Παροπλίζεται το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Tέλος εποχής θα σημάνει στις 9 Ιουνίου και μετά από 40 χρόνια πολύτιμης υπηρεσίας για το ιστορικό υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), το πρώτο παγκοσμίως Τύπου 209, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία, το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε τον παροπλισμό και τη μεταφορά του στο πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.

Το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Η καθέλκυση του έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, ενώ στις 6 Νοεμβρίου 1971 κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη της Διοίκησης Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου. Το μαύρο καλοκαίρι του 1974, τα υπερσύγχρονα για την εποχή υποβρύχια ΓΛΑΥΚΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ (S111) διατάχθηκαν να πλεύσουν προς τη Κύπρο για την εφαρμογή του Σχεδίου “Κ” που αφορούσε τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, προτού ανακληθούν δύο φορές. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Αύγουστο του 1998 έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας οι εργασίες εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (πρόγραμμα Neptune I) για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση, στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου. Σημειώνεται ότι τα 4 υποβρύχια που υποβλήκαν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού είναι τα μοναδικά στο Πολεμικό Ναυτικό που μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα UGM-84D Block 1C Sub-Harpoon.

www.strategyreport.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2011 στις 10:35:00 π.μ. EEST  

κρίμα, θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη...Δυστηχώς στον βωμό της οικονομικής κρίσης θα θυσιαστούν πολλά ακόμη όπλα.

ΑΧΕΡΩΝ 28 Μαΐου 2011 στις 1:03:00 μ.μ. EEST  

Mαλιστα...εαν εχει καποιος αποριες,πως η μεγαλειωδης Μικρασιατικη Εκστρατεια κατεληξε σε Καταστροφη,και η Κυπρος απο την Ενωση στον αττιλα,ας δει την σημερινη αθλιοτητα μας για να καταλαβει.
Στο πολυ ενδιαφερον βιβλιο''Κυριοι,πατε για υπνο'',ο αντιστρατηγος ε.α,και το 1974 υπολοχαγος Κ/Δ,Ελευθεριος Σταματης,αναφερει το εξης χαρακτηριστικο:απο την αποχωρηση της Μεραρχιας και επι επτα χρονια,καναμε οτι μπορουσαμε για να κοντυνουμε τον εαυτο μας στα μετρα του εχθρου.
Ο νοων νοειτω.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2011 στις 2:06:00 μ.μ. EEST  

Ήταν το όπλο που θα μπορούσε να σταματήσει την εισβολή στη Κύπρο αλλά οι προδότες το σταμάτησαν και ποτέ δεν δικάστηκαν...

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2011 στις 3:40:00 μ.μ. EEST  

Τουλάχιστον θα έχουν ανταλλακτικά τα υπόλοιπα 3 δεν πάει τελείως χαμένο, τα παλαιά επισκευάζονται, στα καινούργια δεν μπαινει χέρι άλλου εκτός αυτό του κατασκευαστή...οπότε καταλάβατε τι έχει να γίνει.

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2011 στις 10:29:00 π.μ. EEST  

Μήπως τώρα θα θυσιαστούν και τα νησιά;

Ανώνυμος 1 Ιουνίου 2011 στις 1:00:00 μ.μ. EEST  

Θα έπρεπε πριν από τον παροπλισμό του Γλαύκου να υπέηρχε σχέδιο να τεθει σε επιχειρησιακή εφεδρεία. Δηλ. καθαρισμός, στούφα , στεγανό κλείσιμο και μετά αφαίρεση αέρα . Ετσι θα το είχαμε έτοιμο εάν κάποια στιγμή το χρειαζόμαστε. Τώρα θα γίνει απλά πλιάτσικο και κανιβαλισμός.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP