Η Ελλάδα δεν βάζει στο τραπέζι με την Τουρκία την ΑΟΖ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Του Σταυρου Λυγερου

Τουλάχιστον αυτή τη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε τα χαρτιά του. Ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), επειδή δεν επιθυμεί να διαταράξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εσπευσε να προσθέσει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν προσφέρει στην Ελλάδα κανένα επιπλέον όφελος ως προς το δικαίωμα εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Μίλησε, μάλιστα, για μόδα!

Ο Δημήτρης Δρούτσας αντιφάσκει. Εάν η ανακήρυξη της ΑΟΖ ήταν τόσο ασήμαντη, όπως προσπαθεί να μας πείσει, δεν θα διετάρασσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αγκυρα δεν έχει ψυχολογικό πρόβλημα με την ΑΟΖ! Αντιτίθεται στην ανακήρυξή της επειδή έχει επίγνωση ότι θα ενισχύσει ποιοτικά τις ελληνικές θέσεις, περιορίζοντας αντιστοίχως τα δικά της περιθώρια να προωθήσει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της.

Αν και ο Δρούτσας αποφεύγει να το πει, είναι εμφανές ότι η κυβερνητική θέση έχει επηρεασθεί και από την ερμηνεία Ροζάκη, σύμφωνα με την οποία η ΑΟΖ αφορά μόνο την κολόνα του νερού πάνω από τον βυθό. Η ερμηνεία αυτή, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό που δίνει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ’ αποκλειστικότητα το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα υπερκείμενα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών) σε μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων.

Κοιτάσματα

Το επιχείρημα του υπουργού Εξωτερικών είναι ουσιαστικά ότι η εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να εξασφαλισθεί με τη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να μπει στο τραπέζι η ΑΟΖ. Κι όμως, υπάρχει λόγος. Οπως είναι γνωστό, από το 1973 η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Επιστρατεύει τον αυθαίρετο γεωλογικό ισχυρισμό ότι επικάθονται της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ως εκ τούτου, απαιτεί η υφαλοκρηπίδα να οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ΑΟΖ είναι οικονομική έννοια και όχι γεωλογική, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει ότι εάν η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση γίνει στο γήπεδο της ΑΟΖ, το γεωλογικού χαρακτήρα τουρκικό επιχείρημα χάνει κάθε σημασία. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα έπρεπε να είχε ανακηρύξει ΑΟΖ. Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι ευκαταφρόνητα τα συμφέροντα στους τομείς της αλιείας και μελλοντικά της εκμετάλλευσης των κυμάτων.

Οπως ομολόγησε ο Δρούτσας, η Αθήνα δεν ανακηρύσσει ΑΟΖ, επειδή φοβάται τις τουρκικές αντιδράσεις. Η Αγκυρα φροντίζει να συντηρεί τους ελληνικούς φόβους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις διερευνητικές επαφές. Αυτό, όμως, που περισσότερο φοβάται η Αθήνα είναι η διεξαγωγή εκ μέρους των Τούρκων γεωλογικών ερευνών σε σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ, με σκοπό να την αμφισβητήσουν εμπράκτως.

Ας σημειωθεί ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ γίνεται με μονομερή πράξη του παράκτιου κράτους, η οποία κοινοποιείται στον ΟΗΕ. Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, η οποία, ως γεωλογική έννοια, υπάρχει από μόνη της, η ΑΟΖ, ως οικονομική έννοια υπάρχει μόνο εάν ανακηρυχθεί. Το δεύτερο βήμα μετά την ανακήρυξη είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά ότι τα νησιά που συντηρούν οικονομική δραστηριότητα δικαιούνται να συνυπολογίζονται στην οριοθέτηση της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας. Τα κράτη που δεν συμφωνούν στην οριοθέτηση κατά κανόνα παραπέμπουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε διαιτητικό δικαστήριο.

Χάγη

Η ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ, όμως, δεν ισοδυναμεί με ελληνοτουρκική κρίση. Ακόμα κι αν οι Τούρκοι εγκαταλείψουν τις διερευνητικές επαφές και στείλουν πλοία για έρευνες σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, η Αθήνα μπορεί να χειρισθεί επιτυχώς την πρόκληση. Αρκεί να αποφύγει την παγίδα της στρατιωτικοποίησης της κρίσης και να οχυρωθεί πίσω από την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, εμπλέκοντας στην υπόθεση και την Ε. Ε., που έχει καταστήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας κοινοτικό δίκαιο.

Η Αθήνα παγίως ζητάει την παραπομπή στη Χάγη, αλλά –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– στην πράξη υπονομεύει αυτή τη θέση. Εχει διολισθήσει και διαπραγματεύεται συνυποσχετικό, με το οποίο ουσιαστικά δεν θα ζητείται η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αλλά θα υποδεικνύονται τρόποι για ερμηνεία του που βολεύει την Αγκυρα, εάν όχι για παράκαμψή του. Οι Τούρκοι επιχειρούν να πειθαναγκάσουν την Ελλάδα ή προς αυτήν την κατεύθυνση ή σε μία μορφή συνεκμετάλλευσης.

www.kathimerini.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2011 στις 4:17:00 π.μ. EEST  

Ίσως να μήν έχετε καταλάβει οτι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύετε αλλα παζαρεύει. Διοτι λόγος διαπραγμάτευσης για την εθνική μας κυριαρχία, για τα αυτονόητα, δέν υπάρχει. Η κυβέρνηση λοιπόν παζαρεύει διότι δέν επιθυμεί κρίση με την Τουρκία, δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, γνωρίζει οτι δέν μπορεί να αμυνθεί εναντίων τυχόν Τουρκικών στρατιωτικών προκλήσεων ή απλά φοβάται την οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Απο εκεί που γινόντουσαν αναχαιτήσεις, εκει που κάποτε υπήρχε μια κάποια αντίδραση, πλέον η επίσημη γραμμή των τελευταιών δυο κυβερνήσεων (ναι και των δύο) είναι η πλήρης αδιαφορία. Αντιδράνε μόνο όταν υπάρξει κάποια προστριβή απο ΜΜΕ ή στην βουλή. Εάν νομίζετε εσείς οτι ο Δρούτσας θα ανακυρήξει ποτέ ΑΟΖ, γελιέστε. Να τον μεταφέρουν σε άλλο υπουργείο περιμένει ο κακομοίρης.

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2011 στις 6:45:00 π.μ. EEST  

Αυτη η κυβερνηση εχει ανοιξει τα χαρτια της απο τοτε που πηρε την εξουσια με ψεματα και υποσχεσεις, και δεν κανει το παραμικρο για οφελος των Ελληνων. Ειναι κυβερνηση των μυστικων διαπραγματευσεων με την Τουρκια, της δουλικοτητας και φοβιας προκειμενου να δικαιολογησουν την απεμποληση εθνικων κεκτημενων και να προωθησουν την παση θυσια ενταξη της Τουρκιας στην Ευρωπαικη Ενωση, της βεβηλωσης της Ελληνικης ιστοριας και πολιτισμου με υποστηριξη και χρηματοδοτηση υποκειμενων οπως η Δραγωνα κλπ, της ψηφοθηρικης νομιμοποιησης εκατονταδων χιλιαδων λαθραιων, την παντελη κακοδιαχειριση της οικονομικης καταστασης εξουθενωνοντας τον λαο αλλα διατηρωντας ολες τις βουλευτικες τους πολυτελειες, και τελειωμο δεν εχει. Ο Παπαντρεου εχει ανοιξει τα χαρτια του και ειναι φανερο οτι δουλευει για τα συμφεροντα των αντι-Ευρωπαιων και των αντι-Ελληνων. Καταστρεφει συστηματικα ο,τι Ελληνικο, και παραδιδει ο,τι μπορει στους Τουρκους, πλυμηριζοντας την Ελλαδα με εκκατομυρια λαθραιους και γονατιζοντας τον λαο απο καθε αποψη φερνοντας τον στα προθυρα του αφανισμου προκειμενου να πραγματοποιησει τους στοχους του. Θυσιαζει την Ελλαδα δηλαδη, για λογους που ειναι αρκετα φανεροι και δεν επρεπε να εχουν καμια θεση στην πολιτικη Ελληνικης κυβερνησης, παρα μονον κυβερνησης προδοτων.

Εναμιση χρονο με τον Παπαντρεου στην κυβερνηση, αυτη η πολιτικη του ειναι συστηματικη και προκλητικα ανοικτη. Δεν χρειαζεται παραπανω αναλυση.

Το ερωτημα ειναι γιατι οι Ελληνες ακομα δεν αντιδρουν. Ειναι τοσο μεγαλη η σηψη της κοινωνιας και η εξαρτηση απο τα ρουσφετια που δεν μπορει ο λαος να κανει κατι για να αναστρεψει αυτη την κατρακυλα στον γκρεμο και στην αφανηση, οσο ακομα υπαρχει καποια ελπιδα;

Οσοι λιγοι δημοσιογραφοι υπαρχουν που δεν κατευθυνονται απο κομματικα συμφεροντα, ας ασχοληθουν με το πραγματικο ερωτημα που ειναι το τι μπορει να κανει ο λαος. Το να αναλυουμε αυτα που κανει η κυβερνηση εχει καταντησει κουραστικο. Αυτα που κανει και δεν κανει η κυβερνηση ειναι τοσο προφανη και τοσο προβλεψιμα, οσο και ακρως καταστροφικα.

Τι μπορει να κανει ο λαος;

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2011 στις 9:38:00 π.μ. EEST  

Ρε παιδιά τι το "ψάχνετε";;; Οι "άνθρωποι" απλά εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Από ποιον;;; δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος. Οσο για το παραμυθάκι ότι τους ψήφισε ο λαός, καλό είναι αλλά δεν έχει δράκο. Οι πολιτικάντηδες της Ελλάδος, έχουν αναστρέψει όλους τους νόμους των μαθηματικών (0+0=14%, το 40% του 300=180 και άλλα πολλά και φαιδρά). Κατά τα άλλα όταν τους αποκαλείς προδότες σε κατηγορούν ότι τους βρίζεις, και ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων που δεν συμπληρώνουν τα δάχτυλα του ενός χεριού, όλοι οι άλλοι κερδίζουν επαξίως τον χαρακτηρισμό που τους ανήκει.

Ανώνυμος 9 Μαΐου 2011 στις 3:50:00 μ.μ. EEST  

Το κακό δεν είναι μόνο ότι παζαρεύουν αυτοί, το κακό είναι ότι παζάρευαν και οι προηγούμενοι και μάλλον θα το κάνουν και οι επόμενοι.

enkripto 9 Μαΐου 2011 στις 4:31:00 μ.μ. EEST  

είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει τόσο πολύ απο τις διαχρονικές σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ούτε η Ντόρα δεν τόλμησε να κάνει τέτοια πράγματα..

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2011 στις 1:52:00 π.μ. EEST  

Δρουτσας για υφαλοκρηπιδα και ΑΟΖ: "Το θέμα προκύπτει περισσότερο με την Τουρκία, αλλά εδώ βγαίνουν κάποιοι να το εκμεταλλευθούν, μαζί και κάποια εθνικιστικά ερείσματα, που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι είναι υποχωρητική με την Τουρκία και άλλα τέτοια ευτράπελα." (http://www.nooz.gr - http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_1512.html#more)

Αυτη η κυβερνηση υποχωρητικη με την Τουρκια... ποιο εθνικιστικο ερεισμα ισχυριζεται κατι τετοιο...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP