«Κατ' αρχήν συμφωνία» στην ΕΕ για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012
Σε «κατ' αρχήν συμφωνία» έχουν καταλήξει, όπως διαρρέει από τις Βρυξέλλες, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου του Ιράν, αναφορά που προκάλεσε άνοδο στην τιμή του αργού στις ξένες αγορές.
Όσα μέλη της ΕΕ απέρριπταν το εμπάργκο -ανάμεσά τους φέρεται να βρισκόταν και η Ελλάδα- ήραν τις επιφυλάξεις τους. «Επήλθε η κατ' αρχήν συμφωνία για να προχωρήσουν τα πράγματα» όσον αφορά το εμπάργκο αγοράς αργού πετρελαίου του Ιράν ανέφεραν οι πηγές του Reuters, συμπληρώνοντας όμως πως «απομένει πολλή δουλειά μέχρι την 30ή Ιανουαρίου» -οπότε και αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Η Ουάσινγκτον έσπευσε να καλωσορίσει την εξέλιξη, με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να αναφέρει πως «τέτοιου είδους κινήσεις περιμένουν οι ΗΠΑ, όχι μόνο από τους στενούς μας συμμάχους στην Ευρώπη αλλά και από χώρες από όλο τον κόσμο».
Μετά τις αναφορές πως οι Βρυξέλλες πλησιάζουν στην επιβολή εμπάργκο, η τιμή του αργού μπρεντ κυμαινόταν στα 114 δολ., ενισχυμένη κατά 2 δολ. σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης.
Η Τεχεράνη, εκτός από προειδοποιήσεις πως θα εμποδίσει τη μεταφορά αργού οποιασδήποτε προέλευσης προς τα δυτικά, απορρίπτει τις ευρωπαϊκές «απειλές» υποστηρίζοντας πως είναι σε θέση να βρει άμεσα άλλους αγοραστές για την πετρελαϊκή της παραγωγή.
Ενδοευρωπαϊκές επιφυλάξεις
Όπως διαρρέει από τους ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, έχουν εκλείψει οι αντιθέσεις Ευρωπαίων εταίρων για την επιβολή εμπάργκο και πλέον συζητώνται οι όροι επιβολής του.
Οι επιφυλάξεις, σημειώνει το Reuters, προέρχονταν από την Ελλάδα («το ένα τρίτο των αναγκών της οποίας» καλύπτεται με ιρανικό πετρέλαιο) αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία, επίσης σημαντικούς αγοράστές της ιρανικής παραγωγής.
Και το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρει επίσης πως η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει την στάση της στο ζήτημα και να υποστηρίξει την επιβολή απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Όσον αφορά την Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη πως η Ρώμη είναι έτοιμη να στηρίξει πιθανό εμπράγκο με τον όρο να επιβληθεί σταδιακά και να εξαιρεθούν από αυτό οι παραδόσεις πετρελαίου ως αποπληρωμή ιρανικού χρέους στην ιταλική ΕΝΙ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα από τις συνολικές εξαγωγές ιρανικού αργού. Το ύψος των εισαγωγών καθιστά έτσι την ΕΕ τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή για την Τεχεράνη μετά την Κίνα.
www.in.gr
2 σχόλια:
Στο εμπάργκο θα πιεστεί να συμμετάσχει και η Τουρκία ή πάλι στην απέξω θα είναι;
Αν το embargo επιβάλλεται από την ΕΕ, η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει. Η Ελλάδα θα υποστεί ζημιά, διότι το Ιράν είναι η μόνη χώρα που την τροφοδοτεί με πετρέλαιο, χωρίς να τις ζητά άλλες εγγυήσεις και προπληρωμή.
Αν η Ελλάδα είχε διπλωματία, αν δεν ήταν κράτος της ξεφτίλας, θα ζητούσε να εξαιρεθεί. Πώς το ζήτησε και το πέτυχε η Τσεχία, για να υπογράψει την Συνθήκη της Λισσαβώνας, ώστε να μην μπορούν οι Γερμανοί, που εκδιώχθηκαν από την Σουδητία, να ζητήσουν πίσω τις περιουσίες τους;
Δημοσίευση σχολίου