Ελληνοκυπριακή συνεργασία για το φυσικό αέριο

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Στη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ύστερα από κυπριακή πρόσκληση

Της Μανταλένας Πίου



Στην Κύπρο μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, όπου θα έχει επαφές για τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη μεταφορά του, όταν θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση όχι μόνον του κυπριακού κοιτάσματος αλλά και του πεδίου Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Το ταξίδι του κ. Μανιάτη, που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης της υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κας Πραξούλας Αντωνιάδου, έρχεται σε συνέχεια της κυβερνητική κινητικότητας των τελευταίων ημερών, με τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τις υπουργικές συσκέψεις για τα ενεργειακά.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Κύπρο έφερε νέα δεδομένα.

Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη πια να ανοίξει τις διαδικασίες για τις έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μία διαδικασία που ενδεχομένως να καταλήξει στην οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ ύστερα από διαβουλεύεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Μεγάλα κοιτάσματα


Καταλύτης για τις εξελίξεις φαίνεται να είναι η πρόθεση της Noble Energy, της αμερικανικής εταιρείας που ανακάλυψε το κοίτασμα αερίου στην Κύπρο και συμμετέχει στις ανάλογες έρευνες στο Ισραήλ, να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, σε μία θαλάσσια περιοχή που γειτνιάζει με τα κυπριακά μπλοκ και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι «κρύβει» πολύ μεγάλα κοιτάσματα, της τάξης των 1-3 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου...

Η Noble Energy φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει μάλιστα σε δικές της έρευνες, χρησιμοποιώντας ίδια δεδομένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κάνοντας χρήση των διατάξεων που προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις οποίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να διενεργήσει έρευνες σε περιοχή της επιλογής του, χωρίς για τη συγκεκριμένη περιοχή να έχει προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού από το Δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, που εδρεύει στο Τέξας, έρχονται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και θα έχουν συνάντηση με την πολτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το πιθανότερο μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου.

Στέλεχος της Noble έχει ήδη εκφράσει την ασιοδοξία της εταιρείας για τις πιθανότητες εντοπισμού αερίου νότια της Κρήτης, σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, λίγο πριν από τις γιορτές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκήρυξε στις αρχές της εβδομάδας τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε χερσαία περιοχή βόρεια των Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο.

Παράλληλα τρέχουν οι διαγωνισμοί για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι δεσμευτικές προσφορές για τις σεισμικές έρευνες, δηλαδή τις προκαταρκτικές έρευνες για τον εντοπισμό ενδείξεων ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου ή αερίου, αναμένεται να κατατεθούν στις 2 Μαρτίου.

Στους διαγωνσιμούς για τις τρεις παραχωρήσεις εκμετάλλευσης οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν ως τις 2 Ιουλίου. Τα πεδία στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα αφορούν περιοχές που ήδη έχουν ερευνηθεί ως ένα βαθμό στο παρελθόν, γι' αυτό το λόγο ο διαγωνισμός αφορά κατ' ευθείαν την παραχώρησή τους.

Πατραϊκός Κόλπος

Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο φθάνουν τα 200 εκατ. βαρέλια. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις μιλούν για 50-80 εκατ. βαρέλια και στο δυτικό Κατάκολο γύρω στα 3-8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Ομως οι προηγούμενες έρευνες στις τρεις αυτές περιοχές είχαν λήξει άδοξα.

Στον Πατραϊκό Κόλπο, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει το πιο υποσχόμενο κοίτασμα από πλευράς μεγέθους τουλάχιστον, οι έρευνες είχαν γίνει από την εταιρεία Triton, η οποία όμως το 2001 επέστρεψε την άδεια παραχώρησης στο ελληνικό δημόσιο για εσωτερικούς της λόγους. Καθοριστικό βέβαια ρόλο στην απόφασή της έπαιξαν οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι επρόκειτο για μία δύσκολη γεωλογικά περιοχή, που ανάλογή της στην Ελλάδα δεν έχει διατρηθεί ως σήμερα.

Κακή ποιότητα

Στο Δυτικό Κατάκολο το 1982 έρευνα της τότε ΔΕΠ είχε εντοπίσει πετρέλαιο σε βάθος 250 μέτρων, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 3 εκατ. βαρελιών. Ομως η κακή ποιότητα του πετρελαίου που βρέθηκε, το κόστος άντλησης σε συνδυασμό με τις διεθνείς τιμές του αργού εκείνη την εποχή, οδήγησαν στην απόφαση να μην προχωρήσει η εκμετάλλευση του πεδίου.

Στην Ηπειρο, στη ορεινή περιοχή βόρεια των Ιωαννίνων το ενδιαφέρον ανανεώθηκε μετά το ευρήματα υδρογονανθάκων στη γειτονική Αλβανία. Η περιοχή είχε παραχωρηθεί προς έρευνα σε διεθνή κοινοπραξία με leader την εταιρεία Enterprise.

H άδεια όμως επεστράφη το 2002 στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, καθώς πρόκειται για δύσκολη περιοχή, γαι την οποία εκτιμάται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν δαπανηρές τεχνικές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε βάθος, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 4.000 μέτρα. Η εταιρεία προτίμησε τότε να διαπραγματευτεί την πώλησή της στη Shell, παρά να ολοκληρώσει την έρευνα με αβέβαιη έκβαση.

Σήμερα οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να επιτρέπουν λιγότερο δαπανηρές και πιο αποτελεσματικές έρευνες στις τρεις περιοχές. Σε αυτό ποντάρει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, που όπως έχει δηλώσει περιμένει την πρώτη γεώτρηση ως τα τέλη του 2012.

Hμερησία

12 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2012 στις 9:45:00 π.μ. EET  

Αμήν και πότε

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2012 στις 4:45:00 μ.μ. EET  

Θα μου επιτρέψετε σαν νησιώτης να είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά το πετρέλαιο καθώς δεν θέλω να σκέφτομαι το σενάριο του τι θα γίνει σε μια κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά σε μια εξέδρα (βλάβη,ατύχημα,σεισμός)

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2012 στις 5:08:00 μ.μ. EET  

συνεργασια ωχ ωχ
αρχιζω και φοβαμαι..

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2012 στις 12:28:00 π.μ. EET  

Τ' ακούσατε τα νέα για την Αίγυπτο;;;

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2012 στις 12:16:00 μ.μ. EET  

Τί έγινε στην/με την Αίγυπτο;

Οδυσσέας 8 Ιανουαρίου 2012 στις 12:20:00 μ.μ. EET  

Ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου δήλωσε πρόθεση να οριοθετήσει την ΑΟΖ με Τουρκία και Κύπρο, πράγμα που συνιστά υιοθέτηση της τουρκικής θέσης ότι το Καστελλόριζο δεν έχει ΑΟΖ (αλλιώς η οριοθέτηση θα έπρεπε να γίνει με Ελλάδα και Κύπρο).
http://www.defence-point.gr/news/?p=32957

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2012 στις 1:36:00 μ.μ. EET  

Ευχαριστώ για την επισήμανση Οδυσσέα.

Αν και υπό το κράτος μίας (αδικαιολόγητης;) αισιοδοξίας θα μπορούσε να ειπωθεί ότι συνιστούν μεμονωμένες δηλώσεις και υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της αιγυπτιακής στάσης στο μέλλον

Οδυσσέας 8 Ιανουαρίου 2012 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

Ακριβώς γι' αυτό δεν το αναδημοσίευσα αν και η πηγή είναι σοβαρή. Στην Αίγυπτο υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να δούμε πού "θα κάτσει η μπίλια" και μια δήλωση υπουργού δε δεσμεύει το κράτος. Αλλά σίγουρα το δημοσίευμα έχει δίκιο όταν επισημαίνει τις συνεχείς προσπάθειες του Νταβούτογλου να ασκήσει επιρροή εκεί, που φαίνονται ήδη να αποδίδουν καρπούς.

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2012 στις 7:54:00 μ.μ. EET  

το defencenet ειναι σοβαρή πηγή; το άλλο με τον τοτο το ξέρεις;

Οδυσσέας 8 Ιανουαρίου 2012 στις 9:18:00 μ.μ. EET  

Η πηγή δεν είναι το defencenet, αλλά το defencepoint. Έδωσα και το λινκ παραπάνω.

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2012 στις 11:33:00 μ.μ. EET  

Στην Αίγυπτο πρέπει να τεθεί το θέμα στη σωστή του διάσταση γιατί το μέλι είναι γλυκό και μπαίνει σε πειρασμό. Αμα γίνεις λούστρος του αχμετ γράψε ένα Χ σε κάθε συνεργασία με την Ευρώπη ΚΑΙ χάσε και τους υδρογονάνθρακες. Το μήνυμα πρέπει να τα μεταφέρει κάποιος σοβαρός με στοιχεία της υποστήριξης της δύσης.

Οδυσσέας 9 Ιανουαρίου 2012 στις 10:20:00 π.μ. EET  

Σωστό μεν, αλλά αυτό το κατάλληλο μήνυμα εκτός από τους κατάλληλους ταχυδρόμους πρέπει να βρει και τους κατάλληλους παραλήπτες... Η κατάσταση στην Αίγυπτο (όπως και τη Λιβύη) είναι πολύ ρευστή αυτή τη στιγμή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP