Διέπρεψε η 340 Μ στη Blue Flag με Ισραηλινούς, ΗΠΑ και Ιταλούς

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Αεροσκάφος F-16D Block52+ της 340Μ
Εξαιρετική ήταν, σύμφωνα με τον έγκυρο ιστότοπο defencepoint.gr, η παρουσία των μαχητικών και των πληρωμάτων της 340 Μοίρας «Αλεπού» κατά την πρόσφατη διεθνή άσκηση «Blue Flag 2013» που διοργάνωσε η Αεροπορία του Ισραήλ στην αεροπορική βάση Ouvda στα νότια του Ισραήλ, βορειοδυτικά του λιμανιού Eilat.

Η διαπίστωση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) αλλά ήταν καθολική σε όλες τις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις και φυσικά την οργανώτρια. Μάλιστα υπήρξαν συγκεκριμένα επεισόδια της άσκησης όπως η αντιμετώπιση της επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας (GBAD: Ground Based Air Defence) όπου οι αντιδράσεις των ελληνικών πληρωμάτων ήταν τόσο υποδειγματικές που παρουσιάστηκαν ως παράδειγμα σε όλο το ακροατήριο που αποτελούσαν οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της «Blue Flag», η 340 Μοίρα ενήργησε στο πλαίσιο σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων (COMAO: Composite Air Operations) εκτελώντας αποστολές προστασίας της φίλιας δύναμης (Force Protection, αέρος – αέρος) και κρούσης (strike, αέρος-εδάφους). Κατά τη διάρκεια των αποστολών κρούσης στόχοι, μεταξύ άλλων, ήταν η καταστροφή-προσβολή συστημάτων GBAD, καταστροφή εχθρικών υποδομών καθώς και χερσαίων εχθρικών δυνάμεων. Συνολικά κατά τη διάρκεια της «Blue Flag» τα μαχητικά της 340 Μ (τρία μονοθέσια F-16C Block 52+ και ένα διθέσιο F-16D Block 52+ με αριθμό σειράς «603») εκτέλεσαν 80 εξόδους.

Γενικά η συνολική εικόνα της Μοίρας κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διήρκεσε η άσκηση, αποδεικνύοντας στην πράξη και σε ένα απαιτητικό και ρεαλιστικό περιβάλλον τη υφιστάμενη δυνατότητα εκτέλεσης παρατεταμένων αεροπορικών επιχειρήσεων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποδειγματικοί σχηματισμοί της αποτέλεσαν θετικό παράδειγμα για όλους τους συμμετέχοντες μετά από υπόδειξη των Ισραηλινών που ως Λευκό Επιτελείο είχαν επιφορτιστεί και με το ρόλο της απενημέρωσης (de-briefing).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών ήταν πολύ υψηλός (με δύο σχεδιάσεις την ημέρα και πτήσεις οι οποίες απαιτούσαν 12 ώρες απασχόλησης τουλάχιστον), εξομοιούμενος με αυτόν περιόδου πραγματικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο defencepoint.gr

4 σχόλια:

AXEΡΩΝ 17 Ιανουαρίου 2014 στις 6:33:00 μ.μ. EET  

Οἱ Ἰταλοί συμμετείχαν με Tornado και ΑΜΧ,παίδες,ὅχι με ΑΜΧ-30.
Μπορεί να φαίνομαι σε κάποιους στριφνός,ἀλλά γιατί να ὑποπίπτουμε σε λαθάκια που χαλοῦν την εἰκόνα μας;

Οδυσσέας 17 Ιανουαρίου 2014 στις 7:13:00 μ.μ. EET  

Φυσικά έχεις δίκιο, αν και αναφέρεσαι σε άλλο άρθρο. Το λάθος διορθώθηκε.

AXEΡΩΝ 18 Ιανουαρίου 2014 στις 3:14:00 π.μ. EET  

Οδυσσέα,αυτή ἡ ἀνάρτηση δέν ἦταν πρώτη στην ἀρχική την ὥρα που ἔστειλα το σχόλιο;
Τι ντρίμπλα ἔκανα ἅραγε;

Οδυσσέας 18 Ιανουαρίου 2014 στις 12:09:00 μ.μ. EET  

Μάλλον μπήκες στο λινκ για εδώ από το άλλο άρθρο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP