Σμπώκος και Γκούντρουν κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σμπώκος, περιλαμβάνονται στα πέντε πρόσωπα που πλέον είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του ''μαύρου πολιτικού χρήματος''. Ο ανακριτής της υπόθεσης απέστειλε την Τρίτη κλήσεις σε απολογία στους πέντε νέους κατηγορούμενους, αλλά και στους δεκαέξι ήδη κατηγορούμενους στην δικογραφία για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού.

Οι νέοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της νομιμοποίησης μεγάλων χρηματικών ποσών που μοιράστηκαν ως ''δώρα'' για προμήθειες όπλων από το υπουργείο Άμυνας είναι, πλην του Ι. Σμπώκου και της Γκούντρουν Μολντενάουερ-Τσοχατζοπούλου, πρώην συζύγου του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, οι Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης ,που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων και Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου στον οποίο φαίνεται να τοποθετήθηκαν χρήματα του πρώην υπουργού.

Ο ίδιος ο κ. Καρατζάς σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε επιλήψιμη εμπλοκή του στην υπόθεση.

Και οι πέντε καλούνται από τους ανακριτές της υπόθεσης να προσέλθουν εντός των επομένων ημερών σε απολογία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της διακίνησης και απόκρυψης χρημάτων, αν και αναμένεται ότι και οι πέντε νέοι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν προθεσμίες για τις απολογίες τους, που πιθανότατα θα προσδιοριστούν για την επόμενη εβδομάδα.

Συμπληρωματικές καταθέσεις για τους 7 προσωρινά κρατούμενους

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σαββατοκύριακου θα επανέλθουν στο ανακριτικό γραφείο και οι επτά προσωρινά κρατούμενοι στην υπόθεση, οι οποίοι καλούνται σε συμπληρωματικές απολογίες για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ εκ νέου αντιμέτωποι με τους ανακριτές θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Έτσι τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγος του και η κόρη του θα βρεθούν ξανά ενώπιος ενωπίω με τον ανακριτή.

Η ανάκριση μάλιστα, όπως λέγεται, έχει πλέον στη διάθεση της και στοιχεία από πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα, που μελέτησε εξονυχιστικά τα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης και κυριολεκτικά ακολούθησε βήμα-βήμα τις διαδρομές του χρήματος.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται να φωτίζουν τον ρόλο και τον βαθμό εμπλοκής της πρώην συζύγου αλλά και της κόρης του βασικού κατηγορούμενου.

Ο Γιάννης Σμπώκος είναι ποινικά ελεγκτέος από τους ανακριτές, τόσο για τα ποσά που φέρονται να δόθηκαν ως δώρα για την προμήθεια των υποβρυχίων, με όλες τις σχετικές συμβάσεις αλλά και για την προμήθεια των TOR M1.

Στα νέα κατηγορητήρια αναφέρεται ότι για τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, προμήθεια δύο νέων και εκσυγχρονισμού άλλων, το 2000 και το 2002 διατέθηκαν ως ''ωφελήματα'' μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εταιρίας FEROSTAAL και μοιράστηκαν από λογαριασμό της σε Ελβετική τράπεζα.

Αντίστοιχα, προγενέστερα, για την προμήθεια των 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων τύπου TOR M1 διακινήθηκαν από το 1998 έως το 2001 περισσότερα από 32 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσω επιταγών, που εκδόθηκαν σε διαταγές Λιβεριανών υπεράκτιων εταιριών.

Τα ποσά, κατά το κατηγορητήριο, κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρίες που διαχειριζόταν ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου και ήταν ιδιοκτησίας, κατά τις δικαστικές αρχές, του ίδιου του πρώην υπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

8 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:20:00 μ.μ. EEST  

Oσο σκεφτομαι πως ο ανθρωπος αυτος παραλιγο να γινει πρωθυπουργος της χωρας για λιγες ψηφους τρεμω.Μετα τον ορυμαγδο των αποκαλυψεων, το συνθημα "ο αγωνας τωρα δικαιωνεται", αναμφιβολα αποκτα μιαν αλλη διασταση.

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 4:27:00 π.μ. EEST  

H ειρωνία είναι πως η μόνη περίοδος μετά το 74 που παραγγείλαμε τόσα οπλικά συστήματα είναι επί υπουργίας Άκη. Και τώρα ξέρουμε το γιατί.

Μanolis 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:13:00 π.μ. EEST  

Δεν ηταν πολιτικα ορθο να ειναι ανευ κατηγοριας και εκτος φυλακης οι στενοι συνεργατες του Ακη. Το χειροτερο ομως ειναι , οτι ο Ακης (και η οικογενεια του) φαινεται να εχει τον αποκλειστικο ρολο του αποδιοπομπαιου τραγου του πλοιτικου συστηματος, μια και δεν βλεπουμε αλλους να δινουν λογο για ανομηματα ως τωρα.

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:15:00 π.μ. EEST  

ανωνυμε 10.20 αυτος που τελικα επικρατησε, πιστεψε με, ηταν πολυ χειροτερος ( και μας τον κατσικωσανε και για 2 τετραετιες )

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11:16:00 π.μ. EEST  


α) τα λεφτά θα έρθουν πίσω;
β) οι ''σύντροφοι'' δεν ήξεραν; Γιατί πιστευω πως ο Σιμήτης τον άφησε να αλωνίζει για να μην τον έχει στα πόδια του.

enkripto 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:00:00 μ.μ. EEST  

@Πρός ανώνυμο σχολιαστή που αναφέρει έτερο "αστέρα" πρώην ΥΕΘΑ

Συμφωνούμε..Ας ελπίσουμε ότι θα είναι σύντομα. Ας μην δίνουμε δικαιωμα με χαρακτηρισμούς που δεν μπορούμε (ακόμα) να δικαιολογήσουμε..

NF 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 1:15:00 μ.μ. EEST  

Υποθεστε ότι ειστε η Ferrostaal και θελετε να λαδωσετε για να παρετε τη δουλεια με τα υποβρυχια στην Ελλαδα. Ποιον θα λαδωσετε;

1)Την αρμοδια επιτροπη αξιολογησης του ΓΕΝ
2)Τον προϊσταμενο Αρχιπλοιαρχο της Διοικησης Υποβρυχιων
3)Τον Αρχηγο ΓΕΝ
4)Τον …Γενικο Γραμματεα Εξοπλισμων
5)Το Υπουργο Εθνικης Αμυνας
6)Τον Πρωθυπουργο.

Θα λαδωσετε αυτόν που παιρνει την τελικη αποφαση, και που εχει τον πρωτο και τον τελευταιο λογο. Στην Ελλαδα οι πολιτικοι σπανιως λαμβανουν υποψιν τις εισηγησεις των επιτελειων και οι αγορες οπλισμου γινονται με «πολιτικα-διπλωματικα» κριτηρια (πχ Α/Φ Mirage-2000 το 1985). Αρα δε θα ειχε νοημα να λαδωσετε τους στρατιωτικους. Θα λαδωσετε την Κυβερνηση. Αρκει να λαδωσετε τον Υπουργο Αμυνας; Μα το πολιτευμα της Ελλαδας είναι πρωθυπουργοκεντρικο, και ο εκαστοτε Πρωθυπουργος είναι οιωνει κοινοβουλευτικος Δικτατορας. Την τελικη αποφαση σε ένα θηριωδες project 2 δις. ευρω δε θα την παρει ο Υπουργος Αμυνας. Θα την παρει ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, όπως αλλωστε γινεται σε ολες τις πολύ μεγαλες προμηθειες του ελληνικου κρατους στην Ελλαδα. Ο ΥΕΘΑ εισηγηται, ο Πρωθυπουργος αποφασιζει, το ΚΥΣΕΑ…..επικυρωνει! Αρα θα λαδωνατε τον Πρωθυπουργο και το κυβερνων κομμα, αλλα βεβαιως θα δινατε και ένα γερο φιλοδωρημα και στον ΥΕΘΑ.
Αν ο Πρωθυπουργος ηταν βραχος εντιμοτητας,θα ηταν αδυνατο να γινει η λαδιά, διοτι το ΓΕΝ θα τον ενημερωνε για την υπερκοστολογηση των Υποβρυχιων και ο Ακης θα εβρισκε το μπελα του.
Δε σας κανει εντυπωση που ο αξιοσεβαστος Καθηγητης κ. Σημιτης ειναι στο απυροβλητο; Τι γινεται; Απλωσαν γυρω του τις προστατευτικες φτερουγες τους οι Γερμανοι;

Μη μου πειτε ότι τον παρεσυρε ο Ακης. Ο Herr Professor μπορουσε να απευθυνθει στο ΓΕΝ και να μαθει τι γινεται, και εξαλλου ειχε διορισει Υφυπουργους Αμυνας της εμπιστοσυνης του που των ενημερωναν για όλα.

Ο Ακης ως άλλος Ιησους σηκωνει το Σταυρο με τις αμαρτιες ολου του πολιτικου συστηματος! Ο Ακης ηταν ο μονος κλεφτης πολιτικος στην Ελλαδα, οι αλλοι είναι αμμωμες και ασπιλες παρθενες!

Επειδη ο Ακης ξερει πολλα, υποψιαζομαι συνδιαλλαγη. Ο Ακης θα καταδικαστει, για να γινει η ανθρωποθυσια που θα εξευμενισει τον εξαγριωμενο λαο. Θα μεινει 1 εως 1,5 ετος στη φυλακη, μεχρι να ηρεμησουν τα πραγματα, σε κελλι πολυτελειας, που θα μοιαζει περισσοτερο με σουιτα ξενοδοχειου 5 αστερων. Μετα θα αποφυλακιστει «για λογους υγειας», αλλωστε είναι 73 ετων. Σε ανταλλαγμα θα κρατησει το στομα του κλειστο.

Και ζησαμε εμεις κακα, ο Ακης καλα, ο σεβασμιος Καθηγητης κ. Σημιτης ακομα καλυτερα, αλλα οι Γερμανοι καλυτερα από ολους!

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

Άκη να κλέψεις μπορείς, αν δεν μπορείς και να τα ΚΡΥΨΕΙΣ,ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα!
Πάρε παράδειγμα τη νέα "βόμβα" Β.Λ.Μ.! Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ το μεμπτόν και άσε τον άλλον να "σκούζει" για γερό "φαγοπότι", που καλύπτει το τρέχον χρέος και για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τελευταίως ΚΑΙ από τους Αξκούς ΥΠΟΜΟΝΗ!
Και μια συμβουλή: Για όσο χρόνο μείνεις στη "ψειρού", προσπάθησε φουκαρά μου να μελετήσεις,πως γίνονται αυτές οι δουλειές! Δυστυχώς, δεν είναι ΟΛΑ ζεϊμπεκιές και παλαμάκια!

Γιάννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP