Πιο κοντά η αύξηση της θητείας

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Η επιτακτική ανάγκη αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας, ήταν ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν στην ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου στο ΥΠΕΘΑ.



Παρουσιάσθηκε η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες, ώστε από 9 στον Στρατό Ξηράς να διαμορφωθεί σε 12, και από 12 στο Ναυτικό και την Αεροπορία, να ανέλθει στους 15. Με τον τρόπο αυτόν, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των κληρωτών από 45.000 που είναι σήμερα σε 60.000 περίπου, καλύπτοντας σοβαρά κενά στην επάνδρωση των μονάδων


Μία από τις «παράπλευρες» επιπτώσεις της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας, είναι η μείωση του δείκτη ανεργίας, καθώς οι νέοι θα παραμένουν μεγαλύτερο διάστημα εκτός της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αύξηση της θητείας κατά 4 μήνες, «μεταφράζεται» σε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 5%!

Αυτό βεβαίως δεν αφορά την στρατιωτική ηγεσία, η οποία πιέζει για την αύξηση της θητείας με σκοπό να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της πολύ χαμηλής επανδρώσεως των μονάδων του Στρατού Ξηράς. Η χαμηλή επάνδρωση, υπονομεύει καίρια την δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος εκπαιδεύσεως, κάτι που επιδρά άμεσα στην μαχητική ικανότητα των μονάδων και του στρατεύματος γενικότερα.

Άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην ενημέρωση, ήταν η προοπτική αποκτήσεως 400 μεταχειρισμένων αρμάτων Μ1Α1 Abrams από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζιαζιά, τα άρματα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και προσφέρονται δωρεάν στην κατάσταση που βρίσκονται. Το σημείο που απασχολεί το ΥΠΕΘΑ, είναι το κόστος μεταφοράς, το οποίο εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ περίπου. Το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ, έχει αναλάβει τις επαφές με Έλληνες πλοιοκτήτες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μεταφορά των αρμάτων με το ελάχιστο δυνατό κόστος ή και ως δωρεά του εφοπλιστικού κόσμου προς την πατρίδα.


*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

20 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:58:00 π.μ. EET  

το ότι θα μειωθεί ο δεικτης της ανεργίας δεν έχει καμμία σημασία αφού οι δείκτες της παραγωγικότητας όχι μόνο δεν πρόκειτε να ανέβουν αλλά μάλλον θα πέσουν και άλλο.
Eκτός αυτού θα ανεβεί αρκετά το κόστος, ειδικά αν θελήσουν να βελτιώσουν ουσιαστικά την εκπαίδευση.
Επιπλέον θα ανεβούν τα ποσοστά αναβολών, απαλλαγών, ανυποταξίας και αυτοκτονιών.

enkripto 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:33:00 π.μ. EET  

επίσης θα βρέξει ακρίδες, και θα έχουμε λιμό,σεισμό και καταποντισμό...

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:41:00 π.μ. EET  

Γιά τον 7΄58'00πμ.Ποιός είσαι ρε φίλε;Ο Δημητράς.HELL.MAR

E.A.V. 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:18:00 π.μ. EET  

Αγαπητό (ανώνυμο) enkripto η ειρωνία δεν προσφέρει τίποτα σε έναν χώρο που κατά τις διακηρύξεις σας προσφέρεται για εποικοδομητικό διάλογο.

Την "καραμέλα" για τη σχέση δείκτη ανεργίας και στράτευσης έχω σιχαθεί να την ακούω!

Τί σχέση έχει η πτώση της ανεργίας αν οι νέοι μείνουν στους στρατώνες για ακόμα 3 μήνες?

Το πρόβλημα υπάρχει και δεν λύνεται απλώς αναβάλλεται.

Με την αύξηση της θητείας συμφωνώ απόλυτα, όχι στους 12 αλλά και στους 14 και 16 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σοβαρή εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται οι στρατεύσιμοι για να γεμίζουν τις σκοπιές και να κάνουν τις φιλιππινέζες των ΕΠΟΠ.

ΑΧΕΡΩΝ 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:35:00 π.μ. EET  

Θα μας κρὰξουν και οι ΜΚΟ...

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:56:00 π.μ. EET  

Αυτό θα πει δημιουργική λογιστική. Για όσους ελπίζουν ότι η επάνδρωση αλλάζει κάτι ως προς το συσχετισμό δυνάμεων, παρακαλούνται να αλλάξουν πλευρό.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:45:00 μ.μ. EET  

νομίζω μετά τις φοροεπιδρομές, τις μειώσεις μισθών και τη βίαιη μείωση του βιωτικού επιπέδου η αυξηση της θητείας ειναι το συστατικό που έλειπε για να "δέσει το γλυκό". ;)

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:12:00 μ.μ. EET  

το μεγαλυτερο λαθος ειναι η αυξηση θητειας
Ο μονος λογος που παιρνουμε οπλα ενω ο λαος πειναει ειναι για να παιρνουν φραγκα πολιτικοι
Πειτε κατι απλο αμα γινει πολεμος πιστευει κανεις οτι θα ριξει η Τουρκια πυρηνικα η οχι?
Το ισραηλ το Ιραν η Ρωσια η Κορεα?
Μεχρι και το Πακισταν εχει
Δεν χρειαζονται τανκς και τετοια αυτα μονο σε πολεμο σε τριτοκοσμικες χωρες εχουν αξια
ΑΜα γινει πολεμος σε Ευρωπη χρειαζεσαι πυρηνικα οπλα και χημικα
Μονο ετσι δεν θα σε ακουμπησει κανεις οπως Β.Κορεα
Ποιος θα μπλεξει με ανθρωπους ετοιμους για ολα?

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:03:00 μ.μ. EET  

ΜΠΡΑΒΟ Εν Κρυπτώ για την απάντηση!

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:16:00 μ.μ. EET  

Το 1940, οι Έλληνες ήσαν 7.500.000 εκατομμύρια και οι Τούρκοι 13.000.000.

Σήμερα έπρεπε οι Έλληνες να είναι τουλάχιστον 20.000.000 αλλά δεν είναι, η Ελλάς μπορεί να σηκώσει τόσους άνετα.

Η Πατρίδα μας μαστίζεται από τρομερή υπογεννητικότητα.

Τι μεσολάβησε και συνέβη αυτό;

Μα η μετανάστευση των πλέον παραγωγικών τάξεων, μεταξύ 20 και 35 ετών, σε άλλες χώρες από το 1950 έως το 1980 επειδή εδώ λιμοκτονούσαν!

Επίσης η έλλειψη πρόνοιας για τους νέους Έλληνες, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Ποιός έφταιγε;

Οπωσδήποτε, έφταιξαν οι ως επί το πλείστον διεφθαρμένοι, αμόρφωτοι (π.χ. δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς τον Ι. Μεταξά και τον Κων/νο Καραμανλή ή τον ΓΑΠ ή τον Μισέλ), αδιάφοροι, ανίκανοι και απάτριδες "πολιτικίσκοι" που λυμαίνονται τον πολιτικό χώρο εδώ και πάνω από εξήντα χρόνια.

Βέβαια μην λησμονούμε ότι έχουν βάλει το χεράκι τους και τα αποκαλούμενα "ξένα συμφέροντα" τα οποία πάντοτε ήθελαν μια μικρή και απόλυτα εξαρτημένη Ελλάδα.

Ευμένης Καρδιανός

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:13:00 μ.μ. EET  

@22 Δεκεμβρίου 2011 2:16:00 μ.μ. EET

Ενώ ο λαός που τους έβγαζε δεν φταίει; Κυρίως οι ξεσαμάρωτοι Έλληνες φταίνε.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:32:00 μ.μ. EET  

"Με τον τρόπο αυτόν, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των κληρωτών από 45.000 που είναι σήμερα σε 60.000 περίπου".Αυτά τα ποσοστά πως τα βγάζουν φίλοι μου;Με απλή αναγωγή;Οπότε μιλάμε και πάλι για τα παγκοσμίως γνωστά "Greek statistics".Προσωπικά πιστεύω ότι λόγω εύλογης αύξησης των αναβολών και των ανυπότακτων ο αριθμός θα μείνει στα ίδια ποσοστά.Ειδικά το 2012 οι ΕΣΣΟ θα είναι μισές σε σχέση με το 2011.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 6:16:00 μ.μ. EET  

Δεν πρόκειται περί αυξήσεως θητείας αλλά για προσαρμογή της εις το εν τρίτο της κανονικής δειάρκειάς της. Εμείς, οι γονείς μας και οι παππούδες μας υπηρετήσαμε την θητεία μας για πολλαπλά χρόνια για να μπορείτε εσείς οι απάτριδες να έχετε την ελευθερία λόγου που έχετε σήμερα, ακόμα και την ελευθερία ασύστολης εθνικής υπονόμευσης. Πηγαίνετε να τα κάνετε αυτά σε οποιαδήποτε γειτονική χώρα να δούμε πόσα δευτερόλεπτα θα επιζήσετε.
Δείξτε λίγο σεβασμό λοιπόν σε εμάς τουλάχιστον. Σε κάτι πρέπει να πιστεύετε, δεν μπορεί να μισείτε με τόσο πάθος αυτο το Εθνος. Πείτε μας και εμάς γιατί, και που ξέρετε, μπορεί να έχετε και δίκιο έτσι ώστε να συμφωνήσουμε μαζί σας.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 6:26:00 μ.μ. EET  

για ποιον λόγο δεν υπολογίζονται οι φαντάροι στον δεικτη ανεργίας;
Αφού ούτε παράγουν, ούτε πληρώνονται, ούτε πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, ούτε τίποτα.
Μπορεί να μην φαινονται αλλά στην ουσία ανεργοι ειναι που περιμένουν απο τους γονείς τους κανα φράγκο.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:37:00 μ.μ. EET  

Πάλι πλάκωσε το "Δίκτυο Σπάρτακος" στα σχόλια...
Ρε κόψτε τίποτα, είναι προβοκάτορες

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:19:00 μ.μ. EET  

den peirazei, astous na ektethoun..

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:19:00 π.μ. EET  

πρώτα πρέπει να αλλάξει η δομή των ΕΔ και συμφωνα με αυτο πρέπει να διαμορφωθεί η θητεία.

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:34:00 μ.μ. EET  

Μαζί με την αύξηση της θητείας μήπως θα έπρεπε να ανακοινώσουν όσα άχρηστα στρατόπεδα κλείνουν και πως θα ενισχυθεί η εκπαίδευση ;

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:14:00 μ.μ. EET  

Αμα δείτε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο,στην άμυνα η οπουδήποτε αλλού,να μου τρυπήσετε την μύτη με σακοράφα.hellas marine.

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:23:00 π.μ. EET  

ΝΑΙ ΚΑΔΜΙΕ ΟΛΑ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! ΟΙ 100.000+ ΕΚΤΡΩΣΕΙς ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΔΕ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ?
ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΘΗΤΕΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.3&2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ Ή ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ Ή ΣΠΙΤΙ&ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ή ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΦΕΚΙΟ ΧΡΕΩΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 60 ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP