Η Φωτογραφία της εβδομάδας

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

 

Πρωταγωνιστής στην φωτογραφία αυτής της εβδομάδας, ένα πολύ ενδιαφέρον τυφέκιο που εμφανίζεται στα χέρια Κούρδων ανταρτών, σε φωτογραφίες που δημοσίευσαν τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα αρκετά απλής κατασκευής τυφέκιο μονής βολής (single shot), το οποιο φέρει δίποδο, διόπτρα και χαρακτηριστικό χαλινωτήριο κάνης. Πιθανότατα χρησιμοποιεί πυρομαχικά 12.7mm (0.50 ΒΜG/12,7X108), ή 14.5x114mm γεγονός που φωτογραφίζει χρήση αντι-υλικού (antimaterial) και βολές μεγάλων αποστάσεων.

 Όπως πιθανότατα καταλάβατε το εν λόγω τυφέκιο δεν ανήκει σε κάποιο γνωστό τύπο, αλλά είναι αυτοσχέδιας κατασκευής..Η ταχύτατατη διάχυση της τεχνογνωσίας κατασκευής τυφεκίων διαμετρήματος .50 BMG, επιτρέπει την απόκτηση ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων ακόμα και από μη-κρατικούς φορείς, με πενιχρά μέσα. Ίσως όχι τυχαία, το κουρδικό τυφέκιο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τέτοια σχέδια/ κιτ κατασκευής που κυκλοφορούν ευρέως όπως πχ το βιβλίο "The 50 Caliber Rifle Construction Manual' του Αμερικανού συγγραφέα Bill Holmes.

Η δυνατότητα πραγματοποίησης βολών ακριβείας (;) από μεγάλες αποστάσεις, στο ορεινό περιβάλλον του Κουρδιστάν προσθέτει αρκετά βέλη στην "φαρέτρα" των ανταρτών, παρά το μεγάλο βάρος του όπλου. Το γεγονός ότι θυσιάζεται αυτοβούλως μέρος της (κρισιμότατης) κινητικότητας προς όφελος της προαναφερόμενης δυνατότητας, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουν σε αυτό τον τομέα ακόμα και οι Κούρδοι αντάρτες. Τα λεγόμενα lessons learned -αμερικανιστί-, από το υπερτριαντακονταετές αντάρτικο στα βουνά του Κουρδιστάν..

Στα καθ΄ημάς τώρα, η διαμόρφωση δόγματος ελεύθερων σκοπευτών στον ΕΣ βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο,  τα κατάλληλα εκπαιδευμένα ειδικά τμήματα συχνά στερούνται των απαραίτητων μέσων και γενικότερα, τίποτα δεν δείχνει ικανό να ταράξει την μακαριότητα των αρμοδίων, εντός και εκτός στρατεύματος. Εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων...

Περισσότερες φωτογραφίες :















Εγκαταστάσεις του ΤΣ (πιθανότατα στο Σεντιμλί), πλέον εντός βεληνεκούς..


9 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:16:00 μ.μ. EEST  

Δεν φέρνουμε μερικούς στο ΚΕΑΠ να μας εκπαιδεύσουν πραγματικά;

Γιατί πεδίο μάχης έχουμε δει είτε ετεροχρονισμένα είτε από τηλεόραση ή θα το δούμε μια κ καλή όταν θα πάμε σαν τα πρόβατα!

Αφού το μπαμ μπαμ μπαμ δια βοής ή με αβολίδωτα έχει ελαχιστότατη σχέση με την πραγματικότητα!

Άσε κ που τις σφαίρες τις εξαφανίσαν αλλά κ τα αβολίδωτα.

Μια ζωή ανοησίες!

Ευστάθιος Παλαιολόγος 24 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:30:00 μ.μ. EEST  

Πολύ πιθανόν να είναι και 12,7χ108.

enkripto 24 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:34:00 μ.μ. EEST  

Έχεις δίκιο, γίνεται εκτεταμένη χρήση DShK

Andpik 24 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:39:00 μ.μ. EEST  

Καλό είναι να διαβάσει κάποιος το American Sniper να δει τι χάος μπορεί να προκαλέσει ένας ελεύθερος σκοπευτής .

wotan398 25 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11:12:00 π.μ. EEST  

Κατανοητο το "αυτοσχέδιο", αλλά διαθέτουν οι οι Κούρδοι δυνατότητες ραβδώσεως κανών και μάλιστα με προδιαγραφές ακριβείας ;
Η ράβδωση, εκτός βιομηχανικών διεργασιών είναι συνήθως button rifling αλλά ακόμη και αυτό προυποθέτει τεχνογνωσία και ικανό μηχαανουργικό εξοπλισμό, πέραν ενός τόρνου, γνώσεις για την κατεργασία και βαφή του εργαλείου που θα διανοίξει τις ραβδώσεις κλπ.
Είναι τοσο μπροστά οι Κούρδοι;
Μήπως υπάρχει αλλος δάκτυλος η συνεργασία με φυλές στο Πακιστάν που απο ετών κατασκευάζουν περίπου οτιδήποτε οπλο σε αυτοσχέδια εργαστήρια ;

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 25 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11:13:00 μ.μ. EEST  

Το ΡΚΚ έχει αλλάξει πολύ. Και ιδεολογικά και σε επίπεδο δράσης, στρατιωτικής και πολιτικής. Τα χρόνια χωρίς τον Οτσαλάν αντί να το βλάψουν το ωφέλησαν τελικά. Μεσολάβησε και η αυτονόμηση του Βόρειου Ιράκ αλλά καιο "εμφύλιος" πασάδων - ισλαμιστών με αποτέλεσμα να έχει αφήσει σε μεγάλο ποσοστό κατά μέρος το αδιέξοδο αντάρτικο πόλεων με τυφλές βόμβες (που ευνοεί χαρακτηρισμούς τύπου "τρομοκράτες") και να περάσει σε έμπρακτη διεκδίκηση του εθνικού του χώρου. Δύο ερωτήματα προκύπτουν:

1.Ποιος τους στηρίζει σε επίπεδο οργάνωσης και - περιορισμένα - σε εξοπλισμό; Διότι ενώ ήταν παλιά κάτι σαν Μέτωπο Πολισάριο, τώρα εξελίσσεται σε αντάρτικο Βιετκόγκ. Δεν έχουν μόνο σοβαρά φορητά ανιαεροπορικά όπλα πλην κάποια βαρια πολυβόλα και ίσως κανένα 23αρι στο Ζαπ. Αν είχαν Stinger ή SA-16 θα πράγματα θα έπαιρναν δραματική τροπή για τα τουρκικά ελικόπτερα. Πιστεύω οτι η χρήση τέτοιων όπλων θα εμπλέξει την Τουρκία σε πολύ μεγάλες περιπέτειες και θα έχει καθοριστική σημασία για την έκβαση του αγώνα. Κάποιοι τους οργανώνουν στρατιωτικά και δεν είναι μόνο η πείρα. Δεκάδες αντάρτικα παγκοσμίως φρουν απαράλλακτα δεκαετίες. Ειδικά οι μαρξιστικής σκέψης και φιλοσοφίας αντάρτες δείχνουν ιδιαίτερη έλλειψη ευελιξίας και προσαρμογής σε νέα δεδομένα, εμμένοντας για μεγάλο διάστημα σε ίδιες πρακτικές δράσης, απελπιστικά προβλέψιμες στο τέλος. Εδώ κάτι άλλαξε.

2. Θέλουν οι πασάδες να νικήσουν ή η αιμορραγία και οι "μάρτυρες" είναι το άλλοθι για να κρατιούνται στο πολιτικό προσκήνιο, να αγοράζουν ο,τι θέλουν και φυσικά να κονομάνε χοντρά από μίζες και προμήθειες μέσω εταιριών που είναι του αδελφού του μπατζανάκη, του ξαδέλφου τους και πάει λέγοντας; Μήπως πάλι θέλουν να "τιμωρήσουν" τον Ερντογάν δείχνοντας δήθεν αδυναμία καταστολής του PKK και ροκανίζοντας τη δημοτικότητά του; Η μήπως τελικά - και το λέω αυτό περισσότερο να το κρατάμε ως ενδεχόμενο παρά να επαναπαυθούμε στο ελάχιστο- μήπως, σκέφτομαι, ο βασιλιάς είναι γυμνός, ο νταής της γειτονιάς κουβαλά ένα σωρό μαχαίρια και πιστόλια στο ζωνάρι του αλλά τελικά είναι ανθρωπάκι της καρπαζιάς που δεν έχει τα κότσια να τα χρησιμοποιήσει; Τραβηγμένη σκέψη αλλά όχι ανεδαφική τελείως, νομίζω.

ΔΒ 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:45:00 μ.μ. EEST  

Απορώ που κανένας δεν σχολιάζει - εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι ένα αντάρτικο φτιάχνει τα δικά του όπλα κι εμείς έχουμε μια ΕΒΟ - ΕΑΣ που φυτοζωεί και παραπαίει...

Κι ενώ έχουμε ανάγκη από σύγχρονο οπλισμό, τον οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε με χαμηλό κόστος, τεχνολογική αυτάρκεια, δίνοντας δουλειά στους ανθρώπους μας και αναπτύσσοντας την οικονομία μας, (όταν) τον προμηθευόμαστε (είναι) από τρίτες χώρες...

Ομως ξέρω... Φταίει που φέρνουμε κρεμμύδια από την Αργεντινή, σκόρδα από την Κίνα, πλουτίζουμε από τις επιδοτήσεις και τις μίζες και εξάγουμε τα καλύτερα μυαλά και τους προκομένους.
Αφού πρώτα τους σπουδάσουμε και τους φτάσουμε στην απελπισία λόγω της υπερβολικής ...
Τι κρίμα!

Ανώνυμος 30 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:40:00 μ.μ. EEST  

http://ptisidiastima.wordpress.com/2012/09/30/amr-145-mm/

ΑΧΕΡΩΝ 1 Οκτωβρίου 2012 στις 4:18:00 μ.μ. EEST  

@30/9 12:40:00 μ.μ
Νομὶζω ὸτι η εὶδηση αυτὴ ὲχει σημαντικὴ πολιτικὴ διὰσταση.
Πρὸσφατα,Ιρανὸς αξιωματοὺχος φὲρεται να ὲχει δηλὼσει ὸτι επενδὺουν στην καταστροφὴ της Συρὶας,θα βιὼσουν το ὶδιο πρὸβλημα στις χὼρες τους.
Κὰποιοι συνειρμοὶ μου δημιουργοὺνται,αναπὸφευκτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP