Εξασφάλιση «οδοιπορικών» - «εκτός έδρας» για το 2012 και αναμονή πυρομαχικών 120 mm από το ΓΕΣ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει οδηγήσει στις γνωστές δραστικές μειώσεις των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φυσικό είναι το ΓΕΣ να θέτει ως πρώτη μέριμνα την εξασφάλιση των προϋποθέσεων εκείνων ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση για το προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Α/ΓΕΣ εξασφάλισε ήδη το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων που προορίζονται για την καταβολή των εξόδων «οδοιπορικών», «εκτός έδρας» κ.λπ. Από τα 108 εκατ. ευρώ που απαιτούνται το 2012 για την συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών, το ΓΕΣ έχει εξασφαλίσει ήδη τα 98 εκατ. ευρώ κι ευελπιστεί ότι τα υπόλοιπα 10 θα εξευρεθούν ευχερώς στο μέλλον.

Αναφορικώς με τις εξελίξεις στα ζητήματα εξοπλισμού, το ΓΕΣ αναμένει εντός των αμέσως επομένων ημερών την παραλαβή των πυρομαχικών αρμάτων 120 mm που εξασφαλίσθηκαν από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η δεύτερη προμήθεια πυρομαχικών 120 mm από τον Ολλανδικό Στρατό έχει δρομολογηθεί επίσης, με την πληρωμή των δαπανών κόστους και μεταφοράς. Η συγκεκριμένη παρτίδα πυρομαχικών αναμένεται να παραληφθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και με αυτό τον τρόπο να επιλυθεί προσωρινώς το μείζον πρόβλημα ελλείψεως πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard 2 HEL και Leopard 2A4.


*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2012 στις 11:28:00 π.μ. EET  

Θα ήθελα κατ αρχήν να σας συγχαρώ σε αυτή την πρώτη μου επαφή με το blog για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των άρθρων που παρουσιαζετε. Διάβαζοντας το συγκεκριμένο μου ήρθε στο μυαλό το πρωτοσέλιδο του DefenseNews αυτής της εβδομάδας, όπου μετά την μείωση του προϋπολογισμού στον αμερικανικό ΣΞ, ο αρχηγός του ανακοινώνει ότι θα μειώσει το προσωπικό γιατί σε διαφορετίκη περίπτωση θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις στην εκπαίδευση ή στον εξοπλισμό και θα ήταν λάθος να στείλει ανεκπαίδευτους στρατιώτες στη μάχη. Και εδώ η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει να μειώσει κι άλλο τις αμυντικές δαπάνες και η αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων είναι "εξασφαλίζουμε" λίγα εκτός έδρας, λίγα πυρκα, λίγα καύσιμα, λίγο χρώμα, μερικά πλακάκια... τι να κάνουμε αυτά μας δώσαν... θα την βολέψουμε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στον αμερικάνο είναι ότι παίρνει μία ΑΠΟΦΑΣΗ για να αντιμετωπίσει μία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, φυσικά πιο βολικό είναι να κλείνει κανείς τα μάτια του. Ευχαριστώ για τον χώρο και πάλι συγχαρητήρια.

Ανώνυμος 28 Ιανουαρίου 2012 στις 7:31:00 μ.μ. EET  

Συνεχίζουν ορισμένοι τύποι ή να κάνουν λάθη ή να "κάνουν λάθη." Οι ΗΠΑ έχουν όλα τα περιθώρια να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού λόγω πληθώρας μέσων, τεχνολογίας κλπ. Η Ελλάδα είναι δίπλα σε μια χώρα με πληθυσμό δεκάδων εκατομμυρίων.
Έτσι μειώθηκε και το προσωπικό στην Κύπρο το '74 και είδα με τα χάλια μας.
Μήπως έτσι κάποιοι περνάνε και ύπουλα σκέψεις για μείωση του στρατού;

Ανώνυμος 29 Ιανουαρίου 2012 στις 2:36:00 μ.μ. EET  

και εμεις έχουμε περιθώρια για μειωση του στρατού, γραφειοκράτες ειναι οι περισσότεροι.

Αρματιστής 29 Ιανουαρίου 2012 στις 8:42:00 μ.μ. EET  

Μάλλον κάτι έχω χάσει σχετικά με όσα αναφέρετε για τη παραλαβή βλημάτων αρμάτων 120 χιλ από τα Αμερικάνικα αποθέματα. Διαθέτετε περισσότερα στοιχεία όσο αφορά την υπόψη προμήθεια;

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2012 στις 10:42:00 π.μ. EET  

Όχι και οι περισσότεροι ρε Τρόικα. Και αν υπάρχουν γραφειοκράτες κάνε τους μάχιμους. Γιατί να τους μειώσεις; Για να γλιτώσεις μισό εκατομμύριο ευρώ και την ίδια στιγμή να επιδοτούμε ΜΚΟ και λαθρομετανάστες;

ΑΧΕΡΩΝ 30 Ιανουαρίου 2012 στις 2:37:00 μ.μ. EET  

@30/1/2012 10:42
Ὲγραψες!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP