Ξηλώνεται το πουλόβερ της διαφθοράς στους εξοπλισμούς 1996-2002...

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Εντυπωσιακά στοιχεία για τις "μίζες" των εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 1996-2002 προκύπτουν από την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Α. Κάντα, που συνεχίστηκε σήμερα για τέταρτη ημέρα.

Καθώς μάλιστα ο "κώδικας σιωπής" του κυκλώματος έσπασε και ο κ. Κάντας έχει κατονομάσει οκτώ αντιπροσώπους, δύο χρηματιστές και έναν νομικό, αρκετά από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονται να έχουν απευθυνθεί στους ανακριτές με πρόθεση να καταθέσουν τα στοιχεία που γνωρίζουν, ώστε να ελαφρύνουν τη θέση τους (και αναπόφευκτα να επιβαρύνουν τη θέση άλλων).

Ο κ. Κάντας έχει ήδη αναφερθεί σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία δωροδοκήθηκε, αρκετά εκ των οποίων ήταν άγνωστα στις δικαστικές αρχές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη"Ναυτεμπορική" ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με 1,7 εκ. Ευρώ για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard 2 Hel και με 1,5 εκ. Ευρώ για τα προγράμματα υποβρυχίων και ASRAD, ενώ σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα ομολόγησε επίσης ότι πήρε μίζα περίπου 3 εκ. Ευρώ το 2001 για την προμήθεια των αντιαρματικών τύπου Κornet.

Ο κ. Κάντας κατέθεσε ότι δεν διαθέτει απτά στοιχεία για δωροδοκία προϊσταμένων και υφισταμένων του, αλλά θεωρεί απίθανο από τη στιγμή που δωροδοκούσαν τον ίδιο να μην δωροδοκούσαν και εκείνους. Πάντως σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, έδωσε στους ανακριτές πολλούς αριθμούς λογαριασμών σε επτά ελβετικές τράπεζες, διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο τους στην αναζήτηση των διαδρομών του μαύρου χρήματος.

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Το βέβαιο είναι ότι το "πουλόβερ" άρχισε να ξηλώνεται, και το ξήλωμα δεν σταματάει εύκολα...

15 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:47:00 μ.μ. EET  

Εαν υπηρχε δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να συλληφθούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας
Εαν υπήρχε.....

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 23 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:58:00 μ.μ. EET  

Το θέμα ήταν να βρεθεί το πρώτο βαθύ λαρύγγι. Θα μιλήσουν και άλλοι. Το ζήτημα είναι όμως τι θα αλλάξει. Στη συνείδηση του κόσμου πλέον δεν υπάρχει στρατιωτική προμήθεια που να μην συνδέεται με γιγαντιαίες μίζες. Εδώ αυτός μας λέει ότι δε θυμάται πόσες μίζες πήρε, ότι "ξεχνούσαν" σάκους με 600.000 ευρώ στο γραφείο του [http://www.prismanews.gr/index.php/ellada/politiki/item/66410-kantas-mizes. Το σύστημα προμηθειών έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε θέματα διαφάνειας, σε λίγο ούτε σφαίρες δεν θα μπορούμε να προμηθευτούμε χωρίς να υπάρχει υποψία μίζας από πίσω. Είναι αδιανόητο το μέγεθος της διαφθοράς και με τα ποσά που αναφέρονται, μόνο από τις μίζες, θα είχαμε κλείσει αρκετά ανοιχτά εξοπλιστικά ζητήματα.

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:40:00 μ.μ. EET  

Αγαπητό "εν κρυπτώ", ήρθε η ώρα να διαλυθεί το μόνιμο δίκτυο εμπόρων όπλων+μεσολαβητών+δημοσίων λειτουργών+αξιωματικών που κατέστρεψε την οικονομία και υποθήκευσε την ασφάλεια της χώρας...

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:03:00 π.μ. EET  

Η κλασική νεοελληνική γκρίνια χτύπησε και εδώ. Ο πρώτος ανώνυμος σχολιαστής (9.47) τι άλλο περιμένει άραγε από την ερμη τη Δικαιοσύνη;
Μετά από πολλές έρευνες (και πολλές κλειστές πόρτες και ραμμένα στόματα), οι ανακριτές τα κατάφεραν και έβγαλαν το λαβράκι.
Τώρα θα πάει μέσα όλη η χαρούμενη παρέα... Είναι θέμα χρόνου.

AXEΡΩΝ 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:53:00 π.μ. EET  

Νομίζω ὅμως ὅτι ὁ τίτλος «Ξηλώνεται το πουλόβερ των εξοπλισμών 1996-2002...» εἶναι διφορούμενος για το εὐρύ κοινό,ἐπειδή συνταυτίζει τους ἐξοπλισμούς με την μίζα,και ἕμμεσα ἀφήνει να πλανώνται συνειρμοί ἀπαξιώσεως της αμυνας,που το «εν κρυπτώ» παλεύει να καταρίψει.
Χωρίς να κάνω τον ἔξυπνο,ἐγώ θα ἔγραφα «ξηλώνεται το πουλόβερ της διαφθορᾶς στους ἐξοπλισμούς»,για να εἶμαι και τυπικά ἑντάξει.

Οδυσσέας 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:24:00 π.μ. EET  

Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί έτσι.
Άλλαξα τον τίτλο για κάθε ενδεχόμενο.

AXEΡΩΝ 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:19:00 π.μ. EET  

Oδυσσέα,ναί μεν αἰσθάνομαι μία ἰκανοποίηση,ἀλλά δεν εἶναι προσωπικό το ζήτημα.
Ἡ δόλια ἡ ἄμυνα ἔχει κατασυκοφαντηθεί και δαιμονοποιηθεί στον ὑπέρτατο βαθμό,θα χρειαστεί ὅλοι οἱ νηφάλιοι ὑπέρμαχοι της να δώσουμε ἕναν συνεχή και ἄχαρο ἀγώνα για την ἀποκατάσταση της,ἀπευθυνόμενοι σε ἕνα κοινό ἀποπροσανατολισμένο,ἀπογοητευμένο,οἱκονομικά χειμαζόμενο και ψυχολογικά ἀρνητικά φορτισμένο.
Γι΄αὐτό,ἄς ἀρχίσουμε ἀπό τα εὔκολα ἀλλά και θεμελιώδη,ὅπως ἡ χρήση των κατάλληλων ὅρων.
Καλές γιορτές σε ὅλη την παρέα,και καλά ξεμπερδέματα στην Πατρίδα.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:37:00 π.μ. EET  

Ελπίζω το "ξηλωμα" να πιάσει και γνωστό Ελλαδίτη αντιπρόσωπο που ...ενδεχομένως να καταφέρει να αποσπάσει μίζες από ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κράτος του Ισραήλ...

Manolis 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:06:00 μ.μ. EET  

Σωστος ο Αχερων.

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 2:14:00 μ.μ. EET  

Συγχωρήστε μου την κλασσική νεοελληνική γκρίνια, όμως:
1.η χαρούμενη παρέα δεν μπήκε ακόμα μέσα, οπότε ας περιμένουμε
2.θεωρώ μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλες 'χαρούμενες παρέες' δεδομένου ότι τα λεφτά είναι πολλά
Κατά τη γνώμη μου απαιτείται παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο απλοποίηση του συστήματος(νομοθεσία), διαφάνεια και θεσμική θωράκιση, έτσι ώστε και να θέλει κάποιος να μη μπορεί(τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση).
Καλά, αληθινά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους.
Δημόσιος υπάλληλος

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 2:59:00 μ.μ. EET  

αν μου επιτρεπετε ενα σχολιο
ολα αυτα τα τρελα ποσα για μιζες διαβαζω και φερνω στο μυαλο μου φιλους στο στρατο που σκοτωθηκαν απο ηλεκτροπληξια σε στρατοπεδα κινδυνος θανατος..
καταραμενοι να ειστε ολοι κοπροσκυλα

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:46:00 μ.μ. EET  

Καλά κάνει και μιλάει..
δεν αναφέρεσθε όμως στο ΠΟΛΥ μεγάλο θέμα.
δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να γυρίσουν τα λεφτά πίσω και να βουλώσουν τρύπες.
συνεπώς και κερατάς και δαρμένος. διότι τα φράγκα θα μεινουν στις ξένες τράπεζες, λόγω παρελθόντων ετών διαπράξεων των αδικημάτων ίσως γλυτώσουν και συνεπώς κάτσε μουζίκε λαέ να πλερώνεις.
μας λένε ότι για τον άκη "έφτιαξαν" ειδικό νόμο στο πόδι για να μπλοκάρουν τους λογ/σμους του και τα σπίτια του.
για τους άλλους?
ίσως μια από τα ίδια.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ανώνυμος 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:33:00 π.μ. EET  

Τα λεφτά από τις μίζες του Κάντα θα γυρίσουν σίγουρα στην Ελλάδα, γιατί έδωσε ο ίδιος την εντολή στις τράπεζες, και ήδη άνοιξε και λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας για να μπουν.
Το θέμα είναι τι θα γίνει με τις μίζες της υπόλοιπης παρέας. Γιατί τα 18 εκατομμύρια του Κάντα είναι ψίχουλα αν υπολογίσουμε ότι ο Κάντας έπαιρνε 1% και ήταν αναπληρωτής, ο Σμπώκος που ήταν διευθυντής έπαιρνε 5% και οι υπουργοί λογικά θα έπαιρναν τα διπλάσια (10%). Αν βάλεις και τα "ψιλά" που πήγαιναν εδώ κι εκεί για να "γλυκάνουν" κόσμο (επιτροπές εισήγησης, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ κλπ), πρέπει να μιλάμε για 20% περίπου.
Αν λοιπόν το 1% του Κάντα είναι 18 εκατομμύρια, το 20% είναι 360 εκατομμύρια μίζες, μόνο για τα προγράμματα που συζητάμε.
Ισα με τον προϋπολογισμό του Στόλου για δύο χρόνια...

Ανώνυμος 25 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

Στις ΗΠΑ όταν σε πιάνουν για ένοπλη ληστεία και δεν βρίσκουν όλα τα κλοπιμαία, πέρα απ΄την φυλάκα που τρως, μόλις βγεις απ' την στενή και πάς να ξεκοκκαλίσεις αυτά που πρόλαβες να βγάλεις σε offshore και Τράπεζες του εξωτερικού, σε τσιμπάνε...
Δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να το κάνουν και οι δικοί μας.

Ανώνυμος 26 Δεκεμβρίου 2013 στις 3:35:00 μ.μ. EET  

Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ, ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ? Ο ΑΚΗΣ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ, ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP