Συμφωνία Ιαπωνίας - Τουρκίας για εμπλουτισμό ουρανίου και εξαγωγή πλουτωνίου!

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Συναγερμό στις ελληνικές υπηρεσίες, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σημάνει το χθεσινό δημοσίευμα της έγκριτης ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbun με τίτλο «Japan’s energy pact with Turkey raises nuclear weapons concerns», σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα ζήτησε και πέτυχε την προσθήκη όρου στη σύμβαση για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας που επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξαγωγή πλουτωνίου από χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο.

Το δημοσίευμα, που εντόπισε ο εξαιρετικός ιστότοπος strategyreports, επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον οποίο ο όρος αυτός προστέθηκε εκ των υστέρων και κατ΄απαίτηση της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας στη σύμβαση ύψους $22 δισ. με την Mitsubishi Heavy Industries και τη γαλλική Areva για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe.

Η προσθήκη αυτού του όρου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιαπωνία καθώς έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων που ακολουθεί η χώρα. Η επίμαχη διάταξη που επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων αναμένεται να τεθεί προσεχώς προς έγκριση από την ιαπωνική Βουλή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan παραβρέθηκε σήμερα μαζί με τον Ιάπωνα ομόλογό του σε τελετή για την ολοκλήρωση παραγωγής του δορυφόρου Türksat-4A στις εγκαταστάσεις της Mitsubishi Electric Corp. στο Τόκιο. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα ακολουθήσει ο δεύτερος δορυφόρος Türksat-4B που θα προσφέρει τη δυνατότητα μετάδοσης τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Τουρκία, στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bülent Arınç, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız, ο υπουργός για θέματα ΕΕ Mevlüt Çavuşoğlu, ο υπουργός Νεολαίας και Άθλησης Akif Çağatay Kılıç, ο υπουργός Οικονομικών Nihat Zeybekçi και ο υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ίδρυση «Τουρκο-Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας» στην Κωνσταντινούπολη ενώ υπήρξαν διερευνητικές επαφές για αμυντική συνεργασία, συγκεκριμένα με την Mitsubishi Heavy Industries για τη δυνατότητα χρήσης του κινητήρα και συστήματος μετάδοσης ιαπωνικής κατασκευης στο υπό ανάπτυξη άρμα μάχης Altay καθώς και με τις Kawasaki Heavy Industries και Fuji Heavy Industries για συνεργασία σε κινητήρες αεροσκαφων και ελικοπτέρων.


Πηγή: strategyreports .

31 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 12:23:00 μ.μ. EET  

σε όποιον παρατηρεί προσεκτικά τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα, κατασκευή πυρηνικών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρισμού, το οποίο είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση δυνατοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου κατάλληλων για ατομικά όπλα, δρομολόγηση πυραυλικών βαλλιστικών όπλων ενδιάμεσου βεληνεκούς IRBM με κινεζική βοήθεια, ύπαρξη χημικού οπλοστασίου, η στενή στρατιωτική σχέση με την πυρηνική δύναμη Πακιστάν, σημαίνει μόνο ένα πράγμα, η Τουρκία επιθυμεί να γίνει πυρηνική δύναμη χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ για τεχνολογική βοήθεια τα μεγάλα κατασκευαστικά προγράμματα στην Τουρκία. είναι γνωστό άλλωστε ότι ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, είχε κάνει εκπομπή ή άρθρο που μιλούσε με βαριές εκφράσεις για την πυρηνική "μαφία" των μεγάλων δυνάμεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίοι ενώ έχουν μεγάλα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων προσπαθούν να εμποδίσουν τις άλλες χώρες να αποκτήσουν τέτοια όπλα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο πίεσης ώστε να δεσμευτούν να υπογράψουν την συνθήκη περί μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, και τελείωνε λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. βλέπουμε καθαρά δηλαδή ότι ο δημοσιογραφικός και πνευματικός χώρος της Τουρκίας υποστηρίζει το όραμα των Τουρκικών ηγεσιών του να γίνει η Τουρκία μεγάλη περιφερειακή και πυρηνική δύναμη, στην Ελλάδα τι γίνεται? πότε θα ξυπνήσουν στο ΥΠΕΞ και γενικώς οι πολιτικοί για να αντιδράσουν στην γεωπολιτική εκμηδένιση της πατρίδας μας? όταν θα γίνει πραγματικότητα το πρώτο πυρηνικό όπλο της Τουρκίας και θα μας λένε μετά είναι αργά πλέον τι να κάνουμε? ας δώσουμε ειρηνικά το μισό αιγαίο, την δυτική Θράκη και όλη την Κύπρο για να ησυχάσουμε και να έχουμε ειρήνη?

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 2:48:00 μ.μ. EET  

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό βεβαίως, αλλά η φωτογραφία του Ερντογάν με το βαρύ ύφος και το σκουφάκι είναι όλα τα λεφτά!!

Τρελλός για δέσιμο 9 Ιανουαρίου 2014 στις 3:17:00 μ.μ. EET  

Ψυχραιμία που λέει και το "εν κρυπτώ"...

Και πες ότι σε 20 χρόνια η Τουρκία απόκτήσει πυρηνικά (που λέει ο λόγος) τι θα μας κάνει; Θα μας βομβαρδίσει με υδρογονοβόμβες; Ας είμαστε λίγο σοβαροί.

Πιο μεγάλος κίνδυνος είναι το ελικοπτεροφόρο και τα αποβατικά που παράγγειλαν οι γείτονες πρόσφατα παρά τα πυρηνικά του Ερντογκάν.

Αλήθεια έγραψες τίποτα για τα αποβατικά που πάνε πακέτο με το ελικοπτεροφόρο; Αλλά ξεχάσαμε. Ψυχραιμία...

Λοιπόν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελλιποβαρείς που μας κυβερνούν και όχι τα πυρηνικά των τούρκων.

Αλλά για αυτό δεν γράφετε τίποτα στο ...έγκυρο μπλογκ σας, γιατί μπορεί να έρθει ο Τσίπρας ή ο Μιχαλολιάκος και να χαλάσει την "σταθερότητα" που προσφέρει ο Αντώνης...

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 3:31:00 μ.μ. EET  

σκουφάκι, ξεσκουφάκι, μήπως τωρα καταλαβαίνουμε γιατί οι "φίλοι μας"
αμερικάνοι σκίζονται για την έξωση του ερντογάν? ο μάγκας δεν "παίζεται". θέλει πάση θυσία η τουρκία να διαδραματίσει ενεργο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα και θα το πετύχει, όσο και να χτυπάνε τον κώλο τους ευρωπαίοι και αμερικανοί.
κάποιος έγραφε για το χρήμα σε άλλη ανάρτηση. ναι, αλλα εμείς έχουμε τον τουρισμό, την πιο ήπια και την καλύτερη μορφή ενέργειας, τι να τα κάνουμε τα πυρηνικά? πουλάμε και το Αγιονόρος και να οι επενδύσεις και το ζεστό χρήμα, κορόιδα είμαστε να κινδυνέψουν τα παιδιά μας? οι γιαπωνέζοι θα κλαίνε τα λεφτουδάκια τους.

Οδυσσέας 9 Ιανουαρίου 2014 στις 4:29:00 μ.μ. EET  

@ Τρελλός για δέσιμο:
Μια που ρωτάς, για τα αποβατικά που πάνε πακέτο με το ελικοπτεροφόρο πράγματι γράψαμε:
"η πρυμναία δεξαμενή μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα αποβατικά σκάφη (LCM-1) και τέσσερις λέμβους RHIB, ή εναλλακτικά ένα αερόστρωμνο (LCAC)".
Κατά τα άλλα, αν δε σου αρέσει η ψυχραιμία μπορείς ελεύθερα να χτυπιέσαι - αλλά όχι εδώ. Υπάρχουν άλλοι ιστότοποι καταλληλότεροι, για να χορτάσεις κραυγές από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 4:36:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 3:31:00 μ.μ. EET
Αυτό που θα πετύχει ο Ερτογάν είναι να τα μαζέψει μια ώρα αρχύτερα...Στην Ιαπωνία πάντως υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για τη συμφωνία. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας The Asahi Shimbun (8 εκατομμύρια φύλλα πουλάει η πρωινή έκδοση και 3 εκατομμύρια η απογευματινή! )τα λέει όλα Urgent rethink needed on Japan-Turkey nuclear energy pact http://ajw.asahi.com/article/views/editorial/AJ201401080039

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 5:39:00 μ.μ. EET  

ένα παραγμα μας μαθαίνει η ιστορία,
από τότε που εμφανίστηκαν οι τούρκοι στην μικρά ασία,εμείς ως ελληνισμός σβήνουμε συνεχόμενα και ασταμάτητα
είναι πλέον σαφές πως σ'αυτή την περιοχή δεν μπορούμε να συνηπάρχουμε.
αργά η γρήγορα ένας από τους δυο πρέπει να σβήσει
ελπίζω να μην είμαστε εμείς.

βορειοηπειρώτεης

Alexandros 9 Ιανουαρίου 2014 στις 5:43:00 μ.μ. EET  

Πέτρο στα προγράμματα θα πρέπει να προσθέσεις και το διαστημικό πρόγραμμα, όπου σχεδιάζεται η εκτόξευση συνολικά 16 δορυφόρων αν δεν κάνω λάθος.

Βαλλιστικό, διαστημικό, πυρηνικό ενεργειακό = πυρηνικά όπλα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν όχι σαν αυτά του Iran, που αν γίνουν δε θα μπορούν να εκτοξευτούν και πολύ μακριά.....

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 6:18:00 μ.μ. EET  

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΛΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ "ΒΛΗΜΑΤΑ".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ

Γεράκι 9 Ιανουαρίου 2014 στις 7:48:00 μ.μ. EET  

Αργά ή αργότερα η Τουρκία θα αποκτήσει δικά της πυρηνικά όπλα που θα προσδώσουν και νόημα στις τότε βαλλιστικές δυνατότητες που θα έχει. Νομίζω ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αλλάζει τα δεδομένα στο ελληνοτουρκικό θέατρο. Τα πυρηνικά δεν είναι καταδρομείς που αμολάς σε μια βραχονησίδα, ούτε απειλείς με αυτά για διπλωματικά θέματα, νομικής κυρίως φύσης, κι ούτε βεβαίως προσφέρονται ως απάντηση σε χαμηλής έντασης επεισόδια. Προσφέρονται όμως στο ανατολικό θέατρο στα πλαίσια του ανταγωνισμού των εκεί δυνάμεων και με τα εκεί δεδομένα απειλών.

Δεν ξέρω η Δύση πως θα έβλεπε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δεν ξεχνώ και το ρόλο που δίνει στην Τουρκία. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι και οι εξελίξεις των σχέσεων με Ισραήλ και η στάση της έναντι του Ιράν. Σε κάθε περίπτωση τα πυρηνικά έχουν νόημα ως αμυντικό όπλο έναντι ισοδύναμης ενέργειας. Κάθε άλλη χρήση πχ προληπτικού ή δυσανάλογου χτυπήματος θα προκαλέσει τέτοιες διεθνείς αντιδράσεις που θα είναι δυσανάλογου κόστους από τα προσδοκώμενα οφέλη. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται υστερίες από τη μεριά μας. Από την άλλη η Δύση πρέπει να έχει υπόψη της πως μια αυτοδύναμη πυρηνική Τουρκία θα είναι όχι μόνο πρόβλημα στο ανατολικό θέατρο, αλλά και πρόβλημα δικό της αν κι εφόσον επιθυμεί με όποιο τρόπο να την ελέγχει. Το ψυχροπολεμικό παγκόσμιο δίπολο δεν υφίσταται και το πολυπολικό αυξάνεται και πληθύνεται, σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει δυναμικά και η Τουρκία εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη στρατηγική της θέση.

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 8:50:00 μ.μ. EET  

Εγώ αντιθέτως θεωρώ ότι αυτό είναι "Θεού δώρο", αν αξιοποιηθεί σωστά, ήτοι:
- αν όντως οι Τούρκοι αναπτύξουν ή υπάρχει η υπόνοια ότι αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα, ποιός μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα να πράξει το ίδιο ; ; ;
- μια τοπική "Ισορροπία του Τρόμου" είναι περισσότερο συμφέρουσα για την Ελλάδα, ως μη δυνάμενη να ανταποκριθεί πλέον στα μεγέθη της τουρκικής εξοπλιστικής προσπάθειας.
Στα πυρηνικά, δεν χρειάζεται να διατηρείς κάποια αναλογία, ακόμα και λίγα να έχεις, είναι επαρκής λόγος για να σταματήσει ο άλλος στην κόκκινη γραμμή που έχεις θέσει.
Εν κατακλείδι, με τα σημερινά πληθυσμιακά και οικονομικά δεδομένα, η διατήρηση της ισορροπίας στα συμβατικα όπλα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η πυρηνικοποίηση είναι η μόνη επιλογή για την Ελλάδα, και σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιλέξουν αυτό τον δρόμο, δεν βλέπω ποιός μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα να πράξει το ίδιο.
Δεν γνωρίζω αν έχουν ακόμα αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες οι Αμερικανοί στην Ελλάδα (στον Άραξο αν θυμάμαι καλά έχει γραφτεί ότι τις διατηρούσαν), αλλά θυμάμαι ότι όταν επίκεινταν ένοπλη αναμέτρηση με την Τουρκία, τις απομάκρυναν απ΄τα ελληνικά αεροσκάφη.
Επίσης δεν πιστεύω ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας (πυρηνικά, αεροπλανοφόρο) έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, όσο με την ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής Δύναμης.

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 8:50:00 μ.μ. EET  

....το πολυπολικό αυξάνεται και πληθύνεται, σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει δυναμικά και η Τουρκία εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη στρατηγική της θέση....

@Γεράκι σ΄ευχαριστώ που συμφωνείς με όσα έγραψα στις 3.31 "...θέλει πάση θυσία η τουρκία να διαδραματίσει ενεργο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα και θα το πετύχει..."

δυστυχώς ή ευτυχώς οι "μεγάλες" δυνάμεις φθίνουν με την πάροδο του χρόνου. η πολυτισμικότητα και οι αθρώες μετακινήσεις λαών αλλάζουν την παγκόσμια πληθυσμιακή κατανομή, συνεπώς οι μάγκες γείτονες και έχουν και ψάχνουν ερίσματα για αν χωθούν παντού.

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2014 στις 9:31:00 μ.μ. EET  

Ας μη ξεχνάμε και τον -ανασταλτικό για τοα τουρκικά σχέδια- παράγοντα Ισραήλ.

Όλοι γνωρίζουν που μπορούν να φτάσουν οι Ισραηλινοί σε περίπτωση που βρεθεί χώρα -εν δυνάμει- επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου.
Το έχουμε δει και στο παρελθόν..

Alexandros 9 Ιανουαρίου 2014 στις 9:38:00 μ.μ. EET  

Φίλε Γεράκι διαφωνώ με την κρίση σου. Είναι άλλο να μιλάς για οποιοδήποτε πρόβλημα με την φαντασμένη Τουρκία και άλλο να προσπαθείς να συνεννοηθείς με μια πυρηνική Τουρκία!

Είναι χρέος μας και καθήκον μας να εμποδίσουμε τους Τούρκους να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα! Όποιο κράτος επιθυμεί Τουρκία με πυρηνικά για μας αυτομάτως είναι εχθρικό κράτος, όποιοι και αν είναι αυτοί!

Alexandros 9 Ιανουαρίου 2014 στις 9:40:00 μ.μ. EET  

Και βέβαια όλα αυτά ξεχωριστά από τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες για όλες τις χώρες της περιοχής, απλώς περιόρισα το σχόλιό μου μόνον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο!

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2014 στις 1:35:00 π.μ. EET  

Ελπίζω ότι ο νεο-οθωμανισμός του Ερντογάν θα βρει τοίχο στα ρωσικά συμφέροντα. Πάντως οι Τούρκοι έχουν τέτοιο μεγαλοϊδεατισμό που θα έκαναν απόβαση και στην Αμερική αν μπορούσαν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν καλομάθει να τους έχουν σε ρόλο σκύφτερμαν τόσες δεκαετίες για να κάνουν τη δουλειά τους και εσχάτως καταλαβαίνουν τι σημαίνει Τουρκία όταν θίγονται τα δικά τους συμφέροντα. Αλλά ακριβώς επειδή οι σχέσεις μεταξύ χωρών κρίνονται αποκλειστικά με βάση συμφέροντα, καλό θα είναι να δούμε τι ρόλο παίζει και μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε όλα τα πεδία και τους ρόλους. Η φτωχή πλην τίμια ανάδελφη Ελλάς που προτείνει η ΧΑ, θα είναι σύντομα μια νεκρή Ελλάς.

kostakoutas 12 Ιανουαρίου 2014 στις 10:53:00 μ.μ. EET  

Θυμάται κανείς,ποτε μίλαγε ο Ήφαιστος για τα πυρηνικά όπλα;

Ανώνυμος 15 Ιανουαρίου 2014 στις 11:34:00 μ.μ. EET  

Ορισμένοι γράφετε, χωρίς να διαβάζετε.
Η Τουρκία δεν θα αποκτήσει πυρηνικά για να εκβιάσει την Ελλάδα, έλεος.
Είναι αναδυόμενη περιφερειακή Δύναμη, και έχει ενδιαφέρον να κοντράρει άλλες περιφερειακές Δυνάμεις της περιοχής.
Αντιθέτως η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ώστε να αποκτήσει η ίδια πυρηνικά, πράγμα που δεν νομίζω να δημιουργήσει διεθνείς αντιδράσεις αν επιτραπεί κάτι τέτοιο στην Τουρκία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει ότι θα απαντήσει με χρήση πυρηνικών σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε επίθεση-αποκλεισμό κατοικημένου νησιού του Αιγαίου. Η απειλή χρήσης πυρηνικών αχρηστεύει την οποιαδήποτε υπεροχή στα συμβατικά όπλα έχουν οι Τούρκοι, πράγμα πολύτιμο απ΄την στιγμή που δεν μπορούμε να τους ακολουθήσουμε στην κούρσα των εξοπλισμών.
Κάτι αντίστοιχο (μονομερής χρήση πυρηνικών όπλων) έχει απειλήσει ότι θα πράξει η Ρωσία σε περίπτωση που εμπλακεί σε περίπτωση ένοπλης αναμέτρησης, γνωρίζοντας προφανώς την τεχνολογική υπεροχή των Δυτικών.

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2014 στις 1:14:00 μ.μ. EET  

Η άποψη ότι η πυρηνικοποίηση της Ελλάδας θα αχρηστεύσει την υπεροχή της Τουρκίας στα συμβατικά όπλα είναι παντελώς εσφαλμένη. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο ανταγωνισμός στους συμβατικούς εξοπλισμούς παραμένει άθικτος παρά την υιοθέτηση και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και δε φαίνεται για ποιο λόγο η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση θα αποτελέσει εξαίρεση. Επιπλέον, στην περίπτωση που ο αντίπαλος επιλέξει να επιτεθεί χρησιμοποιώντας μόνο συμβατικά όπλα, στα οποία ενδεχομένως υπερτερεί, η χρήση πυρηνικών είναι εντελώς δυσανάλογη και θα προκαλούσε εντονότατες διεθνείς αντιδράσεις. Ας μην κοροϊδευόμαστε, τις τελευταίες δεκαετίες οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες επέλεξαν να μην πατήσουν τη σκανδάλη ούτε σε επίπεδο τοπικού επεισοδίου, ακόμη κι όταν ορισμένες φορές ήταν επιβεβλημένο, τη χρήση πυρηνικών θα διατάξουν; Ας αφήσουμε λοιπόν το πέρασμα στην ατομική ενέργεια για χώρες που ονειρεύονται την αναστήλωση αυτοκρατοριών κι ας αναλογιστούμε την καταστροφή που εγκυμονεί η χρήση της για τη (σεισμογενή) χώρα μας σε καιρό ειρήνης, προτού καν πέσει ο πρώτος πυροβολισμός (ίδ. Φουκουσίμα). Αντί να εξατάζουμε την υιοθέτηση πυρηνικών όπλων, πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να διεξάγουν συμβατικές επιχειρήσεις, μέσω της απόκτησης των συστημάτων που ακόμη δεν έχουν παραληφθεί, της συντήρησης κι αναβάθμισης ορισμένων τουλάχιστον από τα υπάρχοντα, της δωρεάν παραχώρησης νέων, της απόκτησης ανταλλακτικών για άλλα που ρημάζουν και καυσίμων για την εκτέλεση κρίσιμων αποστολών κι αρκετών άλλων τρόπων... Διαφορετικά υιοθετούμε γραφικές απόψεις συγγραφέων που πρότειναν την κατασκευή αντιδραστήρων στη Δυτική Μακεδονία και την απόκτηση του F-15E για την εκτέλεση αποστολών κρούσης στα βάθη της Ανατολίας, κατ' απομίμηση της επιχείρησης "Opera"...

Μάριος 16 Ιανουαρίου 2014 στις 2:31:00 μ.μ. EET  

Σε όσους προτείνουν η Ελλάδα να αναπτύξει δικά της πυρηνικά:

Έχετε ιδέα για το κόστος; Δεν είναι όλα απλά "ζήτημα θέλησης". Η ανάπτυξη της υποδομής και της τεχνολογίας που απαιτείται δεν είναι φτηνή κύριοι, αλλιώς μέχρι και το Λιχτενστάιν θα είχε πυρηνικά.

Για αρχή χρειάζεσαι πυρηνικό αντοδραστήρα συν εγκατάσταση εμπλουτισμού. Ένα το κρατούμενο. Μετά χρειάζεσαι μια τεράστια ομάδα επιστημόνων που να δουλεύουν για χρόνια για να μην είναι η βόμβα σου όπως ο "Fat Man" που έριξαν οι Αμερικανοί στο Ναγκασάκι. Επίσης χρειάζεσαι ένα όχημα... παράδοσης στον αντίπαλο. Τα αεροσκάφη δεν προσφέρονται ιδιαίτερα λόγω τρωτότητας, άρα χρειάζεσαι βαλλιστικούς πυραύλους. Κι άλλη τεχνολογία δηλαδή, και ακόμα περισσότερα λεφτά.

Μιλάμε δηλαδή για πρόγραμμα τεραστίων διαστάσεων, πολλών δεκάδων δισ. δηλαδή, ενώ εμείς συζητάμε εαν μπορούμε να... μεταφέρουμε δωρεάν άρματα από τις ΗΠΑ μέχρι εδώ.

Συνέλθετε μάγκες...

Γεράκι 16 Ιανουαρίου 2014 στις 9:34:00 μ.μ. EET  

@sbdbarge

Να συμπληρώσω ότι η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων δεν ήταν απλώς "γραφικές απόψεις συγγραφέων" αλλά κι επίσημη θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ (Σουφλιά) της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις όταν παρουσιάστηκε ως πράσινη και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας! Η ιδέα δεν ήταν νέα, αλλά παλαιότερη από τους ίδιους κύκλους που το έθεταν με φόντο την στρατιωτική εκμετάλλευση, οι δε δικαιολογίες περί εκπομπής ρύπων, κάλυψης αναγκών και κόστους, παραμένουν μνημειώδεις.

Να συμπληρώσω επίσης πως είναι διαφορετικό ζήτημα η χρήση κι εκμετάλλευση πυρηνικών καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή κι άλλο η εκμετάλλευσή της δυνατότητας αυτής για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο Μάριος καλύπτει συνοπτικά το συγκεκριμένο ζήτημα, πέραν τούτου να θυμίσω ότι οι ΗΠΑ δεν ωφελήθηκαν σε τίποτα από το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιό τους στους πολέμους που μπλέχτηκαν από παλαιότερα μέχρι πρόσφατα. Όπως δεν προσέφεραν κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι δεν προσφέρουν στα σοβαρά και μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

AXEΡΩΝ 17 Ιανουαρίου 2014 στις 9:49:00 π.μ. EET  

Ἡ δική μου ἀγωνία ἀφορᾶ
α)το ἑνδεχόμενο που δῆθεν φοβᾶται ἡ δύση για το Ἰράν ,να ὑλοποιηθεί τελικά στην Τουρκία,δηλαδή κάποιοι ταλιμπάν να βρεθοῦν να κατέχουν πυρηνικά ὅπλα,
β)ὅτι πυρηνικά στην διάθεση της Τουρκίας θα ἀποτελοῦσαν την ἀπόλυτη φοβική ἀμπρακατάμπρα για τους ἐδῶ χατζηαβάτες,
γ)μία ἀκόμη ἑν δυνάμει Φουκουσίμα.

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2014 στις 6:59:00 μ.μ. EET  

Μάλιστα! Ώστε είναι πανάκριβο το να φτιάξεις πυρηνικά όπλα!
Και που το ξέρεις εσύ Μάριε και το λες αυτό;

Εγώ σου λέω πως είναι πιο φτηνά από ότι σου λένε και από ότι νομίζεις!

Και γιατί να σου αποκαλύψουν την τιμή; Και τον τρόπο παραγωγής; Για να φτιάχνει μετά και η κουτσή κουρούνα που λένε!

Μικρός Ήρωας

Ανώνυμος 18 Ιανουαρίου 2014 στις 6:40:00 π.μ. EET  

@Μικρέ ήρωα
Πράγματι είναι πολύ φτηνό το κόστος του να φτιάξει κανείς πυρηνικά όπλα. Πάει στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, αγοράζει 4-5 κιλά πλουτώνιο ή ουράνιο, μετά τα ανακατεύει σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνοντας μέσα και 6 αβγά, και μισό κιλό αλάτι.
Μιλάμε γράφεις μία ζωή μπούρδες και από σχεδίαση όπλων δεν ξέρεις που πάνε τα 4. Φυσικά δεν έχεις σπουδάσει σε κανένα πανεπιστήμιο για να μάθεις να σχεδιάσεις καν φούρνους μικροκυμάτων.

Από την στιγμή που η τουρκία έχει φιλοδοξίες να γίνει περιφερειακή δύναμη τότε σίγουρα θα σκέφτεται για κατασκευή πυρηνικών όπλων. Δεν αποκλείω σε μιά 20αριά χρόνια από σήμερα να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Για να φτιάξει πυρηνικά η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο για διάφορους λόγους. Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσει πρώτα να φτιάχνει πιο απλά πράγματα, π.χ 'κάνα αντιαρματικό πύραυλο. Για πυρηνικό εργοστάσιο θα πρέπει να δαπανηθούν κάποια δις, ο νεο-έλληνας θα αντιδράσει γιατί δεν θέλει καν τις ανεμογεννήτριες σε αυτή την χώρα, οι μεγάλες δυνάμεις σίγουρα θα μας την πέσουν να μας βάλουν φρένο.
Γιάννης

Ανώνυμος 18 Ιανουαρίου 2014 στις 2:38:00 μ.μ. EET  

Όχι, Γιάννη, είναι ευκολότερο να ταϊζουμε τους οπλάδες, "επενδύοντας" σε περισσότερα υποβρύχια (αυτά για τα οποία μιζαρίστηκε το σύμπαν), αεροπλάνα (τα οποία εξαρτώνται απ΄τα ανταλλακτικά άλλων) και άρματα, αυτά φοβούνται οι Τούρκοι και δεν μας επιτίθονται...
Απ' την άλλη η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, που θα λύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα και θα ζεστάνει την πλησιέστερη πόλη, ενώ θα προσφέρει ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ στην χώρα (σε περίπτωση που όντως πυρηνικοποιηθεί η Τουρκία) είναι ανέφικτη !
Καληνύχτα και καλή μας τύχη.

Ανώνυμος 18 Ιανουαρίου 2014 στις 11:55:00 μ.μ. EET  

Είναι δύσκολο να φτιαχτούν πυρηνικά όπλα περισσότερο για πολιτικούς λόγους. Η Ελλάδα κάνει ότι της πουν ξένες δυνάμεις. Πιστεύει κανείς πως θα μας επιτρέψουν να φτιάξουμε πυρηνικά ?? Κάποια πράγματα εύκολα λέγονται αλλά για να γίνουν είναι δεν πολύ δύσκολο.
Γιάννης

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2014 στις 3:22:00 μ.μ. EET  

Για τους παλιότερους που ζήσαμε το Τσέρνομπιλ, υπάρχει περίπτωση να ρισκάρει η Τουρκια να μας ρίξει πυρηνικά τη στιγμή που με την περιφορά της γης, θα φάει όλο το ραδιενεργό νέφος; Ψυχολογικό πόλεμο θα κάνει.

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2014 στις 7:16:00 μ.μ. EET  

Είπα εγώ πως χρειάζονται πανάκριβοι αντιδραστήρες;
Είπα εγώ πως χρειάζονται πανάκριβες επενδύσεις;
Υπάρχει και άλλος τρόπος πιο φτηνός για να φτιάξεις μια πυρηνική βόμβα πλουτωνίου!
Και που να την ρίξεις ξέρω!
Ναι στο θαλάσσιο ρήγμα της ανατολής κοντά στα στενά με πυροκροτητή βάθους και ωρολογιακό μηχανισμό για να σκάση στον βυθό της θάλασσας κάνοντας έναν σεισμό 7,5+ ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη!
Μικρός Ήρωας

Μάριος 20 Ιανουαρίου 2014 στις 6:58:00 π.μ. EET  

Μικρέ Ήρωα, να υποθέσω ότι πιστεύεις αυτές τις ιστορίες που λένε ότι υπάρχουν κινητήρες που δουλεύουν με νερό αλλά "μας το κρύβουν" για να συνεχίζουν να μας πουλάνε πετρέλαιο;

Ο Γιάννης πολύ καλά σου απαντάει για τα πυρηνικά. Εσύ που το είδες ότι δεν είναι ακριβά; στην ανανεωμένη έκδοση του "Τσελεμεντέ του Αναρχικού";

Φίλε άλλο να μπεις στο wikipedia και να δεις σε πολυ γενικές γραμμές πως λειτουργούν τα πυρηνικά (που αμφιβάλλω αν το έχεις κάνει καν αυτό) και άλλο να το κάνεις να υπάρχει και να λειτουργεί στην πραγματικότητα. Έχεις ιδέα τι ήταν το Manhattan Project και τί κόστισε;

Και πέρα από τη γνώση, χρειάζεσαι και το υλικό... δηλαδή εμπλουτισμένο σχάσιμο υλικό. Πόσο φθηνό πιστεύεις ότι είναι; Το Lidl από όσο ξέρω δεν πουλάει, πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου. Δηλαδή να έχεις πυρηνικό αντιδραστήρα κατάλληλου τύπου και εμπλουτιστή.

Μες στη φτήνια δηλαδή...

Ανώνυμος 20 Ιανουαρίου 2014 στις 7:14:00 μ.μ. EET  

Πριν 20 χρόνια ένας γνωστός πλήρωσε 1.100.000.000 δραχμές για να αγοράσει ένα μηχάνημα που έφτιαχνε αλουμίνο-πόρτες και παράθυρα. Ο άλλος τώρα νομίζει ότι για να φτιάξει πυρηνικά όπλα το εγχείρημα είναι φτηνό. Δεν ξέρει ότι μόνο για να παράγει το πλουτώνιο και να το εμπλουτίσει θέλει κάποια δις ευρώ.

Όλα τσάμπα μαν......

Καλά είχε πει ο Κων. Καραμανλής πως η Ελλάδα είναι απέραντο φρενοκομείο.
Γιάννης

Ανώνυμος 20 Ιανουαρίου 2014 στις 7:22:00 μ.μ. EET  

Εγώ σου λέω για της δικές μου μελέτες που έχω κάνει και δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε ένας!
Δεν σου είπα πως είναι εύκολο Μάριε! Σου είπα πως δεν είναι τόσο δύσκολο όπως μας τα λένε και όχι τόσο ακριβά!
Εξάλλου άλλο το πλουτώνιο άλλο το ουράνιο!
Μικρός Ήρωας!
ΥΣ΄όσο και αν αμφιβάλεις μάθε πως στην αμερική ένας έφηβος χρησημοποίησε μια τόσο απλή μέθοδο για το πλουτώνιο με απλά υλικά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP