Εν Τάχει

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας επανέρχεται στην μόνιμη σύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η είδηση είναι ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απλώς «παρίστατο και χαιρέτιζε» τις αποφάσεις που λάμβαναν τα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ, χωρίς να έχει ουσιαστικό λόγο, πλέον θα έχει και πάλι δικαίωμα ψήφου.

Αυτό προβλέπεται στην πράξη υπουργικού συμβουλίου με αριθμό ΠΥΣ 29, από 28.8.2012.

Με την απόφαση αυτή του κ. Σαμαρά, αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πλέον θα είναι συνδιαμορφωτής των αποφάσεων της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας. (protothema.gr)


• Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η παράδοση του πρώτου Boeing 737-7ES αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης κι ελέγχου Wedgetail από την Boeing στην Τουρκική αεροπορία μετά από καθυστέρηση 5 ετών. Θυμίζουμε ότι το πρωτότυπο έχει κατασκευαστεί στην Αμερική, ενώ τα υπόλοιπα τρία στην Τουρκία. Τα δύο πρώτα είναι πλήρως εξοπλισμένα με τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και ακολουθούν πρόγραμμα πτητικών δοκιμών στην Τουρκία. Η 131η Μοίρα θα είναι εκείνη που θα τα αξιοποιήσει, μια μονάδα που επιχειρούσε παλιότερα με F-100C και RF-4E, και θα εδρεύει στο Ικόνιο.

Η επιδείνωση των ισραηλοτουρκικών σχέσεων είχε σημαντικό μερίδιο στην καθυστέρηση ένταξης σε υπηρεσία του συστήματος, μιας και η ισραηλινή εταιρία ELTA είχε αναλάβει τον ηλεκτρονικό μηχανισμό υποστήριξης και η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει διακόψει κάθε παράδοση ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Παρ' όλ' αυτά υπάρχουν ήδη πάνω από 20 Τούρκοι που εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της Boeing στο Seattle ως mission specialists ενώ 81 είναι προγραμματισμένοι να εκπαιδευτούν ακόμα στην Αμερική και 85 θα εκπαιδεύτούν στην συντήρησή τους στο Ικόνιο από αμερικανούς και αυστραλούς. Το αξιοσημείωτο είναι ότι 2 από τους 20 εκπαιδευόμενους mission specialists είναι προσωπικό των -κρατικών- Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ).



• Σύμφωνα με δημοσίευμα στο τελευταίο τεύχος του αγγλικού περιοδικού Air Forces Monthly, το DA42 (OPV/Optionally Piloted Vehicle) και συγκεκριμένα στην έκδοση θαλάσσιας επιτήρησης DA42MPP την οποία έχει παραγγείλει το Ηνωμένο Βασίλειο, θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό για το Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων (Border Surveillance System /EUROSUR) της FRONTEX ώστε να χρησιμοποιηθεί στην επιτήρηση των συνόρων της περιοχής Συνθήκης Schengen και συγκεκριμένα της Φινλανδίας της Ελλάδας της Ιταλίας και της Ισπανίας, με απαίτηση για 30 πλατφόρμες.

Θυμίζουμε ότι  το σύστημα βασίζεται στο ελαφρύ εκπαιδευτικό και α/φος γενικής αεροπορίας DA42 Twin Star και ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη δύο Dominator Medium-Altitude Long-Endurance (MALE) Unmanned Aerial Vehicles (UAV) τα οποία τροποποίησε η Ισραηλινή εταιρία Aeronautics Defense γι' αυτό τον ρόλο και τα οποία επίσης βασίζονται στην πλατφόρμα του DA42 .

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο τέλος της είδησης αναφέρεται ότι την 1η Οκτωβρίου το Dominator θα λάβει μέρος σε flyoff (αξιολόγηση) μη επανδρωμένων α/φων που θα πραγματοποιθεί στην 131 ΣΜ στο Άκτιο.




• Διαβουλεύσεις Κυπρίων και Ισραηλινών για το φυσικό αέριο. Ομάδα Κυπρίων τεχνοκρατών θα έχει την Κυριακή το απόγευμα στο υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ διαβουλεύσεις επί θεμάτων για το φυσικό αέριο.

Στόχος της κυπριακής πλευράς σε αυτό το στάδιο, είναι να πάρει το επίσημο «ναι» του Ισραήλ για τη διάθεση στην Κύπρο ποσότητας 0.5 - 0.7 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από το 2015 για 3 έως 5 χρόνια, σε συμφέρουσα τιμή.

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, έτσι ώστε αρχές του 2015 να μεταφερθεί στην Κύπρο το φυσικό αέριο, για να καλύψει τις ανάγκες ως τα μέσα του 2017, ή αρχές του 2018, οπότε αναμένεται να υπάρξει στην Κύπρο φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι σε περίπτωση που θα είναι θετική η απάντηση στο αίτημα, τότε δημιουργείται σημαντική υποδομή στη συνεργασία και αξιοποίηση, μέσω Κύπρου, των κοιτασμάτων, που βρίσκονται στην ΑΟΖ του Ισραήλ. (Πηγή: ΑΜΠΕ)

3 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:25:00 π.μ. EEST  

Δεν μαθαμε ποιοι φωστηρες του παρελθοντος το ειχαν καταργησει και φθασαμε στην προδοσια στα Ιμμια.Θελουμε ιστορικο.

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2012 στις 4:29:00 μ.μ. EEST  

Ο Σπηλιωτόπουλος.

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:35:00 μ.μ. EET  

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΛΥΦΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ. ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΛΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΙ ΣΑΝ ΜΟΧΛΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP