Εντός και εκτός συνόρων οι έρευνες για τις μίζες

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Του Τασου Τελλογλου

Οι ελβετικές αρχές προτίθενται να επιβάλλουν πρόστιμα εως 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στις ελβετικές τράπεζες που εμπλέκονται σε διαχείριση λογαριασμών Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για «μίζες» στα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και του Tagesanzeiger της Ζυρίχης η Ομοσπονδιακή εισαγγελεία της Ελβετίας εχει μπλοκάρει συνολικά λογαριασμούς ύψους 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ανήκουν σε τρία απο τα κεντρικά πρόσωπα του συμπλέγματος των εξοπλιστικών.

Με βάση την τετραήμερη κατάθεση του Αντώνιου Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, μία ντουζίνα ελβετικών τραπεζών ενεπλάκησαν στην διαχείριση των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ που είχε συνολικά εισπράξει ως κεφάλαιο απο τις «μίζες»για τα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία ενεπλάκη. Τόσο αυτές συγχωνεύθηκαν η εξαγοράσθηκαν απο μεγαλύτερες τράπεζες, οπως η Bank Hofmann απο την Credit Suisse η η Dresdner Bank απο την LGT του Λίχτενστάην οσο και η UBS στην οποία ο κ Κάντας έλαβε 800.000 απο τα Κορνέτ γράφοντας ότι έκανε «μελέτη για ενα αναπτυξιακό πρόγραμμα» θα πρέπει να τώρα να εξηγήσουν στις ελβετικές εποπτικές αρχές γιατί «έκαναν τα στραβά μάτια».

Για αρκετούς απο αυτούς του λογαριασμούς ενδιαφέρονται και οι γερμανικές αρχές αφού συμφωνα με την απολογία του εκπροσώπου γερμανικών οίκου κ Πάνου Ευσταθίου άτομα της εταιρείας Atlas γνώριζαν για τις «παράνομες πληρωμές» και σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 3 επωφελήθηκαν από αυτές σε λογαριασμούς σε Τράπεζα της Γενεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Wegmann που βοήθησε τον αντιπρόσωπο κ Δημήτρη Παπαχρήστο να κερδίσει το συμβόλαιο με τα συστήματα Pzh φέρεται ότι πληρώθηκε από αυτόν. Ο νομικός διάδοχος της Wegmann, KMW ανακοίνωσε χθές οτι προτίθεται να τοποθετήσει ανεξάρτητους ειδικούς για τον εσωτερικό της έλεγχο σε σχέση με τις παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα κατά το πρότυπο των εταιρειών Siemens και MAN παλαιότερα. Απαντώντας στον βομβαρδισμό ερωτήσεων από μέσα ενημέρωσης από την Γερμανία και την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η «Καθημερινή»,η KMW αναφέρει ότι «η αμοιβή της ΑΧΟΝ στην Ελλάδα για τη σύμβαση των αρμάτων Leo 2 ήταν εύλογη, ενώ για την εταιρεία Ibos στο Μονακό που φέρεται ότι επρόκειται να χρησιμοποιηθεί, αναφέρει ότι «παρέμεινε ανενεργή». Αντίθετη μία πληρωμή 145.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2003 σε μία εταιρεία της Λιβερίας αφορά τη σύμβαση των ΛΕΟ-1. Η ΑΧΟΝ είχε την ευθύνη της υλοποίησης των αντισταθμιστικών οφελημάτων.

kathimerini.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2014 στις 11:35:00 μ.μ. EET  

Απορία: γιατί δεν συνάπτονται απευθείας διακρατικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις για μεγάλες αγορές ώστε να αποκλειστούν οι εταιρίες και οι μίζες τους ; ; ;

Manolis 6 Ιανουαρίου 2014 στις 10:56:00 π.μ. EET  

Γιατι δεν εχει λαδακι για ολους.

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2014 στις 2:06:00 μ.μ. EET  

@Manolis

Σωστό σχόλιο. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι οι διακρατικές συμφωνίες (π.χ. FMS cases) περιλαμβάνουν συμβατικό τίμημα σημαντικά υψηλότερο των εμπορικών συμφωνιών; Κι αυτό επειδή συμπεριλαμβάνονται αμοιβές για υπηρεσίες του εκάστοτε αλλοδαπού δημοσίου (π.χ. γραφείο διαχείρισης προγράμματος) που δεν υφίστανται στις εμπορικές συμβάσεις. Γιατί σ' αυτήν την έρημη τη χώρα, από το 1821 έως σήμερα, πρέπει οπωσδήποτε η απ' ευθείας εμπορική σύμβαση να περιλαμβάνει προμήθειες;

Manolis 7 Ιανουαρίου 2014 στις 9:53:00 π.μ. EET  

sbdbarge,
Eχεις δικιο για τα αμερικανικα FMS, εχουν μεγαλυτερο κοστος σε τοκους και εξοδα συνολικα - αν και επιμεριζεται σε περισσοτερα χρονια αποπληρωμης. Συγχρονως ομως , ο ληπτης απολαμβανει και καπως χαμηλοτερες τιμες "χονδρικης" των ΕΔ των ΗΠΑ , οταν μιλαμε για συστημα που εχει αγοραστει πρωτα απο αυτες. Απευθειας διακρατικες αγορες ειναι πχ. η "αγορα του αιωνα" των 80 F16 - Mirage, οι νεες και μτχ φρεγατες Στανταρτ, οπως και οι ΜΕΚΟ , το προγραμμα αναβαθμισης Υ/Β 209 "Ποσειδων-1" (οχι το 2ο ...) . Διακρατικη συμφωνια ομως, ειναι και αυτη του ASPIS II , που αποδειχθηκε εξισου προβληματικη. Το θεμα δεν ειναι τοσο οι αντιπροσωποι, όσοι υπαρχουν και δρουν νόμιμα βεβαιως, οσο ο τροπος που το χειριζεται ο αγοραστης μεχρι την υπογραφη συμφωνιας - και μετα απο αυτην καποιες φορες... Τελος , ολα αυτα και επειδη μιλαμε για Στρατιωτικες προμηθειες (που παντα ενεχουν πολιτικες δεσμευσεις και εξαρτησεις) εχουν να κανουν και με το γενικοτερο κυρος της αγοραστριας χωρας τη δεδομενη περιοδο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP