Πολεμώντας τη λήθη, Τα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της ΠΑ 2010-2011

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Σημ Εν Κρυπτώ: Από τις εκδόσεις Special Projects έρχεται ένα νέο βιβλίο με θέμα ασυνήθιστο και "δύσκολο" αλλά σίγουρα ενδιαφέρον, που συμπληρώνει ένα κενό στην Ιστορία της Αεροπορίας μας, αλλά και της νεότερης σύγχρονης Ιστορίας της Πατρίδας μας. Ένα θέμα που αν και φαινομενικά ίσως να μην ενδιαφέρει πολύ κόσμο, εντούτοις μας δίνει απτές και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να αναλύσουμε και να εξηγήσουμε την Ελληνική Αεροπορική Ισχύ από τα μεταπολεμικά χρόνια κι ύστερα και να καταλάβουμε καλύτερα την πολιτική και τις πράξεις ή παραλείψεις της χώρας μας σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και τις μέρες μας. Τα συγχαρητήριά μας στον Αεροπορικό Ερευνητή Θέμη Βρανά για το τιτάνιο έργο που έφερε σε πέρας σε μια χώρα που η Αεροπορική Ιστορία δεν είναι το δυνατό της σημείο και που η ιστορική μνήμη έχει διάρκεια λίγων εβδομάδων.




Η Πρόκληση

Σε µια χώρα που, ειρωνικά, παρά τη μεγαλειώδη ιστορία της δυστυχώς δεν φηµίζεται για την ιστορική της µνήµη και τη διατήρηση της ιστορικής της κληρονοµιάς, το παρόν έργο έρχεται να πολεµήσει τη λήθη που επιφέρει ο χρόνος και να µας υπενθυµίσει την αξία των ατσαλένιων αποµάχων της Αεροπορίας µας. Τα πολεµικά αεροσκάφη που άπλωσαν επιβλητικά τις φτερούγες τους στους ελληνικούς και ξένους αιθέρες κάποια στιγµή τέθηκαν, αναγκαστικά και επιβεβληµένα, εκτός ενεργείας, όµως οι ένδοξες σελίδες που κάποτε έγραψαν στο Πάνθεον της ιστορίας, έχοντας στα χειριστήριά τους γενναίους Έλληνες Αεροπόρους, δεν πρέπει να λησµονηθούν ποτέ. Η αξία ενός πολεµιστή αποτιµάται από τις νίκες του στη µάχη, και η αλήθεια είναι πως οι 667 απόµαχοι από µέταλλο που βρίσκονται διάσπαρτοι ανά την Ελλάδα και που κάποτε πετούσαν με τα ελληνικά εθνόσημα κέρδιζαν καθηµερινά αναρίθµητες µάχες στα χρόνια που η χώρα τους εµπιστεύτηκε την Άµυνά της, µε τον ίδιο νικηφόρο τρόπο που πλέον πράττουν τα σύγχρονα αεροσκάφη της ΠΑ.

Στόχος αυτής της εκδοτικής προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά χρονικά λευκώματος, μέσα από το οποίο ο αναγνώστης να προσεγγίσει µε έναν εντελώς ασυνήθη τρόπο ένα αναλογικά µεγάλο µέρος της 80χρονης ιστορίας της Πολεµικής Αεροπορίας µας, παρελαύνοντας από µπροστά του µια πληθώρα ιπτάµενων βετεράνων που χρόνια πριν ανέλαβαν εκείνοι να φυλάττουν Θερµοπύλες.

Η Πραγματοποίηση

Το παρόν πόνηµα αποσκοπεί στη διατήρηση της αεροπορικής µας κληρονομιάς, όντας το επιστέγασμα µιας κοπιώδους και µακροχρόνιας προσπάθειας (22 ετών έρευνας και 18 μηνών επεξεργασίας φωτογραφιών και πληροφοριών) του συγγραφέα, ο οποίος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έθεσε τη δηµιουργία αυτού του λευκώµατος ως προσωπικό όνειρο ζωής. Έχοντας ως εφόδια την αγνή αγάπη του για την Αεροπορία µας, το εξαιρετικό του αρχείο και την ακλόνητη προσήλωσή του στη λεπτοµέρεια και την ακρίβεια των παρατιθέµενων στοιχείων ο συγγραφέας δικαίως θεωρείται αναγνωρισμένη αυθεντία στον τομέα της μελέτης της ιστορίας των εκτός ενεργείας αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Αποτέλεσμα

Το ‘Πολεμώντας τη Λήθη’ αποτελεί µια µοναδική για τα ελληνικά δεδοµένα µελέτη και παράλληλα την πλέον ολοκληρωµένη παγκοσµίως παρουσίαση των εκτός ενεργείας αεροσκαφών µιας αεροπορικής δύναµης, αφού συνδυάζει την πλήρη φωτογραφική καταγραφή κάθε τέτοιου αεροσκάφους (συγκεκριμένα 667 αεροσκαφών για την περίπτωση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας!) µε τη λεπτοµερή αναφορά της πορείας του µετά την απόσυρσή του από την ενεργό υπηρεσία, επιτυγχάνοντας έτσι έναν άθλο δίχως διεθνές προηγούµενο! Και αυτό, καθώς οποιαδήποτε αντίστοιχη προσπάθεια στο εξωτερικό έχει περιοριστεί μόνον στην τοπογραφική καταγραφή σε μια δεδομένη στιγμή των εκτός ενεργείας αεροσκαφών ορισμένων αεροπορικών δυνάμεων, απουσιάζοντας όμως τόσο η φωτογραφική κάλυψη αυτών όσο και η ιστορική τους διαδρομή.

Ευχή μας αποτελεί το παρόν πόνηµα να αποτελέσει το έναυσµα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο του Κλάδου, όσο και του ευρύτερου κοινού, ώστε στο µέλλον οι ατσαλένιοι βετεράνοι της Πολεµικής Αεροπορίας µας να τύχουν της αναγνώρισης και αξιοποίησης που αρµόζει στην προσφορά τους, παρακινώντας σε ένταση των προσπαθειών διάσωσης και έκθεσης σε δηµόσια θέα περισσοτέρων εξ αυτών, και δη εκείνων που χαρακτηρίζονται από σπανιότητα ή από ιδιαίτερο ιστορικό επιχειρήσεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:32:00 π.μ. EET  

ωραίο εξώφυλλο

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:14:00 μ.μ. EET  

Όχι μόνο το εξώφυλλο, αλλά και η όλη ιδέα.

Όσο για την εκτέλεση, και μόνο το όνομα του εκδότη σε προδιαθέτει για ένα ποιοτικότατο αποτέλεσμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP