Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012
Σημ. "Εν Κρυπτώ": το άρθρο του "Βήματος" που αναδημοσιεύεται παρακάτω δείχνει ότι η καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, μια κίνηση που πρώτος είχε προτείνει ο δημοσιογράφος Σ. Λυγερός το 2008 και την οποία είχαμε υποστηρίξει κι εμείς από τους πρώτους μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ("Η απόφαση της Χάγης δεν είναι άλλοθι για υποχωρήσεις"), κερδίζει έδαφος στους αρμόδιους κύκλους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση, και συνείδηση του επείγοντος. Γιατί όπως είχαμε πει και στο προηγούμενο κείμενό μας, για ένα χρόνο μετά την καταγγελία θα δεσμευόμαστε ακόμα - και το διάστημα αυτό πρέπει να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ενδιαφέρουσες απόψεις αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ στο υπουργείο Εξωτερικών
Η καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με σκοπό να υπάρξει ευελιξία στην ελληνική στρατηγική και κατόπιν επανάληψη εντατικών διαπραγματεύσεων - υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - ώστε να καταλήξουν η Αθήνα και τα Σκόπια στην υπογραφή μίας Οριστικής Συμφωνίας που θα ρυθμίζει πλήρως τις διμερείς σχέσεις (άρα και το όνομα) ήταν το κοινό συμπέρασμα που προέκυψε από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις Ελλάδος - πΓΔΜ.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν τρεις άνθρωποι που έχουν χειριστεί το θέμα των Σκοπίων από διαφορετικές θέσεις και σε διαφορετικές περιόδους: ο κ. Ευ. Κωφός, πρώην σύμβουλος Βαλκανικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης ε.τ. κ. Αλ. Μαλλιάς και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος.
Στην ομιλία του, ο κ. Κωφός τόνισε ότι η αρνητική για την Ελλάδα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είχε προγραφεί ήδη από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το 1995. Επεσήμανε όμως ότι το πρόβλημα της ονομασίας παραμένει πολιτικό και όχι νομικό, ενώ δεν περιορίζεται στο όνομα αλλά και σε θέματα ταυτότητα. Επομένως, αφορά και στους λαούς των δύο χωρών. Σημείωσε δε τη συνεχιζόμενη αλυτρωτική συμπεριφορά της ηγεσίας της πΓΔΜ, μία τάση που καλλιεργείται ήδη από τα νηπιαγωγεία στα Σκόπια. Ζήτησε λοιπόν καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, επιστροφή στο αρχικό μακροσκελές κείμενο των διαμεσολαβητών Βανς - Όουεν που προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα και συμφωνία επί ενός ονόματος με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό.
Ο κ. Μαλλιάς, ο οποίος ήταν πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον στην πορεία προς τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, χαρακτήρισε σοβαρό πλήγμα την απόφαση της Χάγης όχι μόνο για το Σκοπιανό αλλά και για όλη την προσήλωση της ελληνικής διπλωματίας επί χρόνια στην «κολυμβήθρα του Διεθνούς Δικαστηρίου» για ακόμη δυσκολότερα θέματα - ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία. Ζήτησε αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής, καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας καθώς η πρόσφατη απόφαση πλήττει καίρια πολλά από τα ελληνικά επιχειρήματα, ενώ επεσήμανε ότι αν η σκοπιανή πλευρά επιμένει να θέσει μία πιθανή συμφωνία σε δημοψήφισμα, αυτό είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να απεμπολήσει η Αθήνα η οποία θα πρέπει να το βάλει στο τραπέζι.
Ο κ. Κουμουτσάκος, που από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών έζησε την προ Βουκουρεστίου διαπραγμάτευση, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2008 που κατέστησε την επίλυση του ονοματολογικού προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. Χαρακτήρισε κρίσιμη τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο, ζήτησε διαπραγμάτευση χωρίς παράλληλους διαύλους με αδιαίρετη θέση (χωρίς π.χ εκπτώσεις στο όνομα έναντι του εύρους) καθώς και τη δημόσια δέσμευση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι θα απέχει από προκλήσεις. Ειδάλλως, τόνισε, θα πρέπει να καταγγελθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία.
Πηγή
4 σχόλια:
Στις παρενέργειες της απεμπλοκής από την ενδιάμεση συμφωνία δεν αναφέρεται κανείς. Δε μπορεί η συμφωνία αυτή να είναι τόσο ετεροβαρής. Και τα Σκόπια θα απεμπλακούν από κάποιες υποχρεώσεις. Η βαρύτητα αυτού και το κατά πόσο θα δυσχεράνει περισσότερο τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις (αν υποθέσουμε ότι και τα δύο μέρη θέλουν να βρεθεί λύση) έχει εξετασθεί επαρκώς;
Στο αρχικό μας κείμενο με τίτλο "Η απόφαση της Χάγης δεν είναι άλλοθι για υποχωρήσεις" γράφαμε και το εξής:
"Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν βέβαια παρενέργειες (π.χ. χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στη σημαία της ΠΓΔΜ που τώρα απαγορεύεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία), αλλά όπως σωστά παρατηρούσε ο Σ. Λυγερός ήδη το 2008, η συμφωνία έχει απονεκρωθεί από καιρό και το κόστος δεν είναι σημαντικό σε σύγκριση με το όφελος της διατήρησης του "βέτο" ως μέσου πίεσης. Αυτός είναι ο τρόπος για να θωρακιστεί απολύτως η Ελλάδα έναντι της υποχρέωσης να μην εμποδίζει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς".
Επομένως δεν ισχύει η μομφή σου ότι δεν αναφερθήκαμε στις παρενέργειες της απεμπλοκής. Απλά γράψαμε (και επιμένουμε) ότι αυτές θα είναι μικρότερες από το κόστος της παραμονής στη συμφωνία. Αν έχεις αντίθετη άποψη ως προς τη στάθμιση κόστους - οφέλους, μπορείς να τη διατυπώσεις.
Δεν ήθελα να υπονοήσω φυσικά ότι συγκεκριμένα το enkripto δεν αναφέρεται στις παρενέργειες της καταγγελίας της συμφωνίας! Το είχα διαβάσει το άρθρο φυσικά (το σχολίασα κιόλας), απλώς δε θυμόμουν το συγκεκριμένο κομμάτι.
Χωρίς να θέλω να ταχθώ άμεσα κατά της καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας ούτε να δηλώσω πως αυτήν ήταν εθνικά συμφέρουσα (το αντίθετο), νομίζω είναι λογικό να υποθέσουμε πως με το που αυτή θα πάψει να ισχύει, οι Σκοπιανοί θα εφαρμόσουν όλα όσα επί του παρόντος τους απαγορεύονται από τη συμφωνία, ανάμεσά τους και την υιοθέτηση συμβόλων με ισχυρή επίδραση στην ψυχολογία του λαού (όπως η σημαία με το αστέρι). Με δεδομένη την πλύση εγκεφάλου που υπόκεινται από νηπιακή ηλικία οι πολίτες της γείτονος, τέτοιες ενέργειες θεωρώ πως είναι απίθανο στο μέλλον να αναστραφούν (δηλαδή μέσω κάποιας άλλης συμφωνίας να δεχθούν π.χ να ξαναλλάξουν την "ιερή" σημαία τους), ακριβώς διότι η 20ετής υπερεντατική πλύση εγκεφάλου, συνδιαστικά με τα μεγενθυμένα προβλήματα με τους αλβανούς, έχει αλλάξει τα δεδομένα που υπήρχαν την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Αποτέλεσμα πιθανώς θα είναι ότι μακροπρόθεσμα θα εκλείψουν οι οποιεσδήποτε πιθανότητες συμβιβαστικής λύσης (πολύ περισσότερο μίας δίκαιης λύσης),ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως οι Σκοπιανοί θα πρέπει να μείνουν έξω από ΝΑΤΟ-ΕΕ. Μπορεί δηλαδή να αποβεί δρόμος χωρίς γυρισμό, με ευνοϊκές προϋποθέσεις για μόνιμο "unhappy end"&παγίωση και εμπέδωση της αντιπαλότητας των δύο κρατών-λαών.
πάντως ο γκρουεφσκι ανάμεσα σε διάφορες δηλώσεις του προχτες είπε ότι δεν τους συμφερει να καταγγείλουν την ενδιάμεση συμφωνια. Δεν θα γράψω γιατί αλλά σας αφήνω να σκεφτείτε γιατί δεν τους συμφέρει και αν μας συμφέρει εμάς να συνέχιζεται αυτή η κατάσταση.
Δημοσίευση σχολίου