Θετικές οι πρώτες αναφορές για τα Abrams

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011


Θετικές είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου onalert.gr, οι πρώτες αναφορές για την κατάσταση των προσφερόμενων αρμάτων M1A1 Abrams από την επιτροπή του ΕΣ που βρίσκεται στις ΗΠΑ για να επιλέξει 400 από αυτά.


Tο κλιμάκιο του ΕΣ έχει ελέγξει μέχρι στιγμής κοντά στα 500 άρματα μάχης από τα συνολικά 1000 που προσφέρονται. Μέχρι τώρα έχει επιλέξει περίπου 250 άρματα μάχης τα οποία εκτιμάται ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα άρματα είναι γενικώς σε “μάχιμη κατάσταση” και μόνο σε δύο εντόπισαν ρινίσματα μετάλλου σε λάδια κινητήρα, που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα περισσότερα από τα άρματα μάχης Abrams που έχουν επιλεγεί είναι βαμμένα “πράσινα”, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν “υπηρετήσει” στο Ιράκ. Το γεγονός είναι θετικό, καθώς η καταπόνηση που συνεπάγεται η εντατική χρήση στις συνθήκες της ερήμου είναι παράγοντας προβληματισμού.

Η προοπτική προμήθειας των Abrams από την Ελλάδα έχει προκαλέσει ενόχληση στην Τουρκία. "Ο Άγιος Βασίλης φέρνει στην Ελλάδα από την Αμερική 400 τεμάχια Μ1Α1 άρματα και 700 τεμάχια Μ113 μεταφοράς προσωπικού”,γράφει σαφώς ενοχλημένος ο τουρκικός Τύπος,ο οποίος επιχειρεί να υποβαθμίσει την προμήθεια,αναφέροντας ότι σύμφωνα με “υψηλόβαθμους αξιωματικούς τα συγκεκριμένα άρματα χρησιμοποιήθηκαν σε δύσκολες συνθήκες στο Ιράκ και στο Κουβέιτ αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προϋπολογισμός για την αγορά όπλων στην Ελλάδα κι έτσι κρίθηκε ότι αυτά τα όπλα ήταν μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση των αναγκών του Ελληνικού στρατού και την ενδυνάμωση του”,γράφει η Μπιρλίκ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:43:00 μ.μ. EET  

Ξέρω μια γριά αρκούδα που θα τραβάει μεγάλο καημό με τα νέα!

Ανιχνευτής 15 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:23:00 μ.μ. EET  

δεν μας δίνουν και κανα DU APFSDS 120mm μέχρι να πάρουμε βολφραμίου (χωρίς ουράνιο) και τους τα ξαναδίνουμε πισω μετά. Ας τά χουμε πρόχειρα και ας ειναι αχρείαστα.

Καλά τα άρματα αλλά τι θα ρίχνουν? Στραγάλια? Εδω τα βλήματα για τα leo2a6 ακόμα δεν τα πήραμε (ουτε τα αποφασίσαμε καν?) και θα στοιχίζει και 5.000€ το ΕΝΑ!! Τα Μ1Α1 τι θα ρίχνουν?

Κατά τα άλλα καλώς να έρθουν. Θέλω οι εξ ανατολών να ακούνε τις ερπύστριες και να το σκέφτονται δυο φορές πριν κανουν καμια κουζουλαδα.

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2011 στις 6:01:00 μ.μ. EET  

Τα Αbrahams είναι εφοδιασμενα με Γερμανικά κανόνια απο την rheinmetall του ίδιου διαμετρήματος με τα Leopard για αυτο οι Γερμανοί φοβούνται να μην χάσουν την προμήθειες πυρομαχικων

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:48:00 μ.μ. EET  

Μην ακούτε τον κ. Κωλοτούμπα, και το τηλεκόμμα του!
Όπως ακριβώς είχα σχολιάσει, και όπως αναμενόταν, ο Αμερικανικός Στρατός συντηρούσε πολύ καλά τα άρματα αυτά. Με κίνδυνο να γίνω βαρετός θα επαναλάβω ότι πρέπει να τα πάρουμε και τα 1000, γιατί αλλιώς θα πάρουν και οι Τούρκοι, όως έγινε με τα Leo2 A4 του Γερμανικού Στρατού. Ορθώς εκφράζεται προβληματισμός για τα βλήματα, υλικά υποστηρίξεως και άλλα παρελκόμενα που απαιτούνται, καθότι οι Γερμανοί θα βάλλουν προσκόμματα με τους γνωστούς τρόπους. Λύσεις υπάρχουν:
α) Αγορά γερμανικών βλημάτων Rheinmetall. Οι Γερμανοί δε θα θυμώσουν αν τα λεφτά καταλήξουν στις δικές τους τσέπες. Πάντως είναι η χειρότερη και η ακριβότερη λύση, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν
β) Αγορά αμερικανικών βλημάτων μέσω κονδυλίων FMS. Οι Αμερικανοί θα κάνουν τους Γερμανούς να το βουλώσουν.
γ)Αγορά ισραηλινών βλημάτων, με διευκόλυνση στην αποπληρωμή. Το Ισραήλ μπορεί έπίσης να μας δανείσει έναν αριθμό δικών του βλημάτων για μερικά χρόνια, μέχρι να δούμε πώς θα βρούμε λεφτά. Οι Ισραηλινοί θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν!
δ) Πουλάμε μερικά από τα 170 καινούρια άρματα Leopard 2Α6 HEL που χρυσοπληρώσαμε στους Γερμανούς αντί 10 εκ. ευρώ το ένα. (πχ πουλάμε 40-50 άρματα).Οι χώρες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία, καίγονται για νέα άρματα , λόγω Ιράν.Έτσι βρίσκουμε χρήματα για πυρομαχικά όλων των υπολοίπων αρμάτων με πυροβόλο 120 mm! Οι Γερμανοί θα λυσσάξουν από το κακό τους αλλά τι να κάνουμε.....
ε) Αξιοποιούμε ή πουλάμε μέρος της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο το οικόπεδο του ΠΝ που στο Βοτανικό, που χαρίζουμε στους μουσουλμάνους για το τζαμί τους , αξίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και φαντασία!

Αν πάρουμε και τα 1000 άρματα, και λύσουμε το θέμα με τα πυρομαχικά 120 mm, τότε έχουμε δύναμη 1300 σύγχρονων αρμάτων (1000 Abrams + 300-350 Leopard 2) , και ΔΕΝ χρειαζόμαστε καινούρια άρματα για τα επόμενα 30 χρόνια!
Εύγε στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, που κανόνισε τη δουλειά και πέτυχε σπουδαία πράγματα χωρίς λεφτά, και σεβάστηκε το χρήμα των φορολογουμένων!.
Και κάτι ακόμα. Μην ακούτε την προπαγάνδα των Τούρκων. Υποψιάζομαι ότι τα Altay ΔΕΝ θα είναι καλύτερα από τα Leopard 2 και τα Abrams. Οι Τούρκοι και οι Κορεάτες συνεταίροι τους έχουν πολλά ψωμιά να φάνε μέχρι να φτιάξουν μηχανήματα σαν αυτά που φτιάχνουν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Πλην όμως αγοράζουν HYUNDAI διότι δεν μπορούν να πάρουν BMW ή Chrysler.....

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:37:00 π.μ. EET  

Μια καλημέρα από τη Μαρκησία.

Από την εφημερίδα "το Ποντίκι":
"Η κρίση τρέφει τις πολεμικές βιομηχανίες.

Του Δημήτρη Μυ

Κάποιες (χοντρές) δουλειές δεν τις επηρεάζει η κρίση. Κατά παράδοξο-- αλλά καθόλου ανεξήγητο- τρόπο, η ζήτηση κάποιων προιόντων μεγαλώνει ανάλογα με το μέγεθος της κρίσης. Έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική δυσπραγία και όσο εντονότερες οι πολιτικές τριβές που αυτή προκαλεί, τόσο πολλαπλασιάζεται η παραγωγή και το εμπόριο των όπλων. Βλέπετε οι άνθρωποι είναι...προνοητικοί και είναι πάντοτε έτοιμοι να λύσουν τις διαφορές τους με το... δοκιμασμένο τρόπο. Τον πόλεμο...

Παρά την κρίση -- μάλλον εξ αιτίας της κρίσης-- οι πωλήσεις όπλων στον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά από έτος σε έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγαλύτερων εξαγωγέων-- τα οποία βρήκαμε στην ρωσική pravda.ru-- η Γερμανία εμφανίζεται να έχει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (60%) σε εξαγωγές πολεμικού υλικού. Αυτή η γερμανική επιτυχία –αν και σε απόλυτους αριθμούς υπολείπεται κατά πολύ των «κορυφαίων» (ΗΗΠΑ_ Ρωσία)--είναι μάλλον αναμενόμενη και έχει να κάνει με την άρση των αναστολών του Βερολίνου και τη διεκδίκηση ρόλου στις παγκόσμιες υποθέσεις. Όλοι γνωρίζουν-- και οι Γερμανοί καλύτερα απ όλους-- ότι χωρίς πολεμική βιομηχανία δεν υπάρχει πρωταγωνιστικός ρόλος στην παγκόσμια σκακιέρα.

Κορυφαίοι εξαγωγείς όπλων παραμένουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Δε θα πρέπει μάλιστα να περάσει απαρατήρητο ότι ο ανταγωνισμός αυτών των δύο χωρών για πελάτες των πολεμικών τους βιομηχανιών, περιγράφει τρέχοντα δράματα και καταστροφές, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη και το Ιράκ, πρώην κολοσσιαίους πελάτες της Μόσχας

Κατά το τρέχον έτος, λοιπόν, αύξησε κατά 10 δις δολάρια τις εξαγωγές όπλων, παρά το γεγονός ότι έχασε αγορές στη Βόρειο Αφρική, κυρίως τη Λιβύη, όπου η απώλεια σε χρήμα υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 δισ.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας στον τομέα αυτό είναι η Ινδία, η Κίνα και την Αλγερία. Η Ρωσία έχει διεισδύσει επίσης στις αγορές της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας. Της Συρίας και του Βιετνάμ.
Η ρωσική πολεμική βιομηχανία έχει ήδη κλείσει συμβόλαια για την επόμενη τριετία που ξεπερνούν τα 38 δισ δολάρια.

Από τη πλευρά τους οι ΗΠΑ το 2011 πέτυχαν κοντά στα 35 δισ σε εξαγωγές όπλων και υλικού. Σε γενικές γραμμές οι ΗΠΑ σταθερά τα τελευταία χρόνια κερδίζουν από εξαγωγές όπλων γύρω στα 30 δισ το χρόνο.

Το παράδειγμα του Ιράκ

Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποχωρούν σιγά- σιγά έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά τους στο Ιράκ. Η χώρα και το πετρέλαιο της είναι πια αμερικανικά, το ίδιο και ο στρατός της.

Ο ιρακινός στρατός επί Σαντάμ, εξοπλίζονταν κυρίως από Ρωσία (και λίγο από Γαλλία). Σήμερα, εκσυγχρονίζεται ταχύτατα, υπό αμερικανική εποπτεία εκπαίδευση και οπλισμό. Αυτός ο εκσυγχρονισμός προσφέρει στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την Λιβύη, πρώην πελάτη της Ρωσίας.

Πελάτες δεμένοι χειροπόδαρα

Η διανομή της παγκόσμιας εξοπλιστικής πίτας, αποτυπώνει τους συσχετισμούς δύναμης - κυριαρχίας και σκιαγραφεί τα μπλόκ συμμαχιών. Υπό αυτήν την έννοια η ανεξαρτησία της κάθε χώρας να επιλέξει από την-- υποτίθεται-- ελεύθερη αγορά τα όπλα που τις χρειάζονται, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ελλάδα που (επί Καραμανλή) συμφώνησε να αγοράσει ρωσικά τεθωρακισμένα. Μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν να ακυρώσει αυτήν τη συμφωνία. Σήμερα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ είναι έτοιμη να δεχτεί την αμερικανική «δωρεά» για την προμήθεια αμερικανικών μεταχειρισμένων- παροπλισμένων αρμάτων τα οποία... υπόσχονται κίνηση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων για αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς καθώς και την επιβεβαίωση των στενών (ασφυκτικών) δεσμών ΗΠΑ- Ελλάδας στο τομέα των εξοπλισμών. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια, η Ελλάδα,με την «επιλογή» αμερικανικού πολεμικού εξοπλισμού επιβεβαιώνει ότι παραμένει αμερικανικό οικόπεδο..."

ΑΧΕΡΩΝ 17 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:07:00 π.μ. EET  

Eνὼ ἂν αγορὰζαμε τα BMP-3,το αμερικανικὸ οικὸπεδο αποκτοὺσε και ρωσσικὴ πρασιὰ...

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:09:00 μ.μ. EET  

Καλη σας ημερα. Δεν εχω να κανω πολλα σχολια. Σε γενικες γραμες ειναι οτι καλυτρο θα μπρουσε να συμβειτηρουμενων των γεωπολιτικων και οχι μονον δεδομενων. Με εκνευριζουν παντως ορισμενα υποκριτικα σχολια ορισενων (βλεπε αρθρο ΠΟΝΤΙΚΙ παραπαπανω.) Ειλικρινα δεν μπορω να σας καταλαω εσας τους υπο πασοκικη επιρροη...γραφοντες. 25 χρονια πρσπαθουσατε να μας απαλαξετε απο τους αμερικανους ?? η φουμαρα ο αντιαμερικανισμος σας?? Και εγω ο απλοικος ..ααρωτιεμαι.. Με τον ρωσσο δεν με αφηνουν παω με τον γερμανο πηγαινα τοσα χρονια και τι χαιρη ειδα ?? (παρεπιμτοντως ...με πηγαν με το ζορι οι ...σοσιαληστες..) και τωρα πανε να μου μπαστακωθουν ?? χι φιλε μου καλα ειναι και τα αμερικανακια στην παρουσα ....καλημερα σας ...

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:58:00 π.μ. EET  

ΑΜΕΡΙΝΑΝΙΚΑ.... ΞΕΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ...ΟΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΛΙΑ Μ48 ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ TA ΠΙΟ ΣΥΝΧΡΟΝΑ ABRAMS!! ΑΠΛΑ...ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΟΛΑΔΑ!!!

./ΕΛ

Alexandros 10 Μαρτίου 2012 στις 10:59:00 μ.μ. EET  

Τα Abrams ειναι κατάλληλα για τα νησιά.
Πως θα αποσύρουμε τα M48.

Οδυσσέας 10 Μαρτίου 2012 στις 11:11:00 μ.μ. EET  

Κανείς δε λέει να πάνε τα Abrams στα νησιά. Το σκεπτικό είναι να εξοπλιστούν με Abrams όσες επιλαρχίες της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν έχουν πάρει Leopard 2 (A4 ή Hel) και τα δικά τους άρματα (κυρίως Leopard 1) να πάνε στα νησιά αντικαθιστώντας τα Μ48.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP