Πρώτη δημόσια παρουσίαση του τουρκικού άρματος μάχης Altay

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στο πλαίσιο της έκθεσης IDEF 2011 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το πρωτότυπο του τουρκικού άρματος Altay. Το άρμα εκτίθεται στο περίπτερο της Otokar. Ακολουθούν φωτογραφίες του, όπως δημοσιεύτηκαν σε τουρκική ιστοσελίδα:






Οι εικόνες αυτές επιβεβαιώνουν τις μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στο τουρκικό άρμα και το νοτιοκορεάτικο ΧΚ2, φωτογραφία του οποίου παρατίθεται κατωτέρω.


Άλλωστε η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ν. Κορέα σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας είναι γνωστή και από άλλα συστήματα, όπως το Α/Κ πυροβόλο Κ9 που κατασκευάζεται στην Τουρκία ως Τ-155 Firtina.

Το πρόγραμμα του τουρκικού άρματος ξεκίνησε το 2007, όταν η Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε την επιλογή της Otokar ως κυρίου αναδόχου από τουρκικής πλευράς για το πρόγραμμα ALTAY, αναθέτοντάς της τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων καθώς και των δοκιμών τους. Τον Ιούνιο του 2007 η ίδια επιτροπή ανέθεσε το ρόλο του τεχνικού συμβούλου του προγράμματος στην κορεατική ADD/Rotem, επισφραγίζοντας την κορεατική προέλευση του άρματος.

Κύριοι υποκατασκευαστές είναι η Aselsan που θα κατασκευάσει το ΣΕΠ και τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και η MKEK που θα κατασκευάσει το πυροβόλο των 120 χιλ / 55 διαμετρημάτων. Εάν οι δοκιμές των πρωτοτύπων είναι επιτυχείς, θα κατασκευαστούν άλλα 25 άρματα ως το τέλος του 2013, και στη συνέχεια από το 2014 να αρχίσει η κανονική παραγωγή.

52 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 5:15:00 μ.μ. EEST  

Γιάννης,
Μπράβο τους, σε ό,τι και αν κάνουν!!Κοιτούν τη χώρα τους και ΟΛΟΥΣ του άλλους τους έχουν γραμμένους!!Εμείς οι ξύπνιοι! έχουμε μείνει στους Τούρκους-μπουνταλάδες!!!Την τύφλα μας τη μαύρη και όχι ΜΟΝΟ!!!

ΛΑΜΠΡΟΣ 10 Μαΐου 2011 στις 5:49:00 μ.μ. EEST  

Βαριά θωρακισμένο σκάφος, μετριας θωράκισης πυργος. Κανένα πρόβλημα για τα Leo II A6...

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 6:44:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι θα πρέπει να ανυσηχούμε..., έχουν κατασκεύασει ένα σύυγχρονο άρμα μάχης με χαμηλό κόστος και δυνατότητα ανεξάρτητης παραγωγής του σε μεγάλους αριθμούς. Μπορεί ποιοτικά να υστερεί ελαφρά σε σύγκριση με τα ελληνικά leopard 2 A6, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το παλιό αξιόπιστο σοβιετικό ρητό : "και η ποσότητα έχει την ποιότητα της!"
Aegean Hawk

George 10 Μαΐου 2011 στις 6:51:00 μ.μ. EEST  

Και στον Β'ΠΠ τα Tiger ήταν απείρως καλύτερα από τα Sherman, αλλά με αναλογία 15 προς 1 τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 7:09:00 μ.μ. EEST  

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΩΡΑΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ .ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟ
ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ . ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ. ΕΝΑ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ
ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ .

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 7:50:00 μ.μ. EEST  

Μία από αυτές τις φωτογραφίες δεν υποτίθεται ότι είναι και καλά είναι η αποκλειστικότητα του defencenet.gr

enkripto 10 Μαΐου 2011 στις 7:53:00 μ.μ. EEST  

Δεν το γνωρίζω.

Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται απο τουρκικές πηγές. Οπότε αν κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει "αποκλειστικότητα" προφανώς και αστειεύεται

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 8:00:00 μ.μ. EEST  

K9 αλλά και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος ΚΤ-1, μην ξεχνάμε. Καλά κάνουν, αφού θέλουν να το παίξουν υπερδύναμη

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 8:02:00 μ.μ. EEST  

Ενδιαφερον!
Η θωρακιση ειναι Τουρκικης προελευσεως ή ειναι της Γερμανικης IDB οπως λεγεται για τα υπο εκσυγχρονισμο Leo2Α4 NG;

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 11:26:00 μ.μ. EEST  

Toulaxiston autoi prospathoun na ginoun auto pou theloun kai meta ante na tous piasoume... to megalytero epiteugma einai pos arxisan prin 20 toso xronia na vgazoun kati poly ypodeestera ton antistoixon ellinikon kai simera vlepoume oti exoun kanei almata proodou kai se liga xronia tha kontraroun tis megales dynameis tis europis se eksagoges... ayti i douleia pou deixnetai tora den einai tyxaia.... thelei sxedio kai poly meleti kai exoun deiksei oti kai oramata exoun kai sto telos tha arxisoun na ta ylopoioun... i kalytri taktiki tou polemou einai otan kerdiseis ton antipalo sou xoris na anakgasteis na polemiseis kai mexri tora auto katafermoun an kanoun (AOZ,Imia etc)... Prepei na ginei enas ethnikos anasximatismos amesa kai allagi pleysis me amesi emploki ton ellinikon epixeiriseon, vareias viomixanias kai apo edo kai empros oti ypografetai MONO ME sympragogi kai AO kai oso ginetai pio megali elliniki symmetoxi! Kai min ksexname oti gia na ginoun ola auta xreiazetai kai ligi fantasia ... tosoi anergoi epistimones simera... prepei na ginoun anavathmiseis, sympragoges kai katakseues kainourgion systimaton stin ellada... idees na yparxoun kai min ksexname oti tis kalytres idees tis exoun sxedon pantote neoi anthropoi pou simera einai anergoi!!!

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 11:28:00 μ.μ. EEST  

@ 10 Μαΐου 2011 7:50:00 μ.μ.

Δεν είναι η πρώτη "αποκλειστικότητα" της συγκεκριμένης σελίδας.
Ορισμένοι θυμούνται ακόμη τις αποκλειστικότητες "προβλήματα στις MilGem" και "η Roketsan απειλεί την Βουλή"

nik 11 Μαΐου 2011 στις 12:20:00 π.μ. EEST  

To defence net kairo twra poylaei fykia gia metaxwtes kordeles aliws den 8a asxoloytane kaneis mazi toys.
Alwste exoyne proistoria me ths apokleisthkothtes

Ανώνυμος 11 Μαΐου 2011 στις 9:35:00 π.μ. EEST  

Tiger KINOUNTAN ME 15 xil/h bariathorakisi kalos oplismos mideniki kinitikotita poli kataponisi pliromatos logo elipsis amortiser-anartisi opote ta elefra me amortiser-anartisi antipala t-34 ktl ta ixan sto stoxastro efkola giati kinountan me 25xil/h aneta kai i analogia 15/1 pou les den exi simasia i kinitikotita sto pedio maxis exi ton proto logo

Ανώνυμος 11 Μαΐου 2011 στις 9:36:00 π.μ. EEST  

ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΛΕΟ-2Α4 ΘΑ ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ NG KAI ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΣΑΜΠΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ALTAY ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ O AEGEAN HAWK. TO ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ 170 ΛΕΟΗEL ΚΑΙ ΤΩΝ 183 ΛΕΟ 2Α4 (ΠΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ Α6) ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΑΘΕΙ. ΕΑΝ Η ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΜΠΡΑΜΣ Μ1Α1 ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΤΟΤΕ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Μ1Α2ΣΕΠ.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΕΤΑΕΙ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

./ΕΛ

Ανώνυμος 11 Μαΐου 2011 στις 10:53:00 π.μ. EEST  

Μήπως θα μπορούσαμε να παρακαλέσουμε τον Αρματιστή για κάποιο σχετικό σχόλιο.

Εάν βέβαια αυτό το σχόλιο δεν θα έβλαπτε τα Ελληνικά συμφέροντα και δεν θα επρόδιδε τα πιθανά Ελληνικά αντίμετρα.

Ε. ο Κ.

Ανώνυμος 11 Μαΐου 2011 στις 12:40:00 μ.μ. EEST  

Αξιόπιστα πολεμικά άρματα, αεροπλάνα, πλοία και πυράυλους δεν φτιάχνεις από το μηδέν σε 5-10 χρόνια.

Με μια σοβαρή κυβέρνηση που θα αφήσει τις ελληνικές πνευματικές και στρατιωτικές δυνάμεις ελεύθερες και θα επιχορηγησει την ντόπια στρατιωτική βιομηχανία και τα πανεπιστήμια, παρόμοια άρματα και cruise σαν των τούρκων φτιάχνουμε στον μισό χρόνο από αυτούς και καλύτερα. Το ζήτημα είναι το κατά πόσον θα είναι αξιόμαχα όπως τα αμερικανικά και τα γερμανικά...

Michalis Sinikoglou 11 Μαΐου 2011 στις 2:34:00 μ.μ. EEST  

Όντως η ποσότητα έχει τα πλεονεκτήματα της. Πολύ φθηνό. Η αναλογία ποιότητας - τιμής είναι εξαιρετική.
Η Τουρκία έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Θέτει στόχους κια σε βάθος χρόνου τους πετυχαίνει.
Η Ελλάδα έχει γίνει περιφερειακή χώρα της Τουρκίας και πλέον ελπίζουμε μόνο σε έξωθεν παρέμβαση για να σώσουμε την κατάσταση.

Αρματιστής 11 Μαΐου 2011 στις 10:43:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμε 11 Μαΐου 2011 10:53:00 π.μ.

Μου ζητάς να κάνω ένα σχόλιο για το Altay. Δηλαδή τι να πω; Τι γνωρίζω περισσότερο από αυτά που γράφονται;

Από ότι γράφεται, το άρμα με τις δυνατότητες που προβλέπεται να διαθέτει, θα είναι εφάμιλλο, και ίσως στη πορεία αποδεικτεί και ανώτερο, του LEO-2HEL. Προς το παρόν, αυτό που παρουσιάστηκε είναι ένα σχέδιο και δεν γνωρίζουμε και αν είναι έτοιμο για δοκιμές. Το σχέδιο έχει πολύ ακόμα δρόμο μπροστά του. Προσωπικά πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα τα καταφέρουν. Ίσως τα πρώτα άρματα που θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής, να παρουσιάσουν τις αρχικές παιδικές ασθένειες ενός νέου συστήματος, αλλά στη συνέχεια είναι σίγουρο ότι θα κάνουν και εξαγωγές. Το μεγάλο όμως θέμα είναι, ότι οι Τούρκοι κάνουν ρουά ματ στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Εξοπλιστικούς, τεχνολογικούς, βιομηχανικούς, κατασκευαστικούς, εμπορικούς, οικονομικούς και κυρίως στρατηγικούς.. Ξεκίνησαν μετά από μας στην πολεμική βιομηχανία και σήμερα με συστηματική προσπάθεια ετών, βρίσκονται αιώνες μπροστά μας.

Ειδικότερα όσο αφορά το αρματικό δυναμικό. Παραγγείλαμε 170 Λέοπαρντ-2α6 και πληρώσαμε 1,7 δις ευρώ. Τα παραλάβαμε μαζί με άλλα 170 τόσα λέοπαρντ-2α4. Τελικά διαθέτουμε σύγχρονα άρματα, αλλά χωρίς πυρομαχικά. Μέγα σκάνδαλο και η βουλή το έχει κάνει γαργάρα. Βαρύνεται αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση της νδ, ο καραμανλής, ο μειμαράκης και ο βασιλάκος. Αυ΄τοί έπρεπε να παραγγείλουν τα πυρομαχικά. Και δικαιολογούνται αναίσχυντα δίκην τραπεζοκόμων. Ο μειμαράκης μάλιστα βρίζει και μάλιστα χυδαία. Από την άλλη οι Τούρκοι ευφυώς ενεργούντες, όπως πάντα άλλωστε, σάρωσαν 350 Λέοπαρντ-2α4 (δεν άφησαν κανένα για μας και σήμερα ψάχνουμε στα Αμερικάνικα αποθέματα) με κόστος 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1/5 αυτών που διαθέσαμε εμείς και επιπλέον προμηθεύτηκαν και βλήματα, εξουδετερώνοντας το όποιο Ελληνικό πλεονέκτημα. Στη συνέχεια αποφάσισαν να έρθουν σε συνεργασία με ξένους οίκους για να αποκτήσουν τεχνογνωσία και διαθέτοντας 500 εκατομμύρια ευρώ να σχεδιάσουν το δικό τους άρμα. Το 2013 ίσως και νωρίτερα θα έχουν γραμμή παραγωγής για 500 κομμάτια. Στη συνέχεια θα κάνουν και εξαγωγές.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι, είναι οι πρώτοι που απόκτησαν ισχυρό πυροβολικό. Επί του πορθητή. Και τα πυροβόλα τα κατασκεύασαν μόνοι τους. Με ξένη βεβαίως τεχνογνωσία. Και για να θυμόμαστε και να κάνουμε συγκρίσεις. Οι σύγχρονοι Τούρκοι, πρώτα κατασκεύασαν πυραυλικά συστήματα και πυροβόλα (τα φιρτίνα) και ύστερα κινήθηκαν για να κατασκευάσουν άρματα.

Φίλοι μου αυτά είναι τα σοβαρά κράτη. Είναι αυτά που σχεδιάζουν με όραμα και προοπτική. Σε όλους τους τομείς. Δες τε πως βαδίζουν στο Αιγαίο. Αργά, σταθερά και μεθοδικά. Ποτέ δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τις επιδιώξεις τους. Όλα τα άλλα είναι για κουβέντα. Αν το Altay θα έχει κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο από τα Λέοπαρντ-2α6, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Το θέμα είναι ότι οι Τούρκοι βρίσκονται πολύ μπροστά από μας. Παντού. Και στο πολιτικό προσωπικό. Κυρίως σε αυτό. Αν θέλετε κάνετε τις συγκρίσεις μόνοι σας. Συγκρίνετε το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου, με το αντίστοιχο Παπανδρέου - Δρούτσα. Αν θέλετε συγκρίνετέ το με τον καραμανλή – ντόρα. Θα σας έρθει απελπισία.

Εμείς αφοπλιζόμαστε και αυτοί ετοιμάζονται. Και το χειρότερο… έχουμε στρατό χωρίς στρατιώτες… και χωρίς βλήματα αρμάτων… Και για να κλείσω. Οι Τούρκοι διαχρονικά, από τότε που εμφανίστηκαν στη βορειοδυτική Μικρά Ασία, διέθεταν σχεδόν πάντοτε ηγεσία. Μπορεί στις ηγεσίες τους να άρεσαν και τα παιχνίδια στα χαρέμια, αλλά αγαπούσαν και το ντοβλέτι. Και πιστεύω ότι περισσότερο διεφθαρμένες ήταν πάντοτε οι δικές μας ηγεσίες.

Ανώνυμος 11 Μαΐου 2011 στις 11:35:00 μ.μ. EEST  

Στην Τουρκία τα Πανεπιστήμια έχουν συνδέσει μεγάλο τμήμα της έρευνας τους με την εθνική άμυνα της χώρας. Τα αποτελέσματα φαίνονται και θα φανούν και στο μέλλον. Την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν γίνει άνδρα αντιεξουσιαστών και θολοκουλτουριαρέων....

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 12:24:00 π.μ. EEST  

Φιλε Αρματιστή η Τουρκια είχε πάντα Στρατιωτικές ηγεσίες.Οι πολιτικοί τους ήταν και είναι πάντα η βιτρίνα.Εμείς πάλι τους βάλαμε Φυλακή,διότι κάνανε ντα τα προοδευτικά παιδιά.Αν είσαι κάποιας ηλικίας θα θυμάσαι τι οπλικά συστήματα αγοράστηκαν τότε.Και τι ανάπτυξη υπήρχε τότε χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση.Μα θα μου πεις,είναι δυνατόν να μας κυβερνάει ο Στρατός σήμερα!
Όχι φυσικά.
Όμως έπρεπε τουλάχιστον να έχουν λόγο πάνω σε θέματα Εθνικής Ασφαλειας.Και να έχουν τον έλενχο τις πολεμικής βιομηχανίας,και όχι οι Συνδικαλιστές. Με λίγα λόγια να είναι μια ελίτ,που να μην μπορούν εύκολα οι πολιτικάντηδες να κάνουν ότι θέλουν.
Τότε και Στρατό θα είχαμε καλύτερο,και δεν θα σφάζανε για μια κάμερα συνπολιτες μας.Διότι δεν θα είχαμε τόσους λαθραίους στην χωρα.Τώρα μην αρχίσεις ότι χάσαμε την Κύπρο,διότι είναι ένα θέμα που θέλει πολύ συζήτηση και αντικειμενική αντιμετώπιση και όχι συναισθηματική.Εν πάση περίπτωση με τους σημερινούς πολιτικάντηδες μπρεί να χάσουμε όλη την χωρα.

Φιλικά:Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 12:26:00 π.μ. EEST  

να παραγγειλουμε και εμεις μερικα ετσι για να τους κανουμε σπασιμο!!!!

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 2:52:00 π.μ. EEST  

Φιλε Αρματιστή η Τουρκια είχε πάντα Στρατιωτικές ηγεσίες.Οι πολιτικοί τους ήταν και είναι πάντα η βιτρίνα.Εμείς πάλι τους βάλαμε Φυλακή,διότι κάνανε ντα τα προοδευτικά παιδιά.

@ Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A.

στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια χρόνια με αφορμή τα σκάνδαλα, εργκενεγκον, βαριοπούλα, κτλ έχουν πάει φυλακή εκατοντάδες αξιωματικοί, στην Ελλάδα απο τη χούντα και μετά κανένας!!

φιλικά
Εφ. Υποδεκανέας (ΠΖ) Νίκος Σουγιάς

enkripto 12 Μαΐου 2011 στις 10:15:00 π.μ. EEST  

Aπο πού βγαζεις το συμπέρασμα ότι πρόκειται περι μη-λειτουργικού άρματος;

Νικήτας 12 Μαΐου 2011 στις 11:02:00 π.μ. EEST  

Μια χώρα παραδοσιακά στρατοκρατούμενη φυσικά και θα είχε μια κάποια 'πρόοδο' στα στρατιωτικά θέματα. 'Οταν εστιάζεις κάπου έχεις και αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. 'Ετσι απλά.

Είναι όντως λυπηρό να βλέπεις πόσο πίσω έχουν πάει την Ελλάδα ο κοντόφθαλμος λαός και η εξουσία του.
Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο το γνωστό κομματικό και ατομικό συμφέρον.
Οι Ε.Δ. θα όφειλαν να ηγούνται του υπουργείου 'Αμυνης και ο υπουργός να είναι υπόλογός τους.

**Παρόλα αυτά Η Τουρκία δεν πάυει να είναι μια εγκληματική και αυταρχική χώρα.

Αρματιστής 12 Μαΐου 2011 στις 2:02:00 μ.μ. EEST  

Κύριε Ταξίαρχε (I) ε.α. Κίμων A.

Εγώ πιστεύω ότι στη Τουρκία οι πολιτικές ηγεσίες δεν είναι βιτρίνα. Ακόμη και η ανωτάτη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, πολιτική ηγεσία είναι, άσχετα αν φορά πηλίκιο. Πολιτικό ρόλο της αναγνωρίζει το σύνταγμα. Αλλά αν πάμε και σε αυτούς που ανέλαβαν κατά καιρούς τα αξιώματα της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας και δεν έφεραν πηλίκιο, απέχουν χιλιάδες μίλια από τους αντίστοιχους δικούς μας… Μεντερές, Ντεμιρέλ, Οζάλ, Ερντογάν κλπ. Κυβέρνησαν και κυβερνούν για χρόνια την Τουρκία. Πήραν μια χώρα που βρισκόταν στο μεσαίωνα, την κατέστησαν περιφερειακή δύναμη (ή κοντεύουν) και την οδήγησαν στους G20. Ακόμη και η Τσιλέρ φάνηκε ανώτερη από το Σημίτη, τουλάχιστον στο χειρισμό των Ιμίων. Αν θελήσουμε να αναφερθούμε και στους ΥΠΕΞ, εκεί υπάρχει το χάος. Αλλά και ο Κεμάλ, όλα τα ζητήματα από τη στιγμή που έφθασε στην Μ. Ασία το 1919 κατ’ εντολή του σουλτάνου για να αντιμετωπίσει τα διασπαστικά κινήματα και τους Έλληνες, πρωτίστως ως πολιτικός ενήργησε. Και στη συνέχεια βεβαίως.

Και ασφαλώς θυμάμαι τι έγινε την εποχή που αναφέρεις και τα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν και ότι για όλα αυτά ουδεμία κατηγορία για διαφθορά και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεν εκτοξεύθηκε, αφού και οι πρωταγωνιστές πέθαναν πάμπτωχοι στις φυλακές. Προσωπικά όμως διαφωνώ με την ανάμιξη των στρατιωτικών στα πολιτικά και την ανάληψη από αυτούς οποιουδήποτε ρόλου στη διοίκηση επιχειρήσεων, ακόμη και πολεμικών εργοστασίων. Άλλωστε κατά καιρούς κάποιοι ανέλαβαν χωρίς να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο.

Τώρα αν οι πολιτικές μας ηγεσίες είναι ανίκανες, ας σκεφτεί ο καθένας μας τις ευθύνες του. Π.χ. όλοι γνωρίζαμε ότι ο ΓΑΠ δεν είναι Γιώργος αλλά Γιωργάκης και όλοι μπορούσαμε να φανταστούμε που θα μας οδηγούσε.

Φίλε Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 1:37:00 π.μ

Που τα βρήκες τα άστοχα σχόλια για τη «μακέτα» του Altay. Γράφω ότι είναι ένα σχέδιο. Κανένας δεν μας είπε αν έχει περιεχόμενο. Δηλαδή αν μέσα στο σκάφος και στον πύργο υπήρχαν κινητήρας και σύστημα βολής. Τι θέλεις να κάνω; Περιγραφή δεδομένων και προδιαγραφών; Αυτά τα γράφουν όλοι. Πληροφορούμαι και εγώ από ανοικτές πηγές. Πιστεύω ότι το σχέδιο θα προχωρήσει και θα βγει στη παραγωγή. Όταν τα πρωτότυπα θα αρχίσουν τις δοκιμές, ίσως τότε να μάθουμε περισσότερα. Πιστεύω ότι και εμείς θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα άρμα, δανειζόμενοι ξένη τεχνογνωσία. Άλλωστε κατασκευάσαμε πριν κάποιες δεκαετίες ΤΟΜΠ. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στη Ρωσία για να αγοράσουμε ΤΟΜΑ. Με τα χρήματα που είχαμε αποφασίσει να διαθέσουμε, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα δικό μας σχέδιο. Σημασία όμως έχει το πώς σκέφτονται, σχεδιάζουν και ενεργούν οι αντίπαλοι. και τι προτεραιότητες βάζουν. Και δυστυχώς για μας, βρίσκονται πολύ μπροστά. Θυμάστε την πριν 25 χρόνια «προμήθεια του αιώνα» (ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ μας είχε φλομώσει στα λόγια); Σπάσαμε τη παραγγελία σε δύο τύπους (Mirage & F-16), αγοράσαμε αναγκαστικά λιγότερα Α/Φ και επιπλέον χάσαμε πολλά σε κατασκευαστικό έργο. Η Τουρκία αντίθετα παρήγγειλε ένα τύπο (F-16), αγόρασε περισσότερα και πήρε και το εργοστάσιο κατασκευής με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό έφερε. Βεβαίως στη συνέχεια προμηθευτήκαμε άλλα 130 F-16, παραμένοντας πάντοτε αγοραστές. Ο κος Τξχος της Π.Α. θα μπορούσε να μας διαφωτίσει καλύτερα επί του θέματος.

Και για να τελειώνω. Δεν υπερεκτιμώ την Τουρκία. Γράφω γι’ αυτά που βλέπω και για ότι αποτελεί ιστορία. Το ισοζύγιο των μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας «συγκρούσεων», είναι καταθλιπτικά σε βάρος μας. Από μια εύνοια όμως του καλού Θεού, τα τελικά αποτελέσματα είναι σκανδαλωδώς ευνοϊκά για μας. Π.χ. Ηττηθήκαμε κατά κράτος στη Μ. Ασία, αλλά η συνθήκη της Λοζάννης μας παραχώρησε οριστικά και αμετάκλητα τα νησιά του Αν Αιγαίου και τη Δυτ Θράκη και επιπλέον με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η Μακεδονία κατέστη "εθνικά καθαρή". Σκεφθείτε σήμερα τη Μακεδονία αν δεν έφευγαν οι 400.000 Οθωμανοί κάτοικοί της.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 4:47:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστής

Οι απόψεις μας δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου. Αν δεν είσαι Στρατιωτικός,τότε βλέπω μια ισορροπημένη σκέψη.
Ένα έχω να σου πω εύγε!!

Σε ένα πράγμα όμως επέτρεψε με να διαφωνήσω. Ίσως να μην το διατύπωσα σωστά.Δεν λέω να ανακατεύονται οι Στρατιωτικοί στα πολιτικά τις χώρας. Αυτό είναι δουλειά των πολιτικών.Εκεί όμως που πρέπει να έχουν λόγο και μάλιστα αυστηρό,είναι ζητήματα Εθνικής Ασφαλειας,και εξωτερικής πολιτικής,οταν βλάπτονται τα συμφέροντα τις χώρας.Δεν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση,με τον μανδύα τις λαϊκής εντολής να κάνει ότι θέλει μονη της,σε θέματα που μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικά δεδομένα για την χωρα. Ούτε να προμηθευόμαστε οπλικά συστήματα για να μην δυσαρεστήσομε κάποιους φίλους (βλέπε Super Vita) Αλλα και έτσι να είναι,με τόσα οπλικά συστήματα που πήραμε, δεν άλλαξε η στάση των χωρων αυτών για το Σκοπιανό παράδειγμα.Τέλος πάντων για όλα αυτά και αλλα τόσα θα έπρεπε να είχαν λόγο.Και όχι να διορίζονται αρχηγοί προσκείμενοι στα κόμματα.Είμαι κάθετα αντίθετος να ανήκει Στρατιωτικός σε πολιτικές παρατάξεις.Όταν φοράς στολή εκπροσωπείς όλο το Έθνος και όχι ένα μέρος αυτού. Όσο για την αγορά M-2000 και F-16 ισχύει αυτό που είπα.Έγινε για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ποσο μάλιστα επιχειρησιακά και βιομηχανικά. Αυτά κάναμε,και δυστυχώς συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα και ιδού το αποτέλεσμα.


Φιλικά:Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A.

@12 Μαΐου 2011 2:36:00 μ.μ. GMT+03:00

"Τους βάλαμε φυλακή γιατί απέσυραν τη Μεραρχία από την Κύπρο, δεν έστειλαν τα F-4E και τα F-84F να βομβαρδίσουν το προγεφύρωμα τις πρώτες κρίσιμες ώρες, ανακάλεσαν τα υποβρύχια, κηρυξαν πανικόβλητοι 'γενική επιστράτευση' και αποδείχτηκαν στην πράξη κατώτεροι των περιστάσεων στερούμενοι σοβαρότητας, στρατιωτικής τιμής κι εκπαίδευσης, φρονήματος και ηθικού αναστήματος.

Όσο για τις μίζες και σε στρατιωτικούς, δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα."

Η αλήθεια είναι κάπου αλλου,και μάλλον δεν πρόκειται να την μάθεις.Εκεί ευθύνονται παρα πολλοί .Και όχι μονο Έλληνες εν Eλλάδι.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 6:12:00 μ.μ. EEST  

@ Ταξίαρχο(I)ε.α. Κίμων A

Όσοι και όποιοι να ευθύνονται, ο έντιμος στρατιωτικός ενεργεί προς το συμφέρον της Πατρίδας. Ή σε πολεμική περίοδο αυτοκτονεί. Απλά πράγματα.

Ελπίζω η αλήθεια που δε θα μάθω ποτέ να μην είναι ο Αβράκωτος που έπιασε κότσο τον Μίμη και ο Κίσσινγκερ! Όχι άλλο κάρβουνο!

Τα σέβη μου.
12 Μαΐου 2011 2:36:00 μ.μ. GMT+03:00

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 6:59:00 μ.μ. EEST  

@ 12 Μαΐου 2011 6:12:00 μ.μ. GMT+03:00

Τι μας λες τώρα.
Σε πια χωρα νομίζεις ότι βρίσκεσαι,στη Ιαπωνία!
Εσύ θα αυτοκτονούσες?
Αφού λοιπόν δεν θέλεις κάρβουνο,γιατί δεν απαιτείς από τους κυβερνώντες να ανοίξουν τον περιβόητο φάκελο,να δούμε τέλος πάντων τι συνέβεη τότε.Ούτε την κατάρριψη των 2 Τουρκικων F-102,ούτε την εμπλοκή του αρματαγωγού Λέσβος,αλλα ούτε και την αποστολή NIKI έχουμε παραδεχθεί επίσημα.Δεν είναι λίγο πονηρό.

Αν ήμασταν σωστοί πολίτες,δεν θα είχαμε τέτοιους κυβερνώντες.Την ευθύνη λοιπόν την φέρουμε όλοι και όταν λέω όλοι,μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ. Όπως βλέπεις η Ιστορία γράφτηκε όπως έχει,και δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει.Αυτό όμως που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το μέλλον μας προς το καλύτερο. Αν είμαστε για αυτό που θέλουμε να δείχνουμε,τότε πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.Αν όχι,τότε είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.

Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 7:56:00 μ.μ. EEST  

Οι Τούρκοι το καταλάβανε το παιχνίδι καιρό πρίν και αρχίσανε εδώ και κάμποσα χρόνια να επενδύουν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Το όφελος είναι τριπλό:
1) Δεν αναγκάζοντε να εισάγουν αμυντικά συστήματα σε φουσκωμένες τιμές (γλυτώνουν έξοδα)
2) ενισχύουν την εγχώρια οικονομία κατασκευάζοντας και αγόραζοντας εγχώρια τάνκ, πυραύλους, κτλ ενώ μειώνουν ανεργία και ταυτόχρονα έχουν κέρδος απο τις εξαγωγές (νομίζετε οτι καμία χώρα δεν θα αγοράσει τα τάνκ τους?)
3) Ενισχύουν την γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ τους. Είναι άλλο να αγοράζεις και να περιμένεις leopard απο τους Γερμανούς και είναι άλλο να ξέρεις οτι κάθε μήνα θα έχεις Χ άρματα διαθέσιμα (το "άρματα" ως παράδειγμα).

Βέβαια, κάνοντας όλα αυτά αποκτούν και ανταγωνιστές (για να μήν πώ εχθρούς), αλλα αυτό είναι παρελκόμενο της ανόδου της στρατιωτικής ισχύος.

Οι Τούρκοι το καταλάβανε καλά το παιχνίδι και ξέρουν ακριβώς τι κάνουνε: Tank, UAV, cruize missiles, ναυπηγεία, μέχρι και μαχητικό προσπαθούν να φτιάξουν. Τόσα χρόνια κάνανε reverse engineering στα προιόντα που αγοράζανε και αποκτούσανε τεχνογνωσία μέσω συνεργασίας με ξένες εταιρίες. Τώρα πλέον θερίζουν τους καρπούς αυτής της πολιτικής.

Σε 10-20 χρόνια οι Τούρκοι θα είναι όντως υπερδύναμη, όχι απλα τοπική αλλα πιθανών διεθνής. Με ότι αυτο συνεπάγεται στις γεωπολιτικές αλλαγές και συμμαχίες (Ισραήλ, Ιράν, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσσία).

Το γεγονός όμως δεν αλλάζει: εμείς γειτονεύουμε μαζί τους, τα δικά μας νησιά και εδάφη επιβουλεύονται. Εμείς οχι μόνο δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία, αλλα οτι ήδη υπάρχει κοντεύουμε να το διαλύσουμε, οχι μόνο ξοδεύουμε Δις για να αγοράζουμε εξοπλισμούς, αλλα έχουμε ήδη χρεοκοπήσει και μειώνουμε αναγκαστικά τα εξοπλιστικά.
Αν δέν είναι φανερό σε όλους τους Έλληνες τα πού οδεύει αυτή η κατάσταση, τότε ειμάστε άξιοι της μοίρας μας.

Αυτή η ανάπτυξη όμως δεν εχει να κάνει μόνο με τους πολιτικούς αλλα και με τον επιχειρηματικό κόσμο...

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 9:46:00 μ.μ. EEST  

Απ' ότι διαβάζω σας έβαλα "σε δουλειές" χωρίς να είναι αυτή η πρόθεσή μου !

Απλά διάβασα ένα σπουδαίο, - για τις πενιχρές μου γνώσεις - άρθρο του "Αρματιστή" και θεώρησα σκόπιμο να ακούσω την άποψή του.

Σας υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Α΄είχε αποφασίσει να δημιουργήσει μια "Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία" με την βοήθεια μιας μεγάλης διεθνούς αεροπορικής βιομηχανίας, έτσι ώστε η Ελλάς να μην εξαρτάται από εμπάργκο και μεγάλες τιμές στα αεροπλάνα και τα διάφορα ανταλλακτικά* τους. Κατά την διερεύνηση προκρίθηκε η Λόκχηντ. Εν τω μεταξύ έπεσε η Κυβέρνηση Παπανδρέου (πάντα Α΄). Η "Χούντα" έπραξε ομοίως και κατέληξε και αυτή στην Λόκχηντ.
*Όπως έχω ακούσει, ακόμη και μια βίδα αεροπλάνου αποτελεί ειδική κατασκευή και είναι δυσεύρετη!
(Συνεχίζεται)

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 στις 9:48:00 μ.μ. EEST  

(Συνέχεια)
Αργότερα ήρθε στα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέστρεψε την πολεμική βιομηχανία της Ελλάδος, όταν σταμάτησε «Τα πλοία του Θανάτου», σύμφωνα με τα τότε κελεύσματα του ανέξοδου και φθηνού λαϊκισμού τα οποία έμφορτα με πολεμικό υλικό θα απέπλεαν για το Ιρακ ή το Ιραν.

Τότε τόσο το Ιράκ όσο και το Ιράν αγόρασαν από άλλους προμηθευτές τα πυρομαχικά τους, αλλά το κακό είχε γίνει, η Ελληνική Βιομηχανία χαρακτηρίστηκε αναξιόπιστη. Οι «νεροκολοκύθες» της πολιτικής λαϊκίστικης ενημέρωσης πέτυχαν να δυσφημιστεί η Ελληνική πολεμική βιομηχανία και να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία.
Ευμένης ο Καρδιανός

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:16:00 π.μ. EEST  

Γιάννης,
Μπράβο τους, σε ό,τι και αν κάνουν!!Κοιτούν τη χώρα τους και ΟΛΟΥΣ του άλλους τους έχουν γραμμένους!!Εμείς οι ξύπνιοι! έχουμε μείνει στους Τούρκους-μπουνταλάδες!!!Την τύφλα μας τη μαύρη και όχι ΜΟΝΟ!!!

George 19 Μαΐου 2011 στις 11:16:00 π.μ. EEST  

Και στον Β'ΠΠ τα Tiger ήταν απείρως καλύτερα από τα Sherman, αλλά με αναλογία 15 προς 1 τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:19:00 π.μ. EEST  

Φιλε Αρματιστή η Τουρκια είχε πάντα Στρατιωτικές ηγεσίες.Οι πολιτικοί τους ήταν και είναι πάντα η βιτρίνα.Εμείς πάλι τους βάλαμε Φυλακή,διότι κάνανε ντα τα προοδευτικά παιδιά.

@ Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A.

στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια χρόνια με αφορμή τα σκάνδαλα, εργκενεγκον, βαριοπούλα, κτλ έχουν πάει φυλακή εκατοντάδες αξιωματικοί, στην Ελλάδα απο τη χούντα και μετά κανένας!!

φιλικά
Εφ. Υποδεκανέας (ΠΖ) Νίκος Σουγιάς

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:19:00 π.μ. EEST  

@Αρματιστής
Αφου λες ότι δεν γνωρίζεις παραπάνω από αυτά που γράφονται τι συνεχίζεις με τα άστοχα περαιτέρω σχόλια σου περί της μακέτας άρματος των τούρκων;

Θα συμφωνήσω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ηγεσίας αλλά σίγουρα μην πολυανεβάζουμε και τους Ερντογκάν-Νταβούτογλου πριν τουλάχιστον πετύχουν κάτι απτό.

Ακόμα και απέναντι στις ψωφοδεείς ελληνικές κυβερνήσεις λίγα πράγματα έχουν κερδίσει. Και ότι κερδίσουν, αν το κερδίσουν, θα οφείλεται στην υποχωρητικότητα των ελλήνων "ηγετών" στις πιέσεις των συμμάχων που έχουν ανάγκη τώρα την γεωπολιτική θέση της τουρκίας.

Πρόβλημα πραγματικό θα έχουμε εαν συνεχισθεί η πολιτική αστάθεια και το έλλειμα ηγεσίας που έχουμε σήμερα για άλλα 5-10 χρόνια, υπό την προϋπόθεση επίσης ότι στο ενδιάμεσο δουλεύουν όλα "πρίμα" για τους Τούρκους. Πράγμα όχι 100% σίγουρο γιατί ήδη έχει αρχίσει να την "μπαίνει" πολύ στις μεγάλες δυνάμεις.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:23:00 π.μ. EEST  

Η διαφορά είναι ότι όλοι οι Υπουργοί Άμυνας εδώ είναι για την φυλακή κανονικά λόγω των επιλογών τους με βάση κομματικό συμφέρον...
Στη Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί εκει ο Υπουργός Αμυνας είναι στη ουσία ένας υπάλληλος του επιτελείου.

Το επιτελείο κυβερνά τώρα και επίσημα την Αιγυπτο ενώ το ίδιο προβλέπουν και για εμάς οι Ρωσικές υπηρεσίες !

Νικήτας 19 Μαΐου 2011 στις 11:24:00 π.μ. EEST  

Μια χώρα παραδοσιακά στρατοκρατούμενη φυσικά και θα είχε μια κάποια 'πρόοδο' στα στρατιωτικά θέματα. 'Οταν εστιάζεις κάπου έχεις και αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. 'Ετσι απλά.

Είναι όντως λυπηρό να βλέπεις πόσο πίσω έχουν πάει την Ελλάδα ο κοντόφθαλμος λαός και η εξουσία του.
Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο το γνωστό κομματικό και ατομικό συμφέρον.
Οι Ε.Δ. θα όφειλαν να ηγούνται του υπουργείου 'Αμυνης και ο υπουργός να είναι υπόλογός τους.

**Παρόλα αυτά Η Τουρκία δεν πάυει να είναι μια εγκληματική και αυταρχική χώρα.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:24:00 π.μ. EEST  

Φιλε Υποδεκανέα,στην Τουρκια πήγαν φυλακή Στρατιωτικοί για αυτά που περιγράφεις.Στην Ελλάδα γιατί να τιμωρηθούν οι Στρατιωτικοί.Μήπως ευθύνονται για τα σκάνδαλα αυτοί.Ο Τσοχατζόπουλος ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας και όχι Στρατηγός.Υπάρχουν ίσως και Στρατιωτικοί που δεν έχουν τηρήσει τον όρκο που έδωσαν.Στον δικώμου κλάδο από όσο γνωρίζω,τον έχουμε τηρήσει κατά γράμμα.(Mέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μου).

Φιλικά:Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A.

Αρματιστής 19 Μαΐου 2011 στις 11:25:00 π.μ. EEST  

Κύριε Ταξίαρχε (I) ε.α. Κίμων A.

Εγώ πιστεύω ότι στη Τουρκία οι πολιτικές ηγεσίες δεν είναι βιτρίνα. Ακόμη και η ανωτάτη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, πολιτική ηγεσία είναι, άσχετα αν φορά πηλίκιο. Πολιτικό ρόλο της αναγνωρίζει το σύνταγμα. Αλλά αν πάμε και σε αυτούς που ανέλαβαν κατά καιρούς τα αξιώματα της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας και δεν έφεραν πηλίκιο, απέχουν χιλιάδες μίλια από τους αντίστοιχους δικούς μας… Μεντερές, Ντεμιρέλ, Οζάλ, Ερντογάν κλπ. Κυβέρνησαν και κυβερνούν για χρόνια την Τουρκία. Πήραν μια χώρα που βρισκόταν στο μεσαίωνα, την κατέστησαν περιφερειακή δύναμη (ή κοντεύουν) και την οδήγησαν στους G20. Ακόμη και η Τσιλέρ φάνηκε ανώτερη από το Σημίτη, τουλάχιστον στο χειρισμό των Ιμίων. Αν θελήσουμε να αναφερθούμε και στους ΥΠΕΞ, εκεί υπάρχει το χάος. Αλλά και ο Κεμάλ, όλα τα ζητήματα από τη στιγμή που έφθασε στην Μ. Ασία το 1919 κατ’ εντολή του σουλτάνου για να αντιμετωπίσει τα διασπαστικά κινήματα και τους Έλληνες, πρωτίστως ως πολιτικός ενήργησε. Και στη συνέχεια βεβαίως.

Και ασφαλώς θυμάμαι τι έγινε την εποχή που αναφέρεις και τα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν και ότι για όλα αυτά ουδεμία κατηγορία για διαφθορά και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεν εκτοξεύθηκε, αφού και οι πρωταγωνιστές πέθαναν πάμπτωχοι στις φυλακές. Προσωπικά όμως διαφωνώ με την ανάμιξη των στρατιωτικών στα πολιτικά και την ανάληψη από αυτούς οποιουδήποτε ρόλου στη διοίκηση επιχειρήσεων, ακόμη και πολεμικών εργοστασίων. Άλλωστε κατά καιρούς κάποιοι ανέλαβαν χωρίς να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο.

Τώρα αν οι πολιτικές μας ηγεσίες είναι ανίκανες, ας σκεφτεί ο καθένας μας τις ευθύνες του. Π.χ. όλοι γνωρίζαμε ότι ο ΓΑΠ δεν είναι Γιώργος αλλά Γιωργάκης και όλοι μπορούσαμε να φανταστούμε που θα μας οδηγούσε.

Φίλε Ανώνυμος 12 Μαΐου 2011 1:37:00 π.μ

Που τα βρήκες τα άστοχα σχόλια για τη «μακέτα» του Altay. Γράφω ότι είναι ένα σχέδιο. Κανένας δεν μας είπε αν έχει περιεχόμενο. Δηλαδή αν μέσα στο σκάφος και στον πύργο υπήρχαν κινητήρας και σύστημα βολής. Τι θέλεις να κάνω; Περιγραφή δεδομένων και προδιαγραφών; Αυτά τα γράφουν όλοι. Πληροφορούμαι και εγώ από ανοικτές πηγές. Πιστεύω ότι το σχέδιο θα προχωρήσει και θα βγει στη παραγωγή. Όταν τα πρωτότυπα θα αρχίσουν τις δοκιμές, ίσως τότε να μάθουμε περισσότερα. Πιστεύω ότι και εμείς θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα άρμα, δανειζόμενοι ξένη τεχνογνωσία. Άλλωστε κατασκευάσαμε πριν κάποιες δεκαετίες ΤΟΜΠ. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στη Ρωσία για να αγοράσουμε ΤΟΜΑ. Με τα χρήματα που είχαμε αποφασίσει να διαθέσουμε, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα δικό μας σχέδιο. Σημασία όμως έχει το πώς σκέφτονται, σχεδιάζουν και ενεργούν οι αντίπαλοι. και τι προτεραιότητες βάζουν. Και δυστυχώς για μας, βρίσκονται πολύ μπροστά. Θυμάστε την πριν 25 χρόνια «προμήθεια του αιώνα» (ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ μας είχε φλομώσει στα λόγια); Σπάσαμε τη παραγγελία σε δύο τύπους (Mirage & F-16), αγοράσαμε αναγκαστικά λιγότερα Α/Φ και επιπλέον χάσαμε πολλά σε κατασκευαστικό έργο. Η Τουρκία αντίθετα παρήγγειλε ένα τύπο (F-16), αγόρασε περισσότερα και πήρε και το εργοστάσιο κατασκευής με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό έφερε. Βεβαίως στη συνέχεια προμηθευτήκαμε άλλα 130 F-16, παραμένοντας πάντοτε αγοραστές. Ο κος Τξχος της Π.Α. θα μπορούσε να μας διαφωτίσει καλύτερα επί του θέματος.

Και για να τελειώνω. Δεν υπερεκτιμώ την Τουρκία. Γράφω γι’ αυτά που βλέπω και για ότι αποτελεί ιστορία. Το ισοζύγιο των μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας «συγκρούσεων», είναι καταθλιπτικά σε βάρος μας. Από μια εύνοια όμως του καλού Θεού, τα τελικά αποτελέσματα είναι σκανδαλωδώς ευνοϊκά για μας. Π.χ. Ηττηθήκαμε κατά κράτος στη Μ. Ασία, αλλά η συνθήκη της Λοζάννης μας παραχώρησε οριστικά και αμετάκλητα τα νησιά του Αν Αιγαίου και τη Δυτ Θράκη και επιπλέον με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η Μακεδονία κατέστη "εθνικά καθαρή". Σκεφθείτε σήμερα τη Μακεδονία αν δεν έφευγαν οι 400.000 Οθωμανοί κάτοικοί της.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:26:00 π.μ. EEST  

@ Αρματιστής

Εύστοχος όπως συνήθως! Οι υπερβολές όσον αφορα τον τρόπο που βλέπουμε τους Τούρκους, είναι ο κανόνας. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα και απλή λογική στην ανάλυσή τους και τα σχόλιά σου είναι αρκούντως χρήσιμα.

@ Ταξίαρχος (Ι)

Τους βάλαμε φυλακή γιατί απέσυραν τη Μεραρχία από την Κύπρο, δεν έστειλαν τα F-4E και τα F-84F να βομβαρδίσουν το προγεφύρωμα τις πρώτες κρίσιμες ώρες, ανακάλεσαν τα υποβρύχια, κηρυξαν πανικόβλητοι 'γενική επιστράτευση' και αποδείχτηκαν στην πράξη κατώτεροι των περιστάσεων στερούμενοι σοβαρότητας, στρατιωτικής τιμής κι εκπαίδευσης, φρονήματος και ηθικού αναστήματος.

Όσο για τις μίζες και σε στρατιωτικούς, δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:26:00 π.μ. EEST  

Οι στρατιωτικοί που μπήκαν φυλακή μετά τη χούντα μπήκαν λόγω εσχάτης προδοσίας (Κύπρος) και κατάλυσης του Συντάγματος. Ας μην προσπαθούμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία. Το λύκο τον βλέπουμε, τον τορό γυρεύουμε;

Όσον αφορά την ανάγκη ύπαρξης στρατιωτικής "ελίτ" στην Ελλάδα, όταν οι αρχηγοί των ΕΔ κάθονταν προσοχή σε κάποιον ο οποίος δείχνει τα ... στο Κοινοβούλιο (και εξετάζω το χυδαίον του πράγματος και όχι την πολιτική τοποθέτηση), τότε δεν μπορούσαν να σηκώσουν το ανάστημά τους;

Tommygun 19 Μαΐου 2011 στις 11:27:00 π.μ. EEST  

Το χειροτερο ολων ειναι οτι πλεον εξαρτομαστε απο εξωγενεις παραγοντες για την διασφαλιση των συμφεροντων της χωρας. Εδω δεν μπορουμε να κατασκευασουμε ενα μοντελο πιστολιου να αντικατασταθουν αυτα τα κοτρωνια με σκανδαλη που υπαρχουν στο στρατευμα, ποσο μαλλον να προχωρησουμε στο επομενο σταδιο.

Μεχρι και η Σερβια που την σακατεψαν στους βομβαρδισμους, εκανε βηματα προοδου. Εμεις μια ζωη στην οπισθεν...

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:28:00 π.μ. EEST  

@Αρματιστής

Οι απόψεις μας δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου. Αν δεν είσαι Στρατιωτικός,τότε βλέπω μια ισορροπημένη σκέψη.
Ένα έχω να σου πω εύγε!!

Σε ένα πράγμα όμως επέτρεψε με να διαφωνήσω. Ίσως να μην το διατύπωσα σωστά.Δεν λέω να ανακατεύονται οι Στρατιωτικοί στα πολιτικά τις χώρας. Αυτό είναι δουλειά των πολιτικών.Εκεί όμως που πρέπει να έχουν λόγο και μάλιστα αυστηρό,είναι ζητήματα Εθνικής Ασφαλειας,και εξωτερικής πολιτικής,οταν βλάπτονται τα συμφέροντα τις χώρας.Δεν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση,με τον μανδύα τις λαϊκής εντολής να κάνει ότι θέλει μονη της,σε θέματα που μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικά δεδομένα για την χωρα. Ούτε να προμηθευόμαστε οπλικά συστήματα για να μην δυσαρεστήσομε κάποιους φίλους (βλέπε Super Vita) Αλλα και έτσι να είναι,με τόσα οπλικά συστήματα που πήραμε, δεν άλλαξε η στάση των χωρων αυτών για το Σκοπιανό παράδειγμα.Τέλος πάντων για όλα αυτά και αλλα τόσα θα έπρεπε να είχαν λόγο.Και όχι να διορίζονται αρχηγοί προσκείμενοι στα κόμματα.Είμαι κάθετα αντίθετος να ανήκει Στρατιωτικός σε πολιτικές παρατάξεις.Όταν φοράς στολή εκπροσωπείς όλο το Έθνος και όχι ένα μέρος αυτού. Όσο για την αγορά M-2000 και F-16 ισχύει αυτό που είπα.Έγινε για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ποσο μάλιστα επιχειρησιακά και βιομηχανικά. Αυτά κάναμε,και δυστυχώς συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα και ιδού το αποτέλεσμα.


Φιλικά:Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A.

@12 Μαΐου 2011 2:36:00 μ.μ. GMT+03:00

"Τους βάλαμε φυλακή γιατί απέσυραν τη Μεραρχία από την Κύπρο, δεν έστειλαν τα F-4E και τα F-84F να βομβαρδίσουν το προγεφύρωμα τις πρώτες κρίσιμες ώρες, ανακάλεσαν τα υποβρύχια, κηρυξαν πανικόβλητοι 'γενική επιστράτευση' και αποδείχτηκαν στην πράξη κατώτεροι των περιστάσεων στερούμενοι σοβαρότητας, στρατιωτικής τιμής κι εκπαίδευσης, φρονήματος και ηθικού αναστήματος.

Όσο για τις μίζες και σε στρατιωτικούς, δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα."

Η αλήθεια είναι κάπου αλλου,και μάλλον δεν πρόκειται να την μάθεις.Εκεί ευθύνονται παρα πολλοί .Και όχι μονο Έλληνες εν Eλλάδι.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:28:00 π.μ. EEST  

@Ταξίαρχο

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, τα συγκεκριμένα γεγονότα που αναφέρει ο φίλος δυστυχώς έχουν καταγραφεί, τώρα αν υπάρχουν (και πιθανότατα όντως υπάρχουν) και άλλες λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, με νηφαλιότητα πάντα, καλό θα είναι να αναφέρονται για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:29:00 π.μ. EEST  

@ Ταξίαρχο(I)ε.α. Κίμων A

Όσοι και όποιοι να ευθύνονται, ο έντιμος στρατιωτικός ενεργεί προς το συμφέρον της Πατρίδας. Ή σε πολεμική περίοδο αυτοκτονεί. Απλά πράγματα.

Ελπίζω η αλήθεια που δε θα μάθω ποτέ να μην είναι ο Αβράκωτος που έπιασε κότσο τον Μίμη και ο Κίσσινγκερ! Όχι άλλο κάρβουνο!

Τα σέβη μου.
12 Μαΐου 2011 2:36:00 μ.μ. GMT+03:00

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:30:00 π.μ. EEST  

Οι Τούρκοι το καταλάβανε το παιχνίδι καιρό πρίν και αρχίσανε εδώ και κάμποσα χρόνια να επενδύουν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Το όφελος είναι τριπλό:
1) Δεν αναγκάζοντε να εισάγουν αμυντικά συστήματα σε φουσκωμένες τιμές (γλυτώνουν έξοδα)
2) ενισχύουν την εγχώρια οικονομία κατασκευάζοντας και αγόραζοντας εγχώρια τάνκ, πυραύλους, κτλ ενώ μειώνουν ανεργία και ταυτόχρονα έχουν κέρδος απο τις εξαγωγές (νομίζετε οτι καμία χώρα δεν θα αγοράσει τα τάνκ τους?)
3) Ενισχύουν την γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ τους. Είναι άλλο να αγοράζεις και να περιμένεις leopard απο τους Γερμανούς και είναι άλλο να ξέρεις οτι κάθε μήνα θα έχεις Χ άρματα διαθέσιμα (το "άρματα" ως παράδειγμα).

Βέβαια, κάνοντας όλα αυτά αποκτούν και ανταγωνιστές (για να μήν πώ εχθρούς), αλλα αυτό είναι παρελκόμενο της ανόδου της στρατιωτικής ισχύος.

Οι Τούρκοι το καταλάβανε καλά το παιχνίδι και ξέρουν ακριβώς τι κάνουνε: Tank, UAV, cruize missiles, ναυπηγεία, μέχρι και μαχητικό προσπαθούν να φτιάξουν. Τόσα χρόνια κάνανε reverse engineering στα προιόντα που αγοράζανε και αποκτούσανε τεχνογνωσία μέσω συνεργασίας με ξένες εταιρίες. Τώρα πλέον θερίζουν τους καρπούς αυτής της πολιτικής.

Σε 10-20 χρόνια οι Τούρκοι θα είναι όντως υπερδύναμη, όχι απλα τοπική αλλα πιθανών διεθνής. Με ότι αυτο συνεπάγεται στις γεωπολιτικές αλλαγές και συμμαχίες (Ισραήλ, Ιράν, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσσία).

Το γεγονός όμως δεν αλλάζει: εμείς γειτονεύουμε μαζί τους, τα δικά μας νησιά και εδάφη επιβουλεύονται. Εμείς οχι μόνο δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία, αλλα οτι ήδη υπάρχει κοντεύουμε να το διαλύσουμε, οχι μόνο ξοδεύουμε Δις για να αγοράζουμε εξοπλισμούς, αλλα έχουμε ήδη χρεοκοπήσει και μειώνουμε αναγκαστικά τα εξοπλιστικά.
Αν δέν είναι φανερό σε όλους τους Έλληνες τα πού οδεύει αυτή η κατάσταση, τότε ειμάστε άξιοι της μοίρας μας.

Αυτή η ανάπτυξη όμως δεν εχει να κάνει μόνο με τους πολιτικούς αλλα και με τον επιχειρηματικό κόσμο...

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:30:00 π.μ. EEST  

@ 12 Μαΐου 2011 6:12:00 μ.μ. GMT+03:00

Τι μας λες τώρα.
Σε πια χωρα νομίζεις ότι βρίσκεσαι,στη Ιαπωνία!
Εσύ θα αυτοκτονούσες?
Αφού λοιπόν δεν θέλεις κάρβουνο,γιατί δεν απαιτείς από τους κυβερνώντες να ανοίξουν τον περιβόητο φάκελο,να δούμε τέλος πάντων τι συνέβεη τότε.Ούτε την κατάρριψη των 2 Τουρκικων F-102,ούτε την εμπλοκή του αρματαγωγού Λέσβος,αλλα ούτε και την αποστολή NIKI έχουμε παραδεχθεί επίσημα.Δεν είναι λίγο πονηρό.

Αν ήμασταν σωστοί πολίτες,δεν θα είχαμε τέτοιους κυβερνώντες.Την ευθύνη λοιπόν την φέρουμε όλοι και όταν λέω όλοι,μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ. Όπως βλέπεις η Ιστορία γράφτηκε όπως έχει,και δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει.Αυτό όμως που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το μέλλον μας προς το καλύτερο. Αν είμαστε για αυτό που θέλουμε να δείχνουμε,τότε πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.Αν όχι,τότε είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.

Tαξίαρχος(I)ε.α Κίμων A

AXEΡΩΝ 19 Μαΐου 2011 στις 11:31:00 π.μ. EEST  

@ανωνυμο 12/5 2.36
''τους βαλαμε φυλακη γιατι απεσυραν την Μεραρχια απο την Κυπρο,δεν εστειλαν τα F-4 και τα F-84...ανακαλεσαν τα υποβρυχια...στερουμενοι φρονηματος και ηθικου αναστηματος''
Καποιο λαθος κανεις.ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να τους ειχαμε βαλει φυλακη για ολους αυτους τους λογους,αλλα για την προδοσια της Κυπρου ΔΕΝ τιμωρηθηκε κανεις.Ουτε καν δικαστηκε κανεις.
Μονο καποιες καταθεσεις στην επιτροπη του φακελλου της Κυπρου εγιναν,οι οποιες παντως δεν ωδηγησαν σε καμμια εστω ηθικη καταδικη.
Οι πραξικοπηματιες τιμωρηθηκαν για το πραξικοπημα το οποιο μαλιστα θεωρηθηκε στιγμιαιο,οχι ομως για την προδοσια της Κυπρου.
Αυτα,για να μην ξεχναμε την ιστορικη πραγματικοτητα.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:32:00 π.μ. EEST  

Απ' ότι διαβάζω σας έβαλα "σε δουλειές" χωρίς να είναι αυτή η πρόθεσή μου !

Απλά διάβασα ένα σπουδαίο, - για τις πενιχρές μου γνώσεις - άρθρο του "Αρματιστή" και θεώρησα σκόπιμο να ακούσω την άποψή του.

Σας υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Α΄είχε αποφασίσει να δημιουργήσει μια "Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία" με την βοήθεια μιας μεγάλης διεθνούς αεροπορικής βιομηχανίας, έτσι ώστε η Ελλάς να μην εξαρτάται από εμπάργκο και μεγάλες τιμές στα αεροπλάνα και τα διάφορα ανταλλακτικά* τους. Κατά την διερεύνηση προκρίθηκε η Λόκχηντ. Εν τω μεταξύ έπεσε η Κυβέρνηση Παπανδρέου (πάντα Α΄). Η "Χούντα" έπραξε ομοίως και κατέληξε και αυτή στην Λόκχηντ.
*Όπως έχω ακούσει, ακόμη και μια βίδα αεροπλάνου αποτελεί ειδική κατασκευή και είναι δυσεύρετη!
(Συνεχίζεται)

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:32:00 π.μ. EEST  

Κατά την Μεταπολίτευση, η τότε Ελληνική Κυβέρνηση απεφάσισε ομοίως να «ανεξαρτοποιηθεί» από την διεθνή αγορά, διερεύνησε τις διάφορες αεροπορικές βιομηχανίες και κατέληξε πάλι στην Λόκχηντ.

Έτσι υπό το Project Management της Λόκχηντ και με την ανάθεση όλων των μελετών/εργασιών στην εξειδικευμένη σε συναφή έργα Austin Company Cleveland O. για όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού, την Westinghouse για τα ηλεκτρονικά, και την General Electric για τους κινητήρες, ξεκίνησε το έργο ενός βιομηχανικού συμπλέγματος, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) όπου θα κατασκευάζονταν από βίδες μέχρι κινητήρες και αεροπλάνα.

Η κατασκευή αυτή όφειλε να γίνει με ειδικό νόμο που θα την εξαιρούσε από τα λοιπά δημόσια έργα. Όσο γνωρίζω, ο νόμος αυτός δεν ψηφίστηκε ποτέ. Το Έργο κατασκευάστηκε …. παράνομα αλλά κατασκευάστηκε!

Τότε οι Τουρκία δεν είχε ακόμη αποκτήσει τέτοια δυνατότητα.
(Συνεχίζεται)
Ε. ο Κ.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:33:00 π.μ. EEST  

(Συνέχεια)
Αργότερα ήρθε στα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέστρεψε την πολεμική βιομηχανία της Ελλάδος, όταν σταμάτησε «Τα πλοία του Θανάτου», σύμφωνα με τα τότε κελεύσματα του ανέξοδου και φθηνού λαϊκισμού τα οποία έμφορτα με πολεμικό υλικό θα απέπλεαν για το Ιρακ ή το Ιραν.

Τότε τόσο το Ιράκ όσο και το Ιράν αγόρασαν από άλλους προμηθευτές τα πυρομαχικά τους, αλλά το κακό είχε γίνει, η Ελληνική Βιομηχανία χαρακτηρίστηκε αναξιόπιστη. Οι «νεροκολοκύθες» της πολιτικής λαϊκίστικης ενημέρωσης πέτυχαν να δυσφημιστεί η Ελληνική πολεμική βιομηχανία και να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία.
Ευμένης ο Καρδιανός

enkripto 19 Μαΐου 2011 στις 11:40:00 π.μ. EEST  

το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων που εξαφανίστκαν με το "σαμποτάζ" της Google ξαναπεραστηκαν με το χέρι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP