H Ισραηλινή Αεροπορία βγαίνει από το καβούκι της

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η κοινή αεροπορική άσκηση "Desert Dusk" μεταξυ των αεροποριών του Ισραήλ και της Ιταλίας στην βάση Όβντα στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιταλοί εκτός από Tornado που είχαν στείλει στην περυσινή αντίστοιχη άσκηση, φέτος έστειλαν και Eurofighter. Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα η Ισραηλινή αεροπορία είχε μεταβεί για άσκηση στην βάση Decimomannu της Σαρδηνίας (έδρα της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Spring Flag), πράγμα που είχε συμβεί και πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κληθηκαν ως παρατηρητές Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) άνω των τριάντα χωρών , οι οποίοι και ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη άσκηση Desert Dusk, αλλά και για την πρόθεση του Ισραήλ να διεξάγει παρόμοια πολυεθνική αεροπορική άσκηση το 2013.



Φυσικά και η ΠΑ δεν είναι η μόνη που προσκλήθηκε, ούτε εκείνη που έχει την στενότερη συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροπορία. Αυτό που αντίστοιχες αναφορές σε άλλα sites δυστυχώς παραλείπουν, είναι οι πληροφορίες του Ισραηλινού τύπου, σχετικά με την ανάγκη συνέχισης των ασκήσεων με την Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατος Ισραηλινός Αξιωματικός "το να συνεχιστούν οι ασκήσεις με την Τουρκία είναι αναγκαίο και πρέπον". Καλό θα είναι λοιπόν στο κυνήγι των "click" να παρουσιάζουμε τις πληροφορίες ώς έχουν και όχι κομμένες και ραμμένες για να προσελκύσουν επισκέπτες και να δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό τύπο, στην άσκηση με την Ιταλική Αεροπορία δόθηκε ευρεία δημοσιότητα, σε αντίθεση με την άσκηση Burning Bush στην οποία συμμετείχε η ΠΑ με την 337Μ, στην οποία δεν δόθηκε ανάλογη δημοσιότητα για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Καλό θα είναι λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί, αλλά με ανοικτό μυαλό και να συνεργαζόμαστε όπως το Εθνικό συμφέρον επιβάλλει. Δεν υπάρχουν φιλίες στις διεθνείς σχέσεις, μόνο συμφέροντα και καλό θα είναι επιτέλους να ενεργούμε αναλόγως.

Δε μπορούμε παρά να μελαγχολήσουμε όταν οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να ανταγωνιστούν τις ασκήσεις Αετός της Ανατολίας στο Ικόνιο, τη στιγμή που χάσαμε την ευκαιρία να έρθει το Τactical Leadership Program από το μουντό Βέλγιο στην ηλιόλουστη 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα, πριν εκείνο καταλήξει με πολλά προβλήματα στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Η άσκηση Trial Spartan Hammer του 2006 δυστυχώς δεν επαναλήφθηκε έκτοτε.

Η ΠΑ είναι έτοιμη να ασκήσει στρατιωτική διπλωματία ακόμα και τώρα σε καιρό κρίσης. Αποφάσεις χρειάζονται.

1 σχόλια:

ΣΤΕΝΑ ΜΥΚΑΛΗΣ 19 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:49:00 μ.μ. EET  

΄΄...Καλό θα είναι λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί, αλλά με ανοικτό μυαλό και να συνεργαζόμαστε όπως το Εθνικό συμφέρον επιβάλλει. Δεν υπάρχουν φιλίες στις διεθνείς σχέσεις, μόνο συμφέροντα και καλό θα είναι επιτέλους να ενεργούμε αναλόγως.΄΄

Τα είπες όλα . Μπράβο σου !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP