Υπό κράτηση ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ για την υπόθεση Εργκένεκον

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012


Υπό κράτηση τέθηκε ο Τούρκος πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, μετά από πολύωρη ανάκρισή του για την υπόθεση Εργκένεκον. Ήδη χθες είχε γίνει γνωστή η εισαγγελική πρόταση για τη σύλληψή του, η οποία πράγματι εκτελέστηκε.

Ο Μπασμπούγ προφυλακίστηκε το βράδυ και μεταφέρθηκε, με αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας, στη φυλακή Σιλιβρί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είχε προηγηθεί μαραθώνια ανάκρισή του, που κράτησε σχεδόν επτά ώρες, για την εμπλοκή του στο φερόμενο δίκτυο με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Και μόνο η ανάκριση στρατηγού που έχει διατελέσει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου -πολλώ δε μάλλον η σύλληψή του- είναι εξέλιξη πρωτοφανής στα ιστορικά της γείτονος και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μπασμπούγ απέρριψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ως «κωμικοτραγικές» τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Οδηγούμενος στο δικαστήριο, ο Μπασμπούγ είπε χαρακτηριστικά: «Ο 26ος επιτελάρχης της Τουρκικής Δημοκρατίας τέθηκε σε κράτηση με την κατηγορία σχηματισμού και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το αφήνω στην κρίση του μεγάλου τουρκικού έθνους».

Ο Μπασμπούγ κατηγορείται ότι ηγούνταν της ομάδας που επιδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης. Το φερόμενο δίκτυο θεωρείται ότι δημιούργησε 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο, κατά του PKK, κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας με τελικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Ιλκέρ Μπασμπούγ ήταν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου από το 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2010, οπότε δηλαδή και θεωρείται ότι ήταν ενεργό το δίκτυο.

Για την υπόθεση δικάζονται δεκάδες απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοι του Μπασμπούγ έχουν κινηθεί στην υπερασπιστική γραμμή ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Με στοιχεία από www.in.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2012 στις 11:50:00 π.μ. EET  

ωραίος ο Ερντογάν, τους έχει πάρει φαλάγγι τους καραβανάδες.

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2012 στις 9:33:00 μ.μ. EET  

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι Τούρκοι να προσπαθήσουν να προκαλέσουν κρίση με εμάς για να καλύψουν την πτώση του στρατιωτικού κατεστημένου ή να στραφούν κατά Ερντογάν- ή ο Ερντογάν να φανεί ότι προασπίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας όπως και ο στρατός. Εξάλλου το σχέδιο Βαριοπούλα προέβλεπε κρίση με την Ελλάδα για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Σίγουρα παρακολουθούν τη εδώ πολιτική κατάσταση που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2012 στις 11:50:00 μ.μ. EET  

Mπα, είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας. Όσο είμαστε σε κρίση και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας δεν πρόκειται να κουνηθούν.

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2012 στις 12:34:00 π.μ. EET  

ισα ισα που συμφέρει τους δικούς μας να ξεσπάσει κρίση για να αποπροσανατολίσουν τον λαό απο τα προβλήματα της χώρας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP