“Ντουρντουβάκια: Έλληνες σε Βουλγαρικά Τάγματα Εργασίας”

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Nτουρντουβάκια… έτσι λέγονταν οι εκατοντάδες Έλληνες που χάθηκαν στα αζήτητα της Ιστορίας. Επιστρατεύτηκαν και ακολούθησαν, καταναγκαστικά, τα τάγματα εργασίας του βουλγαρικού στρατού κατοχής. Κρατήθηκαν παράνομα ως όμηροι και, κάποιοι, πέθαναν σε Βουλγαρικό έδαφος. Ήταν αγνά παιδιά της Θράκης και της Μακεδονίας και εργάστηκαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στη διάνοιξη δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Όσοι γύρισαν δεν τιμήθηκαν ως ήρωες από την επίσημη εθνική ιστοριογραφία. Σήμερα, το όνομα τους, ντουρντουβάκια, έμεινε για να δηλώνει τον “αφελή” και τον “ευήθη” στις περιοχές της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας. Εκεί, δηλαδή, που περίμεναν το στεφάνι της Δόξας βρήκαν την ειρωνεία των απογόνων…

Για τους υπόλοιπους ομοεθνείς από τότε πέρασαν σχεδόν 70 χρόνια. 70 χρόνια λήθης και μέθης. Φορέσαμε πολλά πουκάμισα αδειανά, κοιτάξαμε ψηλά όλα τα πολύχρωμα σύννεφα, θέλαμε να πετάξουμε, δίχως ποτέ να ρίξουμε μια ματιά στα πόδια μας που, είτε το θέλαμε, είτε όχι ήταν δεμένα στα ντουρντουβάκια και σε όλες τις κτηνωδίες που υπέστησαν οι πρόγονοι και, ακόμα, δεν έχουν βρει Δικαίωση.

Το 24grammata.com παρουσιάζει την πρώτη επιστημονική μελέτη πάνω στο θέμα. Το γεγονός ότι μετά από 70 έτη, τούτη η εργασία της Σοφίας Αυγέρη, είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη, που παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό (εκτός από τις αξιοσημείωτες ιστοριοδιφικές απόπειρες και βιωματικές καταγραφές), δε μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, αλλά ενοχές και την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από όλα τα ντουρντουβάκια που ξεχάστηκαν από τους περισπούδαστους απογόνους τους.

Γιώργος Δαμιανός

24grammata.com- free ebook, σειρά: εν καινώ

α.κατεβάστε το στη μορφή flipping book, κλικ εδώ



β. κατεβάστε το στη μορφή pdf, κλικ εδώ

Πηγή

22 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11:57:00 π.μ. EEST  

Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος, μπράβο!

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:58:00 μ.μ. EEST  

Οι Βούλγαροι έστελναν σε καταναγκαστικά έργα τους Έλληνες της Μακεδονίας και την περίοδο 1916-17. Ο προπάππος μου από την μεριά του πατέρα μου γύρισε σακατεμένος το 1918 από το βουνό Κίτσοβο της Βουλγαρίας, ο άλλος προπάππος μου μαζί με τον πατέρα του και άλλους τρεις ξαδέρφους δεν επέστρεψαν ποτέ...Δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες...Στις Σέρρες κάθε οικογένεια έχει να διηγηθεί ανάλογες ιστορίες...
Επισυνάπτω και ένα δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε από κάποιον που βίωσε τα καταναγκαστικά έργα και την "φιλοξενία" των Βουλγάρων.

http://www.youtube.com/watch?v=3t7udnvE-Dw

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:06:00 μ.μ. EEST  

Mια άμεση μαρτυρία για την μεταφορά από τους Βουλγάρους - κατά το 1916-1918 - του ελληνικού ανδρικού πληθυσμού της Ανατολικής Μακεδονίας στα ενδότερα του κράτους τους.
Γράφει ο Αντιστράτηγος Μπουλαλάς το έτος 1959:
΄΄……. δεν παρήλθε ακόμη η συγκίνησις ήν εδοκίμασα όταν την 28 – 30 Σεπτεμβρίου 1918 παρέστην, αποτελών μέρος της εμπροσθοφυλακής του 2 ου Πεζικού Συντάγματος, εις την ανακατάληψιν της Ανατολικής Μακεδονίας μέχρι Καβάλας. Ευρέθημεν εκεί προ των λειψάνων της Βουλγαρικής θηριωδίας, ολίγων γυναικών –φαντασμάτων λόγω της πείνης και των στερήσεων –οι άνδρες είχον όλοι ανεξαιρέτως απαχθεί ως όμηροι, πλήν των υπηρηλίκων….. ΄΄
Είναι γνωστή η οργανωμένη προσπάθεια της Βουλγαρίας να αλλοιώσει πλήρως την εθνολογική σύσταση της Θράκης κατά τους 2 Παγκοσμίους Πολέμους. Πρόκειται για επίσημη -τότε -πολιτική και όχι απλά για εγκλήματα που διαπράττουν μέλη στρατιωτικών μονάδων κατά ή μετά κάποια μάχη.

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 8:57:00 μ.μ. EEST  

Εξαιρετικό άρθρο που φανερώνει πτυχές τις ιστορίες μας που αγνοούμε.

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:38:00 μ.μ. EEST  

Γιατι να μην το παιζει η τηλεοραση στις ειδησεις των 8 να μαθουν τα παιδια μας ποιοι ειναι οι βουλγαροι?

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2012 στις 4:24:00 π.μ. EEST  

βλεπω συναχεια να βγαζετε ιστορικα θεματα...ΜΠΡΑΒΟ!
αλλα αντι να μιλαμε για τα περασμενα μονο ας μιλησουμε για το ΠΑΡΟΝ!

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?
μαλλον τους ελληνες δεν τους νοιαζει...μαλλον οι βορειοηπειρωτες ειναι ολιγον αλβανοι στα ματια τους...
αργειτε νεοελληνες αργειτε πολυ
και σε λιγο θα βλεπουμε στα ιστορικα θεματα και την βορεια ηπειρο

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:24:00 π.μ. EEST  

@ 11 Σεπτεμβρίου 2012 10:38:00 μ.μ.

Γιατί να μη το "παίξει" η τηλεόραση και μάλιστα στις ειδήσεις των 8???!!!

Διότι οι βούλγαροι "πλημμύρισαν" και φέτος τη Μακεδονία μας και ειδικότερα τη Χαλκιδική με αυτοκίνητα, που ούτε στον ύπνο μας δεν έχουμε δεί!!, ρέει άφθονο το χρήμα! και ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάνουν στους "πεινάλες" Έλληνες τους μάγκες!!
Συνεπώς, εν μέσω κρίσεως είναι ΟΛΟΙ ευχαριστημένοι!! Ποιός θα ασχοληθεί με προπολεμικές ιστορίες!!! Να μας πουν πολεμοκάπηλους και ρατσιστές και να μας ζητήσει "τα ρέστα" ο άνθρωπιστής "γιαλατζή" αριστερός κον μπεντίτ!! εκείνος ντε του Μάη του ΄68!!

Γιάννης

TED 12 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11:23:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 11 Σεπτεμβρίου 2012 10:38:00 μ.μ.

Ποιά παιδιά;

Αυτά που πάνε Βουλγαρία να ψωνίσουν φτηνές "μαϊμούδες" μάρκες;

Αυτά που πάνε Βουλγαρία να γ@@@σουν με 5 Ευρώ;

Αυτά που προτιμάνε τα Βουλγαρικά χιονοδρομικά κέντρα (Σαντάνσκι και Μπάνσκο) απ'τα αντίστοιχα Ελληνικά;


Συμφωνώ μαζί σου αλλά φοβάμαι πως η κατάσταση αποβλάκωσης είναι (σχεδόν) μή αναστρέψιμη.

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:25:00 μ.μ. EEST  

αυτοι ειναι οι Βουλγαροι:
http://www.youtube.com/watch?v=o7OBEKla_0s

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:47:00 π.μ. EEST  

Πρώτον ότι έκαναν οι βούλγαροι ήταν πριν 60 χρόνια. 20 χρόνια νωρίτερα το μίσος τους ήταν τόσο μεγάλο που μετέφεραν μονάδες τους στα σύνορα με την τουρκία το 87

Δεύτερον παίζουμε το παιχνίδι του χρόνου; μου έκανες σου έκανα; γιατί θυμάμαι κάτι ουρές τυφλών χιλιόμετρα μακριές όταν οι βούλγαροι ήταν σκλάβοι μας και προσπαθούσαν να γίνουν ελεύθεροι.
400 χρόνια σκλαβιά στους τούρκους εμείς, 500 οι βούλγαροι σε μας. τι; δεν το έλεγε η ιστορία στο γυμνάσιο; ο βασίλειος ο ευνούχος γνωστός και σαν βουλγαροκτόνος σας λέει κάτι;

Τρίτον πάμε πίσω στο 1900-1950. Δεν φταίνε οι βούλγαροι. εμείς φταίμε όπως όλες τις φορές:

1. μακεδονικό και βαλκανικοί. και οι 2 χώρες παίζαμε για τον ίδιο χώρο. κερδίσαμε αλλά δεν αποτελειώσαμε τον αντίπαλο. αντιθέτως τόσο στο μακεδονικό όσο και στον ΒΒΠ πέσαμε σε τεράστια λάθη με ανυπολόγιστη αιμορραγία σε στρατό και πολίτες. Η ενσωμάτωση της αν. ρωμυλίας δεν ανταποδόθηκε στο ίδιο νόμισμα με την κατάληψη των σκοπίων λόγω της άθλιας απόδοσης της 5ης μεραρχίας.

2. ΒΠΠ. Οκ φεύγουν οι γερμανοί και κάνουμε τί; κυνηγάμε τους βούλγαρους που την κάνουν νύχτα με ότι καταφέρνουν να κλέψουν πάνω σε τραίνα; μπουκάρουμε μέσα; όχι. πλακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα πίνει σαν πρωθυπουργός ή γενικός γραμματέας καφέ στο ζόναρς. ναι ναι είμαστε μ@λ@κες.

3. Τέλος εμφυλίου και οι βούλγαροι μπουκάρουν σε νησίδα στον έβρο. Ο στρατός μπουκάρει και το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που αν γινόταν σήμερα θα παιζόταν στο redtube. τί κερδίσαμε; τίποτα. η ΕΣΣΔ φώναξε! μεταβολή και πίσω αφήνοντας το ΔΣΣ με ένα τεράστιο πλαϊνό μέτωπο ανοιχτό κάτι που έτσουξε πολύ το 74.
(Η ΕΣΣΔ φώναξε και το 73 και έστειλε και την 76η επίλεκτη α/φ μεραρχία στο βελιγράδι αλλά οι ισραηλινοί πέρασαν το σουέζ και τους έγραψαν κανονικά. )
Ειδικά μετά την υποστήριξη της ΕΣΣΔ στους αριστερούς έπρεπε να της δείξουμε την αρχαία ελληνική χειρονομία με τις 2 παλάμες ανάμεσα στα μπούτια και να πάρουμε τα σόφια και την φιλιππούπολη. φταίνε οι βούλγαροι;;;;

πάμε και πίσω στην εποχή μας. ελληνικό προϊόν στο τοπικό σουπερμάρκετ 3 ευρώ. το ίδιο με ανεβασμένο το κόστος μεταφοράς στα σόφια 1 ευρώ.
φταίνε οι βούλγαροι;;;;

τέλος να προσθέσω οτι το 1991-1996 όταν οι βόρειοι δεν είχαν βενζίνη να κουνήσουν μια ταξιαρχία 100 μέτρα αφήσαμε το μοναστήρι, την κορυτσά και την φιλιππούπολη ξεχασμένες όπως κάνουμε πάντα με ότι δεν είναι στο τρίγωνο κολωνάκι-παλαιό ψυχικό - εξάρχεια.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2:17:00 μ.μ. EEST  

@ μηδενιστής 13 Σεπτεμβρίου 2012 10:47:00 π.μ.

Πες τα χρυσόστομε!!!

Γιάννης

Υ.Γ. Σε ΟΛΑ μ...ες!!
Ειδκότερα ΣΗΜΕΡΑ, μας στραγγίζουν κανονικότατα και όμως περιμένουμε το ΠΑΜΕ!!! να μας λύσει τα προβλήματα!!
ο πρόεδρος, ο α' αντιπρόεδρος και ο β΄αντιπρόεδρος του ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις (΄δηλ. του ξεπουλήματος) εισπράτουν αντίστοιχα 21000, 15000 και 14000 ευρώ ΜΗΝΙΑΙΩΣ!! και για τις ΕΔ μειώσεις 6% αναδρομικά!!!
Γνώμη μου: ΟΛΟΙ οι ένστολοι να τα παρατήσουν ΟΛΑ και να φύγουν!!
Ας αναλάβουν οι φωστήρες του ΥΠΟΙΚ.

ΑΧΕΡΩΝ 13 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:17:00 μ.μ. EEST  

@Μηδενιστὴς
Σὴμερα ὲκανες πολλὲς πιρουὲτες,λιγὰκι δὺσκολο να σε πὰρω με τη σειρὰ,αλλὰ ὸτι τους εὶχαμε και 500 χρὸνια σκλὰβους τους Βουλγὰρους δεν διευκρὶνησες πὸτε συνὲβη.
Εγὼ σου επισημαὶνω ὸτι ὴλθαν στην ελληνικὴ χερσὸνησο (του Αὶμου) ως εισβολεὶς,η Κωνσταντινοὺπολη τους ανὲχθηκε ως φοιδερὰτους(ομὸσπονδους),και ὲτσι κατσικὼθηκαν το μεγαλὺτερο μὲρος της Θρὰκης,πριν γὶνουν η γὰγγραινα της αυτοκρατορὶας.
Αυτὸ το ''ευνοὺχος''για τον Βασὶλειο τον Βουλγαροκτὸνο,για πολὺ ''προχὼ''μου ακοὺγεται.Προσωπικὰ δεν τον γνὼρισα βὲβαια,αλλὰ απ´ὸτι ὲχω καταλὰβει,σὲρνεται διεθνὼς το προχὼ,μετὰ τον Αλὲξανδρο,φαὶνεται να παὶρνει σειρὰ ο Βασὶλειος.
Πὰντως,αυτὸ το ''εμεὶς φταὶμε,οπως ὸλες τις φορὲς'' εὶναι αυθεντικὰ ελληνοκεντρικὸ.

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2012 στις 8:57:00 μ.μ. EEST  

Μηδενιστή, αν και συμφωνώ σε μερικά που λες σε άλλα απλώς απλοποιείς τα πράγματα.
τις μονάδες που μετέφεραν το 87 στα σύνορα Τουρκίας το έκαναν με την γνώμη της ΕΣΣΔ γιατί απλά την συνέφερε δύο Νατοικές χώρες να αλληλοσπαραχτούν αν τα κατάφερναν και απλώς έριξαν λάδι στην φωτιά.

το να συζητήσουμε για τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο θέλει πολύ χρόνο και δεν είναι του παρόντος.

1900-1950 δεν μπορώ να δεχτώ ότι πάντα φταίμε εμείς οπότε δεν τρέχει τίποτα! πρώτον οι Έλληνες δεν έκαναν κρατική πολιτική να στέλνουν μαζικά σε καταναγκαστικά έργα όπως η Βουλγαρία έστειλε Έλληνες στην Βουλγαρία αλλά και στην Γερμανία, όταν η δεύτερη ζήτησε εργάτες στον ΒΠΠ οι πονηροί Βούλγαροι προσπάθησαν να στείλουν Έλληνες της Μακεδονίας και Θράκης σαν Βούλγαρους! συνεχώς προσπαθούσαν με κρατική πολιτική εξόντωσης/εκτοπισμού να επιβληθούν στην Μακεδονία/Θράκη κάτι το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί με τοπικά/περιορισμένα εγκλήματα στρατιωτών αν υπήρχαν οι οποίοι τελούσαν εν βρασμό ψυχής.

συμφωνώ ότι δεν αποτελειώσαμε μια και καλή με τους Βούλγαρους στο μακεδονικό/βαλκανικούς αλλά στους βαλκανικούς εμπλέκονταν πολλοί ενδιαφερόμενοι και η κατάσταση ήταν περίπλοκη.

Λες τέλος Β'ΠΠ και οι Βούλγαροι φεύγουν και εμείς μπλέκουμε στον εμφύλιο, έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά ακόμη και αν δεν γινόταν εμφύλιος οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού περιελάμβαναν μία ταξιαρχία (3ΕΟΤ) και 2-3 μοίρες αεροπορίας συν τον στόλο, όλα τα βαρέα αλλά και ελαφρά όπλα του ελληνικού στρατού είχαν κατασχεθεί/καταστραφεί κατά την παράδοση το 1941 και θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και χρήμα για να ανασυσταθεί ο στρατός μας, και οι Βούλγαροι δεν έφευγαν τρέχοντας όπως λες, παρότι οι σοβιετικοί είχαν εισέλθει στην Βουλγαρία και αυτή είχε παραδοθεί, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής παρέμεναν στην Ελλάδα (2-3 μεραρχίες) ακόμα και μετά τον Οκτώβριο του 1944 που επανήλθε η κυβέρνηση και ο στόλος μας με την 3η ταξιαρχία και δεν έδειχναν διάθεση να αποχωρήσουν! Αποχώρησαν μόνο μετά από εντολή των Σοβιετικών, σίγουρα προσπάθησαν να τους πείσουν πρώτα ότι ήταν προς το συμφέρον των σοβιετικών να παραμείνει κατεχόμενη η περιοχή από τον βουλγαρικό στρατό, η οποία Βουλγαρία σημειωτέον δεν κήρυξε ποτέ τον πόλεμο στην Ελλάδα!

Τέλος εμφυλίου και λες ότι η βουλγαρία καταλαμβάνει νησίδα του έβρου και εμείς μπαίνουμε μέσα και επιστρέφουμε άρον αρον μετά την εντολή των σοβιετικών!
με πιάνεις αδιάβαστο το παραδέχομαι! δεν το ξέρω! αλλά το συγκρίνεις με την διάβαση των ισραηλινών στο Σουέζ το 1973.

συνέχεια..

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2012 στις 8:58:00 μ.μ. EEST  

συνέχεια ..

καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τους ισραηλινούς το 73, τι μπορούσαν να φοβηθούν οι ισραηλινοί από μία μεραρχία α.φ? θα την κατέκοπταν εύκολα με τις δυνάμεις που διέθεταν αν τελικά κατέφτανε στην περιοχή. οι δυνάμεις που μπορούσε να φέρει η ΕΣΣΔ στην Βουλγαρία το 1949 ήταν τεράστιες και μην ξεχνάς δεν ήμασταν ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ, γίναμε το 1952, και ο Ε.Σ. δεν είχε ακόμη αναλάβει σε μέγεθος και δυνατότητες από τον εμφύλιο (περιορισμένη αεροπορία, πυροβολικό, μόνο 52 Κένταυρος άρματα με ξεπερασμένα πυροβόλα 57mm) αμφιβάλω αν μπορούσε να τα βάλει με μόνο τον Βουλγαρικό στρατό το 1949. τα μεγέθη και η απόσταση των σοβιετικών, της περίπτωσης μας το 1949 είναι απλώς μη συγκρίσιμα με τους ισραηλινούς στο Σουέζ το 73.

όσων αφορά τα ελληνικά προϊόντα στη Βουλγαρία είμαι απολύτως σύμφωνος και είναι ένα απέραντο Αίσχος! κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι απλά οι ηθικές δυνάμεις τους έθνους μας έχουν καταρρεύσει και αλωθεί πλήρως, και αντικατασταθεί από το σημερινό αίσχος του κέρδος (ακόμα και παράνομου) και της λογικής "μακριά από τον κ...ο μου και όπου θέλει ας μπει". Κάτι που δείχνει ότι αν και ακόμη η Ελλάδα έκανε κάτι το 91-96 δεν υπήρχαν οι ηθικές δυνάμεις του έθνους μας για να υλοποιηθούν. αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που είναι αδύνατο να απαντηθούν, ας πούμε ότι ο ελληνικός στρατός καταλάμβανε τις ελληνικές περιοχές το μοναστήρι, την Φιλιππούπολη βόρεια 'Ηπειρο, τι θα κάναμε με τον μη ελληνικό πληθυσμό αυτών των περιοχών? θα τους εκδιώχναμε? γιατί δεν νομίζω να γινόταν ξανά αυτές οι περιοχές ελληνικές χωρίς την ανταλλαγή των πληθυσμών που έγινε μετά τους βαλκανικούς πολέμους μικρά Ασία. Θα τους επιτρέπαμε να παραμείνουν με τον κίνδυνο να γίνουν οι περιοχές αυτές Παλαιστίνη/Κουρδιστάν με συνεχές αντάρτικο και χτυπήματα?. πως θα αντιδρούσε η ελληνική κοινωνία αν εμπλεκόταν σε ένα μακροχρόνιο αντάρτικο? τι θα γινόταν αν μας καταδίκαζε ο ΟΗΕ στις περιπτώσεις της προσάρτησης/εκδίωξης του μη ελληνικού πληθυσμού και μας επέβαλλαν εμπάργκο? με την διαρκή απειλή της Τουρκίας στα πλευρά μας η οποία να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχανε την ευκαιρία και θα οργάνωνε αντάρτικες ομάδες ώστε να απασχολούν και να ματώνουν όσες περισσότερες Ελληνικές δυνάμεις μπορεί ώστε να αδυνατίσει την ούτως ή άλλως αδύναμη ανατολική άμυνα μας ώστε να κάνει την κίνησή της με την άνεσή της όταν θα έρθει η στιγμή. υπάρχουν πολλά προβλήματα, ξεκινώντας από τις σημερινές εθνικές/ηθικές δυνάμεις του έθνους μας έως καθαρά στρατηγικά προβλήματα.

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:18:00 π.μ. EEST  

@φίλε ΑΧΕΡΩΝ καλημέρα

Σκλάβους τους είχαμε απο την στιγμή που πάτησαν στην εδώ μεριά του δούναβη μέχρι την κατάκτηση της περιοχής απο τους οθωμανούς (700-1300). Δεν ήρθαν παράνομα -καθότι οι βυζαντινοί θα τους έπαιρναν φαλάγγι- αλλά ήρθαν νόμιμα σαν εργάτες στα χωράφια όπως και οι σλάβοι. η ελληνική τεμπελιά είναι αρχαιότατο φαινόμενο - ακόμα και τώρα υπάρχει συνδικαλισμός...

Που φταίμε; Αν διαβάσεις λίγο γενικά για τους τουρανικής καταγωγής πιθήκους ήμασταν οι μόνοι παγκοσμίως που δεν τους σφάξαμε...
Τα ίδια και με τον υπόλοιπο ζωολογικό κήπο απο τις ίδιες περιοχές της κεντρικής ασίας: τούρκους, άβαρους κτλ.
Δεν κάναμε μ@λ@κία;;;;; Οι βούλγαροι φταίνε;;;;

Ο βασίλειος ήταν ευνούχος - αν και είχε πολύ περισσότερα @@ απο τον αδερφό του και οποιονδήποτε μετά μέχρι τον παλαιολόγο.
Δεν αλλάζει η ιστορία ή τα κατορθώματα ίσως του μεγαλύτερου αυτοκράτορα, ίσα ίσα αυξάνεται και η φήμη του καθώς ότι έκανε σίγουρα δεν το έκανε για τα παιδιά του. Ήταν Έλληνας κάτι που δεν μπορώ να πω για πολλούς βυζαντινούς (ελληνικής ή αλλοδαπής καταγωγής) αυτοκράτορες.

μηδενιστής

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:20:00 π.μ. EEST  

@Πέτρος Κ.
Καλημέρα και σε σένα

Δεν με νοιάζει βάση ποιου έκαναν την κίνηση το 87. Με νοιάζει οτι κόλλησαν (fixed) ένα απο τα 3 ΣΣ της 1ης στρατιάς, γύρισαν προς τα βορειοδυτικά το δεύτερο και άφησαν το ΔΣΣ να ενισχυθεί με τις 3 μεραρχίες του ΓΣΣ ανενόχλητα.
Ποιος άλλος μας έχει βοηθήσει έτσι;;;;;;; Πραγματικά δεν θυμάμαι.

Δεν υπήρχε περίπλοκη κατάσταση εκτός απο αυτές που δημιουργούμε μόνοι μας.
Πήραμε την ίδια βοήθεια με τους βούλγαρους απο τους σπόνσορές μας πριν τους βαλκανικούς. Αυτοί έφτιαξαν 300,000 στρατό, εμείς φάγαμε τα λεφτά κλασικά.
Όπου τους βρήκαμε στην μάχη τους λιανίσαμε αφού φυσικά μπαίναμε φάτσα κάρτα στα πολυβόλα τους πάντα πεδιάδα και με το σώμα όρθιο.... Όταν ξεμείναμε απο δυνάμεις - ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΑ αυτό γίνεται σε όλους τους ελληνικούς πολέμους λόγω του δόγματος του "ήρωα-αθάνατου"- είχαν ακόμα 200,000 στρατό που φυσικά δεν μας την έπεσε να μας στείλει στην λαμία, λόγω των 3 άλλων κρατών που μπήκαν στον ΒΒΠ.
Στο τέλος του ΒΒΠ ήταν υπερδύναμη στην θέση των τούρκων και απο τύχη κρατήσαμε ότι κρατήσαμε λόγων των άγγλων και των ρώσων που είδαν οτι η βουλγαρία παραστρατούσε προς γερμανία μεριά.

Στο τέλος του ΒΠΠ η ελλάδα μπορούσε να ζητήσει οπλισμό απο την αγγλία πχ απο τα γερμανικά αποθέματα όπως έκαναν σχεδόν όλες οι ευρωπαικές χώρες.
Ο βουλγαρικός στρατός που δεν είχε ΚΑΜΙΑ σχέση με τον στρατό του Α/ΒΒΠ θα πάθαινε γερή πλάκα πιστεύω ακόμα και με τις ελαφρές δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Το 41 μπήκε με βόδια... Ούτε στην τροία δεν είχαμε βόδια 3000 χρόνια νωρίτερα!!!
Ήταν μοναδική ευκαιρία να ενωθεί ξανά το έθνος κάτω απο έναν εθνικό απελευθερωτικό πόλεμο.
Δυστυχώς δεν το ζήτησε κανείς.

Συγκρίνω το 50 με το 73 γιατί ούτε οι ισραηλινοί, ούτε εμείς θα τα βάζαμε με τους σοβιετικούς. [Το 73 η α/φ μεραρχία των σοβιετικών ήταν το πρώτο κύμα με άλλες 6 στη συνέχεια και τις στρατιές του νοτιοδυτικού μετώπου (τις ίδιες που θα την έπεφταν στην ελλάδα) να ακολουθούν.] Η ελλάδα όχι μόνο ήταν αμυνόμενη αλλά απο τη γιάλτα ήταν 100% αμερικανικό έδαφος κάτι που κατάφεραν οι ισραηλινοί μόλις το 73 με την αμερικανική επιχείρηση Nickel Grass.
Κανένας δεν πρότεινε πόλεμο γιατί με την ήττα των αριστερών οι "μεγάλοι" είχαν άλλα στο μυαλό τους: πλιάτσικο, λεηλασίες και τοποθετήσεις σε θέσεις κυβέρνησης για την οριστικοποίηση των κλοπών και για τον επόμενο αιώνα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις του 50 ήταν πιο βρόμικες και πιο ανθελληνικές σε σημείο που ο τζέφρυ μοιάζει με έλληνα υπερήρωα... Μόνο στην ελλάδα αυτοί που ήταν στην κατοχή στα 4 και φόραγαν κουκούλα πέρασαν σε θέσεις υπουργείων και δυστυχώς έχουμε και τις φάτσες τους σε αγάλματα, σε αφίσες και στα επίσημα βιβλία της ιστορίας...

Καθόλου τυχαίο λοιπόν που τα γεγονότα του 50 δεν τα ξέρουμε σχεδόν καθόλου όταν παρόμοια γεγονότα μεταξύ κινέζων-σοβιετικών κτλ έχουν τόμους βιβλίων. Οι άντρες που έφυγαν με τα τρένα απο τη πελοπόννησο και την στερεά και μπήκαν βουλγαρία με το Μ1 και την λόγχη πέθαναν φτωχοί και μετανάστες, βγάζοντας τον 20ο αιώνα με ένα κοτόπουλο τον μήνα.


Τέλος τα εδάφη που θα μπαίναμε το 91 ήταν και είναι 100% ελληνικά με ελάχιστους ξένους που θα έκαναν και τούμπες να φάνε φαί και να βρουν δουλειά. Αν μαπίναμε πιο μέσα ανταλλαγή όπως λες με πολλές κλοτσιές. Μην σου πω θα έμπαινε και η τουρκία παρέα και θα είχαμε και τον γερο-μπους απο πάνω.
Δυστυχώς δεν θα μάθουμε γιατί η περίοδος αυτή ήταν για την ελλάδα η εποχή του μητσοτάκη, του μαμιδάκη, της μιμής και της αυριανής... Την επόμενη χρονιά μας τον φόρεσαν τα σκόπια, οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να σηκώνουν και τα θεμέλια και να τα μεταφέρουν βουλγαρία και το "όνειρο" της μεταπολίτευσης τέλειωσε στα ίμια, στο χρηματιστήριο και στα 500δις χρέος.

Η χώρα μας αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα αποφυγής για εθνική κρατική πολιτική.
Η μόνη χώρα που μισεί τα παιδιά της παγκοσμίως μετά την καμπότζη του πολ ποτ.

μηδενιστής

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 14 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:54:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή
Βασίλειος ευνούχος ήταν ο Βασίλειος Λεκαπηνός, νόθος γιος του Ρωμανού Α΄Λεκαπηνού. Ο Βασίλειος Λεκαπηνός έμεινε στο προσκήνιο για 40 χρόνια και πέντε αυτοκράτορες, ώσπου τον ξεφορτώθηκε ο Βασίλειος Β΄ - εννιά χρόνια μετά την ανάρρησή του στο θρόνο. Ο Βασίλειος Β΄ παραδίδεται οτι υπήρξε στα νιάτα του γυναικάς αλλά μετά τις στάσεις του Βάρδα Φωκά και Βάρδα Σκληρού παράτησε τα γλέντια και τις γυναίκες και παντρεύτηκε το θρόνο.

Έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην τύφλωση των Βουλγάρων αιχμαλώτων μετά τη μάχη στο Κλειδί (1014). Να έχουμε υπ'όψη μας οτι ο ακρωτηριασμός και η τύφλωση στο Βυζάντιο δεν ήταν παρά μια επιεικέστερη από το θάνατο ποινή. Η ποινή για τους στασιαστές ηταν τύφλωση - και οι Βούλγαροι θεωρήθηκαν στασιαστές. Ίσως πάλι η ποινή να επιλέχτηκε για διαρκή παραδειγματισμό των υπολοίπων. Έπειτα οι Βυζαντινοί ήταν πολιτικοί, όχι μανιάτες. Ο Σαμουήλ μόλις είδε περίπου 8000 τυφλούς (και όχι το υπερβολικό 14.000 που λέγεται, δεν ήταν τόσοι οι αιχμάλωτοι)έπαθε ανακοπή και σε λίγες μέρες πέθανε. Ακόμα και έτσι ο πόλεμος κράτησε άλλα τέσσερα χρόνια. Συνολικά 36 χρόνια. Ήταν από τους αγριότερους πολέμους των Βυζαντινών και χωρίς καμμιά διάθεση συνδιαλλαγής των εμπολέμων, πράγμα που δεν το βλέπουμε στον πόλεμο με τους Άραβες.

Τέλος η εγκατάσταση των Σλάβων αλλά και των Βουλγάρων (που ο αρχικός πυρήνας τους υπό τον Ασπαρούχ ήταν μογγολικής καταγωγής και, ενώ αργότερα ο λαός αφομοιώθηκε από τους Σλάβους της περιοχής, οι αριστοκράτες, οι Βογιάροι, διατηρούσαν με πείσμα την αρχική τους καταγωγή, την ειδωλολατρική θρησκεία και την αντίθεσή τους προς το Βυζάντιο, το οποίο και επιθυμούσαν να υποκαταστήσουν στα βαλκάνια) ήταν σχεδόν απαραίτητη. Οι περιοχές έως και την Πελοπόννησο είχαν σχεδόν ερημώσει από τις βαρβαρικές επιδρομές τους αιώνες που διαδέχτηκαν την διάλυση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι Σλάβοι ήταν μια κάποια λύση. Με τους σλάβους το πείραμα του εκχριστιανισμού εξελληνισμού πέτυχε, με τους Βούλγαρους έμεινε στα μισά. Το γιατί θέλει πολύ ανάλυση αλλά είπα ήδη μερικά για τους Βογιάρους.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2012 στις 8:34:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή
καλησπέρα

Λες ότι στο τέλος του ΒΠΠ μπορούσε η Ελλάδα να ζητήσει οπλισμό από τη Αγγλία από τον γερμανικό οπλισμό που παραδόθηκε, αν και υπήρχε αυτή η δυνατότητα πολύ απλά οι Αγγλική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να το πράξει αποδεδειγμένα, καθώς τέλειωνε ο ΒΠΠ είχαν λυσάξει να απελευθερώσουν τα Δωδεκάνησα πριν παραδοθούν ή αποχωρήσουν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, για τον απλούστατο λόγο ότι παζάρευε τα Δωδεκάνησα με τους Τούρκους αν έμπαιναν στον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας και για να τους δελεάσουν επιχειρούσαν να τα καταλάβουν για να είναι πιο εύκολο να τους τα δώσουν πριν γίνουν οι συζητήσεις μετά τον πόλεμο, και η απόδειξη αυτού είναι ότι όταν παραδόθηκε η γερμανική μεραρχία "Ρόδος" οι Άγγλοι φόρτωσαν όλο το πολεμικό υλικό της μεραρχίας, το οποίο ήταν πολύτιμο για εμάς, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων, και πυροβόλα εφόδου και άρματα Stug- IIIG και PZ-IVG και τα έριξαν στην θάλασσα! προφανώς ώστε να μην υπάρχουν τοπικές δυνατότητες να εμποδιστούν οι τουρκικές δυνάμεις οι οποίες θα καταλάμβαναν τα νησιά με τις ευλογίες των Άγγλων και προτού μπορέσουμε να αντιδράσουμε να οδηγηθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. επίσης μόλις τελείωσε ο ΒΠΠ απαίτησε να επιστραφούν τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη και τα αντιτορπιλικά τα οποία παρέδωσε, αφήνοντας μόνο τα μαχητικά Spitfire και κάποια C-47. Αυτοί θα μας έδιναν τον οπλισμό των παραδομένων γερμανικών δυνάμεων? τα ίδια υπόσχονταν και στους Βούλγαρους για Θράκη/Μακεδονία. ουσιαστικά δεν υπήρχε δυνατότητα για γρήγορη και δωρεάν εξασφάλιση οπλισμού και επανασύστασης του Ε.Σ.

όσον για τους Σοβιετικούς το 73 σου υπενθυμίζω ότι δεν υπήρχε απλά η δυνατότητα μεταφοράς αυτών των δυνάμεων στην μέση ανατολή γιατί εκτός της α/φ μεραρχίας η οποία θα μπορούσε με αεροπλάνα να μεταφερθεί στην Αίγυπτο, οι υπόλοιπες απαιτούσαν πλοία και πολύ χρόνο να μεταφερθούν/αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης μετά από υπερπόντια μεταφορά, οι μχ/τθ μεραρχίες απαιτούν τεράστια λογιστική ουρά από εφόδια/καύσιμα και οι Αμερικανοί κυριαρχούσαν στην μεσόγειο, απλώς θα τους μπλόκαραν την μεταφορά αυτών των δυνάμεων, οι Σοβιετικοί απλώς μπλόφαραν και οι Ισραηλινοί/Αμερικάνοι το γνώριζαν!

όπως σωστά αναφέρεις στην Γιάλτα η Ελλάδα ήταν στην αμερικάνικη σφαίρα επιρροής, και η Βουλγαρία στην Σοβιετική οπότε δεν υπήρχε περίπτωση ούτε οι Αμερικανοί να μας υποστηρίξουν αλλά ούτε και οι σοβιετικοί να μην αντιδράσουν, το να μεταφέρουν δυνάμεις ήταν εύκολο για αυτούς σε αντίθεση με την μέση ανατολή.

για το 91 αναφέρω ξανά ότι δεν ήταν το 1912, οι αμερικάνοι δεν θα μας στήριζαν όπως λες, ήδη είχε διαφανεί η πρόθεσή τους να εντάξουν τα Βαλκάνια στην σφαίρα κυριαρχία τους και θα το έπαιζαν απελευθερωτές από τους σοβιετικούς. Η Τουρκία ποτέ δεν θα συνέπραττε ή θα έδειχνε ανοχή, απλούστατα από την οθωμανική εποχή η γεωστρατηγική τους "κοιτά" δυτικά και θέλει να κυριαρχήσει στο Αιγαίο ανεξάρτητα ποιος είναι στο τιμόνι της κυβέρνησής της, κεμαλικοί ή ισλαμιστές. θα οργάνωναν ανταρτικές δυνάμεις και από την άλλη θα μπλοκάριζε κάθε προσπάθεια για αναγνώριση των δικαιωμάτων μας στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ.

για την διακυβέρνηση της χώρας από το 50 και μετά και την συστηματική αποκοπή από τις παραδοσιακές ηθικές δυνάμεις του έθνους μας συμφωνώ, όπως και για τις ανόητες τακτικές εφόρμησης με την λόγχη χωρίς υποστήριξη από πυροβολικό/πολυβόλα και την ανούσια και υπερβολική θυσία των στρατιωτών μας στον 20 αιώνα το έχω αναφέρει και εγώ.

Πέτρος Κ.



ΑΧΕΡΩΝ 15 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:17:00 π.μ. EEST  

@Μηδενιστὴς
Φὶλε μου,με κὰλυψε ο Φκμκ,αλλὰ και ο Πὲτρος Κ.
Για την σκλαβιὰ των Βουλγὰρων τὼρα,θα περιοριστὼ να σου πὼ ὸτι οι ὶδιοι οι Βοὺλγαροι θεωροὺν ὸτι ὶδρυσαν κρὰτος το 680(μετὰ Χριστὸν,εννοεὶται),και το κρὰτος αυτὸ καταλὺθηκε απὸ τους Οθωμανοὺς.
Επὶσης,Χὰν και τσὰρους δεν ὲχουν οι σκλὰβοι.Μπορεὶς να τους πεὶς υποτελεὶς ὶσως,σκλὰβους ὸμως ὸχι.
Αλλὰ και στην νεὼτερη ιστορὶα της,η Βουλγαρὶα ξεκὶνησε το 1878 ως ηγεμονὶα,φὸρου υποτελὴς στον σουλτὰνο.Μὸλις το 1910 ανακηρὺχθηκε βασὶλειο,και ο ὲως τὸτε πρὶγκηψ Φερδινὰνδος αναγορεὺθηκε βασιλεὺς.
Ὴδη ὸμως,ὲστω και ως ηγεμονὶα,εὶχε χαρακτηριστεὶ ''Πρωσσὶα των Βαλκανὶων''.

tancred de hauteville 15 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2:53:00 π.μ. EEST  

μηδενιστή, απλά σπας κόκαλα...

Σκέψου μόνο ότι έτσι ήμασταν μια ζωή. Σηκώνεται μια μέρα ένα εικοσάχρονο παλικάρι μας ενώνει και μέσα σε σε 13 χρόνια φτιάχνει την μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ο πλανήτης.

Και τι κάνουμε τότε; Τον δολοφονούμε, του σφάζουμε την μάνα, την γυναίκα, τον κληρονόμο, τα τρία άλλα παιδιά του και μέσα σε 20 χρόνια διαλύουμε το κράτος του σε έναν εμφύλιο που δεν ξανάδε η ιστορία...

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:32:00 π.μ. EEST  

@Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ
Καλημέρα φίλε.
Ο Βασίλειος ο ΙΙ δεν έκανε παιδιά ούτε παντρεύτηκε. Εσύ λες οτι δεν εήταν ευνούχος αλλά το οτι συνέχισε την δυναστεία ο γιωτάς αδερφός του εμένα μου λέει άλλα.
Η τύφλωση των βούλγαρων και οτιδήποτε έκαναν οι βυζαντινοί δεν με βρίσκει αντίθετο, ίσα ίσα ντρέπομαι για την σημερινή παθητική στάση μας. Δεν μπορώ όμως να πω οτι η τύφλωση ή η πυρπόληση με υγρή πίσσα είναι διαφορετική απο ομαδικές σφαγές κτλ. Στο τέλος μένουν μόνο πτώματα.
Η λύσσα των βούλγαρων στους πολέμους με το βυζάντιο δείχνει πόλεμο απελευθέρωσης και όχι πόλεμο για μερικά χωράφια κοντά στον δούναβη ή στα σκόπια, περιοχές τόσο χάλια που οι βυζαντινοί πρακτικά χάριζαν σε όποιον τις καλλιεργούσε και πλήρωνε φόρους.
Δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα ε;;; χαχαχαχα :)

@Πέτρος Κ.
Φίλε σχετικά με το πρώτο μέρος:
Οι άγγλοι πολεμούσαν για την επιβίωση τους. Πες μου σε παρακαλώ σε ποια χρονική περίοδο μετά την γερμανική εισβολή βρήκαν ηγεσία, 500,000 άντρες και διάθεση για μάχη στους έλληνες.
Δεν βρήκαν παρά ένα βασιλιά αγκαλιά με το χρυσάφι να κάνει διακοπές, κάποιους ελάχιστους αξκους και φαντάρους στην αίγυπτο και μια κατάσταση στην ελλάδα χειρότερη απο μπουρδέλο όπου ο κάθε ρουφιάνος έτρεχε να γίνει δήμαρχος του ΙΙΙ ράιχ.

Γι αυτό και στράφηκαν πρώτα στους τούρκους, μετά στους κομουνιστές και μετά σε οποιονδήποτε μπορούσε να κρατήσει 2-3 ΤΘΜ στα βαλκάνια μακρυά απο τα μέτωπα. Αν έβλεπαν στρατό και διάθεση και όπλα θα παρείχαν και χρήμα. Τα ίδια θα κάναμε και μεις και χειρότερα στην θέση τους.
Ποτέ δεν τους ζήτησε κάποιος οργανωμένα όπλα και λεφτά για να του τα δώσουν. ΠΟΤΕ
Όπως είπα το 45 είχαμε άλλες έννοιες. Κάποιοι δήμαρχοι έπρεπε να διατηρήσουν τις θέσεις τους και κάποιοι αραχτοί στο λονδίνο να γυρίσουν με δάφνες καβάλα σε άσπρα άλογα...
Ακόμα όμως και ξεβράκωτοι την βουλγαρία την είχαμε για πλάκα.

Σχετικά με το 2ο μέρος οι σοβιετικοί θα μετακινούσαν μέσω ιράκ-συρίας τις στρατιές τους στη δαμασκό το 73. Δεν χρειάζονταν ποτέ μα ποτέ την θάλασσα.
Το σενάριο δουλεύτηκε μετά το 73 εκτενώς απο την αμερικανική κυβέρνηση και δεν είναι τυχαία η αντι-οικονομική προστασία της γεωργίας και η θέληση για την κατάληψη των ιρακ-συρίας απο τότε.
Η 'μπλόφα' όπως λες σταμάτησε τους ισραηλινούς μερικά δεκάδες χλμ απο το κάιρο.

Τρίτον επιμένω για το 1991. Τεράστια ευκαιρία χαμένη. Who dares wins. Οι άλλοι έχουν ίμια.

@Αχέρων
φίλε οι βυζαντινοί είχαν πολλούς βασιλιάδες υποταγείς. σχεδόν ότι φύλο κατέβαινε τον δούναβη είχε βασιλιά... ποτέ δεν ήταν στην πράξη ανεξάρτητοι ενώ πρωσία ονομάστηκαν λόγω του τεράστιου στρατού τους.

@tancred de hauteville
η προδοσία ήταν είναι και θα είναι το χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής. μας ξεχωρίζει απο τους βάρβαρους χαχαχαχαχαχα

μηδενιστής

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2012 στις 8:47:00 π.μ. EEST  

μηδενιστή καλημέρα.

για τους Άγγλους δεν έχεις δίκιο, το παζάρεμα με Βούλγαρους και Τούρκους δεν ξεκίνησε μετά την κατοχή αλλά από την κήρυξη του πολέμου της Ιταλίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 έως και την εισβολή των Γερμανών 6 Απριλίου 1941. όσω εμείς πολεμούσαμε τους Ιταλούς οι Άγγλοι ήθελαν να εξασφαλίσουν Γιουγκοσλαβία- Βουλγαρία και τους έταζαν αυτό που θα τους δελέαζε, τους Βουλγάρους την Μακεδονία, τους Τούρκους τα Δωδεκάνησα, και για να το καταπιεί η Ελλάδα θα της έδιναν την βόρειο Ήπειρο, και όλα αυτά φυσικά εν αγνεία της Ελλάδος η οποία πολεμούσε. Δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ αυτήν την συμπεριφορά των Άγγλων οι οποίοι παζάρευαν με εδάφη άλλων και δη σύμμαχης χώρας όπως η Ελλάδα που έστω από ανάγκη βρεθήκαμε σύμμαχοι με τους Άγγλους αλλά πάντως βρεθήκαμε. Οπότε δεν μιλάμε για την επιβίωση της Αγγλίας αλλά την επιθυμία της να διατηρήσει την προηγούμενη κυριαρχία της μετά τον ΒΠΠ και τίποτα άλλο, και στην βάση αυτή έταζε ότι θα έδινε στην Ελλάδα βόρειο Ηπειρο Κύπρο, στην βουλγαρία την μακεδονία ή θράκη, στους τούρκους δωδεκάνησα! φυσικά δεν είχε κανένα σκοπό να δώσει ότι η ίδια κατείχε αλλά παζάρευε αυτά που θα έπαιρνε από τους ηττημένους! Μετά την κατοχή μην περιμένεις ότι θα γίνονταν πολλά από αντάρτες μόνο τακτικός στρατός μπορεί να καθηλώσει πολλές μονάδες και η κατοχή της Ελλάδας εξασφαλίζονταν από τρίτης κατηγορίας μονάδες και "αστυνομικού ρόλου" ελαφρές μεραρχίες. οι λίγες αξιόμαχες γερμανικές μονάδες βρίσκονταν εδώ για την περίπτωση απόβασης αφού οι σύμμαχοι είχαν καταφέρει να έχουν τους γερμανούς στο σκοτάδι μετά το πέρας των επιχειρήσεων στην βόρεια Αφρική το πού θα έκαναν απόβαση Ιταλία ή Ελλάδα. οι άγγλοι μετά απο τις διάφορες βοήθειες στους αντάρτες επέλεξαν να βοηθήσουν τους κομμουνιστές κυρίως και τους χορηγούσαν όπλα, οι άλλες οργανώσεις τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά στην βοήθεια σε όπλα υλικά κάνοντας πάλι τις πολιτικές τους.
όσον αφορά τις μικρές ελληνικές δυνάμεις στην μέση ανατολή μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχαν και οι κομμουνιστές οι οποίοι με τις στασιαστικές κινήσεις στις ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τις αξιόμαχες δυνάμεις μας και να φανούμε αναξιόπιστοι στους συμμάχους, με κύριο στόχο να μην υπάρχει αξιόμαχο στράτευμα μετά την απελευθέρωση και να καταλάβουν την εξουσία οι κομμουνιστές όπως προσπάθησαν να κάνουν. απλώς εκείνο που δεν ήξεραν οι κομουνιστες ήταν ότι η σοβιετική ενωση τους χρησιμοποιούσε για να έχει ωφέλη αλλού όταν είδε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει όλα τα βαλκάνια μετά τις συμφωνίες με τους συμμάχους. φυσικά είχαμε και άλλες διχόνοιες εκτός των κομμουνιστών, αλλά αυτή ήταν η χειρότερη και η πιο επιζήμια.

για την μεταφορά μεγάλων σοβιετικών δυνάμεων στην συρία μάλλον το βλέπω υπερβολικό, μπορεί να ήθελαν φυσικά να περιορίσουν την επιρροη του ισραηλ αλλά το να κάνουν μαζική εισβολή στην μέση ανατολή μάλλον ήταν αδύνατο λόγω ευρύτερων γεωπολιτικών συνθηκών, η συρία είχε ηττηθεί στο γκολάν και οι αιγύπτιοι το ίδιο μετά απο τις αρχικές επιτυχίες τους είχαν υποχωρήσει στο σουέζ, εγώ πιστεύω ότι τόσο το ισραήλ το μόνο που ήθελε ήταν να εξουδετερώσει την ισχύ του αιγυπτιακού στρατού ώστε να μην το απειλήσει ξανά σε σύντομο χρόνο και όχι να καταλάβει την αίγυπτο εκτός του Σινά που της έδινε μια περιοχή άμυνας. το ίδιο ήθελε και σοβιετική ένωση, να μην καταληφθούν οι αραβικές χώρες, αφού μια εισβολή σοβιετικών στην μέση ανατολή θα έκανε την περιοχή κορέα και αυτό δεν το ήθελε ουτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΣΣΔ. άλλωστε το ισραηλ το απέδειξε όταν έγιναν οι συνθήκες ειρήνης και έλαβε διαβεβαιώσεις για την τήρηση της ειρήνης έδωσε πίσω το σινά και τα υψώματα του γκολάν.
Πέτρος Κ.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP