Σκηνικό Ιμίων στήνουν σε Αγαθονήσι/Φαρμακονήσι

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζειμπέκ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ισχυριστεί οτι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στην πραγματικότητα ανήκουν στην Τουρκία και οτι το 2004 τα νησιά αυτά καταλήφθηκαν παράνομα απο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet o υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ και ο τομεάρχης της περιοχής Αιδινίου του Κόμματος Γκιουναϊ Τικκίν επιβιβάστηκαν σε ενα σκάφος για να κατευθυνθούν προς τα δυο αυτά νησιά. Τραγική ειρωνία, το σκάφος είχε την ονομασία "Ποσειδών"!

Η τουρκική εφημερίδα γράφει στο ρεπορτάζ οτι " οι δυο άνδρες ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο Bulamac ( Φαρμακονήσι) που απέχει απο την Τουρκία 5.9 μίλια και στο Αγαθονήσι (Eşşek adası)που απέχει 9 μίλια".

Η βάρκα των Τούρκων κατευθύνθηκε στο Αγαθονήσι. Πλησίασε στο νησί σε απόσταση 5 μέτρων. Οι ίδιοι θέλησαν να αποβιβαστούν ελέυθερα καθώς το νησί το θεωρούν τουρκικο και οι Ελληνες φαντάροι απο το φυλάκιο ζήτησαν απο τους τούρκους να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τούρκων δημοσιογράφων οι Έλληνες στρατιώτες ζήτησαν με ευγενικό τρόπο απο τους τούρκους να απομακρυνθούν και αν θέλουν να επισκεφθούν το Αγαθονήσι θα πρέπει να πάνε στη Σάμο για να περάσουν απο τον έλεγχο διαβατηρίου και να έρθουν μετα στο νησί. (ΣΣ !!!!) Οι τούρκοι πολιτικοί απομακρύθηκαν και επέστρεψαν στην Τουρκία.

Το γεγονός δείχνει οτι κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα παρόμοιο με τα Ιμια. Το θετικό γεγονός είναι οτι και στην Τουρκία και στην Ελλάδα επικρατεί ψυχραιμία στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αλλά μέχρι πότε;

Πηγή

11 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 11:48:00 π.μ. EEST  

αυτός ο Κεμάλ Ζειμπέκ είναι σαν τον δικό μας τον Καρατζαφέρη ή χειρότερος;

Vasileios 19 Μαΐου 2011 στις 12:33:00 μ.μ. EEST  

Μάλλον χειρότερος γιατί ήδη προσπαθεί να εγείρει θερμό ένοπλο επεισόδιο

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 1:37:00 μ.μ. EEST  

ΜΑΛΟΝ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΞΥΠΝΙΟΣ.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 2:12:00 μ.μ. EEST  

βέβαια, πουλάει ο λαικισμός.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 2:12:00 μ.μ. EEST  

βέβαια, πουλάει ο λαικισμός.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 3:01:00 μ.μ. EEST  

"Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται" η επί το νεοελληνικώτερον "Μάθανε ότι γα@@@στε και πλάκωσαν και οι γύφτοι" Α ρε Τζέφρυ πως κατάντησες την Ελλάδα. Τώρα έπρεπε να σου λένε "Bravo giorgos" τα φιλαράκια σου τα μεμέτια. Και δεν ζει και ο Τζέμ να σε "καμαρώσει". Φτού σου να μην αβασκαθείς "μανάρι" μας.

enkripto 19 Μαΐου 2011 στις 4:04:00 μ.μ. EEST  

N. MEΛΕΤΗΣ: Σε οποιοδήποτε από τα διαβήματα που έχουμε κάνει στην τουρκική πλευρά σχετικά με τις υπερπτήσεις στα δύο νησιά, η απάντηση εμπεριέχει υπαινιγμό ότι αμφισβητείται η κυριαρχία τους;



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν υπάρχει καμιά ασάφεια στην κυριαρχία οποιασδήποτε σπιθαμής ελληνικού εδάφους. Αυτό νομίζω ότι είναι σαφέστατο και είχε και χθες την ευκαιρία ο Υπουργός Εξωτερικών, για άλλη μία φορά, να το τονίσει με εμφατικό τρόπο. Ως προς το ποιες είναι οι απόψεις της Τουρκίας, αυτό είναι θέμα της Τουρκίας, από εκεί και πέρα όμως είναι ξεκάθαρη η πραγματικότητα και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να μπορεί να την αμφισβητήσει.



N. MEΛΕΤΗΣ: Προφανώς δεν έγινα κατανοητός. Δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου.



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε θα σας πω εγώ τι λέει η τουρκική πλευρά, σε καμία περίπτωση, για οποιοδήποτε θέμα. Από εκεί και πέρα, εγώ σας λέω τις ελληνικές θέσεις και την πραγματικότητα.



N. MEΛΕΤΗΣ: Να σας πω το συλλογισμό μου: ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται το 2009 να λέει ότι είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας τα δύο αυτά ελληνικά νησιά, έχουν γίνει έκτοτε δεκάδες διαβήματα, υπάρχουν συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και εσείς μου λέτε ποια είναι η θέση η δικιά μας. Εγώ ρωτάω έχει απαντήσει ποτέ η Τουρκία, έχει θέσει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας, της ελληνικής, στα δύο αυτά νησιά;



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και σας επαναλαμβάνω ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες, η Ελλάδα δεν ανέχεται ούτε δέχεται καμία αμφισβήτηση οποιασδήποτε σπιθαμής ελληνικού εδάφους. Από εκεί και πέρα, σχετικά με το τι είπε ή τι δεν είπε ο κύριος Νταβούτογλου, όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε σε καμία περίπτωση τις διαρροές των τηλεγραφημάτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε δε θα μπω σ' αυτή τη συζήτηση. Αυτό όμως που τονίζω για άλλη μία φορά, ξεκάθαρα, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας, ούτε και καμία συζήτηση φυσικά.



N. MEΛΕΤΗΣ: ***



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, σας επαναλαμβάνω ότι, είχαν γίνει πρόσφατα κάποιες δηλώσεις από έναν πολιτικό στην Τουρκία και επειδή δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τέτοια θέματα, τα οποία θεωρούμε κορυφαίας σημασίας, για αυτό το λόγο έγινε και η ξεκάθαρη τοποθέτηση και νομίζω ότι σ’ αυτό πρέπει να μείνουμε. Στο γεγονός δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει, και δεν ανέχεται η Ελλάδα καμία αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Το καθεστώς είναι ξεκάθαρο.

enkripto 19 Μαΐου 2011 στις 4:04:00 μ.μ. EEST  

N. MEΛΕΤΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, επιμένω. Έχει υπάρξει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά τα δύο νησιά;



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και σας ξαναλέω, επειδή με ρωτάτε τι λέει η Τουρκία…



N. MEΛΕΤΗΣ: Όχι, δεν λέω οι Τούρκοι… απαντάτε ότι δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας και λέω, έχει απειληθεί, έχει αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα δύο νησιά;



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας είπα ήδη ότι τις προάλλες εμφανίστηκε ένας Τούρκος πολιτικός, ο οποίος έκανε παραληρηματικές δηλώσεις σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και υπήρξε άμεση αντίδραση. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι η Ελλάδα ούτε συζητάει ούτε τίθεται οποιοδήποτε θέμα για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.



N. MEΛΕΤΗΣ: Ωραία, κύριε εκπρόσωπε. Επειδή είναι λίγο ασύνηθες ένα Υπουργείο Εξωτερικών να απαντάει σε έναν ιδιόρρυθμο πολιτικό γειτονικής χώρας, επειδή το δημοσίευμα της Χουριέτ επικαλείται και δηλώσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών, η Πρεσβεία μας, ή εδώ ο Γενικός Γραμματέας με την Τουρκική Πρεσβεία, διερεύνησαν αν πράγματι απηχούσαν απόψεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών τα όσα επικαλείται η Χουριέτ;



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, η αντίδραση υπήρξε και για τις φερόμενες αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όχι μόνο για τις δηλώσεις αυτού του Τούρκου πολιτικού. Η αντίδραση υπήρξε ακριβώς, για να είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, δεν μπορεί να υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, είναι το καθεστώς ξεκάθαρο, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση και καμία αμφιβολία.



N. MEΛΕΤΗΣ: *** το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αν πράγματι έγινε ή είναι «μαϊμού» του συντάκτη το δημοσίευμα;



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι φερόμενες αντιδράσεις που καταγράφονται στο δημοσίευμα;



N. MEΛΕΤΗΣ: Ναι.



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας λέω ξανά, η Τουρκία μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε διαρροές θεωρεί ότι πρέπει να κάνει, η ουσία του θέματος είναι ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση και η Ελλάδα δεν ανέχεται καμία αμφισβήτηση για οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.



Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο, το συμβάν, ο χρόνος αντίδρασης της Ελληνικής πλευράς σας ικανοποιεί; Δηλαδή είστε ικανοποιημένος από το χρόνο αντιδράσεως που είχαν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό; Ευχαριστώ.



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό τα γεγονότα έχουν ως εξής: εμφανίστηκαν κάποιοι Τούρκοι πολίτες στο Αγαθονήσι και υπήρξε άμεσος έλεγχος από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, οι οποίες τους κατέστησαν σαφές ότι χωρίς τα προβλεπόμενα έγγραφα δεν μπορούν να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια. Κατά συνέπεια οι Τούρκοι πολίτες αναχώρησαν άμεσα. Οπότε, η αντίδραση ήταν άμεση. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει στην Τουρκία, και επειδή είναι σε προεκλογική περίοδο, να επιδειχθεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Από τη δική μας πλευρά, όπως καταλαβαίνετε, η αντίδραση των Ελληνικών Αρχών σε κάθε περίπτωση είναι άμεση.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2011 στις 6:11:00 μ.μ. EEST  

Για να πώ την αλήθεια, απορούσα τόσο καιρό πώς οι Τούρκοι δεν μας είχαν βάλει ακόμα χέρι αφού έχουμε σχεδόν διαλυθεί.

Μάλλον οι Τούρκοι περιμένουν να μπεί καλά το καλοκαίρι και να γίνει κάτι χειρότερο και τότε θα μας την πέσουν. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω να αφήσει η Τουρκία την ευκαιρία να μας βάλει χέρι να πάει χαμένη, μιλάμε για την πιο ευνοική συγκυρία μετά το 1897, πιθανόν και χειρότερα απο το 1897 σχετικά με το πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι.

Ανώνυμος 20 Μαΐου 2011 στις 4:03:00 μ.μ. EEST  

φωναξτε το συνταγματαρχη Θ.Κετσεα αποσπασμα επι 731 η τον Θ.Τσακαλωτο ορος γκολικο να λυσει το προβλημα ..........ξερουν και δεν περιμενουν εντολας ανωτερων ....

Ανώνυμος 22 Μαΐου 2011 στις 5:40:00 μ.μ. EEST  

διευκρινιση: λιμενικος τους εδιωξε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP