Τουρκία: Παρενέβη η κεντρική τράπεζα μετά από νέα υποχώρηση της λίρας

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνεται η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, διευρύνοντας την κατακόρυφη πτώση που προκλήθηκε εν μέρει από την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης.

Η λίρα διαμορφώθηκε στις 3,1061 έναντι του ευρώ και στα 2,2979 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ λίγο αργότερα άρχισε να ανακάμπτει, στα 2,2770, ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανέφερε ότι παρεμβαίνει "ευθέως εξαιτίας νοσηρών κινήσεων στη συναλλαγματική αγορά". Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση της τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ελεύθερη πτώση της λίρας.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Bloomberg, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. δολάρια.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Άγκυρα άρχισαν να πουλούν δολάρια καθώς η λίρα διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό πριν από το μεσημέρι, και υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών έναντι του ευρώ, στις 3,1342 λίρες, όπως δήλωσαν τρεις traders που έλαβαν γνώση των συναλλαγών.

Όπως ανέφερε άλλωστε σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, "η αγορά λέει στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει τη λίρα, που είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σήμερα η λίρα υποχώρησε 1,7% (πριν από την παρέμβαση), διευρύνοντας τις απώλειες μετά από την απόφαση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Erdem Basci, στις 21 Ιανουαρίου, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τα πιστωτικά ιδρύματα "σε ημέρες με ακραίες συνθήκες σύσφιξης".

Ενώ οι τράπεζες θα πληρώνουν 9% για να λαμβάνουν ρευστότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, το νόμισμα κατέγραψε την ένατη ημέρα πτώσης και οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 10,29%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο (μετά από τη Βραζιλία) μεταξύ των 19 αναδυόμενων αγορών ομολόγων που παρακολουθούνται από το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η απόφαση του Basci ήταν κυρίως να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για να τονώσει την οικονομία ακόμη και αν η υποχώρηση της λίρας απειλεί να προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού, που ήδη διαμορφώνεται υψηλότερα του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή:www.capital.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Ιανουαρίου 2014 στις 4:50:00 μ.μ. EET  

Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα...

Ανώνυμος 23 Ιανουαρίου 2014 στις 7:51:00 μ.μ. EET  

αμα είχαμε δρχ. με την τελευταία αποφαση του ΣτΕ θα ειχε πάρει χειροτερη κατηφόρα...

Nikos 24 Ιανουαρίου 2014 στις 9:47:00 π.μ. EET  

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία η παρέμβαση, νέο χαμηλό σήμερα, εδώ πολύ ισχυρότερες χώρες και δεν έχουν καταφέρει σε παρόμοιες καταστάσεις να σταθεροποιήσουν το νόμισμα μέσω συναλλαγών στην αγορά…αν δεν ανεβάσει επιτόκια η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσουν να τρώνε ξύλο… αν ανεβάσει θα επιβραδύνει την οικονομία σε προεκλογική περίοδο… ο Ρετζεπ θα πάρει το σκαλπ του κεντρικού τραπεζίτη… δύσκολη η εξίσωση…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP