Η ανεκμετάλλευτη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η λύση της αυτοχρηματοδότησης
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012
Τη στιγμή που οι απανωτές περικοπές του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνεχίζονται η τεράστια ακίνητη περιουσία των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων είτε παραμένει ανεκμετάλλευτη είτε παραχωρείται για να εξυπηρετήσει κυρίως τοπικές ψηφοθηρικές ανάγκες.
Το ένα στρατόπεδο μετά το άλλο παραχωρούνται στους δήμους περιοχών όπου εκλέγονται διάφοροι αποφασίζοντες π.χ. τα στρατόπεδα Π. Μελά και Καρατάσου στην Θεσσαλονίκη, το στρατόπεδο του Τεχνικού Σώματος στην Καβάλα, το στρατόπεδο των Πεζοναυτών στη Χαλκίδα, το στρατόπεδο Λιόση στα Άνω Λιόσια και τέλος το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο Κέντρο Νεοσύλλεκτων στη Κόρινθο. Ποιά είναι όμως αυτή η ακίνητη περιουσία των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και πως μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί;
Την τεράστια αυτή περιουσία κατέγραψε λεπτομερώς, το 2006 με δική του πρωτοβουλία ο τότε ΥΦΕΘΑ κ. Γ. Λαμπρόπουλος και ανερχόταν σε 1.425 ακινητα για το ΤΕΘΑ με ένα σύνολο 252.600 χιλιάδες στρέμματα, 67 ακίνητα του ΤΕΣ με 1.495 στρέμματα και άλλα 77 ακινητα του ΤΑΑ με 563 στρέμματα, ήτοι ένα σύνολο 254.708 στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι θέσεις τους από την οποία προκύπτει και η τεράστια αξία τους παντού. Από το κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και κάθε μεγάλης πόλης της Ελλάδας μέχρι τη Μύκονο, τον Πόρο την Κέρκυρα, την Χίο την Λέσβο και τα Χανιά.
Στα ανωτέρω υπολογίζεται μία μεγάλη λίστα από Ναυτικά Οχυρά, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πια και αριθμός αστικών ακινήτων από απλά διαμερίσματα μέχρι κτίρια γραφείων που έχουν περιέλθει στα Ταμεία βάσει δωρεών και κληρονομιών. Ακόμη, στην περιουσία των Ταμείων υπάρχουν και ακίνητα στην αλλοδαπή όπως στην Κωνσταντινούπολη και στο Κάιρο.
Η αξιοποίηση της ανωτέρω περιουσίας θα μπορούσε να γίνει με τον τρόπο που εφήρμοσε το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας αξιοποιώντας τα τεράστιας αξίας ακίνητα μέσα στη γαλλική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές με έναν μηχανισμό πώλησης-μίσθωσης τους αποφέροντας εκατομμύρια ευρώ έσοδα στον προϋπολογισμό του. Στην Ελλάδα τα ταμεία εκμισθώνουν κάποια ακινητα τα πιο αξιοποιήσιμα όμως παραχωρούνται κατά χρήση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2006 έγινε η πρώτη προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης του συνόλου της περιουσίας των ταμείων με ειδικό νομοσχέδιο το οποίο συνέταξε ο πρώην ΥΦΕΘΑ κ. Γ. Λαμπρόπουλος με το τίτλο «Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποιήσεως Περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας».
Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο υπεγράφη από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της τότε κυβέρνησης ουδέποτε κατετέθη στη Βουλή, διότι ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, αρνήθηκε να το υπογράψει.
Δυστυχώς φαίνεται ότι για την πολύτιμη ακίνητη περιουσία των ταμείων δεν υπάρχει άλλος τρόπος αξιοποίησης παρά μόνο η παραχώρηση δωρεάν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα ή οικονομικό όφελος για τα ταμεία και κατά συνέπεια για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος (ε.α)
PhD Επιχειρησιακή Οργάνωση.
Πηγή
4 σχόλια:
Αυτό με την Κόρινθο δεν το κατάλαβα!
Εκχωρήθηκε το στρατόπεδο του 6ΣΠ;;;;;
Όχι ακόμα...
http://www.mazimagazine.gr/?p=12355
Τα έσοδα από αυτή την περιουσία, μετά που θα πάνε;;
Για την ενίσχυση των Στρατιωτικών ταμείων, τη Εθνική Άμυνα, την Τρόικα ή σε όλα μαζί;;;
Εκεί είναι η ουσία!!!!
Ανηκει η δεν ανηκει η περιουσια των ενοπλων δυναμεων, καθως και η καθε περιουσια που ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ η καθε κυβερνηση σε ολη την Ελληνικη επικρατεια στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, περιουσια η οποια εχει πληρωθει με το τιμημα αιματος; Το προβλημα λοιπον ειναι η διαχειρηση της περιουσιας του Ελληνικου Λαου απο ατομα που δυστυχως για διαφορους λογους εχουν αποτυχει πληρως στο αξιωμα υπηρεσιας της κληρονομιας.
Ισως λοιπον ειναι καλλυτερα να δυνονται σε τοπικους διαχειριστες
παρα να πουλιουνται για ενα κομματι ψωμι σε ξενα συμφεροντα.
Δημοσίευση σχολίου