Η Ιαπωνία επέλεξε το F-35 ως νέο μαχητικό της

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011


Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας η επιλογή του F-35 ως νέου μαχητικού αεροσκάφους της "ιαπωνικής αεροπορικής δύναμης αυτοάμυνας" (JASDF), σε αντικατάσταση των παρωχημένων F-4EJ.

Το συμβόλαιο αφορά 42 αεροσκάφη της έκδοσης F-35A (συμβατικής απο/προσγείωσης - CTOL), που θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2016. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη "νίκη" του F-35 σε ανοιχτό διαγωνισμό, όπου επικράτησε του Eurofighter Typhoon της EADS και του F/A-18E/A Super Hornet της Boeing. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της Lockheed Martin, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα. Όπως δήλωσε ο James Hardy, αναλυτής του IHS Jane’s DS Forecast, "πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ώθηση για το πρόγραμμα. Πολλά κρατη - εταίροι του προγράμματος έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν το F-35, αλλά η νίκη σε έναν εξωτερικό διαγωνισμό σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης”. Προσέθεσε ότι το F-35 πιθανότατα κέρδισε το διαγωνισμό λόγω της τεχνολογίας stealth και της παραδοσιακής εξάρτησης της Ιαπωνίας από αμερικανικό στρατιωτικό υλικό.

Από την άλλη πλευρά, το υψηλότατο κόστος του προγράμματος προφανώς ανάγκασε την ιαπωνική αεροπορία να περιορίσει τον αριθμό των αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον Masaki Fukasawa, διευθυντή αεροπορίας του Υπουργείου Άμυνας, η Ιαπωνία θα πληρώσει 8,9 δις γιεν (114 εκατομμύρια δολλάρια) για κάθε ένα από τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη. Το δε συνολικό κόστος για την αγορά, συντήρηση και λειτουργία των 42 αεροσκαφών σε βάθος 20 χρόνων εκτιμάται σε 1,6 τρις γιεν (περίπου 20 δις δολλάρια). Το αποτέλεσμα είναι ότι η ιαπωνική αεροπορία θα παραλάβει μόλις 42 F-35, έναντι των 91 F-4EJ που πρέπει να αντικαταστήσει (χωρίς να υπολογίζονται τα 26 αναγνωριστικά RF-4EJ). Έτσι προκύπτει σημαντική μείωση της παρατακτής δύναμης, σε μια περίοδο που οι εντάσεις στην περιοχή της ΝΑ Ασίας αυξάνονται (όπως έδειξε και ο θάνατος του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και η διαδοχή του από τον 27χρονο γιο του), ενώ η Κίνα ετοιμάζει το J-20, επίσης τεχνολογίας στελθ. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παρατακτής δύναμης θα προκύψει αν η Ιαπωνία αντικαταστήσει με αντίστοιχους όρους και τα υπόλοιπα μαχητικά της (180 F-15J/DJ και 82 F-2A/B) με το F-35 μετά το 2020.

Τα ανταλλάγματα που έλαβε η Ιαπωνία σε επίπεδο βιομηχανικής συμπαραγωγής δεν είναι ευκαταφρόνητα, καθώς αφορούν προηγμένα σύνθετα υλικά και αυτόματη μηχανουργία με μικρές ανοχές, που σχετίζονται με την τεχνολογία stealth. Οι ιαπωνικές εταιρείες που θα εμπλακούν στη συμπαραγωγή είναι η Mitsubishi Heavy Industries Ltd. που θα εμπλακεί στην κατασκευή των ίδιων των αεροσκαφών, η IHI Corp. που θα εμπλακεί στην κατασκευή κινητήρων, και η Mitsubishi Electric Corp. που θα κατασκευάσει αεροβοηθήματα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό αποστολής.

(Με στοιχεία από www.bloomberg.com)

10 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:04:00 μ.μ. EET  

Έρχεται...

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:02:00 μ.μ. EET  

Ακολουθούμε κι εμείς.

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:15:00 μ.μ. EET  

Είναι αξιοπερίεργο το πως μια τόσο προηγμένη τεχνολογικά χώρα δεν αναπτύσσει δικό της κύριο μαχητικό και αποδέχεται τις δευτεράντζες (καθώς αρχικά ζήτησαν F-22) των Αμερικανών.
Όταν απέναντι έχεις τους Κινέζους με το J-20, θα σε καλύψει το F-35 ?
Είναι προφανές ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση-στήριξη στο προβληματικό πρόγραμμα του πλέον πιστού συμμάχου τους, τις ΗΠΑ.

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:39:00 μ.μ. EET  

με τι λεφτα θα ακολουθησουμε ρε παιδια???

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:43:00 μ.μ. EET  

@20 Δεκεμβρίου 2011 8:39:00 μ.μ. EET

Από πού κι ως πού είναι δευτεράτζα το F-35; Το δοκίμασες και δεν σου κάνει; Τις δυνατότητες του J-20 τις γνωρίζεις ή έχεις διαβάσει καμιά σχετική μελέτη; Δε νομίζεις ότι για τόσο περίπλοκα ζητήματα χρειάζεται να εκφράζονται απόψεις με μεγαλύτερη επιφύλαξη;

Μηχανικός

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:07:00 μ.μ. EET  

Μηχανικέ, οι Αμερικανοί έχουν για βασικό αεροσκάφος εναέριας υπεροχής το F-22.
Αυτό ήθελαν να πάρουν διακαώς οι Ιάπωνες αλλά οι Αμερικανοί δεν το εξάγουν.
Το F-35 έχει κατασκευαστεί πρωταρχικώς ως αεροσκάφος κρούσης.
"The Lockheed Martin F-35 Lightning II is a family of single-seat, single-engine, fifth generation multirole fighters under development to perform ground attack, reconnaissance, and air defense missions with stealth capability. "
Πηγή: Wikipedia.
Το κατά πόσο θα τους καλύψει το F-35 θα το δούμε, αλλά εκφράζονται (από think tanks) επιφυλάξεις.

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:42:00 μ.μ. EET  

Μου το χαλάς όταν χρησιμοποιείς ως πηγή τη Wikipedia.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:29:00 π.μ. EET  

Για τα μαχητικό F35 και παλαιότερα για το F22 έχει ασκηθεί εντονότατη κριτική από τους απόστρατους σμήναρχους της Αμερικανικής Αεροπορίας Pierre Sprey και Everest Riccioni. Οι ανωτέρω ανήκαν στην ομάδα που σχεδίασε και ανέπτυξε το F16, και ως μέλη της περίφημης fighter Mafia το επέβαλλαν πραξικοπηματικώς στην USAF. Η κριτική τους εστιάζεται στο υψηλότατο κόστος απόκτησης και χρήσης, αλλά κυρίως στις πενιχρότατες κινηματικές επιδόσεις του F35, που θυσιάστηκαν στο βωμό της σχεδίασης stealth και του VSTOL. Η λογική του F35 στην αερομαχία είναι η κατάρριψη του εχθρού με βολή BVR (first sight, first lock, first shoot, first kill). Αν όμως το F35 αναγκαστεί να εμπλακεί σε κλειστή αερομαχία , θα καταρριφθεί εύκολα ακόμα και από ενα F16....
Τα κινεζικής κατασκευής μαχητικά (πχ J20) είναι φθηνές και κακές απομιμήσεις ρωσικών μαχητικών και δεν θα αποτελούν αξιόλογο αντίπαλο για το ιαπωνικό F35. Τι θα κάνει όμως απέναντι σε ένα πραγματικά καλό ρωσικό μαχητικό; (sukhoi-35 ή sukhoi-50)
Θα επανέλθω αργότερα με πολλές λεπτομέρειες.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:00:00 π.μ. EET  

@21 Δεκεμβρίου 2011 9:29:00 π.μ. EET

http://www.enkripto.com/2011/09/f-35.html

Διάβασε απόψεις του γκουρού Sprey. Να 'χαμε να λέγαμε.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:44:00 μ.μ. EET  

Η κριτική στο Φ35 είναι μεγάλη, και όποιος θέλει μπορεί να την βρει στο διαδίκτυο. Αυτό που σημειώνω, είναι οτι το Φ35 θα αντικαταστήσει στην Ιαπωνία τα Φ4, και όχι το στόλο των Φ15. Επομένως, το κριτήριο της αεροπορικής υπεροχής φαίνεται ότι δεν ήταν κρίσιμο για την επιλογη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP