Αλλαγή κανόνων εμπλοκής στην ΕΛ.ΑΣ τώρα

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η Πολιτεία ρίχνει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στον πόλεμο
κατά του εγκλήματος χωρίς εκπαίδευση, χωρίς επαρκή
 μέσα και με αυτοκτονικούς κανόνες εμπλοκής
Στις 20 Νοεμβρίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου η επίλεκτη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ) να καλύπτεται νομικά σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή να μπορεί να αναλάβει ανεμπόδιστα αποστολές για τις οποίες …συγκροτήθηκε το 1991 και εκτελούσε μέχρι σήμερα με απαρχαιωμένο οργανισμό λειτουργίας του 1995. Αντίστοιχη εγκληματική παράλειψη αποτελεί το άρθρο 3 του Ν. 3169/03, το οποίο ρυθμίζει τη δυνατότητα χρήσης πυροβόλων όπλων από την Ελληνική Αστυνομία κατά τέτοιο τρόπο που, ουσιαστικώς, ο αστυνομικός δε μπορεί να γνωρίζει με σαφήνεια πότε μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου! Στην πραγματικότητα, οι διατυπώσεις του νομικού αυτού εκτρώματος παρέχουν επαρκή χρόνο ανταπόκρισης στους υπόπτους, οι οποίοι πάντα γνωρίζουν ότι δύνανται να πυροβολούν αστυνομικούς εκ του ασφαλούς ενώ παράλληλα αποτρέπουν στη χρήση του οπλισμού ακόμα και σε καταδιώξεις ενόπλων κακοκοιών, καθιστώντας τους αστυνομικούς εύκολο στόχο τρομοκρατών και λοιπών εγκληματιών του ποινικού δικαίου. Τα συνεχή περιστατικά δολοφονιών αστυνομικών από εγκληματίες καθιστούν απαραίτητη τη ριζική αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, τόσο σε περιπτώσεις καταδιώξεων όσο και σε περιπτώσεις οπλοφορίας με πολεμικά τυφέκια (βλ. Καλάσνικοφ). Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα και να καταστήσει σαφές σε όλα τα κακοποιά στοιχεία που «ζουν τον μύθο τους στην Ελλάδα»: Όποιος εντοπίζεται να φέρει πολεμικό τυφέκιο στην Ελλάδα, θα πέφτει νεκρός.

strategyreports

8 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:06:00 μ.μ. EET  

Αυτό που απαιτεί ο νόμος από τους αστυνομικούς, είναι, σε κλάσματα του δευτερολέπτου και υπό πιεστικές συνθήκες, να ελέγχουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 3§§4-7 Ν. 3169/2003. Τα συμπεράσματα δικά σας:

4. Ο εκφοβιστικός πυροβολισμός ή ο πυροβολισμός κατά πραγμάτων επιτρέπεται, ιδίως σε περιπτώσεις κινδύνου από ζώο ή προειδοποίησης για πυροβολισμό εναντίον ανθρώπου, εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην πληγεί άνθρωπος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος. Πυροβολισμός κατά οχήματος, που ενέχει κίνδυνο τραυματισμού επιβαίνοντος προσώπου, επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου.

5. Ο πυροβολισμός ακινητοποίησης επιτρέπεται, αν αυτό απαιτείται:

α. Για την απόκρουση ένοπλης επίθεσης, εφόσον η επίθεση άρχισε ή επίκειται, ώστε κάθε καθυστέρηση αντίδρασης να καθιστά αναποτελεσματική την άμυνα.

β. Για την αποτροπή επικείμενης τέλεσης ή εξακολούθησης κοινώς επικίνδυνου κακουργήματος ή κακουργήματος που τελείται με χρήση ή απειλή σωματικής βίας.

γ. Για τη σύλληψη καταδικασθέντος ή υποδίκου ή καταδιωκομένου που καταλαμβάνεται να τελεί επ' αυτοφώρω κακούργημα ή πλημμέλημα, εφόσον αντιδρά στη σύλληψη του και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κάνει χρήση όπλου.

δ. Για την αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα ή εξόδου από αυτή προσώπων που επιχειρούν παράνομη διακίνηση ανθρώπων ή πραγμάτων και φέρουν όπλα του εδαφίου α' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 21687 1993.

ε. Για την προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ή χώρων, στους οποίους φυλάσσονται αντικείμενα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ή τη δημόσια τάξη ή πειστήρια εγκλήματος, εφόσον η φύλαξη τους έχει ανατεθεί ειδικά στον αστυνομικό και επιχειρείται βίαιη είσοδος, προσβολή ή αφαίρεση των φυλασσομένων από ένοπλο.

στ. Για την αποτροπή απόδρασης ή ελευθέρωσης κρατουμένου που επιχειρείται με ένοπλη επίθεση.

ζ. Για την αποτροπή αφοπλισμού αστυνομικού κατά την υπηρεσία του.

6. Ο πυροβολισμός εξουδετέρωσης επιτρέπεται, αν αυτό απαιτείται:

α. για την απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου,

β. για τη διάσωση ομήρων, για τους οποίους απειλείται κίνδυνος θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης.

7. Πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται:

α. εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος,

β. εναντίον ενόπλου πλήθους, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι,

γ. εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου. Ως ανήλικος θεωρείται το πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του,

δ. εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:08:00 μ.μ. EET  

Θα σας τραβήξει το αυτί ο μάριος που θέλει να περάσει και λουρί στα μαντόσκυλα.Οπου μαντρόσκυλα βλέπε το πρόσφατο θύμα.Οπου μαντρόσκυλα βλέπε τον αστυνομικό θύμα του Κόλια.Οπου μαντρόσκυλα βλέπε τα παλικάρια της ΔΙΑΣ που έπεσαν νεκρά απο τους γεωργιανούς.Ακους εκεί να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής.Θα έχουμε πογκρόμ απο δολοφόνους μπάτσους.Σαν αυτούς που φάγανε τους οικονομικούς μετανάστες που ψάρευαν με καλάσνικωφ.Και εδώ που τα λέμε τι το ήθελε ο βρωμόμπατσος να μπεί στην καλύβα χωρίς ένταλμα.Καλά να πάθει.Ετσι μάριε ή mario?

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:35:00 μ.μ. EET  

Ναι στην αλλαγή των κανόνων εμπλοκής αλλά πρέπει να δωθεί βάρος και στην εκπαίδευση ώστε οχι μόνο να μπορεί ο αστυνομικός να αμυνθεί αλλά και για να αποφευχθεί στο μέλλον ένας νέος Κορκονέας.

Υγ: Μήπως πρέπει να αλλάξουν και οι κανόνες εμπλοκής στον ΕΣ; Θυμάμαι στην θητεία μου λοχαγό σε στρατόπεδο του Έβρου (παρουσία του συνταγματάρχη - διοικητή) να μας εξηγεί κανόνες εμπλοκής στην σκοπιά: "αν σας πυροβολήσει ή σας επιτεθεί κάποιος θα πρέπει να ενημερώσετε τον επόπτη του στρατοπέδου για να σας δώσει την άδεια να απαντήσετε στα πυρά". Και μετά μας έγινε επίδειξη που ήταν η απόλυτη κωμωδία.

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 2:08:00 π.μ. EET  

"Όποιος εντοπίζεται να φέρει πολεμικό τυφέκιο στην Ελλάδα, θα πέφτει νεκρός"
Αυτό ισχύει και για τον Κασιδιάρη;

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 2:03:00 μ.μ. EET  


@ ανώνυμος, 9 Δεκεμβρίου 2013,-2:08:00 EET

Φυσικά. Ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις. Το ερώτημα είναι αν εσύ θες τον Κασιδιάρη νεκρό, είτε κρατάει πολεμικό όπλο, είτε όχι. Επειδή αυτό που κρατάει στην φωτό, ΔΕΝ είναι πολεμικό όπλο, είναι κυνηγετικό ρέπλικα του Καλάσνικοφ.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:55:00 μ.μ. EET  

Ενδιαφέροντα πάντως όσα μας παρέθεσε από το άρθρο 3§§4-7 Ν.3169/2003 ο sbdbarke. Ειδικά για το 6γ: "[Πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται]εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου. Ως ανήλικος θεωρείται το πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του". Βέβαια το να τον σπάσεις στο ξύλο, να τον κρατήσεις για ώρες στην Ασφάλεια, να τον ξεφτιλίζεις, να τον προπηλακίζεις, να τον κλωτσάς πεσμένο στο πεζοδρόμιο και να τον βρίζεις και άλλα ανάλογα προφανώς...επιτρέπονται, αν κρίνουμε από όσα συνέβησαν στη μαθητική πορεία και τα οποία ουδόλως απασχόλησαν τον καθεστωτικό τύπο. Θα έβαζα λινκ αλλά είναι ακατάλληλα για όσους είναι αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ.

Καλό είναι να σκεφτούμε διπλά το θέμα της αλλαγής κανόνων εμπλοκής. Το πιθανότερο είναι ότι αντί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος αυτών που παίζουν το κεφάλι τους με τους Αλβανούς μαφιόζους, θα χρησιμοποιηθεί για να νομιμοποιήσει αυθαίρετη χρήση των όπλων από τις δυνάμεις καταστολής των πραιτοριανών της κυβέρνησης. Και αν πρέπει κάτι να αλλάξει, αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν ελάχιστη ανοχή στη χρήση βίας από ΜΑΤατζήδες και άλλα τέτοια "επίλεκτα σώματα" που η δράση τους περιορίζεται πάντα σε αστικούς χώρους και κατά κανόνα για να τρομοκρατήσει τους πολίτες, όχι για να τους προστατεύσει. Όχι να πλακώνουν τον κόσμο με χημικά και γκλομπς και στο τέλος να τους βγάζει το δικαστήριο λάδι. Απολύσεις ψάχνει στο δημόσιο ο Μητσοτάκης, ας ψάξει και εκεί. Και επίορκους θα βρει και ψυχοπαθείς και διασυνδέσεις με υπόκοσμο και παρακράτος (και παρακρατικές συμπεριφορές) και σωρεία περιπτώσεων άσκοπης και επικίνδυνης χρήσης βίας. Και βέβαια άνεργοι οι παραπάνω δεν θα μείνουν, υπάρχει κόμμα που θα τους προσλάβει για...εκπαιδευτές νέων μελών. Κάτι σαν κινητικότητα δηλαδή...

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:13:00 π.μ. EET  

@Φκμκ
Σωστές οι παρατηρήσεις, αλλά από την άλλη ελπίζω να παρατήρησες ότι ο νόμος αυτός καταλήγει σε διάφορα άτοπα. Για παράδειγμα:
1) Απαγορεύεται πυροβολισμός εξουδετέρωσης κατά ανηλίκου όταν ο τελευταίος επιτίθεται με κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου (επιτρέπεται μόνο για κίνδυνο θανάτου).
2) Η διαπίστωση εκείνη τη στιγμή της συμπλήρωσης των 18 ετών μοιάζει με ανέκδοτο. Πώς θα γίνει; Με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας;
3) Η απαγόρευση πυροβολισμού εξουδετέρωσης κατά ενόπλου πλήθους απαγορεύεται όταν οι άοπλοι είναι εντός αυτού ή όχι;

Πρέπει να απλοποιηθεί η διάρθρωση των προϋποθέσεων του νόμου, όχι προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της αυθαίρετης χρήσης βίας, αλλά ούτως ώστε να είναι σαφές πότε ακριβώς ο αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του, χωρίς να εξετάζει, τη στιγμή της μάχης, μία-μία τις προϋποθέσεις λες και διαβάζει... checklist αεροσκάφους!

Οδυσσέας 10 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:21:00 π.μ. EET  

Μαριε ξαναστειλε το σχόλιο, διαγραφηκε κατά λάθος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP