Έληξε η δίκη των 39 στελεχών της ΜΥΑ/ΛΣ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Του Σάββα Δ. Βλάσση*


Φωτογραφία από παρέλαση στην Θεσσαλονίκη

Την ποινή των 3 μηνών φυλάκιση με αναστολή, αποφάσισε σήμερα 20 Δεκεμβρίου το Ναυτοδικείο Πειραιώς, για 2 από τους 39 άνδρες της ΜΥΑ/ΛΣ που κατηγορούντο για εκφώνηση απρεπών συνθημάτων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010. Η έδρα έκρινε ότι στο επίμαχο βίντεο τα 2 συγκεκριμένα στελέχη διακρίνονται καθαρά να αναφωνούν τα συνθήματα, σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους του ουλαμού για τους οποίους η εικόνα δεν είναι σαφής. Έτσι, οι 37 υπόλοιποι άνδρες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.
Έμπειροι Ναυτοδίκες οι οποίοι παρακολουθούσαν την δίκη, σχολίαζαν ότι σύμφωνα με την εκτίμησή τους, στην έφεση που ζήτησαν τα 2 στελέχη που καταδικάσθηκαν είναι βέβαιο ότι τελικώς θα αθωωθούν.

Η αίσθηση που αποκόμιζε κάποιος παρατηρητής ήταν ότι οι Ναυτοδίκες προσπάθησαν να «ισορροπήσουν» τα πράγματα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει η απόφασή τους. Εξάλλου και η αρχική εντολή του προέδρου την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου να ζητήσει την κράτηση του κυρίου μάρτυρα κατηγορίας (ο οποίος είχε υποπέσει σε σοβαρές αντιφάσεις) με την κατηγορία της ψευδορκίας ώστε την Δευτέρα να περάσει αυτόφωρο, ανακλήθηκε και τελικώς είχε αφεθεί ελεύθερος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην σημερινή διαδικασία, δεν εμφανίσθηκε κανείς από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος ζήτησε εθελοντικώς να καταθέσει ως μάρτυρας υπερασπίσεως των βατραχανθρώπων της ΜΥΑ/ΛΣ. Ο στρατηγός, με την γνωστή ευγλωττία και άνεση που τον διακρίνει, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του γύρω από την αξία των Ειδικών Δυνάμεων και τον αντίκτυπο που έχει η δράση τους σε κάθε περίπτωση, περνώντας το μήνυμα ότι σε αυτές βασίζονται οι ηγεσίες για την διαχείριση προβλημάτων και κρίσεων, σε ειρήνη και πόλεμο. Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό των μονάδων αυτών πρέπει να διακρίνεται από υψηλό ηθικό κι ετοιμότητα. Η πληθωρική κατάθεση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ, άφησε εξαίρετες εντυπώσεις και είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κρίση της έδρας. Για κάποιον παρατηρητή, το νόημα των λεγομένων του ήταν ότι αποτελεί ντροπή να υποβάλλεται το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων σε τέτοιες δοκιμασίες, έναντι κατηγοριών προσώπων και φορέων τους οποίους μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης κρίνει ύποπτα. Απεναντίας, το δικαστήριο δεν επέτρεψε στον βουλευτή Πάνο Καμμένο να καταθέσει, καθώς έκρινε ότι δεν είχε να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην διαδικασία.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

28 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:03:00 π.μ. EET  

δηλαδή θέλουν να μας πουν οι ναυτοδίκες ότι στο βίντεο ακουγονται 2 μόνο άτομα;
:D

ΑΧΕΡΩΝ 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:56:00 π.μ. EET  

Toν Δημητρὰ,τον Τὰρτη,και τον λοιπὸ εσμὸ,ποιὸς θα τον τραβὴξει στα δικαστὴρια;

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:05:00 π.μ. EET  

Δηλαδή αν "μερίδα της κοινής γνώμης" βλέπει Λιακόπουλο και πιστεύει στις συνωμοσίες των νεφελίμ εναντίον της Ελλάδας, αυτό πρέπει να λειτουργήσει απονομιμοποιητικά για την αξιοπιστία κάθε ομάδας που θα στοχοποιήσουν. Ωραία λογική.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:39:00 π.μ. EET  

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΤΟΥ Λ.Σ

ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:06:00 π.μ. EET  

"στη σημερινή διαδίκασία δεν εμφανίστηκε κανείς από την πλευρά της πολιτικής αγωγής". Αυτό τα λέει όλα....

konion 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:16:00 π.μ. EET  

Πολὺ γεναῖοι οἱ δύο αὐτοὶ κύριοι τῆς πολιτικῆς ἀγωγῆς. Ὅπως ὅλοι οἱ καλοπερασάκηδες ἀγωνιστές, μόλις δοῦν τὰ δύσκολα στρίβουν.
Ρὲ σεῖς ἀγῶνας ἀπὸ σαλόνια γίνεται;
Δειλοὶ εἶστε; Πηγαίνετε νὰ ὑπερσπισθεῖτε τὶς ἀξίες σας.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:50:00 π.μ. EET  

Μονο η ελλαδα το καταφερε και αυτο.Για πρωτοτυπια θα ηταν καλυτερα να μπουν φυλακη για 20 χρονια .Και θελουμε τρομαρα μας να ειμαστε στην ευρωπη .Και οι τουρκοι γελανε μαζι μας και καλα κανουν.Οι ευρωπαιοι γελασανε ηδη ....

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:52:00 π.μ. EET  

Μπράβο στον κ. Φραγκούλη. Βέβαια όταν ήταν εν ενεργεία δεν τον ακούσαμε.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:03:00 π.μ. EET  

Όταν κόβονται τα φτερά λόγω αποστρατείας αρχίζουν τα παρατράγουδα...

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:21:00 μ.μ. EET  

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:03:00 μ.μ. EET  

Σήμερα ξεφύλλισα 3 εφημερίδες στο περίπτερο για να δω αν έχουν γράψει κάτι σχετικό. Σωστά μαντέψατε: ΤΙΠΟΤΑ. Μπράβο για την δουλειά που κάνετε.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:41:00 μ.μ. EET  

Βλέπω ότι, δεν παίρνετε από λόγια κύριοι. Ίσως η ευφύια σας, δεν σας επιτρέπει να περνάτε σε άλλο επίπεδο σκέψεως. Γιατί μιλάτε για νεφελίμ και στοχοποίηση εχθρών; Πως γνωρίζετε εάν οι ιαχές είναι απ το σύνολο των ουκ-μυαλ;
Να τα κάνουμε νια νια, για να καταλάβετε ότι, δεν μπορείς να τιμωρείς 40 ανθρώπους επειδή αποδυκνείεται εύκολα ότι, μπορεί να φώναξαν οι 10 ή, οι 20. Αν είσασταν δικαστές ( μακρυά μας) θα ρίχνατε κλήρο ποιούς απ τους 40, θα τιμωρήσετε; Όσο για σένα μηδενιστή, που βάζεις στην συζήτηση τους νεφελίμ, μάλλον δεν έχεις να πείς τίποτα και τα ισοπεδώνεις όλα. Για τους αλβανούς, ως μια ομάδα που θίχτηκε, ένα έχω να πώ: "καλύτερα να σου βγεί το μάτι, παρά το όνομα."
Προσέξτε τούτο (αρνητές των Ελλήνων και τιμητές των εχθρών των): Αυτή η μισαλλοδοξία σας και το μίσος σας σε κάθε τι ελληνικό, σπρώχνει πολλούς μετριοπαθείς και σοβαρούς ανθρώπους, στην αγκαλιά ακροδεξιών ομάδων. Δεν θέλω να μπεί κανα κόμμα σαν την Χρυσή Αυγή, στην Βουλή των Ελλήνων. Προσέξτε λοιπόν, γιατί χάνετε το μέτρο και θα την πληρώσουμε όλοι!
υ.γ. "Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει." Άραγε η Ελλάδα γιατί έχει πέσει...;
Μήπως από τον αφελληνισμό της;

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:36:00 μ.μ. EET  

21 Δεκεμβρίου 2011 12:03:00 π.μ. EET

Εσένα δηλαδή το θέμα σου είναι αυτό; Το φωνάξαν 2, 22, 32!!!!!!. (αν το φώναξαν) Το ότι κάποιοι ελληνόφωνοι που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και με προβεία τα ανθρώπινα δικαιώματα σέρνουν στα δικαστήρια μια άκρως επίλεκτη στρατιωτική ομάδα αυτό δε σε πείραξε; Σε ποιο κράτος γίνεται αυτό; Ως πότε θα μας κάνει κουμάντο ο πρωήν σταλινικός και νυν νεοταξίτικος συρφετός;
Εκτός και αν τους στηρίζεις!!

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:47:00 μ.μ. EET  

Οι ανθρωποι αυτοί αποτελούν την πρώτη και ίσως και τη μόνη γραμμή άμυνας της χώρας αυτής.Στις μονάδες αυτές που θα τρέχουν προς τη γραμμλή του μετώπου και οχι προς την άλλη κατευθυνση χρειάζεται και λίγο φανατισμός.Το να τους κατηγορείς για συνθυματα που μπορεί να ακουστουν και σε ένα γήπεδο είναι λίγο τραγικό θα έλεγα.Κατι τέτοιες "εξυπνάδες" κανουν κάτι υπερβολικά δημοκράτες & μετά αναρωτιούνται γιατι τα ποσοστά κομματος της άκρα-δεξιάς έχουν πάρει την ανιούσα..

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:04:00 μ.μ. EET  

Στην επόμενη παρέλαση τα ΟΥΚ να τραγουδούν το "Χαρωπά τα δυο μου χέρια θα χτυπώ" για να μην θιχτεί κανένας μ#@.,κας από καμιά γειτονική χώρα ή κανένας ντόπιος (ξένης καταγωγής) ακροαριστερός.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:44:00 μ.μ. EET  

@ 21 Δεκεμβρίου 2011 12:03:00 π.μ. EET

"δηλαδή θέλουν να μας πουν οι ναυτοδίκες ότι στο βίντεο ακουγονται 2 μόνο άτομα;"

Αν διάβαζες λίγο προσεκτικότερα το κείμενο, θα έβλεπες ότι δεν έχει σημασία πόσοι ακούγονται στο βίντεο αλλά πόσοι διακρίνονται, πέραν κάθε αμφιβολίας, να αναφωνούν τα συνθήματα:
"Η έδρα έκρινε ότι στο επίμαχο βίντεο τα 2 συγκεκριμένα στελέχη διακρίνονται καθαρά να αναφωνούν τα συνθήματα, σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους του ουλαμού για τους οποίους η εικόνα δεν είναι σαφής. Έτσι, οι 37 υπόλοιποι άνδρες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών."

Μπορεί να διαφωνείς βέβαια, αλλά εξακολουθεί να ισχύει για κάθε κατηγορούμενο ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτός (και όχι κάποιος άλλος) διέπραξε αυτό για το οποίο κατηγορείται

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:00:00 μ.μ. EET  

Απαιτείται πειθαρχία. Όποιος φορά την στολή είναι πειθαρχημένος και δεν εκθέτει τη σημαία με το να το παίζει 'μαχίμη' των συνθημάτων. Πειθαρχία σημαίνει πιστή εφαρμογή των κανονισμών. Δεν υπάρχουν αλα καρτ στελέχη. Είσαι στέλεχος όταν είσαι πειθαρχημένος, και κάνεις αυτό που σε έχουν διατάξει με αποτελεσματικότητα. Ο γυμνασιακός 'ενθουσιασμός' των συνθημάτων τελειώνει όταν εντάσσεσαι στο στράτευμα. Αυτός που δεν είναι πειθαρχημένος- και αυτο πειθαρχημένος οδηγεί τον εαυτόν του στην αποτυχία και την απομόνωση.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:09:00 μ.μ. EET  

Για τους κ.κ. που έκαναν τις μηνύσεις θα μπορούσε κάποιος να τεκμηριώσει απο τα γραφόμενα και λεγόμενα τους ότι βρίσκονταν (??)στη παρέλαση ακριβώς για να βρουν κάποια αφορμή να δείξουν το "σωβινισμό" των Ελλήνων. Οι κ.κ. αυτοί δεν καταλαβαίνουν (λέμε τώρα) ότι όταν έχεις γείτωνες που πιστεύουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα τους, η Θεσπρωτία, η Μυτιλήνη κτλ κτλ δεν εκπαιδεύεις τα μπαλέτα του μπολσόι. Αλλά τα είπαμε, μόνο οι Αμερικάνοι είναι πατριώτες όλοι οι άλλοι είναι εθνικιστές

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:24:00 μ.μ. EET  

Εντάξει, προφανής η υπερβολή του κ.Βλάσση αυτό με τους "ύποπτους για την κοινή γνώμη". Ουδεμία νομική (και λογική) συσχέτιση. Καλά έκαναν και δεν επέτρεψαν στον Καμμένο να μιλήσει για μένα.

Υπάρχει κάποια άλλη πηγή εκτός του κου.Βλάσση για την έκβαση της δίκης;

Mithridates 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:27:00 π.μ. EET  

@ 21 Δεκεμβρίου 2011 11:24:00 μ.μ.

Νομική όχι. Λογική ναι. Προφανώς δε θεωρείς "ύποπτο", ή έστω άξιο ερεύνης το ποιοί χρηματοδοτούν συγκεκριμένες ΜΚΟ με συγκεκριμένη δράση. Άλλωστε λεφτά υπάρχουν, έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:31:00 μ.μ. EET  

Είναι αστείο το τι επιχειρήματα επιστρατεύουν κάποιοι για να υπερασπίσουν αυτή την ατυχέστατη πράξη.
Μια απορία, αν μαθαίναμε να πράττει το ίδιο επίλεκτο τμήμα γειτονικής χώρας και κραυγάζει για σφαγές Ελλήνων και... γδάρσιμό τους, τι θα λέγαμε, καλώς τα λένε "για να διατηρήσουν το ηθικό τους ως επιλεκτη Μονάδα" ;
Μιλάμε για επαγγελματίες (...) και όχι κληρωτούς εντός στρατοπέδων !
Και μιας και το περιοδικό έχει ως πρότυπο ξένες ειδικές Μονάδες του επιπέδου SAS, Green Berets κτλ, πιστεύει κανείς ότι θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο από τέτοιους επαγγελματίες ;
Ανεξάρτητα του αν συμπαθεί κανείς την αλβανική κοινότητα, το να αναφωνούνται τέτοια συνθήματα σε δημόσια παρέλαση στην Ελλάδα για τους πολίτες γειτονικής χώρας είναι ντροπιαστικό.
Τελειώνω λέγοντας ότι δεν θα περίμενα να υπερασπίσετε μια τέτοια ενέργεια.
Λυπάμαι γιατί πιτσιρικάς σας διάβαζα.
Ένας πρώην αναγνώστης σας.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:26:00 μ.μ. EET  

ΕΛΛΗΝΑΣ γενιεσαι δεν γινεσαι ποτε........ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στα παιδια της Μ.Υ.Α.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:13:00 μ.μ. EET  

@Mithridates

Δε νομίζω να είναι δείγμα λογικής σκέψης το να απορρίπτεις μια μομφή από μια μερίδα ατόμων, επειδή αυτή κρίνεται ύποπτη από ένα κομμάτι της κοινωνίας, μια άλλη μερίδα ατόμων δηλαδή.

Θεωρώ ύποπτες (χωρίς εισαγωγικά) οργανώσεις -ή κοινωνικές ομάδες αν θες- για τις οποίες δεν ξέρω (ή ξέρω -πλέον) την πηγή χρηματοδότησης, αλλά επειδή από μόνο του αυτό δεν είναι καταδικαστικό, δε μπορώ να μεροληπτώ εναντίον τους ή υπέρ τους. Μια τέτοια πράξη δε συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις ενός δικαστή. Και ειλικρινά δε μπορώ να ξέρω αν όντως επηρεάστηκε ο δικαστής έτσι όπως τα λέει ο κ.Βλάσσης ή απλά εγράφησαν όσα εγράφησαν εκ μέρους του για να δημιουργηθεί κλίμα. Για το λόγο αυτό ρώτησα και αν υπάρχει κάποια άλλη πηγή πέραν του κου.Βλάσση.

Ο ανώνυμος της 21 Δεκεμβρίου 2011 11:24:00 μ.μ.,
Δημήτρης Σ. (ξέχασα να υπογράψω χθες)

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:42:00 μ.μ. EET  

Γιαλαντζί Έλληνες είναι κι αυτοί κι εσείς που τους υποστηρίζετε.

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:14:00 π.μ. EET  

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ!!!!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΣ....

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:08:00 π.μ. EET  

Δεν χρειάζεται κανένας φανατισμός 4:47:00 έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες των ειδικών δυνάμεων αυτό που είδαμε στη παρέλαση δεν ήταν εικόνα ειδικοδυναμίτων.

Ανώνυμος 25 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:41:00 μ.μ. EET  

Στον ηλίθιο που μιλάει για "μηδενισμό", ας ανοίξει ένα λεξικό να μάθει τί σημαίνει. Στους άλλους ηλίθιους που λένε ότι στα Ελληνικά δικαστήρια ο λόγος του Έλληνα πρέπει να μετράει περισσότερο από του ξένου απλά και μόνο λόγω εθνικότητας, ας ανοίξουν κι ένα λεξικό στο λήμμα "δικαιοσύνη".

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2012 στις 9:05:00 μ.μ. EET  

Συμφωνώ απόλυτα με τον προτελευταίο δεν είναι εικόνα ειδικών δυνάμεων αυτή,μόνο για κανα μιούζικαλ είναι.Οποτε κάνουν παρέλαση γκαρίζουν σαν υστερικά, έλεος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP