Νέες ελπίδες για τα Abrams;

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Νέες ελπίδες φαίνεται να προκύπτουν για την ολοκλήρωση της προμήθειας των 400 αρμάτων μάχης Abrams, που προσφέρονται δωρεάν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, με πιθανή κάλυψη του κόστους μεταφοράς από Έλληνες πλοιοκτήτες και του κόστους ανακατασκευής από την πώληση παλαιότερων αρμάτων μάχης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", επιτροπή αξιωματικών του ΕΣ θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να εξετάσει επιτόπου τα προσφερόμενα άρματα, που ανακηρύχθηκαν "πλεονάζον υλικό" με απόφαση του Κογκρέσου τον περασμένο Σεπτέμβριο και επομένως μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν σε συμμαχικές χώρες, που όμως αναλαμβάνουν το κόστος μεταφοράς, επιδιόρθωσης και υποστήριξης με ανταλλακτικά. Η επιτροπή αξιωματικών του ΕΣ θα εξετάσει τα συγκεκριμένα άρματα για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να κρίνει κατά πόσον καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών ΕΔ.

Με δεδομένους τους ασφυκτικούς περιορισμούς του προϋπολογισμού, και μετά από σχετική συνεννόηση, η μεταφορά στην Ελλάδα των αρμάτων που θα επιλεγούν δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο, αλλά θα γίνει με έξοδα Ελλήνων πλοιοκτητών.

Η επιδιόρθωση, η οποία θα είναι απαραίτητη λόγω της φθοράς που έχουν υποστεί τα τανκς που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, θα γίνει από την ελληνική αμυντική βιομηχανία σε μια προσπάθεια ενίσχυσής της και διασφάλισης θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το όποιο κόστος προκύψει θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα που θα αποφέρει η μεταπώληση προς τρίτες χώρες παλαιών τανκς που διαθέτει η Ελλάδα και τα οποία, λόγω παλαιότητος, είχαν υψηλό κόστος συντήρησης.

Εμείς ευχόμαστε να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή παρά τις λυσσώδεις παρεμβάσεις ξένων και εγχώριων παραγόντων για τη ματαίωσή της. Όπως είχαμε γράψει εξ αρχής, η προμήθεια αυτή βραχυπρόθεσμα θα σημάνει "κρίσιμη ανατροπή της ελληνοτουρκικής ισορροπίας δυνάμεων στο όπλο των τεθωρακισμένων, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, υπέρ της Ελλάδας", που στην παρούσα κρίσιμη φάση ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τυχόν τουρκικά σχέδια εκμετάλλευσης της δύσκολης συγκυρίας που περνάει η χώρα μας. Επιπλέον καθίσταται εφικτή η γρήγορη και φθηνή αντικατάσταση των γηραιών Μ48Α5 MOLF και η ομογενοποίηση όλου του αρματικού δυναμικού της ηπειρωτικής Ελλάδας στο διαμέτρημα των 120 mm. Μετά την απώλεια των Leopard 2A4 που αποσύρονταν από τον γερμανικό και άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς, η προμήθεια των Abrams είναι ουσιαστικά η μόνη ευκαιρία του ΕΣ να κάνει τη μετάβαση αυτή που είναι αναγκαία, καθώς ο τουρκικός στρατός ήδη διαθέτει περισσότερα άρματα από τον ΕΣ σε αυτό το διαμέτρημα (Leopard 2A4 και Μ60 Sabra), και κυρίως προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος «εθνικού άρματος» (Altay) που θα ανατρέψει κάθε αριθμητική ισορροπία.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι, αν η αιτία της εμπλοκής πράγματι ήταν το κόστος μεταφοράς και αν αυτό ξεπεράστηκε με συνδρομή Ελλήνων πλοιοκτητών, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει να τιμηθούν από το ελληνικό κράτος όπως τους αξίζει. Περίπου πριν ένα αιώνα, μια ανάλογη χειρονομία του Γ. Αβέρωφ έδωσε στην Ελλάδα (την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή) το "πάνω χέρι" και τη ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο. Ίσως είναι υπερβολικός ο παραλληλισμός, αλλά οι εποχές δεν είναι ίδιες και το να υπάρχουν ακόμη κάποιοι Έλληνες που τηρούν την παράδοση των εθνικών ευεργετών το 2011 είναι πραγματικά μεγάλη είδηση...

38 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:53:00 π.μ. EET  

Παὶδες,ἂς βὰλουμε τα πρὰγματα σε μὶα σειρὰ.
α)Το κὸστος μεταφορὰς των Αμπραμς και του συναφοὺς υλικοὺ,θα κοστὶσει πιθανὼτατα διψὴφιο αριθμὸ εκατομμυρὶων ευρὼ,και λογικὰ θα πρὲπει να γὶνει κὰποιος ρεφενὲς, αλλοιὼς εὰν πρὸκειται για ὲναν,ἂντε δὺο φιλὸτιμους(εγὼ ὸλα κι´ὸλα δὺο ονὸματα ὲχω υπ´ὸψιν),χρεωκὸπησαν οι ὰνθρωποι.Ὰν πὰλι γὶνει ευρεὶα συμμετοχὴ,η τὰξη των πλοιοκτητὼν σὶγουρα θα το εξαργυρὼσει-ἢ μὴπως εὶμαι υπερβολικὰ καχὺποπτος;
β)Ὸταν μιλὰμε για παλαιὰ ὰρματα που θα πωληθοὺν και θα φὲρουν τα απαραὶτητα χρὴματα για να γὶνει η ανακατασκευὴ των Ὰμπραμς,ποιὰ θα μποροὺσαν να εὶναι,και πὸσα φρὰγκα θα πιὰσουν;
Κατ´αρχὴν,ποιὸς θα ενδιαφερθεὶ για Μ 48 Α5 MOLF;Ο τὺπος ὲχει υπηρετὴσει μὸνο στον Ε.Σ,και θα δημιουργὴσει πρὸβλημα συμβατὸτητος.Τα Μ 60 Α1 αλλὰ και Α3 θα μποροὺσαν να ενδιαφὲρουν την Αὶγυπτο,η οποὶα ὲχει ὴδη αγορὰσει μεταχειρισμὲνα Μ60 Α3 απὸ την Αυστρὶα,πλην ὸμως,μὴπως πρὸλαβαν τα τζιμὰνια της Μεσογεὶων να τα στεὶλουν για διὰλυση;
και γ)35.000.000 ευρὼ θα δὼσουμε για την Ουγκὰντα,Ρουὰντα κ.ο.κ,41.000.000 στους συμβοὺλους πτωχεὺσεως,ποιὸς ξὲρει πὸσα στις Μ.Κ.Ο,θα με παρεξηγὴσετε ἂν κλεὶσω το σχὸλιο με το κλασσικὸ
ᾺΕΙ ΣΙΧΤῊΡ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ;

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:38:00 μ.μ. EET  

Ας τα βάλουμε λοιπόν σε σειρά όπως λέει και ο αγαπητός Αχέρων. 1ον Τα χρειαζόμαστε η όχι;; 2ον Οι μόνοι αρμόδιοι να απαντήσουν για καταλληλότητα, επιχειρησιακή αξιολόγηση, κατάσταση χρησιμότητα και λοιπά, είναι μόνον οι υπεύθυνοι Αξιωματικοί του Ιππικού_Τεθωρακισμένων. 3ον αν αυτοί τα εγκρίνουν και τα χρειαζόμαστε, τότε πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να κόψουμε τον λαιμό μας να βρούμε τρόπο να τα φέρουμε στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να "βρίσκονται" χρήματα για τα διάφορα "χαράτσια" που σκαρφίζονται και επιβάλλουν οι κλέφτες και να μην μπορούμε να φέρουμε τα απαραίτητα (αν αποδειχθεί έτσι) άρματα στην Ελλάδα.

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:46:00 μ.μ. EET  

ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΄΄ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ΄΄ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΓΕΣ ΤΑ ΑΜΠΡΑΜΣ ? ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ?

Ανυχνευτής 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:09:00 μ.μ. EET  

Μακάρι να τα πάρουμε και ας είναι δικαιολογίες και προφάσεις ότι θα βρούμε τα χρήματα για από πώληση παλαιοτέρων τεθωρακισμένων. Ας είναι μόνο για να μην γκρινιάζουν κάποιοι στα "αριστερά" και αλλοι στα "δεξια" που μιλάνε για "σαππάκια". Αν και δεν το αποκλείω και τελείως να βγεί κατι από την πώληση παλαιού υλικου, καθώς τα αφού "πλεονάζοντα" Μ1Α1 είναι για μας χρήσιμα έτσι και τα δικά μας "πλεονάζοντα" Μ60, Μ48 ίσως είναι για κάποιων πιο χρήσιμα.
Ειναι πολύ γερά αρματα τα Μ1 (θωράκιση πάντα, και σίγουρα πιο γερά από τα Leo 2A4). Θα είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα και για εξέλιξη και αναβαθμίσεις που όντως θα δώσουν δουλειά και στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Αν η κίνηση των εφοπλιστών είναι ανιδιοτελής και χωρίς κραυγαλέες σκοπιμότητες (δεν είμαι εναντίων μικρών και λογικών ανταλλαγμάτων πχ φοροαπαλλαγή για το κόστος της δωρεάς τους) τότε για ακόμα μια φορά αποδεικνύουν τον πατριωτισμό τους και τους συγχαίρω!

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:19:00 μ.μ. EET  

Τα Μ 60 Α1 αλλά και Α3 πάνε Ιράκ.

Caspian 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:13:00 μ.μ. EET  

Υπάρχει το νομικό πλαίσιο πώλησης αμυντικού υλικού του ΕΣ σε άλλη χώρα; Είχα διαβάσει παλαιότερα πως δεν υπάρχει και αυτό αποτέλεσε λόγο για τον οποίο δεν είχαν πουληθεί τα Mirage F.1.

Αρματιστής 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:28:00 μ.μ. EET  

Επειδή κάποιος ζήτησε τη γνώμη μου αναφορικά με το αν χρειαζόμαστε τα άρματα Μ1 που μας «προσφέρονται».

Θα σας πω λοιπόν κάποιες ιστορίες:

1η Ιστορία
Την εποχή της επταετίας κατασκευάστηκε το εργοστάσιο αρμάτων, το 304 ΠΕΒ, στο Βελεστίνο του Βόλου (σημείωση: Για άρση κάθε παρεξήγησης οι απόψεις μου για τις δικτατορίες είναι γνωστές). Το εργοστάσιο λειτούργησε με προσωπικό που προηγουμένως ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Το προσωπικό αυτό, απέκτησε πολύ γρήγορα άρτια τεχνική γνώση του έργου της ανακατασκευής των αρμάτων και έτσι το εργοστάσιο έσωσε τα Ελληνικά τεθωρακισμένα, αποδίδοντας στις Επιλαρχίες τα βενζινοκίνητα άρματα τους, των τύπων Μ47 και Μ48, πλήρως ανακατασκευασμένα. Σχεδόν καινούργια δηλαδή. Υπόψη ότι τα άρματα αυτά, είχαν παραληφθεί από τα Αμερικανικά αποθέματα. Δηλαδή μεταχειρισμένα, ή σαπάκια όπως θα μπορούσε να τα πει κάποιος.

2η Ιστορία
Στη συνέχεια, εκεί γύρω στο 1980, το εργοστάσιο του Βελεστίνου, πήρε κάποια από τα παραπάνω Μ48 και τα τροποποίησε σε Μ48Α5 και Μ48Α3. Κοπή του σκάφους, ανακατασκευή, κινητήρας πετρελαίου, πυροβόλο 105 χιλ, νέα σκοπευτικά.

3η Ιστορία
Αμέσως μετά τη κρίση του 1987, που «και πάλι κατατροπώσαμε τη Τουρκιά», παραλάβαμε από τις ΗΠΑ περίπου 350 Μ48Α5. Τα υπόψη άρματα ήταν της εθνοφρουράς των ΗΠΑ, είχαν αποσυρθεί και «σάπιζαν» στην έρημο της Αριζόνας. Πήγε λοιπόν μια επιτροπή αξκών των ΤΘ και του ΤΧ για να επιλέξει τα καλύτερα. Ένας Ίλαρχος, ένας Αρματιστής δηλαδή, προς Θεού όχι εγώ αλλά φίλος μου όμως, έκανε τη βρώμικη δουλειά, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας συνεχώς στα προς επιθεώρηση άρματα, μέχρι να επιλέξει τα καταλληλότερα. Τελικά τα άρματα ήρθαν. Μεταφέρθηκαν στο Βελεστίνο, εκεί έγιναν κάποιες μικροεπισκευές (όχι ανακατασκευή), κατέβασαν κινητήρες και τα καθάρισαν, τα έβαψαν με την Ελληνική παραλλαγή, τοποθετήθηκαν μπαταρίες λάδια κλπ και τα έστειλαν στις Επιλαρχίες για να αντικαταστήσουν τα ΑΜΧ-30 και τα Μ47.

4η Ιστορία
Εκεί πάλι γύρω στο 1991, κάποια από τα Μ48 που είχαν μετατραπεί σε Μ48Α5 και κάποια από τα Μ48Α5 της παραλαβής του 1987, εστάλησαν στο Βελεστίνο και τροποποιήθηκαν σε Μ48Α5 MOLF.

Με άλλα λόγια φίλοι μου, τα «σαπάκια» που βγήκαν από τα εργοστάσια τη δεκαετία του 1960, βρίσκονται σήμερα στα νησιά και εγγυώνται την ακεραιότητά τους.

5η Ιστορία (αφορά τις τεχνικές δυνατότητες των Επιλαρχιών)
Πριν πολλά χρόνια, η Επιλαρχία που υπηρετούσα, με μια προειδοποίηση 4 ημερών μεταφέρθηκε από την ηπειρωτική Ελλάδα σε κάποιο νησί. Με όλα τα υλικά της. Πρώτη αναχώρησε η Ίλη μου. Φορτώσαμε νύκτα τα άρματα (Μ47) στο αρματαγωγό. Το δεύτερο στη σειρά άρμα που εισερχόταν στο αμπάρι, μαρμάρωσε πάνω στο καταπέλτη. Κόλλησε ένα από τα κάβερ. Ένα συγκρότημα του κιβωτίου με σταθερές και κινητές δισκόπλακες, με το οποίο έστριβε το άρμα, ή φρέναρε. Η αντικατάσταση των κάβερ ήταν αρμοδιότητα του ΤΧ και η επισκευή τους αρμοδιότητα εργοστασίου. Η ακινησία ενός άρματος εκείνη την εποχή, δεν ήταν αποδεκτή. Κάβερ δεν βρισκόταν. Τελικά ένας τεχνικός υπξκός της μονάδας, πήγε στην Αθήνα, βρήκε τις δισκόπλακες και επισκεύασε αυτός το κάβερ. Αυτής της μορφής οι εργασίες, δηλαδή πέρα της αρμοδιότητας, που απαγορεύονται ασφαλώς, ήταν καθεστώς στα ΤΘ.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:28:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Με τις παραπάνω ιστορίες, θέλω να σας πω τα εξής: Τα άρματα δεν σαπίζουν. Ελάχιστες φθορές μπορεί να υποστεί το σκάφος, ο πύργος, το πυροβόλο και η ανάρτηση ενός άρματος που υφίσταται τη στοιχειώδη συντήρηση, όσα χρόνια και αν περάσουν και όσο σκληρά και αν έχει χρησιμοποιηθεί. Αν το πυροβόλο έχει υποστεί φθορά, πχ στο κοίλο, ή αλλού, μπορεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί. Το ίδιο ισχύει και με το κινητήρα. Και αναφέρω τα βασικά συγκροτήματα. Πιστεύω ότι το 304 ΠΕΒ και οι Επιλαρχίες, μπορούν να κάνουν θαύματα και μάλιστα με μικρή σχετικά δαπάνη.

Από ότι γράφεται, υπάρχουν διαθέσιμα 1000 άρματα Μ1 από τα οποία θα γίνει η επιλογή των 400. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο να μη βρεθούν 400 άρματα που να έχουν ελάχιστες φθορές. Ίσως να είναι δυνατή η προμήθεια μεγαλύτερου αριθμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κάποια για το προσπορισμό ανταλλακτικών.

Τα άρματα Μ1 χρειάζονται. Τα Μ48Α5 ΜΟΛΦ θα πρέπει να αποσυρθούν. Βεβαίως θα πρέπει να λυθούν και άλλα προβλήματα, όπως των πυρομαχικών και των ανταλλακτικών. Πάντοτε όμως, οι ΗΠΑ παρέδιδαν και τα δύο. Όπως συνέβη τη δεκαετία του 1990 με τις μεγάλες προμήθειες αρμάτων Μ60Α1, Μ60Α3, και ΛΕΟΠΑΡΝΤ που έγιναν (πάντοτε σαπάκια).

Αν κάποιος έχει κάποια άλλη μαγική λύση, που μάλιστα να μη απαιτεί χρήματα, προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του αρματικού δυναμικού στο διαμέτρημα των 120 χιλ, να μας τη προτείνει.

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:05:00 π.μ. EET  

Το επιχείρημα του Καρατζαφέρη για "σαπάκια" μόνο σε καφενείο μπορεί να σταθεί, αλλά σε τέτοιο κοινό απευθύνεται, για αυτό και του περνάει...

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:52:00 π.μ. EET  

Ο Αρματιστής τα είπε όλα. Συμπληρώνω τα εξής. Το Ναυτικό μέχρι πρόσφατα διέθετε 14 φρεγάτες , 10 STANDARD και 4 ΜΕΚΟ.Οι ΜΕΚΟ ηταν καινούριες. Κάποιες φρεγάτες της σειράς STANDARD (Ελλη, Λημνος κλπ ) ήταν καινουριες, αλλά οι περισσότερες ήταν μεταχειρισμένες που αγοράστηκαν σε συμβολική τιμή και προσέφεραν σπουδαίες υπηρεσίες. Το ίδιο και τα 4 μεταχειρισμένα αντιτορπιλλικά ADAMS. Τη δεκαετία του 1990 παραλάβαμε δεκάδες μεταχειρισμένα αξιόμαχα F4 phantom και A7 corsair που συμπλήρωσαν εκείνα που είχαν αγοραστεί καινούρια τη δεκαετία του 1970 και επίσης φάνηκαν πολύ χρήσιμα, δίπλα στα F16 και Mirage 2000. Απο το ανατολικο μπλοκ πήραμε τα αντιεροπορικά OSA και πολλά άλλα.Πάντως η Αεροπορία καλό είναι να έχει την αιχμή της τεχνολογίας και κυρίως εργοστασιακό υλικό. Τα μεταχειρισμένα , όταν επιλέγονται προσεκτικά και υφίστανται κάποιους εκσυγχρονισμούς, είναι πολύ καλές λύσεις. Οι Τούρκοι ξόδεψαν 350 εκ. ευρώ και απέκτησαν 350 πολύ καλά μεταχειρισμένα Leopard 2 A4,αποκτώντας αρματικό δυναμικό ελάχιστα κατώτερο από το δικό μας που ξοδέψαμε 1,7 δισ. ευρώ! Και τους περίσσεψαν και χρήματα για πυρομαχικά 120 mm......Σε ότι αφορά την κωμωδία με τα πυρομαχικά των 120 mm, η λέξη "αβδηριτισμός" περιγράφει πλήρως τους πολιτικούς μας.....
Υπάρχουν βέβαια και αντιπαραδείγματα. Τα άρματα Τ34 και τα υπόλοιπα μεταχειρισμένα υλικά και όπλα που προμηθεύτηκε ο Μακάριος για την Εθνική Φρουρά το 1964 ήταν οντως σαπάκια, και το πλήρωσαμε ακριβά το 1974. Ο παππάς τσιγκουνευόαν να ξοδέψει για την Αμυνα της Κύπρου, πιστεύοντας ότι θα τον προστάτευαν οι Σοβιετικοί και οι Άραβες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Υπάρχει πάντως ένα πρόβλημα με τα Abrams, τα οποία κατά τα άλλα είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ άρματα: Νομίζω ότι καίνε κηροζίνη, ενώ τα Leopard πετρελαιο! Μπορείτε να φανταστείτε τα προβλήματα εφοδιασμού; Θα ζοριστεί το ΣΕΜ. Δυο τύποι βυτίων και δεξαμενών, δυο γραμμές εφοδιασμού κλπ. Μην ξεχνάμε , amateurs talk tactics, professionals talk logistics....

Όσο για τον Καρατζαφέρη, τα έχουμε ήδη πει, αδίστακτος καιροσκόπος, άτομο χαμηλού πνευματικού επιπέδου, ανάξιος να εκπροσωπεί τον πατριωτικό χώρο.

ΑΧΕΡΩΝ 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:13:00 π.μ. EET  

@Caspian
Δεν γνωρὶζω λεπτομὲρειες,αλλὰ σε γενικὲς γραμμὲς η αμερικανικὴ νομοθεσὶα προβλὲπει,και λογικὸ εὶναι,ὸτι αμυντικὸ υλικὸ που χορηγοὺν οι ΗΠΑ ως βοὴθεια,δεν μπορεὶ να μεταπωληθεὶ απὸ τον λὴπτη προς τρὶτους,αλλὰ επανὲρχεται στην κυριὸτητα των ΗΠΑ,ὸταν ο λὴπτης το αποσὺρει.
Πρὸκειται για μὶα παρακαταθὴκη του παλαιὸτερου νὸμου περι δανεισμοὺ και εκμισθὼσεως(Lend&Lease),βὰσει του οποὶου διετὲθη υλικὸ στην Βρεττανὶα και λοιποὺς συμμαχους κατὰ τον Β´ΠΠ.
Ὸταν πρὸκειται για υλικὸ που ὲχει πωληθεὶ,και ὸχι παραχωρηθεὶ,τὸτε ισχὺουν ὰλλες προβλὲψεις,οι οποὶες πρὲπει να πληροὺνται,ὼστε οι ΗΠΑ να δὼσουν την συγκατὰθεση τους για την μεταβὶβαση σε τρὶτο χρὴστη,επ´αυτοὺ υπενθυμὶζω τα ''κορδελὰκια''που ὲκαναν στην υπὸθεση των Μ 109Α3,τα οποὶα εν τὲλει παραλὰβαμε απὸ την Γερμανὶα.
Ὲνα χαρακτηριστικὸ παρὰδειγμα ρυθμὶσεως που αφορὰ παραχωρηθὲν υλικὸ,εὶναι και αυτὸ με τα τυφὲκια Μ1 GARAND:ὸπως αναφὲρεται στο τεὺχος 8 του περιοδικοὺ Δοὺρειος Ὶππος,στο ὰρθρο με θὲμα το ὸπλο αυτὸ σε ελληνικὴ υπηρεσὶα,το ὲτος 2003,η αμερικανικὴ πλευρὰ,μὲσω του Γραφεὶου Αμυντικὴς Συνεργασὶας(ODC)της αμερικανικὴς πρεσβεὶας στην Αθὴνα,ενὴργησε για την επιστροφὴ στις ΗΠΑ 68.000 Μ1,βὰσει των προβλὲψεων της αμερικανικὴς νομοθεσὶας περὶ παραχωρηθὲντος υλικοὺ.
Τὼρα,εὰν συναινὲσουν οι ΗΠΑ ὼστε να βρεθεὶ μὶα φὸρμουλα για να μεταπωληθοὺν Μ48/Μ60 απὸ ελληνικὰ αποθὲματα σε τρὶτες χὼρες,π.χ εξαγορὰ ὲναντι συμβολικοὺ τιμὴματος εκ μὲρους μας,ὼστε να ὲχουμε το δικαὶωμα να μεταπωλὴσουμε,και οι Αμερικανοὶ το πρὸσχημα να εγκρὶνουν,εὶναι μὶα κὰποια πιθανὸτητα.
Ωστὸσο,μου ὲχει εδραιωθεὶ η πεποὶθηση ὸτι υπὰρχει λυσσὼδης αντὶδραση εκ μὲρους της διευρυμὲνης πλὲον συμμορὶας του μνημονὶου απὲναντι σε κὰθε ευκαιρὶα ενισχὺσεως της αμυντικὴς ικανὸτητος της Χὼρας,εκτὸς εὰν πρὸκειται για μπαξὶσια προς τους Γερμανοὺς,ὸπως με τα υποβρὺχια.

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:09:00 π.μ. EET  

"Ωστὸσο,μου ὲχει εδραιωθεὶ η πεποὶθηση ὸτι υπὰρχει λυσσὼδης αντὶδραση εκ μὲρους της διευρυμὲνης πλὲον συμμορὶας του μνημονὶου απὲναντι σε κὰθε ευκαιρὶα ενισχὺσεως της αμυντικὴς ικανὸτητος της Χὼρας,εκτὸς εὰν πρὸκειται για μπαξὶσια προς τους Γερμανοὺς,ὸπως με τα υποβρὺχια"


Πολύ σωστά τα λέει ο ΑΧΕΡΩΝ. Οι Έυρωπαίοι δεν διαφώνησαν με την παραγγελία 2 νέων υποβρυχίων αξίας 1 δισ. ΕΥΡΏ to 2010, και δε θα διαφωνήσουν ούτε με τις FREMM αξίας 4 δισ. ευρώ. Αντιδρούν όμως για τα Abrams, που που μας κοστίζουν μόνο 60 εκ. ευρώ, δηλαδή τα έξοδα μεταφοράς. Καταντήσαμε αποικία και φταίμε εμείς για αυτό. Θα δείτε πoυ θα αγοράσουμε τις Fremm αντί να πάρουμε τα δωρεάν αντιτορπιλλικά Arleigh Burke!

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:01:00 π.μ. EET  

Όποιος πιστεύει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές πράττουν έτσι από πατριωτισμό, τότε δεν έχει γνωρίσει κανέναν εφοπλιστή.Οι εφοπλιστές κάνουν "φιλανθρωπίες" και "ευργεσίες" μόνο με ανταλλάγματα και δη πολύ συσκεκριμένα ανταλλάγματα, οπότε η πρόταση για φοροαπαλλαγές είναι άκυρη.Οι Έλληνες εφοπλιστές ποτέ δεν συνέδραμαν την εθνική προσπάθεια, σε αντίθεση με κάποιους πλούσιους εμπόρους(πχ Αβέρωφ) και παραδοσιακούς μεγαλοαστούς(πχ Παύλος Μελάς).Ακόμη και σήμερα το 90% αυτών κατοικεί σε πολυτελέστατα οικήματα-βίλες στο Λονδίνο και όσοι ζούσαν τα τελευταία χρόνια στην Εκάλη "μετανάστευσαν" πρόσφατα προς Ελβετία, Λονδίνο ακόμη και Λιχτενστάιν.Το ερώτημα δεν είναι αν ο εφοπλιστής είναι πατριώτης, ειδικά όταν το 80% του πληρώματος των πλοίων του είναι μη Ελληνικό.Το ερώτημα είναι πως οφελείται.Τι θα κερδίσει και από ποιον;Αυτό πρέπει να είναι το αντικείμενο σκέψης και έρευνας.

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:17:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Ανώνυμε 6 Δεκεμβρίου 2011 10:01:00 π.μ. Μην μπερδεύεις τους εφοπλιστές με αυτούς τους πειρατές που ξεπλένουν χρήμα και το "παίζουν" εφοπλιστές. Το ίδρυμα "Ωνάσης", η πτέρυγα "Πατέρας" στον Ευαγγελισμό και πολλά άλλα που δεν "φαίνονται" (ειδικά στους τόπους καταγωγής τους) είναι "έργα" πραγματικών εφοπλιστών. Οι πραγματικοί εφοπλιστές (π.χ. Αγγελικούσης, Λαιμός, Λως και άλοι) έχουν τα πλοία τους με ελληνική σημαία και τουλάχιστον οι Αξιωματικοί, είναι όλοι Έλληνες. Οπωσδήποτε σαν επιχειρηματίες και αυτοί δεν είναι "άγιοι" και κοιτάνε το συμφέρον τους αλλά είναι από τις λίγες πλούσιες φατρίες στην Ελλάδα που κάτι έχει προσφέρει σ' αυτόν τον τόπο, εν αντιθέσει με τους στεριανούς βιομήχανους που έβγαλαν όλο τον ιδρώτα του Ελληνικού Λαού στην Ελβετία. Να είσαι σίγουρος πως αν τελικά συμφωνηθεί να μεταφερθούν τα εν λόγω άρματα στην Ελλάδα, θα βρεθούν και τα καράβια. Να είσαι πάντα καλά. Η.Μ. Συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν.

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:21:00 μ.μ. EET  

Μήπως δίνουμε υπερβολική σημασία στο ρόλο των αρμάτων στο σύγχρονο πεδίο μάχης;

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:32:00 μ.μ. EET  

Μήπως δεν δίνουμε σημασία στην πραγματικότητα και στην απειλή που αντιμετωπίζουμε, και αντίθετα πιστεύουμε ότι θα μας σώσουν θαυματουργά όπλα;

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:06:00 μ.μ. EET  

Μήπως δίνουμε υπερβολική σημασία στο ρόλο των αρμάτων στο σύγχρονο πεδίο μάχης;

ετσι! πεστα χρυσοστομε! μια ασπιδα και ενα δορυ την κανουν τη δουλεια μια χαρα!

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:09:00 μ.μ. EET  

Για τον φίλο που γραφει ότι το M 1
καίει μονο κηροζίνη,κάνει λάθος.
Τόσο το M 1 όσο και το ΛΈΩ οι κινητήρες τους είναι πολλαπλών καυσιμων.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:28:00 π.μ. EET  

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ Μ1 ! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ! ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ !

bob 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:19:00 μ.μ. EET  

ειχα διαβασει παλαιοτερα μια εκπληκτικη αναλυση σχετικα με την μετατροπη αρματων σε τομπ νομιζω του αρματιστη, αν δεν κανω λαθος
αν οντως το εργοστασιο στο βολο (και δεν ξερω ποια αλλα) μπορει να παιξει ενεργο ρολο, γιατι οχι?
και να δουλεψουν τοσα ατομα αντι για το δρομο της ανεργιας...

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:26:00 μ.μ. EET  

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=10426

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:51:00 μ.μ. EET  

"Αν η κίνηση των εφοπλιστών είναι ανιδιοτελής και χωρίς κραυγαλέες σκοπιμότητες (δεν είμαι εναντίων μικρών και λογικών ανταλλαγμάτων πχ φοροαπαλλαγή για το κόστος της δωρεάς τους) τότε για ακόμα μια φορά αποδεικνύουν τον πατριωτισμό τους και τους συγχαίρω!".Φίλε Ανιχνευτή, "αυτή η τάξη" δεν έχει καμία πατρίδα, οτι κάνουν το κάνουν με σκοπό να αποκομίσουν πολλαπλάσιο όφελος, αν ήταν τόσο πατριώτες ας ναυπηγούσαν μερικά πλοία στην Ελλάδα, και όχι στη κίνα, στα ναυπηγία της οποίας έχουν παραγγελίες σχεδόν 1000 πλοίων με ορίζοντα παράδοσης μερικών ετών.

Σχετικά με την ουσία.Σίγουρα δε μιλάμε για "σαπάκια", ούτε για άρματα κατώτερα των 2Α4.Ο φίλος Αρματιστής δεν άφησε περιθώρια για συζήτηση.Όμως ο Αρματιστής έθεσε το ερώτημα, δεν θα βρεθούν 400 άρματα που να είναι σε καλή κατάσταση;Και εγώ λέω, όλα τα άρματα είναι σε καλή κατάσταση.Είπαμε, πήγαν σε πόλεμο, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά ο προηγούμενος χρήστης δεν τα συντηρούσε;Η ανάγκη για άρματα είναι επιτακτική, λάθος που δεν αποκτήθηκαν εκατοντάδες μεταχειρισμένα Leopard, αλλά πιστεύω, οτι πρέπει να τα πάρουμε και τα 1000.Σε πρώτη φάση τα συντηρούμε και τα φέρνουμε σε μάχιμη κατάσταση, και μετά σε βάθος χρόνου(πχ 10ετίας), υλοποιούμε πρόγραμμα αναβάθμισης που θα αποδώσει άρματα επιπέδου ανώτερου του 2Α6.Έτσι λύνουμε με τον πιό value for money τρόπο το θέμα "άρμα μάχης" για τα επόμενα 20 χρόνια, αποκτώντας ένα πολύ ισχυρό και αξιόμαχο άρμα.

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:20:00 π.μ. EET  

Πολύ σωστά τα είπε ο προλαλήσας.
Είναι δυνατόν να μας χαρίζουν μια μεταχειρισμένη Porsche Cayenne και εμείς να μην την παίρνουμε και να κάνουμε τους δύσκολους;Προτιμούμε να μείνουμε με τα Μ48 της δεκαετίας του 1960; Που θα βρούμε λεφτά για ολοκαίνουρια άρματα στο μέλλον; Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Αμερικανικός Στρατός συντηρούσε πολύ καλά τα άρματα αυτά. Τι πάει να πει "καταπονήθηκαν στην έρημο;" Οι 2 πόλεμοι στο Ιράκ κράτησαν λίγες μέρες, και τα φίλτρα αναρρόφησης αέρα προστατεύουν τους κινητήρες από τη σκόνη και την άμμο! Να τα πάρουμε και τα 1000!. Αν πάρουμε εμείς μόνο 400 τότε θα μείνουν αρκετά για να πάρουν και οι Τούρκοι, όπως έγινε και με τα Leopard 2A4! Η οροφή του Στρατού είναι 1735 άρματα, οπότε ανανεώνεται όλο το αρματικό δυναμικό για τα επόμενα 30 χρόνια, καθώς δεν προβλέπεται να αναπτυχθούν νέοι τύπο αρμάτων στο προσεχές μέλλον στη Δύση. Αν δεν μπορέσουμε να τα εντάξουμε όλα αμέσως (κυρίως λόγω έλλειψης πυρομαχικών 120 mm) τότε να εντάξουμε ένα μέρος,και τα υπόλοιπα να παραληφθουν και αποθηκευθούν μέχρι να περάσει η κρίση, για να ενταχθούν και αυτά. Και τα 1000 μπορούν να έρθουν σε πλήρως επιχειρησιακή κατάσταση με ένα φθηνό και οικονομικό πρόγραμμα αντικατάστασης φθαρμένων εξαρτημάτων! Ακόμα οι Αμερικανοί παραχωρούν πλήθος άλλα μεταχειρισμένων αλλά υπερπολύτιμα τεθωρακισμένα και βοηθητικά τροχοφόρα οχήματα. Τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα εναντίον των αρμάτων από διαπλεκόμενες εφημερίδες όπως το Βήμα, προκαλούν οργή και αηδία. Όλοι αυτοί οι κύριοι είναι στο μισθολόγιο των Γερμανών και των εδώ αντιπροσώπων τους! Αν υπάρχει ίχνος πατριωτισμού στους κυβερνώντες, τα αρματα να παραληφόύν αμέσως , ΟΛΑ , και τα 1000! Α, κυκλοφορεί η φήμη ότι οι Αμερικανοι θα δώσουν ΚΑΙ καποια πυρομαχικά 120 mm. Ευχαριστούμε το Ισραήλ !( Ο νοών νοείτω....)

Ανώνυμος 8 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:42:00 μ.μ. EET  

Συμφωνώ απόλυτα με τον Αρματιστή, το 304 ΠΕΒ κάνει θαύματα (είμουν παρόν στην αναβάθμιση σε MOLF) αλλά η δική μου επιφύλαξη είναι το καύσιμο.
Το οτι καίνε κυροζίνη σημαίνει αυξημένες απαιτήσεις στην φύλαξη και παράδοση του καυσίμου.
Ο κινητήρας της κυροζίνης είναι βενζινοκινητήρας που καίει καύσιμο περισσοτέρων οκτανίων.
Μήπως αν είναι να δαπανηθεί ποσό για να τα φέρουμε στα μέτρα μας,να είχαμε υπ' όψιν μας την "υποβάθμιση" του κινητήρα, ωστε να καίει την βενζίνη που καίει όλος ο στρατός;
Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, άλλο είναι να χρησημοποιείς MOLF και άλλο ΑBRAMS.
Αλλο είναι να οδηγείς BMW μοντέλο 92 και άλλο να οδηγείς μοντέλο 2008 (ενδεικτικά).
Επώνυμος

Ευστάθιος Παλαιολόγος 8 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:58:00 μ.μ. EET  

Ο στρατός σήμερα καίει πετρέλαιο(diesel δηλαδή). Όπως καίει και το Abrams αν δεν κάνω λάθος(ή μπορεί να κάψει) Οι στροβιλοκινητήρες είναι πολλαπλών καυσίμων συνήθως(τουλάχιστον του Τ-80U είναι)

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:37:00 μ.μ. EET  

Πήγε λοιπόν μια επιτροπή αξκών των ΤΘ και του ΤΧ για να επιλέξει τα καλύτερα. Ένας Ίλαρχος, ένας Αρματιστής δηλαδή
Και γιατί να πάει αξκός TX και ΤΘ και να μην πάει υπαξιωματικός ΤΧ & ΤΘ που το έχει υπηρετήσει το μέσο και ξέρει τι θα δει...εσείς αν πηγαίνατε να δείτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα θέλετε τον ΑΞΚΟ ή τον ΕΜΘ ή ΜΟΝ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑ που το υπηρέτησε...ο αξκός δεν γνωρίζει που μπαίνει το λάδι και που το καύσιμο στο άρμα.

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:39:00 μ.μ. EET  

Η κηροζίνη δεν είναι βενζίνη αλλά πετρέλαιο καθαρό για πετρελαιοκινητήρες αδερφέ!!!αναφλέγεται με την συμπίεση του κινητήρα ...μην το μπερδεύεις με το AVGAS 100LL γνωστό και ως αεροπορική βενζίνη.

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:17:00 μ.μ. EET  

( ΑΝΩΝΥΜΟΣ: 5 ΔΕΚ. 2011 3:46:00 μμ )

Η εισαγωγή ενός νέου οπλικού συστήματος στις ΕΔ ενός Κράτους δεν είναι απλή υπόθεση, υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να εξετασθούν. Το τι Οπλικά συστήματα θα προμηθευτεί ένα οργανωμένο, σύγχρονο Κράτος απορρέει από την Ισχύουσα: Πολιτική Εθνικής Άμυνας(ΠΕΑ) (υπόθεση ΚΥΣΕΑ), την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ) και την Στρατιωτική Αξιολόγηση (ΣΑΚ), οι οποίες αναλύουν για μια μελλοντική χρονική περίοδο τις διεθνείς σχέσεις, που διαμορφώνονται για το υπόψιν Κράτος, τόσο από πλευράς ανάλυσης απειλών όσο και από υποχρεώσεις για συμμετοχή σε συμμαχικές επιχειρήσεις, με μια σειρά προτεραιότητας. Επειδή στην ΕΛΛΑΔΑ τα παραπάνω θεσμικά κείμενα μπορεί να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, χωρίς ποτέ να εφαρμόζονται, οι προμήθειες οπλικών συστημάτων γίνονται εκεί που υπάρχουν μίζες για τους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας και τους πέριξ αυτών ή με πίεση των ΄΄φίλων΄΄ μας που μας προστατεύουν(δεν νομίζω κανείς να χρειάζεται λεπτομέρειες, ονόματα ΥΕΘΑ τα τελευταία χρόνια είναι γνωστά). Επίσης για να προμηθευτεί ένα Κράτος τα Οπλικά συστήματα που χρειάζεται σύμφωνα με τα παραπάνω θεσμικά κείμενα, θα πρέπει να έχει ισχυρή Οικονομία και να μπορεί να τα πληρώνει μόνο του και όχι από ΔΑΝΕΙΑ που ζητιανεύει, σε διαφορετική περίπτωση, θα του λένε οι άλλοι τι να αγοράσει, ότι τους εξυπηρετεί αυτούς και την πολεμική τους βιομηχανία, παίρνοντας κάθε φορά ένα μεγάλο ποσό από τα δάνεια που δίνουν. Στην παρούσα συγκυρία η ΕΛΛΑΔΑ(ήδη ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ) όχι μόνο δεν μπορεί να αγοράσει οπλικά συστήματα αλλά δεν μπορεί και αυτά που έχει να συντηρήσει και να εκπαιδεύσει το προσωπικό της.

Και τώρα η επόμενη ερώτηση είναι, ποιες οι προτεραιότητες για προμήθεια Οπλικών συστημάτων έχει η ΕΛΛΑΔΑ για τα επόμενα χρόνια, που θα αφορούν την κύρια και μοναδική απειλή που λέγεται ΤΟΥΡΚΙΑ? Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την Τουρκία σε δυο(2) Θέατρα Επιχειρήσεων, του Έβρου(χερσαίο) και του Αιγαίου συν της Ανατολικής Μεσογείου( από ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ μέχρι ΚΥΠΡΟΥ και όχι μόνο). Θεωρώ ότι στον Έβρο η Τουρκία αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Εκεί που θα πεχτεί στα επόμενα χρόνια το παιχνίδι είναι το άλλο μέτωπο. Προκύπτει πολύ απλά ότι η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει την δύναμή της σε αεροναυτικά μέσα (Αεροπορία, Ναυτικό), καθώς και σε μέσα για αερομεταφερόμενες Μονάδες (ΣΞ). Επόμενη ερώτηση είναι: και δεν χρειάζεται η ΕΛΛΑΔΑ άρματα ? ενώ παγκοσμίως η παραγωγή νέων αρμάτων έχει σταματήσει( η μόνη χώρα που αγόρασε τελευταίως καινούργια άρματα ήταν η ΕΛΛΑΔΑ) και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο μειώνουν το αρματικό δυναμικό τους. Και βέβαια χρειάζεται, διότι έχει απέναντί της την Τουρκία, η οποία διατηρεί ένα μεγάλο αριθμό αρμάτων και τα οποία εκσυγχρονίζει συνεχώς, με δικά της χρήματα και δική της πολεμική βιομηχανία!!! Και τι είδους άρματα χρειάζεται ? Μέσα Άρματα (ΜΑ) για τον Έβρο και ελαφρά άρματα για την άμυνα των ΝΗΣΩΝ.(Μόνο ο ΄΄ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΄΄ δεν γνωρίζει, είναι κοινό μυστικό, ότι τα υπάρχοντα ΜΑ στα Νησιά δεν είναι και τα ποιό κατάλληλα για τη άμυνά τους, λόγω βάρους και διαστάσεων, δεν μπορούν να ελιχθούν και να κινηθούν γρήγορα στο έδαφος των Νησιών, που είναι κατά το πλείστον ανώμαλο και στερείται καταλλήλων δρομολογίων, για να αντιμετωπίσουν τις Αερομεταφερόμενες δυνάμεις του εχθρού).

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:19:00 μ.μ. EET  

( ΑΝΩΝΥΜΟΣ: 5 ΔΕΚ. 2011 3:46:00 μμ ) Συνέχεια:

Ας υποθέσουμε ότι δεχόμαστε την προσφορά και τα παίρνουμε. Το Abrams είναι πράγματι ένα από τα καλύτερα άρματα στον κόσμο και δεν έχει καμία σχέση με τα παλαιότερα αμερικανικά άρματα που έχει ο ΕΣ, άρα απαιτείται από την αρχή εκπαίδευση προσωπικού, μάχιμου και τεχνικού και δημιουργία συστήματος υποστήριξης ΔΜ. Η έκδοση-μοντέλο που μας προσφέρεται είναι το Μ1Α1, ενώ το ποιο βελτιωμένο μοντέλο είναι το Μ1Α2( ΑΙΜ, SEP, TUSK). Ποιες θα είναι οι απαιτήσεις του ΓΕΣ για τον εκσυγχρονισμό τους ? Πόσο θα κοστίσει ο εκσυγχρονισμός 400 αρμάτων και που θα γίνει ? Φυσικά όχι στο 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο, δεν υπάρχει η σχετική υποδομή και τεχνογνωσία, αλλά στην Αμερική, το εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας υπολειτουργεί, χρειάζονται ενίσχυση!!! Με 400 άρματα θα δημιουργηθούν περίπου 9-10 ΕΜΑ, οι οποίες χρειάζονται συλλογές συντήρησης 2ου κλιμ, πυρομαχικά ΒΦ, άρματα περισυλλογής, Γ/Φ άρματα και φυσικά εκπαίδευση προσωπικού. Επιπλέον θα χρειαστεί αγορά συλλογών συντήρησης ΤΧ (3ου Κλιμ…304 ΠΕΒ), η αγορά εξομοιωτών Οδήγησης και Βολής, πυρομαχικών ΒΦ και λοιπών αποθεμάτων, ανταλλακτικών για τουλάχιστον δυο(2) ετών. Υπάρχει μελέτη για όλο αυτό το πακέτο ? Έχουν εξασφαλισθεί τα χρήματα ? Κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος το πιστεύει, σε μια πτωχευμένη χώρα. Άρα κάτι ύποπτο συμβαίνει και πρέπει κάποιος να μας το πει.

Ναι όμως τα άρματα μας τα παρέχουν δωρεάν( μόνο τα κουφάρια τους), να μην τα πάρουμε ? Ναι θα έλεγε αμέσως ένας Αξιωματικός ΤΘ, με νοοτροπία Ανθυπίλαρχου. Η παραπάνω ανάλυση που σας έγινε δεν το επιτρέπει. Είναι ανευθυνότητα και ανεπαγκελματισμός να λέμε ότι θα πάρουμε άρματα για το πυροβόλο τους των 120 χιλ. και μόνο !!! Η κατάληξη θα είναι ακόμη μια Ελληνική Τραγωδία.

Κλείνοντας θα συμπλήρωνα με μια 6η Ιστορία, για την ΄΄επάρατο΄΄ εκείνη εποχή που είχαν αγοραστεί, με ΕΛΛΗΝΙΚΑ χρήματα και όχι ΔΑΝΕΙΚΑ. τα πιο σύγχρονα τότε στον κόσμο τα Γαλλικά άρματα ΑΜΧ-30, το δόρυ του Ελληνικού Στρατού, που δεν υπήρχαν Τουρκικά άρματα να τα σταματήσουν και μπορούσαν να προελάσουν ημέρα και νύχτα με έναν ανεφοδιασμό, μέχρι την Πόλη και θα τελειώσω με τους Στοίχους του Εθνικού μας Ποιητή δυστυχής! Παρηγοριά μόνη σου έμενε να λες περασμένα μεγαλεία και διάγοντας τα να κλαίς΄΄

Αρματιστής 12 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:10:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2011 9:17:00 μ.μ.

Γράφεις σχετικά:

«(Μόνο ο «ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ» δεν γνωρίζει, είναι κοινό μυστικό, ότι τα υπάρχοντα ΜΑ στα Νησιά δεν είναι και τα ποιό κατάλληλα για τη άμυνά τους, ……..τις Αερομεταφερόμενες δυνάμεις του εχθρού)»

Αφήνεις να εννοηθεί, ότι η απαίτηση ύπαρξης Ελαφρών αρμάτων στα νησιά, προέρχεται από τα θεσμικά κείμενα στα οποία αναφέρεσαι. Εκτός βεβαίως και αν αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα … και ίσως και κάποιων άλλων αξκών, αφού είναι, όπως λες, κοινό μυστικό. Φαντάζομαι βεβαίως, ότι η άποψη αυτή, είναι αξκών των ΤΘ…

Ξέρεις όμως ποια είναι η απορία μου; Ότι σε κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει συμπεριληφθεί η προμήθεια ελαφρών αρμάτων. Η προμήθεια τους, δεν έχει αναφερθεί ούτε ως πρόθεση. Έστω και τελευταίο στη λίστα. Δηλαδή υπάρχει σαν συμπέρασμα και απαίτηση στα θεσμικά κείμενα και δεν έχει συμπεριληφθεί στις εξοπλιστικές προθέσεις και προμήθειες!!!;;;

Μπορώ λοιπόν να υποθέσω, ότι αυτό που γράφεις αναφορικά με τα ελαφρά άρματα στα νησιά, είναι μάλλον μια αυθαίρετη άποψη, δική σου και «άλλων αξκών».

Έχω κάνει πριν πολλά-πολλά χρόνια σε μεγάλο νησί και έχω άποψη. Και ασφαλώς τότε, το οδικό δίκτυο βρισκόταν σε κατώτερο επίπεδο από το σημερινό. Πράγματι στα νησιά υπάρχουν περιορισμοί στη μαζική χρησιμοποίηση των αρμάτων. Αυτό είναι γνωστό. Στα νησιά δεν θα συναντήσει κανείς το έδαφος του Έβρου… Οι υπάρχοντες όμως περιορισμοί, μεγεθύνονται από ορισμένους, επειδή δεν αντιλαμβάνονται (ή δεν θέλουν να αντιληφθούν) ότι οι δυσχέρειες που υπάρχουν στην ειρήνη για την εκτέλεση ασκήσεων ΤΘ (λόγω καλλιεργειών, περιφράξεων, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, κτιρίων κλπ) δεν θα υπάρχουν στο πόλεμο. Στα νησιά, τώρα στην ειρήνη προσπαθείς να μη καταστρέψεις τίποτε και ψάχνεις συνέχεια για να βρεις παρακαμπτηρίους. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί δεν υφίστανται στο πόλεμο.

Στα νησιά, υπάρχουν δρομολόγια και εδάφη όπου με ευχέρεια μπορούν να κινηθούν και να επιχειρήσουν σχηματισμοί αρμάτων. Βεβαίως δεν θα δούμε τη μαζική χρησιμοποίηση μιας ΕΜΑ, αλλά σίγουρα υπάρχουν προσβάσεις και κατευθύνσεις που επιτρέπουν την ανάπτυξη ΟΥΜΑ και ΙΜΑ. Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στη χρησιμοποίηση των αρμάτων στην άμυνα των νήσων, αλλά οι ΕΜΑ, είναι ένα στοιχείο που προσθέτει πόντους στην αμυντική ισχύ ενός νησιού και για αυτό το λόγο όλοι οι διοικητές των νησιών, πάντοτε ζητούσαν περισσότερα άρματα;

Αλλά το ζήτημα είναι αλλού:
• Υπάρχουν Ελαφρά Άρματα και ποια είναι αυτά;
• Θα ήταν χρήσιμο να μας αναφέρεις κάποιους τύπους (ΕΑ)…
• Πόσο στοιχίζουν καινούργια τα (ΕΑ) στα οποία αναφέρεσαι;
• Υπάρχουν κάπου διαθέσιμα μεταχειρισμένα (ΕΑ) που θα μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε σε χαμηλό κόστος; Τι κόστος θα είχε μια τέτοια προμήθεια;

Αλλά εσύ τι προτείνεις; Δεν ακούσαμε τη πρότασή σου…

• Πρέπει κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, να απομακρύνουμε τα Μ48 από την ενεργό δύναμη, ή όχι;
• Να παραμείνουν τα Μ48 στα νησιά, μέχρι να μπορέσουμε να προμηθευτούμε (ΕΑ), ή να απομακρυνθούν;
• Να απομακρύνουμε τελείως όσα (ΜΑ) υπάρχουν στα νησιά, αφού δεν είναι κατάλληλα για τις εκεί επιχειρήσεις;
• Να στείλουμε στα νησιά (αν δοθεί η δυνατότητα) τα πολύ νεώτερα ΛΕΟ 1Α5, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα Μ48;
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 12 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:16:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αναφορικά με τη πιθανή προμήθεια των Μ1Α1:

1. Κατ’ αρχή πιστεύω ότι το ΥΕΘΑ και το ΓΕΣ θα έχουν περισσότερες πληροφορίες και μάλιστα αρκετά ενθαρρυντικές για να επιθυμούν αυτή τη προμήθεια και να στείλουν την ομάδα των αξκών για να επιθεωρήσει τα άρματα.

2. Μα και ασφαλώς θα έχει κόστος αυτή η προμήθεια. Και πιστεύω ότι εκεί στο ΓΕΣ, στη ΔΙΤ και στη ΔΤΧ, θα έχουν κάνει τις σχετικές μελέτες και θα έχουν δει όλες τις εναλλακτικές.

3. Τα πάντα όμως, θα εξαρτηθούν από τη κατάσταση των προσφερομένων αρμάτων, από τα άλλα συνοδευτικά υλικά που πιθανό θα προσφέρουν οι Αμερικάνοι, καθώς και το κόστος των συνοδευτικών.

4. Πιστεύω ότι στα 1000 άρματα που διατίθενται για επιλογή, θα βρεθούν 400 σε αρκετά καλή κατάσταση που θα απαιτούν μικρής έκτασης επισκευές, όπως έγινε και με άλλες προμήθειες αρμάτων στο παρελθόν. Καλό είναι να μην έχεις κατά νου το Ελληνικό επίπεδο συντήρησης, που βεβαίως δεν οφείλεται στις ικανότητες του τεχνικού προσωπικού, αλλά στη λειψανδρία και την απουσία πιστώσεων για ανταλλακτικά. Τα Α/Κ πυροβόλα Μ109 ήρθαν από τη Γερμανία και προωθήθηκαν κατ’ ευθεία στις Μονάδες. Το ίδιο έγινε και το 1992-93 με τα Μ60.

5. Εσύ βεβαίως ζητάς εκσυγχρονισμό στο επίπεδο Μ1Α2, που ασφαλώς στοιχίζει… Γιατί φθάνεις τόσο μακριά και «ακυρώνεις» εκ των προτέρων την πιθανή προμήθεια; Δεν θα μπορούσε να γίνει στα άρματα μόνο ανακατασκευή και να παραμείνουν προς το παρόν στο επίπεδο Μ1Α1; Άλλωστε, αν υλοποιηθεί η προμήθεια, θα αντικαταστήσουν τα ΛΕΟ 1Α5. Δηλαδή θα αντικαταστήσουμε άρματα παλαιότερα και κατώτερα, με αντίστοιχα νεώτερα και ανώτερα. Γιατί σώνει και καλά θα πρέπει να πάμε στο επίπεδο Α2;

6. Γιατί είσαι τόσο σίγουρος ότι το 304 ΠΕΒ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ανακατασκευής, ή ότι οι Αμερικάνοι δεν θα δώσουν τη σχετική τεχνογνωσία; Πάντοτε την έδωσαν και το 304 ΠΕΒ έχει ανακατασκευάσει όλους τους τύπους των αρμάτων του ΕΣ.

7. Έχω την άποψη ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στην υλοποίηση της προμήθειας (από αυτά που αναφέρεις), είναι μόνο τα πυρομαχικά και λιγότερο όλα τα άλλα. Οι Αμερικάνοι όμως, πάντοτε έδιναν και πυρομαχικά. Έτσι έγινε και με τη προμήθεια των Μ60.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 12 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:23:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Λοιπόν φίλε: Εγώ σαν αξιωματικός ΤΘ, με νοοτροπία Ανθυπίλαρχου, λέγω κατ’ αρχή ένα μεγάλο ΝΑΙ στη προμήθεια. Είναι η μοναδική ευκαιρία στη παρούσα χρονική στιγμή, που είμαστε «πτωχευμένοι», να αντικαταστήσουμε τα Μ48Α5 ΜΟΛΦ και να ομαδοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν των αρμάτων του ηπειρωτικού χώρου στο διαμέτρημα των 120 χιλ.

Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από τη κατάσταση των αρμάτων, από το συνοδευτικό πακέτο και από το συνολικό κόστος. Και θα σύντομα θα μάθουμε.

Η διαφορά μας βρίσκεται ότι εσύ ως έμπειρός αξιωματικός ΤΘ με νοοτροπία ανωτάτου, είσαι εκ προοιμίου αρνητικός στη προμήθεια και εγώ με τη νοοτροπία ανθυπίλαρχου, είμαι εκ προοιμίου ένθερμος υποστηρικτής. Ανεξάρτητα όμως από το αν υλοποιηθεί η προμήθεια ή όχι, θα ήθελα να ακούσω και τη πρότασή σου για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των Ελληνικών ΤΘ.

Σχετικά με τα ΑΜΧ 30 που αγόρασε η επάρατη: Όντως ήταν πολύ καλό άρμα. Από τα καλύτερα της εποχής του. Είχα εκπαιδευτεί και εγώ. Είχε όμως ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Διέθετε μηχανικό κιβώτιο με συμπλέκτη, απαιτούσε πολύ επιμελημένη εκπαίδευση οδηγών και έπασχε στον απόλυτο βαθμό στο συμπλέκτη και στο σύστημα πέδησης. Τα άρματα ΕΜΕΝΑΝ στο δρόμο (είχα υπηρετήσει στις δίπλα μονάδες από τη 30 και έβλεπα συνεχώς τα προβλήματα). Όπως καταλαβαίνεις λάθος σε πληροφόρησαν. Δεν θα έφθαναν ποτέ στη Πόλη. Το πολύ μέχρι τα Ύψαλα. Επίσης οι Γάλλοι μας έπιασαν το κώλο (ως συνήθως). Ήταν προτιμότερο να αγοράσεις το άρμα καινούργιο, παρά να το ανακατασκευάσεις. Τελικά: 1) Αυτά που αγόρασε η επάρατη το 1970, της 30 ΕΜΑ, αποσύρθηκαν το 1987 (σε 17 χρόνια). 2) Αυτά που ήρθαν τη περίοδο 1976-79 (31-32 ΕΜΑ), αποσύρθηκαν όλα το 1991 (σε 15 χρόνια). Τα Μ48 συνεχίζουν και παραμένουν στα ΤΘ για 50 χρόνια και ανακατασκευάζονται από το 304 ΠΕΒ.

Να συμπληρώσω ακόμη, κάτι για την επάρατη και τα ΑΜΧ 30. Το 1996 η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, έστειλε μια επιτροπή αξκών στην Ελλάδα, προκειμένου να επιλέξει από τα 170 τόσα άρματα ΑΜΧ 30 που είχαν αποσυρθεί, τα καλύτερα 50 για να συγκροτήσει μια Επιλαρχία με ΑΜΧ 30. Ήρθε η επιτροπή, διάλεξε τα άρματα και σάρωσε ότι ανταλλακτικό υπήρχε στις αποθήκες. Μεταξύ αυτών, βρήκε και καμιά σαρανταριά σωλήνες πυροβόλου. Ήταν ανταλλακτικοί σωλήνες για τη περίπτωση που κάποια άρματα εξαντλούσαν το όριο ζωής του σωλήνα και θα έπρεπε αυτοί να αντικατασταθούν!!!!;;;; Πιστεύω να αντιλαμβάνεσαι το πάρτι που είχαν στήσει κάποιοι επί επάρατης…. Ανταλλακτικοί σωλήνες και όχι κινητήρες…

Με σεβασμό
Ανθυπίλαρχος

ΥΓ. Αυτό που τελικά κατάλαβα, είναι ότι είσαι νοσταλγός της επάρατης και ένθερμος πατριώτης που θέλει να πάρουμε τη Πόλη και να φθάσουμε στη κόκκινη μηλιά....

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:15:00 π.μ. EET  

Η διαφορά μας βρίσκεται ότι εσύ ως έμπειρός αξιωματικός ΤΘ με νοοτροπία ανωτάτου, είσαι εκ προοιμίου αρνητικός στη προμήθεια και εγώ με τη νοοτροπία ανθυπίλαρχου, είμαι εκ προοιμίου ένθερμος υποστηρικτής.

Tα είπες όλα Αρματιστή. Τα σέβη μου.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:34:00 π.μ. EET  

ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ Η ΕΠΙΤΗΧΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ! ΑΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 1000 ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ LEO 2 ! ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ!!!!!!!

ΝΕΣΤΩΡ 13 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:45:00 μ.μ. EET  

( Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ από: 5 ΔΕΚ. 2011 3:46:00 μμ )

Θα ήθελα να πω στον αγαπητό ΄΄Αρματιστή΄΄ ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με την αγορά ενός Οπλικού συστήματος το οποίο αναβαθμίζει την Επιχειρησιακή Ικανότητα του Στρατού μας, αλλά πρέπει να γίνεται συνεκτίμηση όλων των παραγόντων που υπεισέρχονται στο υπόψιν θέμα για να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Κανείς δεν σου δίνει δωρεάν τίποτε, ιδίως στο τομέα των εξοπλισμών. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Επίσης πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες, πχ, πως θα ενεργήσουν τα ήδη υπάρχοντα στην Ελλάδα άρματα χωρίς την συνοδεία του αντίστοιχης τεχνολογίας ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ ? Το θέμα αυτό έχει ξεχαστεί ?

Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν ελαφριά άρματα, με την έννοια αυτή, εννοούσα ελαφριά Τθ οχήματα αναγνωρίσεως, όπως πχ το VBL ή άλλα όπως το Wiesel ή άλλα παρόμοια τα οποία να μπορούν να μεταφέρονται και με Ε/Π, ώστε να μπορεί κάποιος να επεμβαίνει γρήγορα, ιδίως εναντίον Αερομεταφερομένων τμημάτων του εχθρού και εξάλειψη Αεροπρογεφυρωμάτων και για ταχεία αποστολή ενισχύσεων στα Νησιά Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε Συμμαχικές Επιχειρήσεις.

Κανείς δεν είπε ότι το 304 ΠΕΒ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην ανακατασκευή ή των εκσυγχρονισμό, το θέμα είναι ο εξοπλισμός ( συλλογές ειδικών εργαλείων, ανταλλακτικά, κλπ), εγκατάσταση υποδομής, δηλαδή τα χρήματα, θα δοθούν δωρεάν.

Πως θα γίνει η αντικατάσταση του παλαιού αρματικού δυναμικού ? ΄΄Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων΄΄, έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι. Υπομονή, το Όπλο των ΤΘ, μπορώ να πω είναι τυχερό, έχει σε ένα μεγάλο μέρος σύγχρονα μέσα. Οι καιροί είναι δύσκολοι για την χώρα μας, αυτό θέλω να πω, να είμαστε αισιόδοξοι εάν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα και να ενισχύσουμε και τους άλλους παράγοντες που συνθέτουν την Μαχητική Ισχύ (ΜΙ) του Στρατού μας ( Ηθικό προσωπικού, επίπεδο εκπαιδεύσεως, επάνδρωση, κλπ ), διότι τα Οπλικά συστήματα είναι ένας από τους παραπάνω παράγοντες. Δεν ήταν υποτιμητικό που ανέφερα την νοοτροπία Ανθυπιλάρχου, μάλλον τιμητικό για έναν Αξκό των ΤΘ, που σε αυτή την ηλικία θέλει να έχει τα καλύτερο άρμα.

ΝΕΣΤΩΡ 13 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:43:00 μ.μ. EET  

( Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ από: 5 ΔΕΚ. 2011 3:46:00 μμ ), συνέχεια,

Δεν είμαι υπέρ κάποιας Χώρας που παράγει άρματα ώστε να την διαφημίζω για να κερδίσω κάτι, εάν η χώρα μου κατασκεύαζε άρματα τότε θα την υποστήριζα. Όλα τα άρματα έχουν κάποια προβλήματα (πχ το Μ48 εάν δεν πρόσεχε ο οδηγός πάθαινε υδροστατική εμπλοκή και κολλούσε ο κινητήρας, μεγάλη ζημιά), ο συμπλέκτης του ΑΜΧ-30 ήταν μηχανικός και έπρεπε να αλλάζεις ταχύτητα σε καθορισμένο αριθμό στροφών, επίσης δεν έπρεπε να ξεκινήσεις το άρμα με σηκωμένο το χειρόφρενο, διότι τότε ο συμπλέκτης θα καίγονταν, εάν το πρόσεχες αυτό τότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και το άρμα δεν έμεινε στο δρόμο. Σε ποια Μονάδα υπηρετούσατε ΄΄ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ΄΄ [διαγραφή φράσης]? Όσον αφορά το ΑΜΧ-30, εξελίχθηκε σε Ελληνική τραγωδία. Την εποχή της ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ, το άρμα πήγαινε καλά, αγοράστηκαν και άλλα άρματα, ανταλλακτικά υπήρχαν ( και σωλήνες πυροβόλου εφεδρικοί και εφεδρικά υλικά ΡΒΧ Πολέμου, κλπ), αν και οι Γάλλοι μας έπιανα τον πισινό, αλλά μετά ήλθαν τα PANZER και έτσι τα Γαλλικά άρματα εγκαταλείφτηκαν, όχι ανταλλακτικά, όχι εργοστασιακή συντήρηση και έτσι διαλύθηκαν, από το 1991 άρχισε ο κανιβαλισμός, η συνέχεια γνωστή. Στη Κύπρο υπάρχουν ακόμη, στην Γαλλία υπήρξαν για 30 και πλέον χρόνια.

Δεν είμαι νοσταλγός καμιάς περιόδου, απλώς σκέφτομαι επαγγελματικά, αναφέρω γεγονότα, τα οποία θεωρώ πραγματικά, εφόσον έχουν γίνει. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορείς κάποιον, ιδίως τα τελευταία χρόνια με ρετσινιές του τύπου ΄΄νοσταλγός της επάρατης΄΄ ήταν πολύ της μόδας και περνούσε, ιδίως στο Στρατό, ήταν το διαβατήριο και το μοναδικό, πολλές φορές προσόν εξέλιξης, εφόσον δεν είχες πραγματικά επαγγελματικά προσόντα. Το να είναι κανείς ένθερμος πατριώτης, με την σωστή έννοια του όρου, νομίζω ότι αποτελεί τιμή για κάποιον. Όσον αφορά την λαϊκή ρήση της κόκκινης Μηλιάς, νομίζω ότι αυτό ένα λαϊκό όραμα, μια Ιδέα, με την οποία γαλουχήθηκαν γενιές Ελλήνων και Στρατιώτες, οι οποίοι πολέμησαν και μεγάλωσαν την Ελλάδα, το 1912-13, το 1919-22 έφθασαν έξω από την Άγκυρα και το 1974 στάθηκαν στο Έβρο και τα νησιά επί χρόνια, ημέρα και νύχτα, χωρίς να φοβούνται τους Τούρκους, με αυτό το όνειρο της προέλασης μέχρι την Πόλη, για να τιμωρήσουν αυτούς που πάτησαν την Κύπρο, ιδίως οι Μαυροσκούφιδες. Αλλά πάντα στην Ελλάδα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις !!!

ΑΧΕΡΩΝ 14 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:43:00 μ.μ. EET  

@ΝΕΣΤΩΡ
Ὲχω κὰποιες παρατηρὴσεις στα γραφὸμενὰ σου.
Κατ´αρχὴν,ὸλα τα ΑΜΧ 30 αγορὰστηκαν πριν την εποχὴ του Ελλὰς-Γαλλὶα-συμμαχὶα.Η εποχὴ εκεὶνη ὰρχισε με την επιστροφὴ του Καραμανλὴ του πρεσβὺτερου,ενὼ τα ΑΜΧ 30 παραγγὲλθηκαν σε δὺο δὸσεις,τα πρὼτα 60 τον Δεκὲμβριο του 1969,και τα επὸμενα 130 τον Ιοὺνιο του 1974,επὶ κυβερνὴσεως Ανδρουτσοποὺλου,δηλαδὴ επὶ δικτατορὶας.Ο τὺπος ὸντως υπὲφερε απὸ το σὺστημα μεταδὸσεως.Το 1983 συνὲπεσε δὺο συμμαθητὲς μου απὸ το Λὺκειο να υπηρετοὺν στην ΧΧΙΙ ΤΘΤ,ως δὸκιμοι,και,σε ερωτὴσεις μου,μου εὶπαν τα ὶδια πρὰγματα με αυτὰ που αναφὲρει ο Αρματιστὴς.Περιττὸ να σου πὼ ὸτι μου ὲκαναν την καρδιὰ περιβὸλι.Ὲκτοτε,παρακολουθοὺσα με ενδιαφὲρον,ρωτοὺσα,μὰθαινα.Τα ὶδια και τα ὶδια.Εν τὲλει,ὸταν το 1993 τα ΑΜΧ αντικαταστὰθηκαν απὸ Leopard-1V,ὲτυχε να μιλὴσω με παιδιὰ που υπηρετοὺσαν στην ΧΧΙΙ,και σε ερὼτηση μου πως πὰει η ενσωμὰτωση των νὲων αρμὰτων,η απὰντηση του ενὸς ὴταν η εξὴς απλὴ:σωθὴκαμε.
Περὶ ελαφρὼν αρμὰτων στα νησιὰ,και τα Μ 24 ελαφρὰ ὴταν,αλλὰ το 1974 ΟΛΟΙ οι διοικητὲς των ΑΔΤΕ ὲσκουζαν γιὰ μὲσα ὰρματα,ὲστω δὺο ουλαμοὺς ανὰ νὴσο.
VBL υπὰρχουν στα νησιὰ,στο πλαὶσιο των ΕΑΝ.
Συμφωνὼ ὸτι το να εὶσαι ὲνθερμος πατριὼτης εὶναι τιμὴ,ειδικὰ σε εποχὲς καταπτὼσεως,και ὸτι το να ὲχεις ὸραμα εὶναι απαραὶτητο. Ὲθνη χωρὶς ὸραμα υποβιβὰζονται σε μὰζες.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:02:00 μ.μ. EET  

Αυτό που δεν μπορουν να καταλάβουν όσοι μιλούν για τα παρελκόμενα (προσομοιωτές κλπ) και το κόστος τους, είναι ότι με κόστος μικρότερο των 300 εκάτ. € θα έχουμε 400 άρματα σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα Leo 2A6.Αυτή θα είναι μια απο τις λίγες περιπτώσεις που τα χρήματα μας αξιοποιούντε με τον καλύτερο τρόπο, αν σκεφτείς οτι τα 370 Leo μας κόστισαν 1,7 δις €.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP