Μετεκπαίδευση εφεδρείας στην ΠΕ του Δ΄ ΣΣ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΕΣ, καθώς στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μετεκπαίδευση εφεδρείας σε πολλές μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Έφεδροι κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στο σύνολο των ταξιαρχιών της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας που καλύπτει τον Β. Έβρο (3η και 30η Μ/Κ Ταξιαρχίες, ΤΔ 21ου Συντάγματος Πεζικού), καθώς και στην 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Τα αντικείμενα περιελάμβαναν εκπαίδευση ειδικοτήτων στα διάφορα οπλικά συστήματα και μέσα επικοινωνιών, μηχανοδήγηση τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων, εκπαίδευση με χρήση εξομοιωτών, πραγματοποίηση βολών όλμων και πυροβολικού, καθώς και βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού.

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:

Μηχανοκίνητοι όλμοι (ΤΟΜΟ) Μ-106 της 25ης ΤΘΤ κατά τη βολή

Έφεδροι σε πεδίο βολής του Β. Έβρου

Εκπαίδευση στη λύση - αρμολόγηση του πολυβόλου FN Minimi

Έφεδρος σε εκτοξευτή Α/Τ Milan

M-113 με πλήρωμα εφέδρων

Έφεδρος πολυβολητής με πολυβόλο MG-3

Έφεδροι εκτελούν βολή με όλμο των 81 χιλ.

Εκπαίδευση εφέδρων σε Α/Τ όπλα μεγάλου βεληνεκούς (Tow και Kornet)

Έφεδροι στο πεδίο βολής με οπλοπολυβόλα ΗΚ-11

Έεφεδρος στο πεδίο βολής με οπλοπολυβόλο FN Minimi


Έφεδρος οδηγός σε άρμα μάχης Leopard 2 Hel της 25 ΤΘΤ

Έφεδρος με όλμο των 4,2 σε ΤΟΜΟ Μ-106

Μηχανοκίνητοι όλμοι (ΤΟΜΟ ) Μ-106 της 25ης ΤΘΤ κατά τη βολή

18 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:12:00 μ.μ. EET  

Πολύ καλό που εκπαιδεύουν και έφεδρους στα Λέοπαρντ 2. Νομιζα ότι σε αυτά τα άρματα εκπαιδεύουν μονο ΕΠΟΠ οδηγούς.

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:26:00 μ.μ. EET  

΄΄Έφεδρος οδηγός σε άρμα μάχης Leopard 2 Hel της 25 ΤΘΤ΄΄, μπορεί κάποιος να μου πει που ξέρει από ΤΘ, εάν ένας κληρωτός που υπηρετεί την θητεία του, ο χρόνος για να εκπαιδευτεί και να είναι μάχιμος σε ένα τέτοιο άρμα προηγμένης τεχνολογίας επαρκεί ? Εγώ πιστεύω ότι δεν επαρκεί ο χρόνος της σημερινής θητείας και νόμιζα ότι τα πληρώματα των Leopard 2 Hel θα ήταν από ΟΠΥ/ΕΠΥ, ΕΜΘ , άρα οι άνθρωποι ή είναι ανεπάγγελτοι ή μας δουλεύουν

Μάριος 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:13:00 μ.μ. EET  

Δεν ξέρω αν είναι και τόσο καλό γιατί οι αρχάριοι οδηγοί προκαλούν δυσανάλογη φθορά στα οχήματα κυρίως στο σύστημα μετάδοσης. Τουλάχιστον ελπίζω ότι έχουν ειδικά κάποια "μουλάρια" για αυτό το σκοπό.

Πάντως μου αρέσει η "πατέντα" με τα λουριά στον τριποδο έστορα για να συγκρατηθεί το MG-3. Δικαιολογημένο, η ανάκρουση είναι πολύ δυνατή. Πάντως έχω την αίσθηση ότι γενικά ο έστορας αυτός είναι "παρεξηγημένος" με τον τ΄ροπο που διδάσκεται η χρήση του. Στην περίπτωσή μου μάλλον τον είχαν τοποθετήσει πολύ ψηλά (τα πόδια σχεδόν κατακόρυφα προς τα κάτω) με αποτέλεσμα να πρέπει να τεντωθεί αφύσικα ο σκοπευτής για να ρίξει, και ο μοχλός που σχηματίζεται να μην αποσοβεί καθόλου την ανάκρουση, η οποία σήκωνε το πολυβόλο, και τον γεμιστή μαζί - μας έλεγαν ότι ο γεμιστής αφού γεμίσει, πρέπει να κρατάει το μπροστινό πόδι του έστορα για να μην ανασηκώνεται το πολυβόλο -μάταια όμως, εμένα με... έπαιρνε και με σήκωνε, δεν κρατιόταν με τίποτα.

Άρα... κάπου κάτι λάθος γινόταν.

Γεράκι 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:05:00 π.μ. EET  

Μάριε την "πατέντα" που λες την είχα συναντήσει κι εγώ πριν πάρα πολλά χρόνια με τη διαφορά ότι στις βολές MG-3 που συμμετείχα από σπόντα ο έστορας ήταν στο έδαφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπαίνεις λίγο ζόρικα, αλλά θυμάμαι ότι ήταν πολύ σταθερό χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ανάκρουσης. Για να μείνουν οι ριπές στον κύκλο του στόχου αλλά και να σαρώσεις και το κέντρο έπρεπε να ξεκινήσεις ελαφρώς χαμηλότερα και να συντονίσεις την πιέσή σου με τη ριπή.

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:58:00 π.μ. EET  

.....είναι φωτό για κατανάλωση....ξεκολλάτε..απλά μπήκε ο μάγκας μέσα για να βγεί φωτό...ακόμα και εμείς οι μαύροι ΟΔΜΑ ΛΕΟ-1Α5 κληρωτοί καλύπτουμε μόνο τα ΛΕΟ-1...παρόλο που είναι σχεδόν το ίδιο άρμα στον χειρισμό...

Μάριος 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:57:00 π.μ. EET  

@ Γεράκι:

Ναι, απλώς δεν είναι μόνο σε τι είδους έδαφος ακουμπά ο έστορας αλλά και σε τι γωνία είναι στημένα τα πόδια. Πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κλειστή η γωνία μεταξύ ποδιών/εδάφους, δηλαδή να κάθεται χαμηλά και τα πόδια να ακουμπάνε όσο πιο πίσω γίνεται - η ροπή στρέψης που ασκείται είναι αναλογη του ημιτόνου της γωνίας αυτής οπότε όσο πιο πίσω τα πόδια και χαμηλά το πολυβόλο τόσο μικραίνει η γωνία και μαζί της ροπή "σηκώματος" του πολυβόλου. Οι δικοί μου φωστήρες ναι μεν τα ειχαν στήσει σε σταθερό έδαφος (τσιμέντο μάλιστα) αλλά σαν "προβατάκια" δε, με τα πόδια κατακόρυφα. Δεν κρατιόταν με τίποτα - ούτε μια σφαίρα στο στόχο (και σε βολές με το G-3 ήμουν αρκετά καλός).

Είναι ο ίδιος λόγος που τα σπορ αυτοκίνητα τα φτιάχνουν φαρδιά και χαμηλά.

Προφανώς στη δική σου περίπτωση οι έστορες ήταν στημένοι σωστά.

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:47:00 π.μ. EET  

Ο εκτοξευτής του MILAN έχει προσαρμοσμένη συσκευή ρύθμισης των σκοπευτικών. Ενδιαφέρον...

Ευστάθιος Παλαιολόγος 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 3:19:00 μ.μ. EET  

[quote]Ο εκτοξευτής του MILAN έχει προσαρμοσμένη συσκευή ρύθμισης των σκοπευτικών. Ενδιαφέρον...[/quote]

Αν δεν κάνω λάθος πρόκειτε για τον εξομοιωτή.

ΠΕΖΙΚΑΡΙΟΣ 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:13:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμο 2.12.2013-9:12:00

Είναι ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Σίγουρα ένας μόνιμος (ή ημιμόνιμος όσον αφορά στους ΕΠΟΠ που πολλοί μετά την παρέλευση 5-7 χρόνων φεύγουν) αποδίδει καλύτερα σε ένα Leopard.
Όταν υπηρετούσα το 2007 ένας εκπαιδευτής στο ΚΕΤΘ μας έλεγε αυτό ακριβώς που επισημαίνεις. Ότι τα Leo1 και κυρίως -2 είναι για τους μονίμους και ότι εμείς θα δούμε στην καλύτερη Μ-113, Μ-60, Μ-48 ή ARV.
Μετά ήρθε η κρίση και οι διαγωνισμοί για νέους ΕΠΟΠ κοπήκανε. Αναρωτιέμαι: μήπως για αυτό βλέπουμε εφέδρους στα Leo; Μήπως για αυτό το ζήτημα της αύξησης της θητείας επανέρχεται από τους στρατιωτικούς (αλλά ποιός τους ακούει κι αυτούς τους καημένους... εδώ κάθε υπουργός έχει "ειδικούς συμβούλους"!).
Τελικά δεν ξέρω.
Μια άλλη απάντηση είναι ότι οι συγκεκριμένοι έφεδροι είναι πρώην ΕΠΟΠ που δεν ανανέωσαν τη σύμβαση και έμειναν στα μέρη τους εγγραφόμενοι στις λίστες της εφεδρείας. Αλλά ειλικρινά, πόσο δύσκολο είναι να εκπαιδευτεί ένας στρατιώτης θητείας για οδηγός ή γεμιστής στα Leo-2; Τα ηλεκτρονικά συγκεντρώνονται στις ειδικότητες αρχηγού και πυροβολητή.

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:24:00 μ.μ. EET  

νταξει πήγαν 10 εφεδροι, ποσους καλεσαν όμως; ο αλλος εχει gore-tex μπουφαν και αρβηλα meindl...

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:21:00 π.μ. EET  

Επιτρψτε μου να θεσω μερικα θεματα.
Α. Φτανει οι εφεδροι να μαθαινουν να λυνουν, να δενουν η να οδηγουν ενα οπλικο συστημα; Προβλεπεται εκπαιδευση σε θεματα ΤΑΚΤΙΚΗΣ χρησης; Να οδηγω ξερω κι εγω ξερει και ο FERNANDO ALONSO αλλα ΤΑΚΤΙΚΗ και μεθοδικη οδηγηση σε δυσκολες καταστασεις ωστε να κερδιθει αγωνας ξερει ο Αλονσο.
Β.Πρεπει να αυξηθει η θητεια διοτι ειμαι πεπεισμενος οτι μεγαλο μερος των εφεδρων μπορει να αξιοποιησει πολυ καλυτερα τα οπλικα συστηματα απο εναν ΕΠΟΠ.
Πιο συγκεκριμενα.
Ειναι σιγουρα πιο αποδοτικο το να μαθεις καποιον πχ αποφοιτο του Πολυτεχνειου τα μυστικα του Λεο 2 η ,ακομη, καλυτερα, ενος συγχρονου συστηματος πυροβολικου σε σχεση με εναν Εποπ αποφοιτοΓυμνασιου!!!η εστω Λυκειου.
Ας μην γελιομαστε. Ολοι ξερουμε η ειδαμε οτι σε μεγαλι βαθμο οι επιλεχθεντες η προστρεξαντες για Εποπ δεν ειναι ατομα με μεγαλη ας πουμε ευρυμαθεια ωστε να εντριφισουν στην θεωρεια και τεχνικη και ψηφιακη πολυπλοκοτητα των συγχρονων συστηματων.
Αν ηταν στο χερι μου {σε ενα αλλο συμπαν} θα αυξανα την θητεια, θα αξιοποιουσα καθε εφεδρο στο μεγιστο με βαση τα προσοντα σπουδων του και καποια τεστ [που υπαρχουν] γισ να δω που θα απεδιδε καλυτερα.
Μακης

Οδυσσέας 4 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:36:00 π.μ. EET  

@ 3/12 9.24 μμ:
Αποδεικνύεις ότι ο Νεοέλληνας θα βρει πάντα μια αφορμή να γκρινιάξει.
Εσύ πιστεύεις ότι τέσσερις ταξιαρχίες κάλεσαν όλες μαζί δέκα εφέδρους; Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια...

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:59:00 π.μ. EET  

Μιας και μιλάμε για συνεχώς εφεδρεία, δεδομένου και του επιδεινούμενου δημογραφικού, θα ήθελα την άποψη των επαϊόντων για το κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιούνται ως διαρκής εφεδρεία τα Σώματα Ασφαλείας.

Δηλαδή, γιατί να μην έχουμε 3-4 μεραρχίες εφέδρων από Πυροσβέστες ή Αστυνομικούς, με κατάλληλη ιεράρχηση ανάλογα με τις ικανότητες και την ηλικία, ώστε να είναι έτοιμοι να στρατευθούν εντός μερικών ωρών τουλάχιστον οι μισοί, σε περίπτωση ανάγκης;

Όσοι από αυτούς μπορούν να αξιοποιηθούν σε ρόλο εφεδρείας, θα είναι διαρκώς διαθέσιμοι για εκπαίδευση, η οποία θα βελτιώνει και τις επαγγελματικές τους επιδόσεις.

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:21:00 μ.μ. EET  

ασε τι πιστευω εγω, εσυ που ξέρεις, ποσοι εφεδροι πήγαν;

Οδυσσέας 4 Δεκεμβρίου 2013 στις 3:08:00 μ.μ. EET  

Δε φαντάζομαι να περιμένεις απάντηση σε αυτό.

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:16:00 π.μ. EET  

@4 Δεκεμβρίου 2013 - 11:59:00 π.μ. EET

αν πάνε οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί ποιός θα κάνει την δουλειά τους μετά; τα δύο αυτά δώματα δεν έχουν εφεδρεία.

στις ΗΠΑ που ισχύει αυτό που λες οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και αν έχουν στρατιωτική προϋπηρεσία (συνήθως γι αυτό τους παίρνουν για δουλειά) και η υπηρεσία τους αφήσει με ανευ αποδοχών πάνε στον πόλεμο.
αυτό δεν ισχύει για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες (αστυνομίες υπουργείων όπως secret service, fbi, marshal office, dea, κτλ) και τις κρατικές (state police) που ο υπάλληλος είναι δημόσιος και δεν του επιτρέπεται να αποχωρεί. οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες εξάλλου είναι συνέχεια σε "πόλεμο" και με μεγαλύτερη ένταση απο τις ένοπλες δυνάμεις - ειδικά η dea.

αυτό που μπορεί να γίνει στην ελλάδα είναι να δίναμε τους ΕΠΟΠ στα σώματα ασφαλείας μετά το πέρασμα 14 ετών (2 πλήρεις 7ετίες) για όσους θέλουν. Ένας 32-34χρονος αστυνομικός-πυροσβέστης έχει μια 20ετία μπροστά του και συμπληρώνει και 35 έτη.

μηδενιστής

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:29:00 π.μ. EET  

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,

ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΧΘΕΣ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΑΝΘΡ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, Κ ΟΧΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΨΝ ΑΛΛΩΝ. ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΤΡΕΞΕΤΕ ΣΤΑ ΕΦΕΔΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ 'ΑΠΛΑ'-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ BASIC SOLDIERING ΔΗΛ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ, ΠΟΡΕΙΕΣ, ΑΝΑΓΝ ΧΑΡΤΗ, ΠΡ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΑΧΗΣ ΑΝΤΙΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΚΛΠ. ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ-ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ- ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ, ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΛ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ (ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙ) ΚΙ ΟΜΩς ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:47:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή, σε σχέση με την απάντησή σου στην ανωτέρω ερώτησή μου για τον συσχετισμό εφεδρείας και Σωμάτων Ασφαλείας, διαφωνώ θεωρώντας ότι υπάρχει έδαφος.

Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία δεν είναι μικρά σώματα (πρέπει να υπερβαίνουν τους 50.000 άνδρες συνολικά) και δεν μιλάμε για πλήρη απασχόληση όλων των ανδρών τους σε στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά για εκ περιτροπής χρήση τους για μερικές εβδομάδες κάθε έτος, συν την απαιτούμενη οργάνωση εν τω μεταξύ.

Μεταξύ των άλλων, αυτό θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στην υπηρεσιακή πειθαρχία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δημήτρης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP