Νταβούτογλου: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Έχει σημασία για τις διμερείς σχέσεις οι συζητήσεις για το Αιγαίο να διεξάγονται σε φιλικό κλίμα, διαμήνυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο την Παρασκευή. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το Κυπριακό, η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας εν όψει της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε, αλλά και θέματα πολιτιστικά και πολιτισμικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ΄ιδίαν συνάντησης Βενιζέλου - Νταβούτογλου και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα στο πλαίσιο ανταποδοτικής επίσκεψης, υποστήριξε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν και τα δύσκολα θέματα. Τόνισε ότι οι πολύ θετικές σχέσεις των δύο χωρών οδήγησαν στην υπογραφή 27 διμερών συμφωνιών μέσα σε τριάμισι με τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επόμενη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας τον προσεχή Σεπτέμβριο στη χώρα μας. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι στόχος είναι οι οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια από τα 5 δισ. δολάρια που είναι σήμερα.  Σημείωσε ότι καθημερινά υπογράφουν συμφωνίες τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθύμισε ότι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκέφθηκε τους Κωνσταντινουπολίτες του Παλαιού Φαλήρου, ενώ σήμερα το απόγευμα σκοπεύει να επισκεφθεί τον Σύλλογο Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Τουρκία, να τον ξεναγήσει στην περιοχή του Καραμάν, γενέτειρα των Καραμανλήδων.

Για το ζήτημα των μειονοτήτων, ο Α. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει τους δυο λαούς.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των συνομιλιών για την επίλυσή του. Υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει στηρίξει κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελληνική Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συμβάλει σημαντικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι στις συνομιλίες τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο. Έκανε λόγο για μεγάλες προοπτικές για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ε.Ε. στις 16 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε θέμα ασφάλειας για τις δύο χώρες. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας.

Για το Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε έμφαση στη σημασία της έναρξης των συνομιλιών και στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης για τη διαμόρφωση νέας γενιάς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επανέλαβε ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και να τεθεί υπό την έγκριση του κυπριακού λαού, μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προστασία των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων. Νωρίτερα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Σημ Εν κρυπτώ
:Η απάντηση του αξεπέραστου Νεοκλή Σαρρή στην οθωμανολατρεία του Νταβούτογλου:



5 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:28:00 μ.μ. EET  

"η Τουρκία κάνει την δουλειά της, να κάνουμε κι εμείς την δικιά μας!"

Μεγάλη κουβέντα

Alexandros 15 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:24:00 μ.μ. EET  

Και τώρα μένει να δούμε πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, όπου ο δικός μας δεσμεύτηκε, ενώ ο άλλος δεν είπε τίποτα απολύτως, μένει να δούμε πως θα προωθηθεί το αντιρατσιστικό, όπου σκοπεύουν οι ανεκδιήγητοι να σκοτώσουν για δεύτερη φορα τους νεκρούς και βεβαια ο,τι συζητάμε για "θαλασσιες" "ζωνες" είναι προφανώς ανέκδοτο........

Επίσης, καλο είναι να σημειώσουμε, πως η επίσκεψη έγινε μόλις δυο μέρες αφότου ο Ταγίπ είπε πως η Θεσσαλονίκη είναι στην Τουρκια και βεβαια κανεις δεν αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα, μήπως είναι τελικά και δεν το ξέρουμε?

Να τον "χαιρομαστε" και αυτόν και τον Πρωθυπουργό!

Ακόμα περιμένω να γράψετε κάτι για το αντιρατσιστικό, αν περιμένετε να περάσει πρώτα.......τότε.......θα είναι αργά!

Οδυσσέας 15 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:17:00 μ.μ. EET  

Αλέξανδρε, κατά σύμπτωση το κείμενο για το αντιρατσιστικό θα δημοσιευτεί αύριο.
Αλλά επειδή γράφεις "ακόμα περιμένω" κλπ, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο δε γράφουν επαγγελματίες, αλλά άνθρωποι με δουλειές, σπίτια και διάφορα άλλα που τους πιέζουν.
Από μεράκι γράφουμε ό,τι γράφουμε, δε μας πληρώνει κανείς. Και σίγουρα όχι εσύ, για να μιλάς σαν δυσαρεστημένος πελάτης.
Σχόλια πάνω σε ό,τι γράψαμε δεχόμαστε - σχόλια για το τι δεν γράψαμε, και υπαινιγμούς γιατί δεν το γράψαμε, δεν δεχόμαστε.
Το διαδίκτυο είναι ελεύθερος χώρος, και ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του - ιδίως φοιτητές με πολύ ελεύθερο χρόνο... Αν λοιπόν σε ενοχλεί να περιμένεις, φτιάξε το δικό σου blog και καλή τύχη.

Alexandros 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:39:00 π.μ. EET  

Δεν γράφω σαν απογοητευμένος πελάτης, ούτε αφήνω υπονοούμενα. Εκείνο που γράφω είναι πως τα πράγματα πρέπει να έχουν και ένα timing για να έχουν αποτέλεσμα και σημασία!

Επειδή λοιπόν σε αυτό τον ιστοχώρο εσείς που γράφετε και τον έχετε δημιουργήσει, δείχνετε πως νοιάζεστε, κι εγώ λοιπόν γράφω το σχόλιο λέγοντας πως για ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να κάνετε αναρτήσεις αποτρεπτικές και όχι εκ των υστερων.

Αυτή είναι η κριτική μου, τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω!

Το ποσο ελεύθερο χρόνο έχω αστο και το τι χαραμίζω για να μπαίνω και να σχολιάζω τα κακώς κείμενα, όχι τα δικά σας, αλλα αυτών των μπάσταρδων που το παίζουν κυβερνήτες αστο επίσης. Ούτε εσύ πληρώνεσαι, αλλα κι εγώ για να κάθομαι να γράφω ούτε και πληρώνομαι και χάνω ώρες από την προσωπική μου ζωή, μήπως και διαβάσει κάποιος τα σχόλια μου, που έχει δύναμη, ώστε να αποτρέψει έστω και κάτι λίγο!

Και όχι μονο αυτό, αλλα εγώ από αυτό που κάνω δεν έχω κανένα απολύτως αντίκρισμα στη δουλειά μου ούτε και πρόκειται να έχω και ούτε και περιμένω και το μονο που κάνω είναι να σας διαφημίζω κιόλας, μήπως μπούν και άλλοι και σας διαβάσουν και εσάς και μερικούς άλλους ιστότοπους, "στρατεγυρεπορτς", infognomon, άνθρωποι μορφωμένοι που μετά λύπης συνειδητοποιώ ότι η ενημέρωση τους για τα ζητήματα, με τα οποια καταπιάνεστε είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη! Χωρίς υπερβολή!

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:28:00 π.μ. EET  

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ. ΤΙ ΑΗΔΙΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP