Τουρκία: Απειλές Ερντογάν για απέλαση πρεσβευτών

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013



Προφυλακίστηκαν οι γιοί δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, καθώς και 13 ακόμη ατόμων, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών, μετέδωσε το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης. Εκτός απ' αυτά τα δύο πρόσωπα, άλλα 14 προφυλακίσθηκαν επίσης σήμερα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τράπεζας Χαλκ Μπανκασί Σουλεϊμάν Ασλάν, και ο αζερινής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζεράμπ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μερικούς πρεσβευτές στην Τουρκία για ανάμιξη σε «προκλητικές πράξεις» και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να τους απελάσει, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών.

Πηγή: euronews/Ναυτεμπορική

1 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:25:00 μ.μ. EET  

Σύμφωνα με λίαν εκτεταμένη και πολυήμερη αρθρογραφία στις εδώ Αμερικανικές εφημερίδες "THE NEW YORK TIMES" (ΝΥΤ) κ΄ "THE WALL STREET JOURNAL", η κυβ. και ο Τούρκος Πρωθυπ. Ερντογκάν εμμέσως κατηγορούν την εις Άγκυρα Πρεσβεία Η.Π.Α. για "ενεργό ανάμιξη" στην εσωτερική κυβ. κρίση της Τουρκίας και την σχετική εισαγγελική και αστυνομική έρευνα περί διαφθοράς. Ο δε φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας εξέφρασε την ανάγκη ανάκλησης του Πρέσβη Η.Π.Α. στην Άγκυρα Κου. Ricciardone, πράγμα που ακύρωσε μία προσχεδιασμένη συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας Κο. Νταβούτογλου με τον εν λόγω Πρέσβη Η.Π.Α. την εβδομάδα 15-21/12/2013. Αυτά τα γεγονότα θεωρούνται ως μία ακόμη χειροτέρευση σχέσεων Η.Π.Α.-Τουρκίας η οποία ακολουθεί την "πικρία" της Τουρκίας λόγω της αποχής Η.Π.Α. από στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, την αποδοκιμασία των Η.Π.Α. για την Τουρκική σύναψη πετρελαϊκών συμφωνιών με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, πράγμα το οποίον επιβοηθεί την αποσχισματική αστάθεια εντός του Ιράκ, καθώς και την Τουρκική προτίμηση για το Κινεζικό σύστημα Κ/Β Ε/Α HQ9 για Α/Α και αντιβαλιστική άμυνα. Ήδη η χρηματοπιστωτική εταιρεία MERRILL LYNCH (θυγατρική της BANK OF AMERICA) έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στην μετοχοποίηση της Τουρκικής εταιρείας αμυντικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού ASELSAN δεδομένου ότι η Κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος HQ9 ήταν το αντικέιμενο κυβ. κυρώσεων από τις κυβ. αρχές των Η.Π.Α. στο παρελθόν. Επίσης, η εν Τουρκία εισαγγελική έρευνα άγγιξε και την Τουρκική κρατική τράπεζα HALKBANK η οποία θεωρείται από τις Η.Π.Α. ως φορέας διάσπασης οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Φυσικά, αναμένεται εάν αυτή η χειροτέρευση των σχέσεων Η.Π.Α.-Τουρκίας θα δεί κάποια εκμετάλλευση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

Με τις καλλίτερες ευχές για μια πραγματικά Καλή και Νέα Χρονιά στην πατρίδα.

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
26/12/2013 - τοπική 16:25 - ώρα Ελλάδος 23:25

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP