"Λάστιχο" για άλλη μια φορά η αβλαβής διέλευση...

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Για άλλη μια φορά, τουρκικό πολεμικό σκάφος διήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενο (στα όριά του) τον θεσμό της "αβλαβούς διέλευσης" που προβλέπει η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (την οποία σημειωτέον δεν έχει υπογράψει η Τουρκία).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η τουρκική κορβέτα “BΑNDIRMA”, προερχόμενη από Ανατολική Μεσόγειο, κινούμενη αρχικά μεταξύ Ν. Κάσου και Ν. Κρήτης και στη συνέχεια Βόρεια Κρήτης σε διεθνή ύδατα, εισήλθε την 29 Ιανουαρίου (20:15) σε Ελληνικά Xωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Μήλου και Ν. Φολέγανδρου. Στη συνέχεια με Βόρεια πορεία κινήθηκε μεταξύ Ν. Σίφνου και Ν. Αντίπαρου και εξήλθε την 30 Ιανουαρίου (01:15) μεταξύ Ν. Τήνου και Ν. Μυκόνου κατευθυνόμενη στο λιμάνι της Σμύρνης. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσαν το τουρκικό πλοίο, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.

Η "Bandirma" (F 502) είναι μία από τις έξι κορβέτες της κλάσης D'Estienne d'Orves που απέκτησε μεταχειρισμένες η Τουρκία από τη Γαλλία μεταξύ 2001 και 2002 (αρχική ναυπήγηση 1973 ως 1977). Έχουν εκτόπισμα 1.100 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και κυρίως ανθυποβρυχιακό ρόλο, για τον οποίο είναι εξοπλισμένες με τετραπλούς τορπιλοσωλήνες και εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών των 375 χιλ. Κατά στόχων επιφανείας διαθέτουν Κ/Β τύπου Exocet, ένα πυροβόλο των 100 χιλ., 2 πυροβόλα των 20 χιλ. και 4 πολυβόλα των 12,7 χιλ.

Οι κορβέτες αυτού του τύπου είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα το 2009, όταν η Bodrum (F 501), παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Καστελλόριζου, είχε προσκρούσει σε ύφαλο, αφήνοντας εκεί το θόλο του σόναρ της (βλ. "Βράχο βράχο τον καημό μου")...

1 σχόλια:

Γιάννης 30 Ιανουαρίου 2012 στις 11:20:00 μ.μ. EET  

Καλησπέρα

Αλήθεια αν πηγαίναμε τώρα ξφνικά στα 12 μίλια, τι θα γινόταν; Θα ξεκινούσαν πόλεμο έτσι στεγνά;Μάλλον όχι.Θα έκοβαν βόλτες μεταξύ 6 και 12 λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τέτοια χωρικά ύδατα;Τώρα βολτάρουν και μέσα στα 6...Θα μου αν δεν ασκεις κυριαρχία τι να εξαγγείλεις τα 12; Σωστά. Για να γίνει και αυτό "disputed"...;
Οπότε με ποιες προυποθέσεις καλύτερες θα μπορούσαν να προχωρήσουν κάποτε τα 12; Γιατί δεν συζητάμε αυτό το θέμα σχεδόν καθόλου τελευταία;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP