να το κάνουν και οικειοθελώς μάλιστα, χωρίς αμοιβή (έναντι μελλοντικών αμοιβών και αξιωμάτων). Την τελευταία κατηγορία, πολυπληθή στην Ελλάδα. δε θα την βρεις εύκολα Τουρκία. Αμερικανόφιλους εκεί έχει πολλούς, αμερικανόδουλους λίγους.
@ Ανώνυμο Ιανουαρίου 2014 - 2:43:00 μ.μ
Έτσι ακριβώς. Γιατί αν πέσει θα μας πουλήσουν σκλάβους στη Μπαρμπαριά.

Alexandros 7 Ιανουαρίου 2014 στις 3:29:00 π.μ. EET  

Συμφωνώ απολύτως φμκ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ έτσι είναι. Όσον αφορά το αν είναι καλύτερα να πέσει ή όχι για μσς, όλα έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους με μόνο δεδομένο ότι δε θα βρούμε κανέναν φίλο όποιος και αν βγει νικητής.
@ανώνυμος 7:04
Μπορεί να μην αρέσει ούτε σε μας ούτε στους Αμερικανούς, για διαφορετικούς προφανώς λόγους, αλλά ο Ερντογάν και οι προσκείμενοι σε αυτόν ακολούθησαν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, για την ακρίβεια τους έπαιξαν όλους κσι ειδικά τα αμερικανάκια! Η ανικανότητα και η προβληματική λειτουργία αυτών που σχεδιάζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται καλύτερα από παντού στην περίπτωση Ερντογάν!Σίγουρα έχουμε πολλά επεισόδια μπροστά μας η μάχη θα είναι πολυδιάστατη στο εσωτερικό της Τουρκίας και εμείς θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα ώστε να έχουμε κέρδη τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, όλα όμως χρειάζονται το κατάλληλο timing, την κατάλληλη πληροφόρηση αλλά και την απαραίτητη βούληση! Αν ακούμε ή μάλλον υπακούμε σε αυτά που λένε οι δήθεν αμερικανοί ειδήμονες, που απλώς μπορεί να εξυπηρετούν προσωπικά οφέλη με τις δηλώσεις τους, δεν πάμε πουθενά!

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2014 στις 10:58:00 π.μ. EET  

χρήμα κινητήριος δύναμις ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ. συνεπώς τα φράγκα που έχουν ρίξει εταιρείες κολοσσοί δεν θα αφήσουν να πάνε χαμένα, για τις ασκήσεις επί χάρτου αμερικάνων φοιτητών, οπως αυτών που συμβούλευσαν το giorgos να μας ρίξει στα αγκάλας του ευαγούς δντ. απλά, επειδή ο ερντογάν δείχνει ότι έχει τα κότσια, εφαρμοζουν οι "πίτσιδες" συνταγές των πατέρων και παπούδων τους για το γκρέμισμα του και δεν καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθότι αμερικανάκια.
τι το καλύτερο, έστω και με άσπονδους εχθρούς, μπροστά και στον δικό μας εξανδραποδισμό? να τα βρούμε έστω και για λίγο και όπως αυτοί να ακολουθήσουμε μια πιο αντρίκεια, γενναία και τολμηρή εξωτ πολιτική (τονα χέρι, νίβει τάλλο). ήδη σήμερα διαβάζουμε ότι το spiegel "περνάει" γεννεές 14 το σαμαρά. χα, εκεί που θα βλέπαμε φως στο τούνελ, πάρε νάχεις, αρχίζοντας, παρακαλώ, από την κεφαλή. άρχισαν τα όργανα, πίσω πάλι στην αβεβαιότητα και στον εκφοβισμό... κακούργα ύπαρξις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP