Θα έχει κακό τέλος ο Ερντογάν - Αν και για τον Ελληνισμό αποτελεί "στήριγμα"

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

του Μιχάλη Ιγνατίου

Οταν στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν την κατάσταση σε μία χώρα «επικίνδυνη» και τον ηγέτη της «απρόβλεπτο και αναξιόπιστο», τότε το πρόβλημα (της χώρας) είναι πολύ σοβαρό. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των αναλύσεων της αμερικανικής διπλωματίας για την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της.

Οι χώρες, λοιπόν, που αποτελούν τη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου είναι λογικό να προβληματίζονται. Ιδιαίτερα η Κύπρος, όπου η Τουρκία διατηρεί παράνομα δυνάμεις κατοχής καταστρατηγώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, και η Ελλάδα, που απειλείται ακόμα και σήμερα, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης που μαστίζει τη γειτονική χώρα.

Οταν μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στις 16 του περασμένου Μαϊου, είχα προβλέψει ότι η στενή σχέση των δύο ηγετών έχει πλέον ημερομηνία λήξης, μερικοί ξερόλες αναλυτές (στην Ελλάδα και την Κύπρο) αντιμετώπισαν την τοποθέτησή μου με σκεπτικισμό και ειρωνεία.

Αποδεχόμενοι τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν, υποστήριξαν ότι ως απόρροια εκείνης της συνάντησης, η Αθήνα και η Λευκωσία ήταν οι χαμένες του διπλωματικού παιγνιδιού. Ακολούθησε και το «φιάσκο» της μη επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούνιο, και το γλυκό έδεσε γι’ αυτούς τους αναλυτές.

Σε μία συζήτηση που είχα με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Έλληνα Πρωθυπουργού αμφισβήτησαν με τη σειρά τους τις πληροφορίες μου, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Ομπάμα πίστευε ότι ο Ερντογάν ήταν ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος του στον μουσουλμανικό κόσμο.

Και όμως. Όποιος έβλεπε τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο κάτω από τις ομπρέλες, εκείνο το πολύ ζεστό βροχερό μεσημέρι στους κήπους του Λευκού Οίκου, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον επέλεγαν διαφορετικούς δρόμους. Ο Ερντογάν, που ήδη έβλεπε φαντάσματα να τον …καταδιώκουν, και ο Μπάρακ Ομπάμα που ήταν αποφασισμένος να κλείσει το κεφάλαιο των πολέμων για την Αμερική, ξανασυναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη και συζήτησαν όρθιοι για 2-3 λεπτά, όσο για να βγει μία φωτογραφία που θα χρησιμοποιούσαν οι προσωπικοί προπαγανδιστές του ισλαμιστή ηγέτη στην Τουρκία. Στο μεταξύ, και χωρίς να έχουν σχέση τα τρία περιστατικά, ο κ. Ομπάμα κάλεσε τον Αύγουστο τον κ. Σαμαρά και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν τον Σεπτέμβρη τον πρόεδρο της Κύπρου, στο Λευκό Οίκο. Είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στην Πλατεία Ταξίμ και η σκληρή στάση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε συνεννόηση με τον κ. Ομπάμα, που υποστήριξε ανοικτά το δικαίωμα των Τούρκων πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα.

Οι Αμερικανοί γνώριζαν από πολύ παλιά ότι ο κ. Ερντογάν ήταν ένας «απρόβλεπτος και αναξιόπιστος» ηγέτης και δεν περίμεναν την απαράδεκτη στάση του έναντι του Ισραήλ για να το διαπιστώσουν. Τους πρόδωσε στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, αν και του είχαν ετοιμάσει ειδικό πακέτο με δισεκατομμύρια δολάρια στο οποίο συμπερλαμβανόταν και η Κύπρος με τη μορφή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Ένα χρόνο μετά, είχαν λάβει και τα μηνύματα από τον πρέσβη τους στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν, ο οποίος είχε «αδιάψευστη πληροφόρηση» ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας βρισκόταν στο επίκεντρο της διαφθοράς. Στα τηλεγραφήματά του, που έχω διαβάσει ο ίδιος, ενημέρωσε τον τότε υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ και για τους παχυλούς λογαριασμούς της οικογένειας στην Ελβετία, όπως και για τις ύποπτες σχέσεις του με συγκεκριμένους Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι πλήρωναν τα δίδακτρα και τα υπόλοιπα έξοδα των παιδιών του Ερντογάν στην Αμερική.

Τα τηλεγραφήματα βρίθουν με τις λεπτομέρειες των παρανομιών του πρωθυπουργού της Τουρκίας και του στενού πυρήνα των συνεργατών του. Παρά το γεγονός ότι η διαφθορά στην Ελλάδα άγγιζε όλους τους παράγοντες του πολιτικού κόσμου και του κράτους, μπροστά στον Ερντογάν οι δικοί μας είναι …μαθητούδια.

Γιατί, λοιπόν, ενώ γνώριζαν οι Αμερικανοί, ανέχθηκαν τόσα χρόνια τον Ερντογάν και την ψυχοπαθητική συμπεριφορά του, που ένοιωθε στο πετσί του και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, όποτε έρχονταν προς συζήτηση τα θέματα της Χαμάς και του Ισραήλ; Όσοι παρακολουθούμε τον κ. Ομπάμα από κοντά, γνωρίζουμε πως «σπεύδει βραδέως»… Είναι δυστυχώς ένας αναποφάσιστος άνθρωπος, που λαμβάνει αποφάσεις όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τώρα αντιλαμβάνεται όσα του κατήγγειλαν κατά καιρούς όχι μόνο οι Ισραηλινοί, αλλά και άλλοι γνήσιοι σύμμαχοί του, όπως οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου. Η ανοχή που επέδειξε έναντι του προκλητικού και ασεβούς Ερντογάν έφτασε στα όρια του απαράδεκτου. Και αυτό εννοούσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον «εξάψαλμο» που επεφύλαξε στον κ. Ομπάμα, όταν ο τελευταίος του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με το Ιράν. Ηταν ένα μαρτυρικό μισάωρο για τον Αμερικανό ηγέτη και η λέξη Ερντογάν ακούστηκε αρκετές φορές.

Στα αμερικανικά τηλεγραφήματα περιλαμβάνεται και το ψυχογράφημα του κ. Ερντογάν, που ετοίμασαν από κοινού Αμερικανοί διπλωμάτες με αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Μέσα σ’ αυτό –και δεν επιδέχεται καμίας διάψευσης η πληροφορία- γίνεται ακριβής αναφορά για τα ψυχολογικά (και όχι μόνο) προβλήματα του Τούρκου πρωθυπουργού. Δεν είναι ότι δεν συγκρατεί τα νεύρα του. Είναι ότι τα νεύρα του καθοδηγούν τη γλώσσα του, γι’ αυτό και οι συχνές εκρήξεις εναντίον πραγματικών και φανταστικών αντιπάλων…

Επιστρέφοντας από το Πακιστάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όσοι εμπλέκονται σε δωροδοκίες θα λογοδοτήσουν στους πολίτες και στον νόμο». Οποία ειρωνεία… Ολοι αυτοί στους οποίους αναφέρεται είναι η ίδια του η οικογένεια, οι στενοί του συνεργάτες και οι φίλοι του. Ο κόσμος της διαφθοράς κινείται αποκλειστικά γύρω από τον ισλαμιστή ηγέτη, και ο αρχηγός του κυκλώματος είναι ο ίδιος. Πρόκειται για καταστάσεις που συναντά κανείς στις δικτατορίες και στα απολυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας. Ο τρόπος με τον οποίο κυβερνά, ο τρόπος με τον οποίο διάβρωσε με φανατικούς ισλαμιστές τον κρατικό μηχανισμό, θυμίζει τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αυτός είναι ο πραγματικός Ερντογάν, και όχι αυτός που μας παρουσίασαν οι εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι για χρόνια τον αντιμετώπιζαν με δέος, ενώ τώρα σπεύδουν πρώτοι να προλάβουν να τον αποδομήσουν.

Παρά το γεγονός ότι τάισε μέχρι σκασμού τον σκληρό πυρήνα του κόμματός του και το φανατικό ισλάμ, το τέλος του Ερντογάν θα είναι άσχημο. Ο κυριότερος αντίπαλος του δεν είναι η κεμαλική αντιπολίτευση, που ήταν βουτηγμένη και αυτή στη διαφθορά όταν κυβερνούσε, αλλά ο ευεργέτης του κ. Ερντογάν, ο σκληροτράχηλος ιμάμης Γκιουλέν, ο άνθρωπος που τον ανέβασε και τον διατήρησε στην εξουσία. Η πτώση του Ερντογάν, όποτε και αν γίνει, θα κάνει πάταγο και οι αντίπαλοί του θα τον στείλουν ξανά στη φυλακή, αν δεν εγκαταλείψει έγκαιρα την Τουρκία. Θα σημάνει, όμως, και την έναρξη μεγάλων αλλαγών που θα αφορούν και εμάς, καθώς ο Γκιουλέν –εάν είναι ο νικητής της σύγκρουσης- θα προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, και θα παρουσιάσει εντελώς αδιάλλακτες θέσεις στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και στο Κουρδικό.

Βεβαίως, ο κ. Ερντογάν δεν είχε διαφορετικές θέσεις στα θέματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ομως, αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου με την απόφασή του να αναδείξει το Ισραήλ στον ύψιστο εχθρό του. Το μίσος του για το Εβραϊκό Κράτος γέννησε μία μεγάλη συμμαχία στην Ουάσιγκτον, και κάθε μέρα που περνά αλλάζουν δραματικά τα πράγματα για τα συμφέροντα του Ελληνισμού… Γι’ αυτό πρέπει να προσευχόμαστε να παραμείνει στην εξουσία…

Πηγή

9 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:18:00 μ.μ. EET  

Εχουν ακουστει κατα καιρους διαφορα περι επιδεινωσης της υγειας του Ερντο, χωρις να γνωριζω αν ειναι βασιμα. Να τα χιλιασει παντως ο ανθρωπος.

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:53:00 μ.μ. EET  

Το Υπεξ μας που έβλεπε(και βλέπει) τα τρένα να περνούν.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 27 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:38:00 μ.μ. EET  

Τα βλέπω και παίζω τα ρέστα μου στο πατριωτάκι μου τον Ερντογάν. Μέχρι και για κρυπτοχριστιανό ("κλωστό" στα ποντιακά)τον κόβω. Θα τα καταφέρει και πάλι. F15C/D βλέπω να μας παραχωρούν μετά οι Αμερικάνοι...για τα Tico δεν το συζητώ, σίγουρα πράγματα.

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:39:00 μ.μ. EET  

Προς ενίσχυση της ανάλυσης και των πάντα εξαιρετικών πληροφοριών από τον Κο. Μ. Ιγνατίου, επαναπαραθέτω και πάλι μερικά από τα κύρια σημεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε γνωστές εφημερίδες των Η.Π.Α. σχετικά με την εις "γείτονο" εσωτερική πολιτική κρίση η οποία οδηγεί σε χειροτέρευση των σχέσεων Η.Π.Α. - Τουρκίας
**************************
Σύμφωνα με λίαν εκτεταμένη και πολυήμερη αρθρογραφία στις εδώ Αμερικανικές εφημερίδες "THE NEW YORK TIMES" (ΝΥΤ) κ΄ "THE WALL STREET JOURNAL", η κυβ. και ο Τούρκος Πρωθυπ. Ερντογκάν εμμέσως κατηγορούν την εις Άγκυρα Πρεσβεία Η.Π.Α. για "ενεργό ανάμιξη" στην εσωτερική κυβ. κρίση της Τουρκίας και την σχετική εισαγγελική και αστυνομική έρευνα περί διαφθοράς. Ο δε φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας εξέφρασε την ανάγκη ανάκλησης του Πρέσβη Η.Π.Α. στην Άγκυρα Κου. Ricciardone, πράγμα που ακύρωσε μία προσχεδιασμένη συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας Κο. Νταβούτογλου με τον εν λόγω Πρέσβη Η.Π.Α. την εβδομάδα 15-21/12/2013. Αυτά τα γεγονότα θεωρούνται ως μία ακόμη χειροτέρευση σχέσεων Η.Π.Α.-Τουρκίας η οποία ακολουθεί την "πικρία" της Τουρκίας λόγω της αποχής Η.Π.Α. από στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, την αποδοκιμασία των Η.Π.Α. για την Τουρκική σύναψη πετρελαϊκών συμφωνιών με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, πράγμα το οποίον επιβοηθεί την αποσχισματική αστάθεια εντός του Ιράκ, καθώς και την Τουρκική προτίμηση για το Κινεζικό σύστημα Κ/Β Ε/Α HQ9 για Α/Α και αντιβαλιστική άμυνα. Ήδη η χρηματοπιστωτική εταιρεία MERRILL LYNCH (θυγατρική της BANK OF AMERICA) έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στην μετοχοποίηση της Τουρκικής εταιρείας αμυντικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού ASELSAN δεδομένου ότι η Κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος HQ9 ήταν το αντικέιμενο κυβ. κυρώσεων από τις κυβ. αρχές των Η.Π.Α. στο παρελθόν. Επίσης, η εν Τουρκία εισαγγελική έρευνα άγγιξε και την Τουρκική κρατική τράπεζα HALKBANK η οποία θεωρείται από τις Η.Π.Α. ως φορέας διάσπασης οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Φυσικά, αναμένεται εάν αυτή η χειροτέρευση των σχέσεων Η.Π.Α.-Τουρκίας θα δεί κάποια εκμετάλλευση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

Με τις καλλίτερες ευχές για μια πραγματικά Καλή και Νέα Χρονιά στην πατρίδα.

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
26/12/2013 - τοπική 16:25 - ώρα Ελλάδος 23:25

AXEΡΩΝ 28 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:12:00 π.μ. EET  

@Φκμκ
F-15C/D?
Tico?
Νέππε,σός,θέλτς να ζαντύν΄ς με;
Γιά΄μ ἐπαίρομεν και Ἄμπραμς;

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 28 Δεκεμβρίου 2013 στις 2:06:00 μ.μ. EET  

@Αχέροντα
Κάτσε τώρα που είναι Πρωτοχρονιά και οι σχέσεις των Αμερικάνων με τον Έρντο στο ναδίρ, να ζητήσουμε τα πάντα και πού ξέρεις. Τα Άμπραμς θα μας τα δώσουν σίγουρα, εμείς κάνουμε τον δύσκολο μην παρεξηγηθεί η Κομαντατούρ (αυτή είναι η αιτία, τα άλλα προφάσεις εν αμαρτίαις). Τα Τίκο είναι το ζουμί, το θέμα της απόσυρσής τους θα επιστρέψει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όσο για τα F15...είπαμε Πρωτοχρονιά έρχεται. Όλα τα παιδιά κάτι ζητάνε. Να τον έχει ο θεός καλά τον Έρντο να προλάβει να τα διαλύσει όλα πριν (ξανα)αρρωστήσει και αυτός από καρκίνο, όπως συνηθίζεται τελευταία να παθαίνουν διάφοροι ενοχλητικοί ηγέτες.

AXEΡΩΝ 28 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:02:00 μ.μ. EET  

@Φκμκ
Δέν θέλω να το μηδενίσω,ἀλλά σταθερά παραμένουμε μεμψίμοιροι και λάτρεις της βασκανίας:να ψοφήσει ἡ κατσίκα του γείτονα,να κουτσαθεί ὁ γάϊδαρος του γείτονα,να παραφρονήσει ὁ πρωθυπουργός του γείτονα,ἀλλά να γίνουμε κάποτε και ἑμείς μάγκες,να ἀναδείξουμε κράτος,να κόψουμε τους τσαμπουκάδες των ἀπέναντι,ἄμα λάχει να δείρουμε και κανά τσογλάνι,ἄ πά πά!
Να τώρα οἱ κατάντιες μας.
Τέλος πάντων,μιλώντας για τους ἀπέναντι,ἄς κλατάρει μιά φορά ἡ οικονομία τους,και το ποιός θα παίξει τον ρόλο του χαλίφη και ποιός του Μεντερές,τρανόν ζόρ΄.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 28 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:21:00 μ.μ. EET  

Ε, καλά τώρα, δεν το μηδενίζεις απλώς κλέβεις λίγο από το ψωμί του μηδενιστή. Πάντως έχεις δίκιο. Δεν έχει ο τόπος πολιτικούς ηγέτες. Και ποτέ δεν είχε δηλαδή. Έναν Βενιζέλο έβγαλε με τα καλά του και τα στραβά του και τέλος. Οι ευκαιρίες να βρεθούν αξιόλογοι ηγέτες ήταν μετά την Κατοχή αλλά ξαναγυρίσαμε στο τσίρκο των βασιλικών αυλοκολάκων. Δεύτερη ευκαιρία η μεταπολίτευση και ιδίως το '81...αλλά τα λαμόγια ήταν απείρως περισσότερα και εξαφάνισαν κάθε τίμιο υποψήφιο - ή τον έκαναν και αυτόν λαμόγιο. Τώρα πληρώνουμε το λογαριασμό που ξεκινά πολύ πριν την μεταπολίτευση και φτάνει ως και σήμερα. Και δεν ξέρω, με τα μυαλά που κουβαλάμε, αν μας αξίζει να σωθούμε ή θα πρέπει να μας κόψουν κανένα κομμάτι οι ύαινες από ανατολικά μπας και αφυπνιστούμε. Σήμερα σκεφτόμουν πόσοι πολιτικοί έχουν βολέψει παιδιά και ανήψια και εγγόνια στη Βουλή. Για μετρήστε ονόματα...ζωντανή η παθογένεια του πολιτικού συστήματος - ή καλύτερα: της κοινωνίας μας - μπροστά σας.

Ανώνυμος 31 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:39:00 μ.μ. EET  

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ "ΣΤΥΜΕΝΗΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑΣ" ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΣΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.
ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟΝ ΗΘΕΛΑΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ). Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΣΤΡΑΦΗ, ΕΝΩ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΓΑΖΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΤΗ ΧΑΜΑΣ ΚΛΠ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ.
ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΟΘΩΝ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP