Σε παραγωγή το τουρκικό βλήμα πλεύσης SOM

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

SOM (Stand-off Mühimmat Seyir Füzesi)
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επιστημών,Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Nihat Ergün, η φάση ανάπτυξης του SOM (Stand-off Mühimmat Seyir Füzesi)(1) έφτασε στο τέλος της με την επιτυχή κατάληξη των δοκιμών και πλέον μπαίνει σε μαζική παραγωγή. Σύμφωνα πάντα με τον κ.Ergün, ο τουρκικός πύραυλος πλεύσης κατάφερε να πλήξει στόχους μεγέθους 60x60 ιντσών από αποστάσεις 250 χιλιομέτρων. Το τμήμα ανάπτυξης και έρευνας του TUBITAK ξεκίνησε να εργάζεται επάνω στην ανάπτυξη μιας έκδοσης ακτίνας 500 χιλιομέτρων.

Η ανάπτυξη του SOM ξεκίνησε το 2006 από το TÜBİTAK-SAGE και η ύπαρξη του αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011, όταν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια Τουρκικής Αεροπορίας στην α/β Çiğli και έκανε την εμφάνιση του επί αεροσκάφους F-16C Block 50 της 152 Filo. Το ονομαστικό βάρος εκτόξευσης είναι 600 κιλών (1,300lb), με την εκρηκτική κεφαλή να ζυγίζει 230 κιλά. Η καθοδήγηση παρέχεται από σύστημα INS/GPS και σύστημα παρακολούθησης εδαφικού αναγλύφου, με παράλληλη χρήση προγραμματισμένων σημείων ναυτιλίας για την αποφυγή αντιαεροπορικών μέσων. Την οπτική αναγνώριση του στόχου κατά την τελική φάση της προσβολής εξασφαλίζει ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας IIR στο ρύγχος του βλήματος. Παράλληλα με το SOM, το TÜBİTAK ανέπτυξε  διανομέα υποπυρομαχικών (αντίστοιχο του AFDS), ο οποίος χρησιμοποιεί το ίδιο σώμα με το νέο βλήμα πλεύσης.

Σύμφωνα με ανεπίσημες τουρκικές πηγές η ανάπτυξη του κόστισε περίπου 60 εκ δολάρια. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι επιχορηγήσεις των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ την περίοδο 1996-2004 μας κόστισαν περίπου 87 εκ δολάρια σε σημερινές τιμές.. Πχ το πρόγραμμα "μεταποίησης της ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού" (δεν είναι ανέκδοτο) μας κόστισε από μόνο του 2 εκ ευρώ. Για να καλύψει τις ίδιες επιχειρησιακές ανάγκες με την ΤΗΚ, η Ελληνική ΠΑ δαπάνησε την περίοδο 2000-2003 ποσά άνω των 200 εκ ευρώ, για την προμήθεια συνολικά 91 βλημάτων πλεύσης SCALP-EG της Γαλλικής εταιρίας ΜΒDA..


10 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:23:00 μ.μ. EEST  

Το άρθρο αυτό μου προκαλεί μια μελαγχολία.Ορισμένες φορές η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή.Οι συγκρίσεις των αριθμών στο άρθρο δεν χωρούν ερμηνείες. Ελπίζω να μην χρειασθεί να διαπιστώσουμε στην πράξη την αποτελεσματικοτητα της εργασίας των συμμάχων μας. Όπως και να έχει καταγράφεται ως επιτυχία του στόχου τους.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2:28:00 π.μ. EEST  

Το 1996 η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο (του κ.Ναρλή αν θυμάμαι καλά), το οποίο έγραφε ότι η Ελλάδα είχε την τεχνολογική ικανότητα να αναπτύξει εγχώρια πύραυλο Κρουζ, αν το επιθυμούσε βεβαίως...
Φτάσαμε 2012 και διαβάζουμε ότι κάτι τέτοιο έκανε η Τουρκία.
Θλίψη και μελαγχολία.

Μanolis 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:04:00 π.μ. EEST  

Χωρις να διαφωνω με το αρθρο, τα περιπου 50 εκατ ευρω αναπτυξης του πυραυλου σαφως δεν περιλαμβανουν και το κοστος κατασκευης της καθε μοναδας και της γραμμης παραγωγης των, το οποιο θα καταληξει πολλαπλασιο του κοστους εκαστου SCALP. Η οικονομικη διασταση του θεματος βεβαια, δεν εχει καμια σχεση με το μακροπροθεσμο στρατηγικο στοχο αναπτυξης και παραγωγης κατευθυνομενων βληματων απο τους Τουρκους, που εχει οραμα και στοχους.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:03:00 μ.μ. EEST  

Απο φωτογραφίες οι τούρκοι πάντα ήταν μανούλες.
Έλα όμως που τα συστήματα δεν ήταν ποτέ και τόσο μάχιμα...

Τι να πρωτοθυμηθώ:

Τα τομα του που μπαζανε νερά και έσκαγαν οι κάνες;
Κάτι βολές απο φιρτίνες στο διπλανό βουνό;
Κάτι κατευθυνόμενες βόμβες που δεν έφτασαν καν ποτέ στην ίδια περιοχή;

απο φωτογραφίες σκίζει και ο ΕΣ
είδατε το νέο ελικόπτερο ρομπότ;
ανατρίχιασα!

δηλαδή υπάρχει σχης που ζήτησε και προαγωγή για αυτό;;;;;

και γιατί έχω νεύρα:
1. η τεχνολογία υπάρχει απο την εποχή του χίτλερ - v-1, βύθιση του roma
2. οι ισραηλινοί πήραν ότι σαβούρα drone δεν ήθελαν οι αμερικάνοι μετά το βιετνάμ - μιλάμε για κατευθυνόμενους στόχους του 1960 - και τους έκαναν τροποποιήσεις βάζοντας πάνω αναμεταδότες ραντάρ. τα αποτελέσματα στην κοιλάδα bekaa μιλάνε μόνα τους το έτος 1982


Και ανακάλυψαν οι έλληνες και οι τούρκοι κρουζ το 2008+. πάλι καλά που δεν ανακάλυψαν την ραβδωτή κάνη τυφεκίου...

παιδάκια 18 χρονών στο 1ο έτος στο πολυτεχνείο φτιάχνουν και συστήματα κατεύθυνσης και κινητήρες κτλ κτλ χώρια που τα περισσότερα είναι εμπορικά και τζάμπα.

έπρεπε να έχουμε κρουζ εδώ και 20 χρόνια.

μηδενιστής

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2:38:00 μ.μ. EEST  

Ε, μην το ισοπεδώνουμε τόσο ρε μηδενιστή. Σα να έφτιαξαν χαρταετό το παρουσιάζεις. Εντάξει δεν είναι Τόμαχωκ ή Scalp αλλά το παλεύουν. Εμείς αντίστοιχα τέτοιες προσπάθειες που υπήρχαν τις φουντάραμε εσκεμμένα από τη δεκαετία του 80 για να κονομάνε οι τριτιδρομίτες του σοσιαλισμού ¨Ακης και σία.

Άσχετο: Το OnALert έχει κάμποση κλάψα αλλά αν το συγκρίνεις με defence point που είναι ιδεολoγικά παράρτημα του Capital.gr (Μάνος, Αδριανόπουλος, ας φάνε οι φτωχοί παντεσπάνι) ή του Πράβδανετ που εξελισσεται σε απολογητή της ΧΑ μια χαρά μου κάνει Και μια και αναφερθηκα σε αμυντικούς ιστοτόπους να προσθέσω στις θετικές αξιολογήσεις το strategy reports, το Hellas Armed Forces του HBS (που χάθηκε;) και την Προέλαση (http://limitofadvance.wordpress.com/).

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:32:00 μ.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

Και όμως φίλε δεν είναι δύσκολο - πίστεψέ με. Μια χώρα έχει την δυνατότητα βλημάτων πλεύσης εφόσον έχει την τεχνολογία καθοδήγησης η οποία είτε είναι παρακολούθησης αναγλύφου ή gps. το δύσκολο να μπορεί το βλήμα να κάνει ελιγμούς σε μεγάλες αποστάσεις, να αλλάζει στόχο εν πτήση κτλ.
Απλό βλήμα να φύγει σε ευθεία γραμμή για να χτυπήσει απροστάτευτο στόχο το φτιάχνουν ανετότατα φοιτητές. (Ξέρω κανείς δεν φαντάστηκε οτι το βλήμα πλεύσης των τούρκων δεν κάνει ελιγμούς όπως pop up και δουλεύει με gps αλλά δεν πειράζει) Απλά βλήματα είναι πολύ εύκολο να καταρριφθούν - είναι και υποηχητικά γι αυτό και παίρνουν όλοι αμερικάνικα. είναι φυσικά και η εξέδρα εκτόξευσης. άλλο φορτηγό και άλλο υποβρύχιο 100 μέτρα βάθος.
να πω πάντως οτι η 3sigma αν δεν κάνω λάθος φτιάχνει απλά βλήματα - στόχους εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Τα τελευταία τα κοιτάω και γω - όποτε έχω χρόνο.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:40:00 μ.μ. EEST  

Το ότι είναι περισσότερο οικονομικό να αγοράζεις έτοιμα τα όπλα είναι αυταπόδεικτο, αλλά έχω τις εξής απορίες:
- όταν σου τελειώσει το απόθεμα των Scalp σε έναν πόλεμο, πόσο σίγουροι είστε ότι οι Γάλλοι θα σπεύσουν να μας το αναπληρώσουν ;
- Επίσης, μήπως άλλους στόχους θα προσβάλλεις με Scalp (περισσότερο πολύτιμους) και άλλους με το εγχώριας ανάπτυξης βλήμα ;
- πότε εκτελέσαμε βολή Scalp (=€€€) ;

Mithridates 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:01:00 μ.μ. EEST  

Σε περίπτωση κρίσης/πολέμου, το gps ξεχάστε το.

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:19:00 μ.μ. EEST  

@27 Σεπτεμβρίου 2012 3:40:00 μ.μ. EEST

όντως φίλε το εγχώριο βλήμα είναι φτηνό και είναι μια χαρά πχ για τις θερινές στρατιωτικές κατοικίες των τούρκων ιπταμένων δίπλα στην μερσίνα.

πάντως το scalp δεν είναι τυχαία πανάκριβο. έχει πολλές πολλές δυνατότητες και μια απο αυτές είναι να μην υπάρχει καταφύγιο C4I ασφαλές και ας έχει και μια μοίρα α/α δίπλα.

δεν νομίζω να το δοκιμάσουμε ποτέ. εδώ κάναμε 20 χρόνια για τον επίσης τρομερό exocet

@Μυθριδάτη
εξαρτάται φίλε ποιόν πολεμάς: τον έλληνα ή τον σύριο ;)
οι τούρκοι έχουν άλλον στον μυαλό τους με όλη αυτή τη φτίνια.

μηδενιστής

Ανώνυμος 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:00:00 μ.μ. EEST  

Ας φτιάχναμε και εμείς κάτι ρε μάγκες.
Σε λίγο όυτε σφαίρες δεν θα βγάζουμε..άσε που οι 5,56mm έρχονται από Ισραήλ λόγω χαμηλού κόστους και καλά.

Πάντως ο Μηδενιστής δεν έχει άδικο για άλλη μια φορά!

Συμπλήρωνω επί του συγκεκριμένου,ας κατασκευάζαμε συμβατικές βόμβες όλων των μεγεθών σε μεγάλο απόθεμα(άμα κοτσάραμε κανα σύστημα ανάλογο του SPICE) και ας αγοράζουμε τους απαραίτητους αριθμούς για ακριβά και υψηλής ακρίβειας πυραύλους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP