Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ίμια: Παλαιότερη συνάντηση της ΕΛ.ΑΚΤ με τους γείτονες
Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να παρενοχλήσει σλοβένικο σκάφος της Frontex που έπλεε εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων. Ο Τούρκος κυβερνήτης κάλεσε επανειλημμένα τον κυβερνήτη της Frontex να απομακρυνθεί απο την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι έπλεε εντός "τουρκικών χωρικών υδάτων". Ό Σλοβένος κυβερνήτης, φυσικά αγνόησε τις κλήσεις, ενώ παράλληλα περιπολικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατέφτασε στην περιοχή, καλώντας τους Τούρκους να αποχωρήσουν. H τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να προσεγγίσει το σλοβένικο σκάφος, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς πλησίον του. Σε εκείνο το σημείο το Ελληνικό σκάφος παρεβλήθει, προσπαθώντας να προστατέψει το περιπολικό της FRONTEX και συγκρούστηκε ελαφρά με τους Τούρκους. Προς το παρόν το Λιμενικό δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση, ενώ το Ελληνικό ΥΠΕΞ ετοιμάζεται να παραδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

Σκηνικό έντασης επικράτησε και χθές τα ξημερώματα στην ίδια περιοχή, καθώς Λετονικό σκάφος της FRONTEX παρενοχλήθηκε από τους γείτονες. Μάλιστα το τουρκικό γενικό επιτελείο προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση κατηγορώντας του Λετονούς για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Είναι προφανές ότι η δράση του Ευρωπαικού Οργανισμού στο Ανατολικό Αιγαίο ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα καθώς ξεσκεπάζει τo οργανωμένο σχέδιο προώθησης λαθρομεταναστών στην Ελληνική επικράτεια, που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα στην τελευταία έκθεση προς την Ε.Ε (6/2012), η FRONTEX επιρρίπτει άμεσα ευθύνες στην Αγκυρα για το γεγονός ότι διευκολύνει την είσοδο λαθρομεταναστών στην κοινοτική επικράτεια, επισημαίνοντας πως η γειτονική χώρα έχει καταστεί το κέντρο διακίνησης λαθρομεταναστών προς τις χώρες της Ε.Ε και κυρίως σε εκείνες της Συμφωνίας του Σένγκεν, με πύλη εισόδου τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

(Ανανέωση)

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

"Κατόπιν ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για επεισόδιο παραβίασης Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, στο οποίο θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης."

9 σχόλια:

Alexandros 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:22:00 μ.μ. EEST  

Αυτά που λέγαμε, οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν κρίσεις όλη την ώρα και η ύπαρξη της FRONTEX είναι ένας λόγος παραπάνω, αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να φύγει η FRONTEX, απλώς θα πρέπει εμείς να γίνουμε πιο αποφασιστικοί.

Γενικά ανησυχητικά πράγματα γίνονται, έχουμε δυο μέτωπα με την Τουρκια και με τα Σκοπια, τα οποια είναι τεραστιας σημασίας και δυστυχώς σε κανένα από τα δυο δεν πάμε πολύ καλά, δεν πάμε και πολύ άσχημα, αλλα είμαστε πιο πολύ προς το άσχημα παρα προς το καλά. Μονο με την Albania διαφαίνεται κάποια θετική πρόοδος, είδωμεν.

Πάντως από ο,τι φαίνεται στο συγκεκριμένο περιστατικό, για άλλη μια φορα η κρατική μηχανή φάνηκε παντελώς ανέτοιμη να αντιδράσει, κανένας συντονισμός!

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:43:00 π.μ. EEST  

Εγω εχω αλλη αποψη, ειμαστε στην ΕΕ και υποτιθεται οτι υπαρχει πολιτικη αλληλεγγυη. Γιατι η ΕΕ δεν πιεζει την Τουρκια και να υποστει τις οικονομικες τουλαχιστο συνεπειες;
Οταν μπηκαμε στην ΕΕ μας ελεγαν για ενδυναμωση της χωρας, εγω τετοιο πραγμα δεν βλεπω, ειμαστε το ιδιο μονοι οπως ειματαν, απλα τωρα εχουμε περισσοτερες υποχρεωσεις και προβληματα

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 8:32:00 μ.μ. EEST  

Τι ζημιές έχει πάθει το σκάφος μας; Θα ζητήσει κανείς αποζημίωση από τους μεμέτηδες; Χα, χα , χα!

Ανώνυμος 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:14:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 9:43:00 π.μ.

Αγαπητέ ποιά ενδυνάμωση της χώρας;!
Η ενδυνάμωση αφορά τα "γεράκια" της Δύσης, που ήθελαν τα κορόϊδα του Νότου, να σηκώσουν ΟΛΑ τα βάρη για τη δική τους ευημερία!
Αν θυμάμαι καλά, στο άρθρο 4 της Συνθήκης του Μάαστριχ ορίζονται--και καλά-- τα νότια σύνορα της Ευρώπης στην Ελλάδα, αλλά ΔΕΝ γίνεται ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ για την υπεράσπιση της χώρας μας (μέλος και νότιο σύνορο της ΕΕ) από ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ απειλή, κυρίως τουρκική! Τότε είχε συζητηθεί το επίμαχο άρθρο, αλλά μπροστά στην "ευημερία" του σημίτη και του παπαντωνίου, ποιά απειλή και ποιός κίνδυνος;! και έτσι φτάσαμε ΕΔΩ που φτάσαμε με τα "σώβρακα κατεβασμένα" ΜΟΝΟ για τους πολλούς!

Γιάννης

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2012 στις 2:34:00 π.μ. EEST  

η ΣΥΝΘΉΚΗ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ 1991-92 ΜΕ ΥΠΕΧ ΣΑΜΑΡΑ. ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΜΠΗΚΕ ΟΤΙ Η ΕΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΤΟΥΤΟ ΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ, ΚΑΝΑΜΕ ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ...ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ...

Σαμαρικός 23 Οκτωβρίου 2012 στις 9:40:00 π.μ. EEST  

Ποια υπόλοιπα ρε φίλε κάναμε γαργάρα στη συνθήκη του Μάαστριχτ; Για πες μας να μάθουμε κι εμείς.
Εγώ ξέρω ότι ο Σαμαράς το 1992 επέβαλε σημείωση που λέει ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει κράτος "Μακεδονία". ΄Ηταν ή δεν ήταν επιτυχία αυτό;
Ποια είναι τα "υπόλοιπα" που κάναμε γαργάρα τότε;

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2012 στις 2:28:00 μ.μ. EEST  

Κριμα να υπογράφεις σαμαρικός εκτός αν είσαι ο ίδιος. Πρέπει να καταλάβεις ότι θεοί δεν υπάρχουν και οι τυφλές προτιμήσεις μας έφεραν ως εδώ. Το τι κάναμε γαργάρα τότε αποτελεί θεματολογία συνεδρίου και όχι σχολιασμό σε μπλογκ. Ενδεικτικά το άρθρο 4 που ανέφερε ο Γιάννης και συμπηρωματικά τον ακριβή ορισμό των χερσαίων και θαλάσιων εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε της αυτόματη είσοδο της Ελλάδος στην ΔΕΕ (υποτιθέμενος αμυντικός βραχίονας στην μετά ΝΑΤΟ εποχή που ποτέ δεν ήρθε) την δημιουργία του 4ου Πυλώνα (Εξωτερική -Αμυνα και ασφάλεια το οποίο στην αφυδατωμένη μορφή απέδωσε την FRONTEX με σκάφη λιμενικού ενώ θα έπρεπε να ήταν με μοίρες αναχαίτισης) και πολλά άλλα για τα οποία δεν θέλω να κουράσω. ΤΟ αποτέλεσμα του αστερίσκου ήταν όλες οι χώρες της Ε.Ε να αναγνωρίσον διμερώς τα ΣΚΟΠΙΑ ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !!! Προφανώς δεν είχε χώρο στο Α4 γιά 2ο αστερίσκο που να απαγορεύει και την μονομερή αναγνώριση...Οχι προς θεού!! δεν μπήκε γιά εσωτερική κατανάλωση ο αστερίσκος-οι ξένοι μας δούλεψαν και εμείς φταίεμε που του πιστέψαμε!!

Σαμαρικός 24 Οκτωβρίου 2012 στις 6:57:00 μ.μ. EEST  

Θα υπογράφω όπως μου αρέσει, όπως έχεις κι εσύ το δικαίωμα. Εμένα ο Σαμαράς δε με έχει διαψεύσει, δικαίωμά σου να έχεις αντίθετη γνώμη. Επί της ουσίας τώρα:

ΟΛΑ όσα αναφέρεις δεν είναι "ήττες" που κάναμε γαργάρα ούτε βλάβες στα εθνικά συμφέροντα, είναι μεγαλύτερες επιδιώξεις που δεν έγιναν πραγματικότητα, ούτε μπορούσαν να γίνουν.

Δηλαδή επειδή δεν πετύχαμε να εγγυηθούν οι Ευρωπαίοι την υπεράσπιση των συνόρων μας (σιγά μην την εγγυώνταν), είναι αποτυχία που δεσμεύθηκε η ΕΕ να μην αναγνωρίσει κράτος "Μακεδονία"; Από πού κι ως πού;

Όταν λέμε "κάνω γαργάρα" σημαίνει ότι γράφτηκε κάτι που είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και το παραβλέψαμε. Και τίποτα τέτοιο δεν έχει γραφτεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Τώρα το αν πετύχαμε δέκα ενώ κάποιος θα ήθελε να πετύχουμε τριάντα, κανείς δεν εμπόδιζε τους επόμενους να προσπαθήσουν και για τα τριάντα. Αλλά οι επόμενοι δεν πήραν τριάντα, πήραν ...τρία που λέει κι η διαφήμιση.

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2012 στις 10:53:00 μ.μ. EEST  

χΑΙΡΟΜΑΙ Κ σΑΜΑΡΙΚΈ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΎΜΑΙ ΣΤΑ ΕΞΉς Α) Η συνθήκη του Μαάστριχτ διαπραγματεύθηκε και υπεγράφει επί ΝΔ με Μητσοτάκη Σαμαρα , Β) Οταν οι ελέφαντες ξέσκιζαν τα Βαλκάνια και απαιτούσαν ομοφωνία στα ψηφίσματα και τις συνθήκες, το μόνο που καταφέραμε ήταν η προσθήκη ενός αστερίσκου φύλλου συκής Γ) Η ανάρτηση που χρεώνει την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ στους Παπαντωνίου -Σημίτη (το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από τις μεγαλύτερες "ορνιθες")!!! είναι τουλάχιστον ατυχής. Δ) Εχουμε διαφορετικό ορισμό της έννοιας "Επιτυχία στην Διαπραγμάτευση". Με το τελευταίο σχόλιο χάρηκα πραγματικά γιά τον σύντομο διαξιφισμό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP