Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σκάφος "Μπαρμπαρός"

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», εισήλθε τα ξημερώματα της Κυριακής στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του κρατικού ΡΙΚ, το «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει παράνομα έρευνες εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, παρέμεινε εκεί για μια ώρα.

Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε καταγγελία της 'Αγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ενώση. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί συμπερίληψη της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επισήμανε ότι αυτή η πρόκληση καταδεικνύει τις προθέσεις της 'Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό.

Καταδικάζοντας την τουρκική πρόκληση διά του εκπροσώπου Τύπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τόνισε ότι οι ενέργειες των Τούρκων δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση στη συνέχιση του προγράμματος αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει.

www.naftemporiki.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:50:00 π.μ. EET  

Προς τι ο σαματάς;
Η Τουρκία τα έχει ανακοινώσει αυτά απο καιρό.
Το ερώτημα είναι γιατί οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος δεν δηλώνουν ορθά-κοφτά οτι π.χ. όσο οι προκλήσεις συνεχίζονται, η Τουρκία θα υφίσταται βέτο σε κάθε γύρο συνομιλιών για την σύνδεση με ΕΕ.
Δεν χρειάζονται προσφυγές σε ΟΗΕ που έτσι κι΄αλλοιώς θα καταλήξουν εκεί που έχουν καταλήξει και όλες οι άλλες.
Αλλά, τι λέω τώρα!
Τέτοιες σκέψεις ούτε κάν περνούν απο τα μυαλά των...ιθυνόντων.

Μυκηναίος 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:08:00 μ.μ. EET  

Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε ... κατάργηση της Εθνοφρουράς.
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε: "Η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί να στηρίζεται από το κράτος". Απίθανος!

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:16:00 μ.μ. EET  

Ως συνήθως το Τουρκικό ερευνητικό συνοδευτόταν από φρεγάτα του ΤΝ. Μήπως και μας μπουν ιδέες κατά λάθος, μιάς και @@ δεεννν...

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:07:00 π.μ. EET  

Κι έτσι στο ποινικό μητρώο της γείτονος χώρας προστέθηκε, μετά την παραβίαση της αιγιαλίτιδας ζώνης, του εθνικού εναέριου χώρου, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφών, του εξοπλισμού νησιών, του επιχειρησιακού ελέγχου, της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης και την παράβαση των κανόνων του FIR, η παραβίαση της ΑΟΖ γειτονικού κράτους... Όχι βέβαια της Ελλάδας, επειδή για την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ με αυτή της Τουρκίας μάλλον θα χρειαστεί μακρόχρονη αναμονή...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP