Στα 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου μειώνεται η εκτίμηση για το οικόπεδο "Αφροδίτη

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Στα 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αναθεωρείται η εκτίμηση για τα αποθέματα φυσικού αερίου του κυπριακού οικοπέδου "Αφροδίτη, σύμφωνα με νεώτερη εκτίμηση των ισραηλινών εταιριών που πραγματοποιούν τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του πρακτορείου Reuters, οι εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil Exploration, που διατηρούν από 15% των μετοχών στο συνολικό έργο της εξόρυξης υπό την Αμερικανική εταιρεία Noble Energy, με δήλωσή τους προς το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αναθεώρησαν την προηγούμενη εκτίμηση, με την οποία το περιεχόμενο του κοιτάσματος είχε προσδιοριστεί στα 5,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες, η αναθεώρηση βασίστηκε κυρίως στη μείωση του εκτιμώμενου πάχους του στρώματος του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός της προφανούς επίπτωσής της στην οικονομική αξία του κοιτάσματος, η ποσότητα του φυσικού αερίου παίζει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση δημιουργίας ή μη τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Ωστόσο, στην αναθεωρημένη εκτίμηση αναφέρεται ότι, με βάση έκθεση των συμβούλων Netherland, Sewell & Associates, υπάρχουν σημαντικές ποσότητες συμπυκνωμάτων - δηλαδή υδρογονανθράκων- που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 8,1 εκατομμύρια βαρέλια.

9 σχόλια:

AXEΡΩΝ 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:07:00 π.μ. EET  

Ἡ εἰρωνία,(και μᾶλλον ὅχι της τύχης),θα εἶνα ἄν πρώτα «καεί» το κυπριακό LNG,και ΜΕΤΑ ἀναθεωρηθοῦν οἱ ἐκτιμήσεις προς τα πάνω,και μάλιστα,πολύ προς τα πάνω.

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:05:00 π.μ. EET  

Ακόμα μιλάμε για ένα κοίτασμα στα 12 οικόπεδα. Αν δεν γίνουν οι έρευνες και στα υπόλοιπα είναι πρόωρες όλες οι εκτιμήσεις.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:12:00 μ.μ. EET  

[quote]Ακόμα μιλάμε για ένα κοίτασμα στα 12 οικόπεδα. Αν δεν γίνουν οι έρευνες και στα υπόλοιπα είναι πρόωρες όλες οι εκτιμήσεις.[/quote]

Ένα κοίτασμα του ενός από τα 12 οικόπεδα. Ακόμα και το 12 εκτός από το Αφροδίτη ενδέχεται να έχει και άλλα κοιτάσματα.

Η όλη ιστορία μου φαντάζει φτιαχτή. Είδαν ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός εναποθέτει ελπίδες στο Φ.Α. άρα και δύναμη και βάλθηκαν να του την στερήσουν όσο τους πέρνει

AXEΡΩΝ 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:17:00 μ.μ. EET  

Eυστάθιε,νομίζω ὅτι ἡ ὁπτική μας εἶναι κοινή.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:41:00 μ.μ. EET  

Εγώ το έχω σίγουρο ότι οι Ισραηλινοί θα ξανακάνουν κολεγιά με την Τουρκία και άπαντες σε Ελλάδα και Κύπρο θα μείνουν με την...φιλία και τις ασκήσεις στο χέρι. Το θέλουν οι ίδιοι, το θέλουν οι Αμερικάνοι, το δείχνει η ιστορία, μόνο ο Ερντογάν και οι ισλαμικές του μπούρδες το χαλάνε. Πείτε ό,τι θέλετε αλλά το έχω δεδομένο ότι θα γίνει αγωγός από Τουρκία μεριά. Όσο για τον Ερντογάν, ε, στη χειρότερη περίπτωση (που δε μπορέσουν να τον ρίξουν) δε θα ζει για πάντα. Ακόμα ψάχνουν πώς πέθανε ο Οζάλ, για να μην πούμε για τον Αραφάτ.

Συμπερασματικά, καλή η συμμαχία με τους Εβραίους αλλά έχει και ημερομηνία λήξης και μάλιστα - εκτιμώ - σύντομα. Γιατί αυτή η ανωμαλία στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ έχει κρατήσει πολύ και ο υπερατλαντικός εργοδότης έχει ζημιά από την κόντρα. Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος είναι αμελητέες πολιτικά, ανίσχυρες οικονομικά και με πολιτικούς που καθιστούν την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη περιττή. Οπότε...

Γεράκι 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:47:00 π.μ. EET  

Δεν αποκλείω να παίζονται κάποιου είδους παιχνίδια, ούτε έχω εμπιστοσύνη κανέναν. Όπως δεν είχα εμπιστοσύνη στις προσδοκίες που καλλιεργούσαν πριν μπει το τρυπάνι, κάτι που καυτηρίασα αρκετές φορές. Τις αναφορές σε 10 έως ακόμα και 20 tcf τις έκαναν Ελλαδίτες, όχι Ισραηλινοί, που στηρίζονταν σε επισφαλείς εκτιμήσεις παίζοντας με ποσοστά πιθανοτήτων. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σοβαρές εκτιμήσεις αναφέρονται σε εύρος από το οποίο προκύπτει και ο πιθανός μέσος όρος που αναπροσαρμόζεται με τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Η πρώτη γεώτρηση ήταν ας πούμε στην καρδιά του κοιτάσματος που έχει μεγάλη έκταση και τα θετικά αποτελέσματα γέννησε αισιοδοξία. Η δεύτερη γεώτρηση, στην ισραηλινή πλευρά ήταν απογοητευτική που προσγείωσε εκείνους που προέβαιναν σε εκτίμηση βάσει της έκτασης που φανέρωναν τα σεισμικά. Η έκταση του κοιτάσματος από μόνη της δεν λέει τίποτα, άλλος κρίσιμος παράγοντας πέρα των υπολοίπων είναι και το πάχος του κοιτάσματος που φαίνεται να είναι μικρότερο από όσο υπολόγιζαν όπως προκύπτει από την τρίτη γεώτρηση. Από όσο καταλαβαίνω δλδ αναθεωρούν το εύρος του εκτιμώμενου αποθέματος από τα στοιχεία των γεωτρήσεων που δεν επιβεβαιώνουν την αρχική αισιοδοξία που γεννούσε η έκταση του κοιτάσματος.

Έτσι πριν τις γεωτρήσεις οι "ειδικοί" μιλούσαν για 7-10tcf, έπειτα 6-8tcf, άλλοι έλεγαν τα διπλά, μετά την πρώτη γεώτρηση πολλοί έθεταν τα 7tcf ως σίγουρα, μετά τη δεύτερη προσεύχονταν να είναι πάνω από 6tcf, στην τρίτη έβγαλαν στατιστικά μέσο όρο 5tcf με εύρος 3,6-6tcf. Όσο πληθαίνουν τα πραγματικά στοιχεία (γεωτρήσεων) τόσο αλλάζει το εκτιμώμενο εύρος άρα και ο μέσος όρος, προφανώς προς τα κάτω από τα αρνητικά πραγματικά δεδομένα. Φαίνεται να είναι γύρω ή κάτω από 5tcf και η διαφοροποίηση οφείλεται από τον τρόπο που ερμηνεύουν οι εταιρείες τα αποτελέσματα. Όπως και να έχει δεν επιβεβαιώνεται σε καμιά περίπτωση η μαντική ικανότητα "ειδικών" που πριν τις γεωτρήσεις αναφερόντουσαν με βεβαιότητα σε 10 και 20tcf.

Εν ολίγοις δεν φταίνε οι Εβραίοι που οι Έλληνες "ειδικοί" αρέσκονται στο να πουλάνε προσδοκίες και παραμύθια. Το κοίτασμα παραμένει να είναι πολύ μεγάλο κι ας μην είναι τόσο τεράστιο όσο το παρουσίαζαν, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε μόνο για το κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12.

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:19:00 π.μ. EET  

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, στην Κύπρο μαζί με τη συνοδεία του βρίσκεται κορυφαίος Ισραηλινός στρατηγός ο οποίος πραγματοποιεί επαφές με Κυπρίους αρμοδίους, για θέματα που άπτονται της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Γεράκι 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:46:00 μ.μ. EET  

Σύγχυση για 2η φορά από ανακοίνωση Delek

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/174240/synchysi-gia-2i-fora-apo-anakoinosi-delek

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:47:00 μ.μ. EET  

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ.ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP