Βαρύ το τίμημα υποστήριξης της Ελλάδας από την Κύπρο

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

(Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα πολύ σωστό κείμενο του defence-point.gr, προς προβληματισμό όλων, ιδίως όσων μιλούν με ευκολία για στάση πληρωμών. Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 29 δισ. Ευρώ, ή 160% του κυπριακού ΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.)


Σε μια απόδειξη ενότητας του Ελληνισμού, ο κυπριακός λαός υπομένει αγόγγυστα το βαρύ τίμημα που καταβάλλει για την υποστήριξη της πληττόμενης με σφοδρότητα από την οικονομική κρίση Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η κυπριακή οικονομία.


Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών στην Κύπρο για το εννεάμηνο του έτους, αποτελούν απόδειξη του τιμήματος που πληρώνει ο κυπριακός Ελληνισμός, αφού όπως και στην Ελλάδα, η «υγεία» του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση της υγείας ολόκληρης της οικονομίας μιας χώρας.

Οι απώλειες που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες ως αποτέλεσμα της εθελούσιας συμμετοχής στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι βαρύτατες, με τα νούμερα να φαντάζουν ακόμα πιο δυσμενή εάν συνυπολογιστεί το μικρό, συγκριτικά, μέγεθος της κυπριακής οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (BoC: Bank of Cyprus) υπέστη απώλειες της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ το εννεάμηνο του 2011, ενώ η συνολική ζημιά, όπως ανακοίνωσε, εάν συμπεριληφθούν παράπλευρες απώλειες σχετιζόμενες με το «κούρεμα», ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,04 δισεκατομμυρίου ευρώ…

Η Μarfin-Λαϊκή Τράπεζα (Marfin Popular Bank) υπέστη απώλειες 282 εκατομμύρια ευρώ, για να ακολουθήσει η Ελληνική Τράπεζα (Hellenic Bank) με απώλειες της τάξης των 72 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό ύψος των ελλαδικών ομολόγων που είχαν στα χέρια τους κυπριακοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανερχόταν στα 2,09 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νομίζουμε ότι η κυπριακή προσφορά στη διάσωση της Ελλάδας έχει ισχυρότατο συμβολικό χαρακτήρα, στέλνοντας ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αναφορικά με την ενότητα του Ελληνισμού στα δύσκολα. Πολλοί μπορεί να βιαστούν να συμπεράνουν ότι «δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς», συμπέρασμα το οποίο θα αδικούσε την συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, εμείς στην Ελλάδα, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε την κυπριακή συνεισφορά και να αναλογιστούμε ψύχραιμα πόσο σοβαρό θέμα είναι για τον Ελληνισμό η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ελληνική κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να κάνει μια ειδική αναφορά στο θέμα, αφού μερικές φορές ένας καλός λόγος αναγνώρισης της βοήθειας δεν μπορεί να αποτιμηθεί με εκατομμύρια ευρώ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:03:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητήρια, γυρίστε τώρα να πείτε στους δοκιμαζόμενους ανέργους και απόρους που τους κόβουν το ρεύμα ότι πρέπει να στενοχωρηθούν για την οικονομική στενότητα των τραπεζιτών της Κύπρου. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα είναι ο τύραννος του κοσμάκη, ενώ το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι ο αγώνας και το υστέρημα των αδελφών μας. Ξεκαθαρίστε επιτέλους τι θέλετε, γιατί από παραγοντισμό και πατριωτική κηδεμονία χορτάσαμε.

Οδυσσέας 1 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:56:00 μ.μ. EET  

Αυτό που θέλουμε είναι η σφαιρική ενημέρωση φίλε. Δεν είμαστε οικονομολόγοι, και δε θέλουμε να λαϊκίζουμε. Έχουμε δημοσιεύσει άρθρα καθηγητών οικονομολόγων, τόσο υπέρ της μίας όσο και υπέρ της άλλης άποψης.
Το ότι οι κυπριακές τράπεζες (και συνεπώς η κυπριακή οικονομία που στηρίζεται περίπου αποκλειστικά σε αυτές) θα καταστραφούν σε περίπτωση ελληνικής στάσης πληρωμών, είναι προφανές, πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και επομένως πολύ σωστά το τονίζει το defencepoint.
Από κει και πέρα αν έχεις τη μαγική λύση να μας την πεις και εμάς. Να είσαι βέβαιος ότι θα δημοσιεύσουμε όποια πρόταση έχεις να κάνεις.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:09:00 μ.μ. EET  

Τα κεντρικά των κυπριακών τραπεζών βρίσκονται στο Λονδίνο, ας λύσουν αυτοί το πρόβλημα. Τώρα, ως προς τη γενικότερη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, επικρατεί η λογική τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας και δικά τους, στον οικονομικό και σε άλλους τομείς (Εθνική Φρουρά). Αναφέρεις ότι η κυπριακή οικονομία στηρίζεται στις τράπεζες. Έτσι είναι οι οικονομίες των φορολογικών παραδείσων, όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Αλλά μη ζητάμε από τους Έλληνες να βάλουν το σβέρκο τους στον πάγκο του χασάπη για να μη διασαλευτεί η τάξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Τη λύση δεν την έχουν Νομπελίστες οικονομολόγοι, πόσο μάλλον εγώ. Πάντως οι χώρες που έχουν κάποια υπόσταση έχουν γεωργική και βιομηχανική παραγωγή, κάτι που δεν διαθέτει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος.

Allobrogix 1 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:57:00 μ.μ. EET  

Πολλοί από μας θέλουμε να διαβάζουμε και να ακούμε μόνο αυτά που μας αρέσουν ή απλά έχουμε πεπεισθεί ότι είναι η μοναδική αλήθεια.
Οι τράπεζες δεν είναι μπαμπούλες και δεν συνομοτούν ενάντια του λαού ή δεν ξέρω ποιού άλλου.
Το τραπεζικό σύστημα είναι η κινητήρια δύναμη του σύνχρονου κόσμου. Είναι το εργαλείο που δίνει την ελευθερία στις χαμηλές τάξεις και στης αδύνατες μερίδες της κοινωνίας την ευκαιρία ανάπτηξης, εφεύρεσης και δημιουργίας.
Το πρώτο Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού πριν από 110 χρόνια και γενικά η ιστορία της Λαϊκής Τράπεζας είναι το πιό ξεκάθαρο παράδειγμα.
Όποιος δεν έχει κληρονομικά αξιώματα, οικογενιακούς τίτλους και πολιτικές διαπλοκές έχει μόνη στήριξη το κοινωνικό συμβόλαιο και την ελεύθερη οικονομία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP