Στα 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια τα κοιτάσματα αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Στα 5 με 8 τρισ. κυβικά πόδια (με μέσο όρο τα 7) υπολογίζονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως είπε την Τετάρτη ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. «Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ» τόνισε ο πρόεδρος.

Σε γραπτή δήλωση, την οποία ανέγνωσε ενώπιον των δημοσιογράφων στο προεδρικό μέγαρο, ανέφερε ότι η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα. Τα αρχικά δεδομένα, διευκρίνισε, που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων, σημείωσε, εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Υπογράμμισε ακόμα ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου «δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές».

Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Επισήμανε ακόμα ότι διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο και πως η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, «λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.

Οι έρευνες της Noble στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες και στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι τα κοιτάσματα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 9 τρισ. κυβικών ποδιών. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών από διάφορες πηγές συνέκλιναν προς εκτιμήσεις για ένα κοίτασμα ανάλογο ή και μεγαλύτερο του γειτονικού «Λεβιάθαν» (14-20 τρισ. κυβικά πόδια). Ωστόσο, και αυτή η ποσότητα που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χριστόφιας θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή.

Η ανακοίνωση της Noble Energy
Η Noble Energy ανακοίνωσε σήμερα την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Κυπριακό Οικόπεδο 12, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Στη γεώτρηση Κύπρος Α-1 βρέθηκαν περίπου 310 πόδια (94,5 μέτρα) πολλαπλού στρώματος άμμου, της Μειόκαινου περιόδου, που επιτρέπουν τη μεταφορά υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου.

Η γεώτρηση έγινε σε βάθος 19,225 ποδών (5,861 μέτρα) σε θαλάσσιο βάθος 5,540 ποδών (1,689 μέτρα). Τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση, τους πετροφυσικούς σχηματισμούς και την αρχική αξιολόγηση δείχνουν υπολογιζόμενες ποσότητες που κυμαίνονται (1) μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με στατιστικό μέσο όρο 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Το Κυπριακό οικόπεδο 12 καλύπτει περίπου 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και θα πρέπει να διεξαχθεί επιπρόσθετη ερευνητική γεώτρηση πριν αρχίσει η παραγωγή.

«Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση»

Το κυπριακό χρηματιστήριο σημείωνε νωρίτερα κέρδη 6% περίπου, ενώ συνολικά στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις τα κέρδη είχαν ανέλθει στο 32%.

Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χριστόφια το κυπριακό χρηματιστήριο πέρασε σε αρνητικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας τη φράση «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση».

Αφορμή για τις ρευστοποιήσεις είναι και το γεγονός ότι η ποσότητα που ανακαλύφθηκε ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες.

www.in.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP